امین امیدی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در پاسخ به این پرسش که، افزایش سرمایه شرکتها چه مراحلی دارد؟، اظهار کرد: هر افزایش سرمایهای با تصمیم هیئتمدیره شرکت انجام میشود. به همین دلیل در مرحله اول هیئتمدیره پیشنهاد افزایش سرمایه خود را به سهامداران شرکت اعلام میکند و بدین منظور، شرکت اطلاعیهای با عنوان پیشنهاد هیئتمدیره به مجمع عمومی فوقالعاده در خصوص افزایش سرمایه را بر روی سایت کدال منتشر و از این طریق به سهامداران شرکت مبنی بر تصمیم افزایش سرمایه اطلاعرسانی میکند.
بیشتر بخوانید
او بیان کرد: همچنین همراه این اطلاعیه گزارش توجیهی افزایش سرمایه ضمیمه میشود که در آن دلایل و اهداف این افزایش سرمایه بیان میشود. سپس حسابرس قانونی سازمان بورس اطلاعیهای با عنوان اظهارنظر حسابرس و بازرس قانونی در سایت کدال منتشر میکند. بعدا سازمان بورس بر پایه نظر این حسابرس، مجوز افزایش سرمایه را صادر میکند.
کارشناس بازار سرمایه افزود: سپس در صورتی که نظر حسابرس سازمان بورس نسبت به افزایش سرمایه مساعد بود، سازمان بورس مجوز افزایش سرمایه را صادر میکند. این مجوز در اطلاعیهای تحت عنوان مدارک و مستندات درخواست افزایش سرمایه در سایت کدال منتشر میشود. وقتی این مجوز صادر شد شرکت موظف است در ۶۰ روز افزایش سرمایه و کارهای مرتبط با آن مثل برگزاری مجمع فوقالعاده را انجام دهد.
او تاکید کرد: در صورتی که در این مهلت شرکت اقدامهای لازم را انجام ندهد، این مجوز باطل شده و شرکت برای دریافت مجوز جدید باید دوباره اقدام کند.
امیدی بیان کرد: سپس شرکت اطلاعیهای تحت عنوان آگهی دعوت به مجمع عمومی فوقالعاده در سایت کدال منتشر میکند و در این اطلاعیه از سهامداران می خواهد که در مجمع عمومی فوقالعاده افزایش سرمایه شرکت کنند. بعد از اینکه مجمع عمومی فوقالعاده افزایش سرمایه در تاریخ و ساعت و محل گفته شده تشکیل شد، اطلاعیهای از طرف شرکت با عنوان تصمیمات مجمع عمومی فوقالعاده در سایت کدال منتشر میشود. در این اطلاعیه تصمیمات و آرای این مجمع مبنی بر افزایش سرمایه، محل تامین و میزان آن بیان میشود.
او افزود: سپس هیئتمدیره شرکت در جلسهای که تاریخ و ساعت آن مشخص می شود، تشکیل جلسه میدهند. در این جلسه هیئتمدیره در خصوص اقدامهای لازم برای انجام افزایش سرمایه و تغییر اساسنامه شرکت تصمیم میگیرند.
کارشناس بازار سرمایه در خصوص مشکلات موجود در مراحل ثبت افزایش سرمایه گفت: گاهی اوقات ممکن است شرکت پس از انجام تمامی این مراحل، برای انجام خود افزایش سرمایه دچار مشکل شود؛ مثلا اگر افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی است، ممکن است نوسانهای قیمت دلار و املاک باعث شوند این تجدید ارزیابی، خود دوباره نیازمند ارزیابی جدیدی باشد.
او بیان کرد: درهرصورت این اتفاقات میتوانند باعث شوند شرکت برای افزایش سرمایه نیازمند زمان بیشتری از ۶۰ روزی باشد که در هنگام صدور مجوز افزایش سرمایه تعیین شده، در نتیجه شرکت مجبور میشود درخواست تمدید مجوز افزایش سرمایه را به سازمان بورس بدهد.
امیدی در پاسخ به این پرسش که، چرا ثبت افزایش سرمایه برخی از شرکتها نسبت به سایر شرکتها زمانبرتر است؟، گفت: زمان ثبت افزایش سرمایه به درصد افزایش سرمایه بستگی مستقیم دارد. معمولا افزایش سرمایههای بالای ۲۰۰ درصد نیاز به زمانی بین ۲ تا ۵ ماه دارند در حالی که در افزایش سرمایههای زیر ۲۰۰ درصد این زمان بسیار کمتر است.
او بیان کرد: افزایش سرمایه از محل سود انباشته، نیاز به واریزی سهامداران از خود منابعی که در شرکت است، ندارد و سود تجمیع شده شرکت در قسمت انباشته قرار می گیرد و شرکت اقدام به افزایش سرمایه می کند، ولی اگر از محل آورده نقدی و مطالبات باشد، سهامداران یک مهلتی از زمان ثبت افزایش سرمایه دارند، که در آن بازه زمانی مبلغی که در مجمع مشخص میشود به سهامداران اعلام می شود و سهامداران باید به ازای هر سهم، مبلغی را به حساب شرکت واریز کند که در این صورت زمان بیشتری تا ثبت افزایش سرمایه وجود دارد.
کارشناس بازار سرمایه در خصوص تفاوت افزایش سرمایهها اظهار کرد: مهم ترین افزایش سرمایه، افزایش سرمایه از محل آورده نقدی است که به شرکت کمک شایانی می کند. زیرا، منابع جدید وارد شرکت می شود، ولی افزایش سرمایهها از محل تجدید ارزیابی سبب ورود منابع جدید به شرکت نمی شود که شرکت بتواند تولیدات خود را افزایش دهد؛ بنابراین این نوع از افزایش سرمایه برای شرکتها اهمیتی ندارد.
او تاکید کرد: لازم به ذکر است که، افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی برای بانک ها، شرکتها واسطه گری مالی، لیزینگها و شرکتهای پیمانکاری بسیار موثر است. از این جهت که، وقتی بانکی، سرمایه اولیه بسیار زیادی داشته باشد، اعتبار بانک و شرکت افزایش پیدا می کند. در خصوص لیزینگ نیز به هر میزان که لیزینگ بزرگتر و سرمایه ثبتی آن بیشتر باشد، مشتریهای بیشتری میتواند جذب کند و قراردادهای بزرگتری ببندد.
امیدی بیان کرد: ولی افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی برای شرکتهای تولیدی اهمیتی ندارد و فقط افزایش سرمایه مذکور در قیمت سهم شرکت تولیدی موثر است. به طوری که اگر قیمت سهامی ۱۰ هزار تومان باشد، پس از افزایش سرمایه هزار درصدی از محل تجدید ارزیابی، قیمت سهم برای تعادل به هزار تومان می رسد.
انتهای پیام/