رضا نقی زاده مشاور معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم تحقیقات و فناوری و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور در گفت و گو با خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره ارتباط پژوهش با فناوری اظهار کرد: بنیه فناوری و نوآوری در هر کشوری تابع توان پژوهشی است.
او افزود: توان پژوهشی لزوما در حوزههای مستقیم با آن فناوری نیست؛ چرا که فناوری حاصل حوزههای بین رشتهای است.
نقی زاده تصریح کرد: وقتی در خصوص و IT و دیجیتال یک فناوری ایجاد میکنیم، پژوهشهای حوزههای مختلف در یک نقطه بهم میپیوندند و همانجا تبدیل به توسعه فناورانه میشوند.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور با بیان اینکه هیچ کشوری در حوزه فناوری و نوآوری به هیچ نتیجهای نمیرسد، مگر اینکه سیستم پژوهشی قوی داشته باشد، تاکید کرد: در حوزه علوم پایه، علوم انسانی و علوم فنی و مهندسی و هنر و علوم پزشکی نیازمند پژوهش برای تقویت فناوریها هستیم، در غیر اینصورت نیازمند واردات یک سری فناوریها و تجیزات میشویم و لزوما نمیتوانیم به دانش اصیل دست پیدا کنیم و اگر هم دست پیدا کنیم، نمیتوانیم پژوهشها را بکار بگیریم.
نقی زاده گفت: برای مثال، حوزه کوانتوم مربوط به فناوری آینده است و برای تسلط به این فناوری نیازمند پژوهش هستیم. اگر بخواهیم بهره بردارهای خوبی از حوزه فناوری باشیم نیازمند پژوهش هستیم؛ چرا که باید ظرفیت جذب خود را افزایش دهیم که در وهله اول باید بهره بردار مناسب باشیم و سپس در لایه دهندههای معکوس عمل کنیم و سپس تغییر دهنده جزئی و کلی خواهیم بود که برای هر کدام از آنها نیازمند پژوهش هستیم.
مشاور معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم تحقیقات و فناوری ادامه داد: مسلما بدون داشتن یک سیستم پژوهش خوب بهره بردار خوبی از فناوری هم نخواهیم شد.
او درباره معیارهای انتخاب پژوهشگران برتر دانشگاهها گفت: برای انتخاب پژوهشگران برتر دانشگاهی معیارهای متفاوتی از جمله شاخصهای پژوهشی مانند: تعداد مقالات برتر، فعالیتهای پژوهشی، جوایز و ... وجود دارد. در سالهای اخیر فناوران برجسته زیادی داشته ایم که ارتباط با جامعه و صنعتشان تقوین شده است. به صورت کلی پژوهشگران برتر بر اساس دستاوردهای پژوهشی و مقالات و کتابها و جوایز علمی با شرکت در مسابقات رقابتی انتخاب میشوند که دارای ابعاد متفاوتی است.
نقی زاده اضافه کرد: روند کشور نشان میدهد که در خصوص قراردادهای ارتباط با جامعه و صنعت رشد خیلی خوبی را داشته ایم. برای کاربردی کردن پژوهشها دو اتفاق مهم مانند: قراردادهای ارتباط با جامعه و صنعت با درگیر کردن اعضای هیئت علمی و دیگری شرکتهای فناور و دانش بنیان هستند که از طریق دانشگاهها شکل میگیرند، رخ میدهد.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور گفت: در سال گذشته قراردادهای ارتباط با جامعه و صنعت بالغ بر ۲ میلیارد تومان بوده است که قراردادهای بسیار خوبی منعقد شده و به نتیجه رسیده و در حال افزایش است.
نقی زاده با بیان اینکه ظرفیتهای بیشتری در حوزه پژوهشها داریم که باید جدی گرفته شوند، تاکید کرد: ظرفیتهای فناورانه را باید در دو قالب قراردادهای ارتباط با جامعه و صنعت پیش ببریم و هرچه به سمت عملیاتی شدن نزدیک میشویم باید پژوهشهای صنعتی را به سوی شرکتهای دانش بنیان و فناور مستقر در مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری و شرکتهای دانش بنیان حرکت دهیم تا بتوانیم از ظرفیت آنها برای بکارگیری پژوهشها در صنعتی سازی و صنایع خودمان استفاده کنیم.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور تاکید کرد: در خصوص آئین نامه ارتقا و شرایط ترفیع اعضای هیئت علمی باید پیش بینیهایی را برای لزوم ارتباط بیشتر با جامعه و صنعت و قراردادهای آنها که نیازمحور هستند، داشته باشیم و در جذب دانشجویان تحصیلات تکمیلی به خصوص مقطع دکتری به گرنت اساتید و نیاز محوری پژوهشگران تمام وقت در دانشگاهها بکار بگیریم و هر چه به سمت کاربردی کردن بیشتر آنها حرکت میکنیم باید پژوهشها را در سطح سازو کارهای پژوهش و شرکتهای فناور مستقر در مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری تقویت کنیم.
انتهای پیام/