به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شهرکرد، گل، این زیبایی خدادادی و خلقت تحسین برانگیز که همیشه و همه جا با دیدن آن چشم ما مسحور این زیبایی شده و روح ما را جلا میدهد. گلها با داشتن رنگهای متنوع و زیباییهای خیره کننده و عطرهایی انحصاری روح ما را تلطیف کرده و لبخند را بر لبانمان جاری میکند.
ما نیز در کشور پهناور خود از این آفریده زیبای خداوند بی نصیب نیستیم، چون شهرهای پر گل ایران کم نیستند و در گوشه و کنار این مرز و بوم چه به صورت طبیعی و چه به صورت دست پرورده از این زیبایی بهرهمند بوده و از آن لذت میبریم.
ما ایرانیها هفت هزار سال پیش برای اولینبار در جهان پرورش گل سرخ را شروع کردیم. قدیمترها به گل سرخ «وَرد» میگفتیم. ورد همان واژهای است که امروز عربها از مونث آن «وردة» برای «گل» استفاده میکنند.
هزار سال پیش بود که فکر تازهای به ذهن ایرانیها رسید. ما اولین مردمی بودیم که خاصیتهای گل سرخ را کشف کردیم و به این فکر افتادیم که میشود از گل، گلاب گرفت. حتی ما ایرانیها بودیم که برای اولینبار روش تقطیر را برای گلاب گیری استفاده کردیم. ابن سینا که در پزشکی سرشناس است، سالهای زیادی از عمرش را برای گرفتن اسانس از گل آن هم به روش تقطیر گذاشت؛ پس اولین گلاب گیر جهان ابوعلی سیناست. به گلاب، جوهر گل سرخ یا گوهر گل سرخ هم میگویند.
گل محمدی یکی از این گیاهان است که در سالهای گذشته از سوی جهاد کشاورزی و منابع طبیعی این استان بسیار مورد توجه قرار گرفته، همچنین این گیاه به سبب درآمدزایی و ارزآوری بالا و نیاز آبی پایینی که دارد از سوی جوامع محلی نیز با استقبال خوبی مواجه شده است.
مهمترین محصولی که از گل محمدی به دست میآید گلاب است، اما مردم از گلبرگهای این گل بهصورت خشک شده نیز استفاده میکنند و این محصول خواص درمانی هم دارد، اسانس گل محمدی فراورده دیگر آن است که قیمت بالایی داشته و در بازار بهخوبی به فروش میرسد.
کاشت گل محمدی در ایران قدمتی دیرینه دارد و و مراسم گلاب گیری آیینی هزار ساله است.
نام گلاب گیری را که می شنویم نا خودآگاه یاد گلاب گیری سنتی کاشان می افتیم، اما در چند سال اخیر در استانهای دیگر نیز کاشت گل محمدی رونق پیدا کرده است که استان چهارمحال و بختیاری نیز از این امر مستثنی نیست.
محسن بنیادی یکی از تولیدکنندگان پرورش گل محمدی اظهار کرد: مزرعه گل محمدی ۱۴ هکتاری است که از سال ۹۵ زیر ساخت آن را شروع کردیم و از فرودین ۹۶ به مدت دو ماه کشت بوتههای گل محمدی انجام شد و در سال ۹۷ هم اولین برداشت که برداشت مختصری بود انجام و در سال ۹۸ برداشت رسمی شروع و امسال سال دوم برداشت محصول است.
او با اشاره به اینکه این زمین را برای کشت محصولات دیگر خریداری کرده بودم گفت: با مطالعهای که انجام دادم به این نتیجه رسیدم که گل محمدی هم آب کمتری نیاز دارد و هم درآمد بالاتری دارد به همین خاطر تصمیم به کشت گل محمدی کردم.
بنیادی افزود: گل محمدی به صورت قطرهای آبیاری میشود و آب کمتری مصرف میکند و ما برای آبیاری این محصول هیچ گونه مشکل کمبود آبی نداریم.
بیشتر بخوانید
این تولید کننده گل محمدی ادامه میدهد: تولید گل محمدی چه از لحاظ مصرف آب، اشتغال زایی، درآمد و سرمایه گذاری به صرفه است به همین خاطر مسئولین تولید کنندگان را به کشت گل محمدی تشویق و ترغیب میکنند.
بنیادی عنوان میکند: ما برای این طرح سال گذشته ۱۸۰۰ نفر روز اشتغال زایی ایجاد کردیم و طبیعتا" امسال تولید بیشتر داشته و اشتغال زایی بیشتری نیز در این راستا داریم.
قرار گرفتن چهارمحال و بختیاری در ارتفاعات و نزدیکی به خورشید یکی از مهمترین ظرفیتها برای توسعه گلخانههای پرورش گل به شمار میرود. به گفته کارشناسان گل رز تولیدی این استان نسبت به گلهای رز تولیدی دیگر مناطق به علت تولید در ارتفاعات و شرایط آب و هوایی این استان، در خاورمیانه منحصر به فرد است.
بر اساس آمار، سهم سالانه استان چهارمحال و بختیاری از حدود دو میلیارد شاخه گل بریده در سطح کشور حدود ۱۰ میلون شاخه گل بریده است.
بخش عمده گل شاخه بریده چهارمحال و بختیاری به تهران، اصفهان و استان مرکزی ارسال و از طریق پایانه گل و گیاه به کشورهای حوزه خلیج فارس صادر میشود.
با توجه به تشدید پدیده خشکسالی و کاهش منابع آبی استان طی چند سال گذشته، بهرهبرداران بخش کشاورزی با تغییر الگوی کشت و راهاندازی گلخانههای نوین و پیشرفته به سمت تولید گل شاخه بریده و محصولات گلخانهای دیگر از جمله تولید سبزی و صیفی سوق داده شده اند.
عطاء الله ابراهیمی مدیر کل جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: در استان چهارمحال و بختیاری ۳۰ هکتار گلخانه وجود دارد و ۲۰۰ هکتار هم متقاضای از طرف سرمایه گذار که آماده معرفی به بانکهای عامل برای گرفتن تسهیلات هستند.
بخش عمده گل شاخه بریده چهارمحال و بختیاری به تهران، اصفهان و استان مرکزی ارسال و از طریق پایانه گل و گیاه به کشورهای حوزه خلیج فارس صادر میشود.
ارتفاع بالا از سطح دریا و شرایط آب و هوایی مطلوب و سازگاری در کیفیت بخشی محصول گل شاخه بریده تولیدی استان چهارمحال و بختیاری موثر است.
بخش قابل توجهی از گل تولیدی استان چهار محال و بختیاری از نوع گل رز در ۱۰ رقم بریده شامل انواع رز معمولی، ایرانی و هلندی، و آلسترومریا است.
تولید گلهای زینتی یکی از مهمترین کسب و کارها در سطح جهان به شمار میرود که این کسب و کار نیز طی دو دهه گذشته در سطح کشور توسعه یافته است و با توجه به افزایش تقاضا برای خرید گل، مراکز پرورش و تولید گل در سطح کشور روز به روز افزایش مییابند.
بسیاری از جوانان و فعالان بخش کشاورزی کشور در مسیر تولیدهای گلهای زینتی حرکت میکنند و در حال حاضر بیش از ۱۰ هزار تولیدکننده گل و گیاه زینتی در سطح کشور فعالیت میکنند.
ابراهیم شیرانی مدیر باغبانی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: از آنجایی که آب و هوای استان از نظر طول رشد، مطلوب و در ارتفاع بالا است کیفیت گلها سوپر و برای صادرات مناسب است که اگر شرایط مطلوب باشد در سالهای آینده از کشاورزان مختلف کشور دعوت میشود تا برای کشاورزی در استان مشغول کار شوند که هم سبب اشتغالزایی و هم سبب افزایش صادرات در استان و کشور میشود.
گل گلایول، نام گلی است که اغلب در کنارههای دریای مدیترانه در رنگ و گونههای متنوعی میروید. این گلها با رنگهای سفید، صورتی پررنگ، یاسی، نارنجی، آبی و حتی سبز یافت میشوند.
گلایول، شامل ۲۶۰ نوع گونه مختلف میشود. حدود ۲۵۰ نوع از این گونهها متعلق به صحراهای آفریقا، بخصوص بخش جنوبی آن است. از این بین، تنها ۱۰ گونه از گلایول هستند که به اوراسیا (آسیا و اروپا) تعلق دارد.
مدیرکل جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: این استان امسال اولین تجربه کشت گل گلایل را داشت، این گل با کیفیت عالی در استان پرورش یافت و در تغییر الگوی مصرف نیز کاربرد فراوانی دارد.
قامت گلایول قائم، بلند و جادویی است
ابراهیمی با اشاره به اینکه مزرعه کشت گلهای گلایل ۶ هکتار است بیان داشت: گل گلایل و شاخه بریده جزء گلهای سوپر محسوب میشود.در یونان باستان، نام این گل Xiphium بوده است. این کلمه به معنی شمشیر است!
برای نخستین بار در قرن هجدهم، گلایولهای آفریقایی در مقیاس زیادی به اروپا برده شد و بلافاصله به محبوبیت زیادی دست پیدا کرد.
این گل زیبا در ایران نیز وجود داشته و طرفداران زیادی نیز به خود جلب کرده است. چرا که این گل هم زیبا بوده و هم میتوان به مدت طولانی تری آن را نگهداری کرد. اما توجه داشته باشید، این نوع گل در ایران محدود است، اما استان چهارمحال و بختیاری به خوبی توانسته است آن را پرورش دهد وبه چند استان نیز صادر کند.
حسین برزگر معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: کشت گلهای گلایل در تغییر الگو کشت بسیار موثر است و هرچقدر تنوع کشت بالا رود ضریب امنیت بالا خواهد رفت.
او با اشاره به اینکه این استان از لحاظ دمایی و ارتفاع از شرایط ویژهای برخوردار است گفت: پیازچه این گل از هلند به استان آمده و گلهای شاخه بریده با شرایط آب و هوایی این استان سازگار است.
حمید گلویزاده مدیرعامل شرکت زرینگل زاگرس گفت: با کشت گل گلایل در استان چهارمحال و بختیاری در واقع تنوع تولیدات افزایش پیدا کرده است.
او با اشاره به اینکه مزرعه گل گلایل در این استان ۶ هکتار است بیان داشت: در هر هکتار از این مزرعه ۳ هزار شاخه گل تولید و در مجموع روزانه ۴۰ هزار شاخه گل تولید میشود.
گلوی زاده ادامه داد: سرمایه گذاری برای مزرعه گل گلایل سه و نیم میلیارد تومان است.
او با اذعان بر اینکه طول دوره رشد گل گلایول، ۵۰ روز است و همین امر میزان مصرف آب را کاهش میدهد گفت: از آنجا که اختلاف دمای شبانهروز در استان زیاد است، گل گلایول، گلهای شاخهبریده و گلمحمدی مناسب آب و هوای چهارمحال وبختیاری و بهعنوان گلهای کمآببر برای پرورش هستند.
گلویزاده خاطر نشان کرد: به ازای تولید هر شاخهگل، ۲۰۰۰ تومان هزینه صرف شده است، فروش هر شاخه گل گلایول در بازار بین ۴۰۰۰ تا ۷۰۰۰ تومان است و این گل، ۷۰ درصد بازدهی سرمایه دارد.
او یادآور شد: محصولات این مزرعه برای شهرهای اصفهان، شیراز و مشهد ارسال میشود و صادرات به کشورهای خارجی در حال حاضر و با وجود تحریمها تنها به کشورهای حاشیه خلیج فارس خلاصه میشود.
گلویزاده عنوان کرد: این مزرعه بهصورت مستقیم و غیر مستقیم برای ۱۲۰۰ نفر اشتغال ایجاد میکند.
گلایول از اوایل خرداد (ارقام زودرس) تا اواخر پاییز (ارقام دیررس) گل میدهد. در ایران با توجه به تنوع آب و هوایی مناطق مختلف، امکان تولید گل بریده گلایول در سراسر سال وجود دارد. به عنوان مثال در محلات، از ابتدای بهار، سه بار با فاصله ۵/۲ ماه کشت میشود و محصول آن در اواخر بهار تا اواسط پاییز به بازار عرضه میشود.
در مناطق گرمسیری مثل دزفول در ۹ ماه از سال میتوان در فضای آزاد گل آن را تولید کرد. تمایز گل سه تا هشت هفته پس از کاشت میسر است که به دمای خاک، اندازه پداژه و میزان توسعه جوانه یا بخش مریستمی بستگی دارد که در چهارمحال و بختیاری به خوبی جواب داده است.
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه رقم گلایل مورد کشت، آمستردام و در سایز شش و هشت است، افزود: گل گلایل از انواع گلهای شاخه بریده و از خانواده زنبق است که کشت آن از سالهای آینده در مناطق مستعد استان هم تکرار میشود.
انتهای پیام/ش