اصفهان با تولید ۲۰ محصول گواهی شده در تولید محصولات کشاورزی سالم و بدون سموم شیمیایی در کشور پیشتاز است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، محصولات کشاورزی تامین کننده غذای بشر بوده و هستند و هرچند این محصولات سالم‌تر تهیه شوند به سلامت جامعه کمک می‌کنند. 

استفاده از کود‌ها و سموم کشاورزی هم باب شد و روز به روز بیشتر، تا حاصل پربار‌تر شود و ماندگاری آن بیشتر؛ اقدامی که سال‌ها بعد اثر سوء خود را بر سلامت انسان‌ها با بروز انواع بیماری‌ها نشان داد و آدمی را برانگیخت تا با شیوه‌های جدید کشت و کار را عاری از سموم و تلاش کند و همانند گذشته محصولاتی سالم تولید کند.

تولید محصولات کشاورزی ارگانیک هم چندسالی است در کشور ما جدی گرفته شده و در همین زمینه پرورش محصولات گواهی شده در دستور کار قرار گرفته است؛ هدفی که اصفهان در رسیدن به آن پیشتاز است.

مزارعی که خوراکشان سمی نیست

اصغر رستمی معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار ما گفت: باتوجه به این که یکی از وظایف مهم وزارت جهاد کشاورزی، تامین امنیت غذایی و تولید محصول متناسب با نیاز جامعه است، تولید محصولات سالم با امنیت غذایی و کشاورزی پایدار در دستور کار است.

محصولات کشاورزی

 

او افزود: به این منظور، طرح محصول سالم، اجرا شده که بر مبنای آن با هماهنگی کشاورزان و آزمایش‌های قبل، حین و بعد از کاشت، کیفیت محصول سنجش می‌شود.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان ادامه داد: هدف این طرح، کاهش مصرف سموم و کود‌های شیمیایی یا به حداقل رساندن آن در فرآیند پرورش محصول است.

رستمی بیان کرد: مزارع منتخب در طرح، از زمان کاشت تا برداشت، زیر نظر کارشناسان جهاد کشاورزی، حفظ نباتات و کارشناسان ناظر بخش خصوصی هستند تا در تمام مراحل استفاده از سموم شیمیایی حذف شود.

او افزود: نتیجه این اقدامات تولید ۲۰ محصول گواهی شده کشاورزی در استان اصفهان است که با مصرف کمترین کود و سم شیمیایی به دست مصرف کننده می‌رسد و اصفهان در این زمینه پیشتاز است.

محصولاتی که سلامت را به سفره مردم می آورند

مرجان نکوخو رئیس گروه محیط زیست و سلامت غذای سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان به خبرنگار ما گفت: دفتر محیط زیست و سلامت غذا با دو هدف اصلی ارتقای سلامت محصولات کشاورزی و حفظ محیط زیست و تنوع زیستی مشغول فعالیت است.

کشاورزی

او افزود: صد واحد تولیدی کشاورزی مجری طرح هستند که فرآیند نظارت از مزرعه تا سفره در مورد عملکرد آن‌ها اعمال می‌شود به این معنا که از پیش از تولید یعنی تهیه و آماده سازی بستر کشت تا زمان برداشت، مراحل آبیاری، کوددهی، تغذیه، مبارزه با آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز به دقت بررسی می‌شود تا آلاینده‌ها حذف شوند و یا از حد مجاز فراتر نروند.

رئیس گروه محیط زیست و سلامت غذای سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان اظهار کرد: ۲۰  محصول گواهی شده استان در سه شاخه تقسیم می‌شوند: محصولات گلخانه‌ای شامل خیار، گوجه فرنگی و فلفل؛ محصولات باغی شامل سیب درختی، گلابی، انار، انگور، خرما و پسته و محصولات زراعی شامل هندوانه، خربزه، سیب زمینی، پیاز، گوجه فرنگی، بامیه، بادمجان، نخود، ذرت، لوبیا و کاهو است.

نکوخو با اشاره به اینکه این محصولات در سال زراعی گذشته به چهار محصول سیب زمینی، پیاز، گوجه فرنگی و سیب درختی محدود شده بود افزود: سطح زیرکشت محصولات گواهی شده با توجه به ظرفیت‌های اقلیمی استان، امسال به ۱۵۰۰ هکتار افزایش یافته و شمار ارقام گواهی شده به ۲۰ محصول رسیده است.

صرفه جویی در مصرف آب و صادرات، مزایای محصولات گواهی شده

او با تاکید بر مصرف بهینه آب در این نوع کشت گفت: در باغ ها، مزارع و گلخانه‌ای که طرح محصول سالم در آن‌ها اجرا می‌شود از آبیاری کم فشار، تیپ و قطره‌ای استفاده می‌شود که مصرف و هدرروی آب در آن‌ها در حداقل ممکن است.

رئیس گروه محیط زیست و سلامت غذای سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان در خصوص عرضه محصولات گواهی شده گفت: روسیه، قطر و مجارستان مشتریان محصولات سالم استان اصفهان هستند.

نکوخو رونق مصرف این محصولات در داخل کشور را در گروی فرهنگ سازی دانست گفت: تلاش کرده ایم تا با تعامل با شرکت‌های خصوصی و اتحادیه‌های تعاون روستایی مکان‌های ویژه‌ای برای عرضه این محصولات در نظر بگیریم و مردم را به خرید آن‌ها ترغیب کنیم.

 کنترل آفات با روش‌های زیستی

علی مجملی کارشناس کشاورزی گفت: بیشتر کشاورزان بر این باور هستند که با استفاده از سموم شیمیایی می‌توانند بهره وری محصول خود را افزایش دهند، اما در مزارع طرح محصول سالم، با کمترین سم، عملکرد مطلوب ثبت شده است.

او تاکید کرد: در مزارع محصولات گواهی شده، موفقیت مبارزه با علف‌های هرز به دلیل استفاده از آبیاری قطره‌ای به وضوح قابل مشاهده است.

کارشناس کشاورزی افزود: به عنوان مثال دو آفت مهم شبپره مینوز و پروانه هلیوتیس از طریق روش‌های بیولوژیک، توزیع زنبور براکون و فرمول‌های فرمونی به خوبی در این مزارع کنترل شده است.

مجملی اظهار کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد روش‌های مبارزه زیستی (بیولوژیک) نتیجه بسیار مطلوب تری در پی دارد.

تغییر رویکرد کشاورزان به حذف یا کاهش مصرف سموم شیمیایی و مصرف کنندگان به خرید محصولات سالم، فرآیندی زمان بر است؛ اما قطعا کاهش مصرف آب، حذف واسطه‌ها و تامین امنیت و سلامت غذایی اهدافی است که هر دو گروه را باید به سمت رونق محصولات گواهی شده سوق دهد.

گزارش از محمد صابری

انتهای پیام/ص

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.