به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، فرار مغزها از ایران یا به بیانی دیگر «مهاجرت» کلمه آشنایی است که بارها به گوشمان خورده و با شنیدن آن یاد دانشگاه و دانشجو همواره در ذهنمان تداعی میشود.
امروزه مهاجرت به خصوص مهاجرتهای بین المللی به امری بسیار رایج و متداول در جهان تبدیل شده است؛ چرا که تقریبا هیچ کشوری در جهان پیدا نمیشود که با پدیده مهاجرت نیروی انسانی به خارج یا ورود به داخل کشور خود مواجه نباشد و همه کشورها با درجات مختلفی از این پدیده روبرو هستند که وجه تمایز کشورها در زمینه فرصت یا تهدید بودن مهاجرت برای آن ها، نوع مواجهه کشورها با موضوع و نحوه سیاست گذاری و مدیریت آن است.
سالانه تعداد زیادی از دانشجویان ایرانی به دلایل گوناگون تصمیم به ترک دائمی کشور میگیرند و ترجیح میدهند تا زندگی خود را در آن سوی مرزها ادامه دهند.
روسای دانشگاهی معتقد هستند که برخی دانشجویان بعد از فارغ التحصیلی به فکر مهاجرت روی میآورند و وقتی دلیل این کار را جویا میشویم در یک کلمه خود را کنار کشیده و میگویند که «در کشور خودمان کار نیست».
به هر حال فرار مغزها یا مهاجرت باید به عنوان زنگ خطری برای کشورمان شناخته شود؛ چرا که سالهای طولانی است نخبگان ایرانی و دانشمندانمان بعد از فارغ التحصیلی چمدان خود را جمع کرده و راهی کشورهای خارجی میشوند که این امر به راحتی باعث از دست دادن نیروهای ماهر، خلاق، زبردست، فنی و کوشا میشود و برای جامعه مشکلات عدیدهای گوناگونی را فراهم خواهد کرد.
خیلی از فارغ التحصیلان دانشگاهی با هدف مهاجرت و خروج از کشور یا قبولی در معتبرترین دانشگاههای جهان درس میخوانند و مقصد اصلی آنها ارائه خدمات به کشورهای خارجی است، در حالی که اگر این استعدادهای نبوغ در کشورمان بمانند خیلی راحت میتوانند با فعالیتهای پی در پی و موثر جامعه را توسعه دهند و پیشرفتهای همه جانبه اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و آموزشی را برایمان به ارمغان آورند.
در مقابل خیلی از مهاجران هم به علت بیکاری در مملکت و نبود سیاستهای مناسب جهت اشتغال پذیری فارغ التحصیلان راهی کشورهای توسعه یافته و پیشرفته میشوند و با علم و مهارتی که از استادان ایرانی در دانشگاههای خودمان کسب کرده اند خیلی راحت آنها را در اختیار کشورهای دیگر قرار میدهند و به نوعی به نام ما درس میخوانند، اما به کام غربیها عمل میکنند که همین عامل باعث پسرفت کشورمان خواهد شد.
برخیها معتقدند که مدرکهای دانشگاهی فارغ التحصیلان در گوشهای از خانه و روی طاقچه خاک میخورد و اگر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری جویای این آمار شود متوجه خواهد شد که سالانه جمعیت کثیری از ایرانیها بعد از فارغ التحصیلی بیکار مانده و به علت نبود اشتغال روزگار خود را در چهارگوشه خانه سپری میکنند؛ بنابراین بدیهی است که نخبگان و صاحبان سرمایههای هنگفت برای برون رفت از این معضل برای همیشه از ایران بروند.
بهرام صلواتی مدیر رصد خانه مهاجرت ایران در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره روند تحصیل دانشجویان ایران مهاجرت کرده در دانشگاههای برتر جهان گفت: یکی از مباحث مورد توجه در مهاجرتهای بین المللی کیفیت دانشجویان و متخصصان ایرانی خارج از کشور بوده است و بر همین اساس هم دیدگاه کمّی در این زمینه توسط برخی افراد مورد انتقاد قرار میگیرد.
مدیر رصد خانه مهاجرت ایران افزود: بررسی تعداد و سهم دانشجویان ایرانی در ۱۰ دانشگاه برتر آمریکا که جزو ۲۰ دانشگاه برتر جهان بر اساس رتبه بندی QS ۲۰۲۰ انتخاب شده اند، تا حدی تبیین کننده وضع کیفی دانشجویان ایرانی خارج از کشور است.
به گفته این مقام مسئول، تعداد دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در این دانشگاهها از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵، روندی تقریباً ثابت داشته و با اندکی رشد از ۲۰۱ دانشجو به ۲۳۲ دانشجو رسیده است.
او افزود: از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸، همزمان با کاهش جمعیت دانشجویان ایرانی در آمریکا، تعداد ایرانیان مشغول به تحصیل در دانشگاههای برتر آمریکا هم کاهش اندکی یافته و از رقم ۲۳۲ دانشجو به حدود ۲۲۰ نفر رسیده است.
صلواتی گفت: چنانچه معیار تعداد دانشجویان مشغول به تحصیل در ۱۰ دانشگاه برتر آمریکا را در نظر داشته باشیم، ایران در رتبه بندی کشورهای دانشجو فرست در جایگاه دهم قرار دارد و کشورهای چین، هند و کره جنوبی در جایگاه اول تا سوم قرار دارند. چنانچه سهم دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاههای برتر از کل جمعیت دانشجویان خروجی را در نظر بگیریم، کمتر از نیم درصد دانشجویان خروجی از ایران در دانشگاههای برتر آمریکا و جهان مشغول به تحصیل هستند که از این حیث هم در جایگاه دهم در میان کشورهای دانشجو فرست قرار داریم.
او افزود: سهم دانشجویان ایرانی حاضر در دانشگاههای برتر جهان از کل جمعیت دانشجویان خروجی در بازه ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ میلادی رشد بسیار ناچیزی داشته است و از رقم ۴۵/ ۰ درصد در سال ۲۰۱۳ به ۴۷ / ۰ درصد در سال ۲۰۱۸ رسیده است.
زلفی گل وزیر پیشنهادی علوم در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص بازگشت دانشجویان و فارغ التحصیلان ایرانی مقیم کشورهای دیگر به ایران در دولت جدید اظهار کرد: مهاجرت ژنهای هوشمند به عنوان يک نظريه جديد توسط من ارائه شده است. بر اساس اين نظريه نه تنها نخبگان كشور ثروت ملی هستند و از دست می روند، بلكه پس از گذشت قرنها از نظر ژنتيكی كشورهای نخبه پذير (مقصد) به جوامع نخبه تبديل خواهند شد و درصد ژنهای هوشمند آنها به شكل گستردهای افزايش میيابد.
زلفی گل ادامه داد: بنابراین در زمينه توليد علم، فن و تكنولوژی همچنان پيشتاز خواهند بود. در نتيجه كشورهای نخبه گريز (مبداء) روز به روز فقيرتر شده و به دليل همين فقر، وابسته تر میشوند و تعادل جهانی با شدت بيشتری به هم میریزد.
وزیر پیشنهادی علوم ادامه داد: بنابراين ضرورت دارد تا حفظ صيانت و كرامت نخبگان به عنوان يك پروژه ملی تعريف شده و عوامل دافعه زا رفع شود. از جمله راهكارهای عملی برای جلوگيری از مهاجرت طيف وسيعی از ژن های هوشمند، حمايت مادی و معنوی از مقاطع تحصيلات تكميلی بالاخص مقاطع دكتری و پسا دکتری در داخل كشور، مشاركت تمامی شركت های خصوصی و دولتی در تاسيس مراكز پژوهشی تخصصی برای خويش و بكارگيری نخبگان در اين مراكز است.
زلفی گل اضافه کرد: وزارت علوم تحقیقات و فناوری با همفکری و همیاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری زمینه حمایت مادی، کاری، رشد علمی و احساس شیرین اثر بخشی را برای آنها مهیا خواهند کرد. بدیهی است در این زمینه نیاز سنجی و نیاز آفرینی یک ضرورت است که باید با استفاده از پتانسیل دانشگاهیان دانشمند استفاده شده و طرحهای کاربردیشان اجرایی شود.
با اینکه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و همچنین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تا کنون چندین بار برای بازگشت مهاجران و نخبگان ایرانی به کشور برنامههای گوناگونی را انجام داده اند، اما انتظار میرود که دولت جدید با تدابیر و سیاستهای گوناگون علمی و راهگشا بتواند جلوی این معضل اجتماعی را گرفته و برای بازگشت نخبگان ایرانی به کشور برنامه ریزیهای جدی را انجام دهد.
شاید اگر دولت جدید توجه ویژهای به بحث اشتغال فارغ التحصیلان در آموزش عالی داشته باشد، بتوان تا حدود زیادی از فرار آنها به کشورهای دیگر جلوگیری کرد و شرایط مناسبی را به منظور زندگی آسانتر در کشور برایشان ایجاد کرد.
انتهای پیام/
اگر شبیه بود 6میلیون از مردم ما میرفتند افغانستان نه اونها بیان اینجا
پول میگیرن ندرک میدن اما بازده علمی صفر
اگه مسلمونا به حرف پيغمبر گوش كرده بودن الان آمريكام مث اندونزي مسلمون نشين بود
به سلامت
که اگر از روی جهل است و نه از روی عمد و خیانت از متولیان امر خواهشمندیم نخبگان را بر اساس تخصص خود و توانایی لازم در هر رشته بررسی و جذب نمایید.
تصدیق نخبگان برای جذب در دستگاههای اجرایی و دانشگاه به جای اینکه معیاری باشد فقط بر روی کاغذ سبب بازی با نخبگان شده است.
ادامه این روند که نشانه نانخبگی متولیان امور نخبگان و امور استخدامی کشور است نشان دهنده بی توجهی و بی هدفی در جذب نخبگان دانش آموخته دکتری و بلاتکلیفی بنیاد نخبگان و عدم هیچگونه ظرفیت برای جذب نخبگان در سالهای آینده سبب نابودی نخبگان و اجبار آنها به ترک کشور می شود.
انشالله تفکر و عمل انقلابی
و فهمیدند که با علم است که بر دنیا مسلط میشوی...
اگر ده سال پیش میرفتم بهتر بود
شاید از لحاظ تحصیلی من ارشد داشتم ایشون دکترا !
ولی من 15 سال تحقیق و توسعه و کار اجرایی داشتم خیلی راحت طرح رو گذاشت کنار ، هزار در زدیم چون پارتی نداشتم نشد !
من هم روی همون طرح 200 میلیون تومان سرمایه گذاری کردم چون مطمئن بودم جواب میده ،طی 3 سال حالا همین طرح هزینه زندکی 2 تا خانواده 5 نفره رو توی لندن میده اون هم برای شروع کار که مطمئنا طی زمان بهتر خواهد شد .
شما 1 دلیل بیار که بمونم ؟
رشته مهندسی نرم افزار
شاید از لحاظ تحصیلی من ارشد داشتم ایشون دکترا !
ولی من 15 سال تحقیق و توسعه و کار اجرایی داشتم خیلی راحت طرح رو گذاشت کنار ، هزار در زدیم چون پارتی نداشتم نشد !
من هم روی همون طرح 200 میلیون تومان سرمایه گذاری کردم چون مطمئن بودم جواب میده ،طی 3 سال حالا همین طرح هزینه زندکی 2 تا خانواده 5 نفره رو توی لندن میده اون هم برای شروع کار که مطمئنا طی زمان بهتر خواهد شد .
شما 1 دلیل بیار که بمونم ؟
رشته مهندسی نرم افزار
اگر ده سال پیش میرفتم بهتر بود
و فهمیدند که با علم است که بر دنیا مسلط میشوی...
ولی ما که به اسم ، مسلمانیم صدها سال از جامعه به اصطلاح کفار عقبیم..
همش استرسه
دوم اینکه جای دیگه زندگی نکردی بفهمی این چیزها همه جا پیدا میشه
سوم اینکه فقط از طرف خودت حرف بزن بقیه وکیل نمی خوان
خوب شما،که نظر مردم و میدونید،نذارید،که بعد مجبور به حذف نشید.
به جاش امامزاده داریم میریم دخیل میبندیم همه کارا خود به خود حل میشه
نخبه میخوایم چیکار
امیدوارم روزی برسه که هیچ دانشجویی،و...به هیچ شرایطی از کشور خارج نشه و....
دانشگاههای خارجی بهش دعوت نامه میدن بورسیه اش کنن
که از اون دانشگاه حقوق هم به دلار و یورو بگیره
مسلمه که تعهد خدمت میده می مونه همونجا
مغز ... نخورده که الاف باشه اینجا
بعد توی پست دکترا حلق آویز کن خودشو که چرا از پس مخارجش توی 30 - 40 سالگی بر نمیاد.
تا ارزشی براشون قائل نشن وضعیت همینه.
به عنوان مثال آیا نمیشه مشکل برق کشور رو با انرژی خورشیدی رفع کنند؟!!
میشه. اما اراده ای برای این کار وجود نداره.
"ایران مشکل آب وجود داره و آب نیست، البته نیازی هم نیست که باشه با این بروکراسی عجیب و غریب و وضعیت فشل دولتی"
همینه که شاهد هستیم اوضاع مملکت روز به روز بد تر میشه.
پول مفت بی زبان نفت رو تو ۴۲ سال اگر تو کویر لوت با ندیریت خرج کرده بودن الان آباد ترین منطقه دنیا بود .
نه اینکه نصف بیشتر کشور در منتهی الیه فقط باشن.
یه چیزی بگم تمام نقطه مقابل تمام شعارها و وعده ها و آرمیانهتی این آقایون شده ایران الان ما .
همه هم می دونیم ولی خودمونو زدیم به نفهمی.
نه عزیز همین چند روز پیش استادی درگذشت و صدا و سیما و کلی تسلیت براش پخش کرد.
پولی که قرار بود هزینه نخبه ها بشه صرف قر و غذای سگ و ... دولت قبل شد
اما یه لیسانسه ی بیکارم.
خیلی جاها برای کارگری رفتم.
اگه امکانش رو داشتم حتما من هم میرفتم.
برای کارگری میرفتم،حداقل هشتم گرو هزارم نبود
انگلیس اینارو اورد سر کار حالا حریفشون نیست
تا وقتی که واسه استخدامی واسه پست مدیریتی واسه یه شغل میان رده معمولی ملاک و معیارتون شده فیلترهای عقیدتی سیاسی و آزمون علمی اهمیت چندانی نداره
تا وقتی که نصف ظرفیت این مشاغل و پست ها واسه ایثارگران راستا
وقتی که معدلت از همه بیشتره توی ازمون از همه بهتری ولی وقتی میخوان هیات علمی جذب کنن نصفش باید از خانواده ایثارگران باشه و نصف دیگه اش هم هزار تا فیلتر داره که اصلا واسه اون پست و مقام بی ربطه و اهمیتی نداره
اون نخبه بمونه چی بشه؟؟
وقتی که حقوق پزشک عمومی از پرستار کمتره و واسه اینکه مردم ساده خوششون بیاد بازم از پزشکا حرفی نمیزنی میخوای بمونه برات مفت مفت کار کنه؟
اصلا من یه سوال دارم
بین مسئولین و مدیران حتی میان رده
حتی یه مدیر در حد شهرستان کدومشون حتی دانشگاه دولتی بدون سهمیه رفتن
نفر برتر برتر نخبه بودن پیشکش فقط یه دانشگاه روزانه قبول شدن؟
اگه دلت می سوزه واسه این کشور تایید کن
یه بار وجود داشته باش تایید کن
من آزمون کتبی بانک قبول شدم. قراره برم مصاحبه عقیدتی.
میخوان ازم بپرسند که نماز جمعه و راهپیمایی میرم یا نه.
آخه رفتن به نماز جمعه و راهپیمایی چه ارتباطی با عملکرد شغلی من داره؟!!!
خاک بر سر مسئولین.
فقط همینو میتونم بگم
دانشجو ایرانی اگه هم میمونه از سر غیرتشه
کاش اون روز بیاد، دانشمندی که کشف یا اختراعی میکنه
رو روی سرمون بذاریم
انشاالله
من چند تا طرح داشتم فرستادم برای بنیاد نخبگان که همین آقایی که قرار وزیر بشه معاونش بود، حتی جوابم را ندادند.
از اون به بعد تصمیم گرفتم هیچ طرحی به ایران ندم، دارم طرح ها مو جمع بندی می کنم، می فرستم برای خارجی ها ، اونها هم جواب ایمیل هامو میدن و هم اگر قبول بشه بودجه میدن ، اما شرطشون اینه که حقوق کل طرح د دست دولت باشه. من گفتم مشکل نیست، دولت ایران به طرح من نیاز نداره، اگه داشت حداقل جواب ایمیل را می داد.
اگر نخبگانی در ایران بمونند هم طرحاشونو برای خارجی ها می فرستند تا فرستی باشه برای رفتن.
نمیتوانند یک دولت تشکیل بدن بهتراین راه براجوانان شده فرارازکشورهرکشورپتستی که برن التماسشون میکنند بدونه ریالی هزینه درس کارمسکن هرکه به حرفه خودش براش مهیا میکنند
خستمون کردین
قله نه غله
اگه راست میگه تمام وسایل خونه و ماشینت را دور بریزچون همه اینها از علم غرب است
شما بعد این همه سال فرار نخبه ها و مسؤلیت گرفتن پخمه ها، تازه یادتون افتاده که چه بلایی داره سر دانشجو هامون میاد؟ وقتی اینجا درس بخونه هیچ آینده ای نداره، چه دلیلی وجود داره که بخواد جلوی مهاجرت شو بگیره؟
«خود کرده را تدبیر نیست»
چرا فرار را بر قرار ترجیح ندهند
گرچه من مخالف هر نوع مهاجرت هستم
چونکه وارد مکانی میشوی که
نمیتوانی هیچ ارتباط واقعی برقرار کنی
من مقصر اصلی را دولت میپندارم که هر چه کهن سال در پست و مقام ایند و
جوانان نخبه .خانه نشین شدند
این عجوزان به هیچ وجه بازنشسته نمیشوند
اگر بزور هم بازنشسته شوند
در بخش دولتی سرکار میروند .بخاطر ارتباط شون با دولت و
زد وبند و پارتی بازی و رشوه گیری را خوب یاد گرفتند
دولت مردمی .باید بدون رودرواسی تمام گروهک کهریزک را بازنشسته کند
با این تورم شدید، افسردگی جامعه، فقر، ناعدالتی،
اصولا انقدر فشار را برای کشورهایی که سیاست مستقلی
دارند . میاورند
که نخبگان شون مهاجرت کنند و بدون هیچ سرمایه گذاری
بهترین نخبگان را جذب کنند
دولت مقصر است .در اصل ما نیروی کار مجانی
برای کشورها ایجاد میکنیم
مثل نخبه ریاضی که متاسفانه فوت کردند در امریکا
دولت مردمی باید تمام وزرای اش از نخبگان باشند
گرفته اند و هیچ شانسی برای جوانان باقی نمانده .بجر مهاجرت
اصولا انقدر فشار را برای کشورهایی که سیاست مستقلی
دارند . میاورند
که نخبگان شون مهاجرت کنند و بدون هیچ سرمایه گذاری
بهترین نخبگان را جذب کنند
دولت مقصر است .در اصل ما نیروی کار مجانی
برای کشورها ایجاد میکنیم
مثل نخبه ریاضی که متاسفانه فوت کردند در امریکا
دولت مردمی باید تمام وزرای اش از نخبگان باشند
گرفته اند و هیچ شانسی برای جوانان باقی نمانده .بجر مهاجرت
اصولا انقدر فشار را برای کشورهایی که سیاست مستقلی
دارند . میاورند
که نخبگان شون مهاجرت کنند و بدون هیچ سرمایه گذاری
بهترین نخبگان را جذب کنند
دولت مقصر است .در اصل ما نیروی کار مجانی
برای کشورها ایجاد میکنیم
مثل نخبه ریاضی که متاسفانه فوت کردند در امریکا
دولت مردمی باید تمام وزرای اش از نخبگان باشند
بحث ما نخبه هان که باید حمایت بشه ازشون که مهاجرت نکنن
چیکار این بازیگرای ابکی داریم هر جا میخان برن برن
اگه مسلمونا به حرف پيغمبر گوش كرده بودن الان آمريكام مث اندونزي مسلمون نشين بود
مسوولان که در خوابند
بقیه مشاغل هم که پارتی بازی است
و کشور هم هجمه تحریم های ظالمانه
دلار بی سر و سامان
بی نظارتی
بی عدالتی
بیکاری
فقر
چرا نباید مهاجرت کنند؟