چین در تلاش برای ساخت سفینه فضایی غول پیکری است که یک کیلومتر طول دارد.

به گزارش خبرنگار حوزه دریچه فناوری گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، چین در حال بررسی چگونگی ساخت فضاپیما‌ی عظیم الجثه با طول ۰.۶ مایل (۱ کیلومتر) است. اما سوالی که پیش می‌آید این است که این ایده چقدر امکان پذیر است و استفاده از چنین فضاپیمای غول پیکری چه فایده‌ای خواهد داشت؟

این پروژه بخشی از فراخوان بنیاد ملی علوم طبیعی چین برای پیشنهادات تحقیقاتی است، یک آژانس مالی که توسط وزارت علوم و فناوری این کشور اداره می‌شود. در یک طرح تحقیقاتی که در وب سایت بنیاد منتشر شده است، چنین سفینه‌های فضایی عظیمی به عنوان "تجهیزات استراتژیک اصلی هوافضا برای استفاده در آینده از منابع فضایی، کاوش در اسرار جهان و زندگی طولانی مدت در مدار" توصیف شده است.

این بنیاد از دانشمندان می‌خواهد تا در مورد روش‌های طراحی جدید و سبک وزن که می‌تواند مقدار مصالح ساختمانی را که باید در مدار قرار گیرد محدود کنند و همچنین تکنیک‌های جدیدی را برای مونتاژ ایمن چنین سازه‌های عظیم در فضا محدود کنند تحقیق کنند و در صورت تأمین بودجه به مبلغ ۱۵ میلیون یوان (۲.۳ میلیون دلار) در طی 5 سال ساخته می‌شود.

این پروژه ممکن است علمی تخیلی به نظر برسد، اما تکنسین ارشد سابق ناسا، میسون پک، گفت که این ایده دور از ذهن نیست و چالش بیشتر مربوط به مهندسی این ایده است تا علم بنیادی. به گفته پک، به دلیل هزینه زیاد پرتاب اجسام و مواد به فضا، بزرگترین چالش هزینه است. به گفته پک، ساخت ایستگاه فضایی بین المللی (ISS)، که عرض آن ۳۶۱ پا (۱۱۰ متر) در عریض‌ترین نقطه آن است، تقریباً ۱۰۰ میلیارد دلار هزینه داشته است، بنابراین ساخت چیزی ۱۰ برابر بزرگتر، قطعا خیلی پرهزینه‌تر است. 

با وجود اینکه ISS مجهز به تجهیزات است اما این سفینه برای اسکان انسان طراحی شده است که باعث افزایش قابل توجه جرم آن می‌شود. تکنیک‌های ساخت‌وساز نیز می‌توانند هزینه رساندن فضاپیمای غول‌پیکر به فضا را کاهش دهند. به‌گفته پک رویکرد سنتی، ساخت قطعات روی زمین و سپس مونتاژ آن‌ها همانند اسباب‌بازی لگو در مدار است اما فناوری چاپ سه‌بعدی می‌تواند مواد خام فشرده را به اجزای سازه‌ای با ابعاد بسیار بزرگ‌تر در فضا تبدیل کند.

به گفته پک، یک گزینه جذاب‌تر این است که مواد اولیه را از ماه تهیه کنیم، که گرانش آن در مقایسه با زمین کم است، به این معنی که پرتاب مواد از سطح آن به فضا بسیار آسان‌تر است. با این وجود، این امر ابتدا به زیرساخت پرتاب بر روی ماه نیاز دارد و بنابراین در کوتاه مدت گزینه‌ای نیست.

سفینه فضایی بزرگ در مقابل مشکلات بزرگ

ساختاری با چنین ابعاد عظیم نیز با مشکلات منحصر به فردی روبرو خواهد شد. پک توضیح داد، هر زمان که یک فضاپیما تحت فشار قرار گیرد، چه از طریق مانور در مدار و چه از طریق اتصال با وسیله نقلیه دیگر، حرکت به ساختار سفینه فضایی منتقل می‌شود که باعث ارتعاش و خم شدن آن می‌شود. او گفت که با چنین ساختار بزرگی، مدت زمان زیادی طول می‌کشد تا این ارتعاشات فروکش کنند، بنابراین  فضاپیما برای مقابله با این ارتعاشات به کمک ضربه گیر یا کنترل فعال نیاز دارد.

پک گفت، طراحان همچنین باید هنگام تصمیم گیری در مورد ارتفاع فضاپیما که در چه ارتفاعی بایستی با یکدیگر تعادل داشته باشند بایکدیگر تعامل کنند. در ارتفاعات پایین‌تر، کشیدن از جو بیرونی، خودرو‌ها را کند می‌کند و از آن‌ها می‌خواهد که مدام خود را به مدار پایدار برسانند. این مسئله در حال حاضر برای ISS یک مشکل است، اما پک خاطرنشان کرد، برای ساختار بسیار بزرگتر که دارای کشش بیشتری است و نیاز به سوخت بیشتری دارد تا به جای خود بازگردد، این یک نگرانی عمده خواهد بود. از طرف دیگر، پرتاب به ارتفاعات بسیار گران‌تر است و سطوح تابش هرچه بیشتر از جو زمین به سطح زمین برسد افزایش می‌یابد، که اگر فضاپیما انسان را در خود جای دهد، مشکل به وجود می‌آید.

سفینه فضایی چینی

مایکل لمبک، استاد مهندسی هوافضا در دانشگاه ایلینوی در Urbana-Champaign که در هر دو برنامه دولتی و تجاری فضایی کار کرده است، گفت: ساخت چنین ساختاری از نظر فنی ممکن است، اما به هیچ وجه عملی نمی‌شود. لمبک افزود مثل این است که درباره ساخت استارشیپ انترپرایز (فضاپیمای مجموعه تلویزیونی پیشتازان فضا) صحبت کنیم. این سازه خیالی و دست‌نیافتنی و صحبت درباره‌اش جالب است؛ اما با توجه به هزینه‌ها، برای سطح فناوری ما خیلی واقع‌بینانه نیست.

لمبک گفت: با توجه به بودجه اندک پروژه تحقیقاتی ، احتمالاً فقط یک مطالعه کوچک و دانشگاهی برای ترسیم اولیه طرح‌های چنین پروژه‌ای و شناسایی شکاف های تکنولوژیکی است. برای مقایسه ، بودجه ساخت کپسول برای انتقال فضانوردان به ایستگاه فضایی بین المللی 3 میلیارد دلار بود. وی افزود: "بنابراین سطح تلاش در اینجا در مقایسه با نتایج مطلوب بسیار ناچیز است."


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۴ ۲۴ دی ۱۴۰۰
برای اینکار باید سوخت زیست محیطی، مولد اکسیژن ،آب وغذا کافی ،فضانوردان آماده ودر آخر تجهیزات لازم رو درست کند البته اینها کار آسانی نیست اما ما در مورد چین حرف می زنیم یعنی کشوری که هر روز اقتصادش قوی تر میشه و فناوری خورشید مصنوعی داره قطعا چنین کاری برای چین سخت نیست امیدوارم از دانش مندان ایرانی کمک بگیره تا بتونه این ایده رو محقق کنه موفق باشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۵ ۱۴ آذر ۱۴۰۰
مگه همچین چیزی هستش معلومه همش دروغه
Iran (Islamic Republic of)
سارینا
۲۳:۳۷ ۱۳ شهريور ۱۴۰۰
چین نه پولش رو داره و نه تکنولوژی ساخت همچین پروژه ای رو ،حرف مفت زده
Iran (Islamic Republic of)
محمدصالح
۱۷:۰۲ ۱۳ شهريور ۱۴۰۰
بچه ها خدایی دیگه چین داره شورشو درمیاره ما درحال حاضر داریم تبلیغاتی همچون رو غن غنچه پلاس میکنیم که اون هم بخور و بمیر هست ولی اونا دارن تبلیغ فضاپیما میکنند به طول ۱ کیلومتر این چه وضعیتی هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۶ ۱۳ شهريور ۱۴۰۰
به نظر من بهترین،پیشرفته ترین و قوی ترن کشور کره ی زمین چین هست نه آمریکا
Iran (Islamic Republic of)
ابراهیم
۲۲:۲۸ ۱۳ شهريور ۱۴۰۰
واقعا!؟نکنه شما هم نگاه به شرق داری!؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۵ ۱۳ شهريور ۱۴۰۰
میشه مارو برگردونین زمان گذشته یه کیلو هویج بگیریم و بیایم بخدا فقط میرم میدان تره و بار برمی‌گردم قسم میخورم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۹ ۱۳ شهريور ۱۴۰۰
درسته ک چین پیشرف زیادی کرده ولی این دیگه اخر خالی بندیه خخخخخخخخ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۲ ۱۲ شهريور ۱۴۰۰
باپول دسته کلنگ هایی ک ب ایران صادرکرد داره فضاپیمامیسازه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۳ ۱۲ شهريور ۱۴۰۰
لعنت به دولت های سلطه گر.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۴ ۱۲ شهريور ۱۴۰۰
مگه هنده؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۰ ۱۲ شهريور ۱۴۰۰
نکنین این کارو.این اگه سقوط کنه که دنیارو........
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۲ ۱۲ شهريور ۱۴۰۰
اگر می‌خواهید ساخت تکنولوژی فوق پیشرفته آسان شود اول انمیشن فوق‌العاده مدرن برای آن بسازید و نمایش دهید. بعد فیلم سینمایی آن را بسازید و نمایش دهید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۶ ۱۲ شهريور ۱۴۰۰
گفتی هویج کیلوی چن شده؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۲ ۱۲ شهريور ۱۴۰۰
چون در طراحی این سفینه هویج به کار برده شده و خدمه دوست دارن حین کار هویج گاز بزنن، از ایران هویج وارد کردن و اینجوری گرون شده. گیرت اومد تو گلدونت بکار دوست داری.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۴ ۱۲ شهريور ۱۴۰۰
از مسؤلان درخواست میکنیم که فناوری های فوق العاده مدرن را برنامه ریزی و تأمین بودجه کنند و فوری بسازند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۴ ۱۲ شهريور ۱۴۰۰
ساخت این تکنولوژی کاملاً امکان پذیر و ساده است. وقتی 5 میلیون مهندس برای ساخت چنین پروژه زیبایی همکاری می‌کنند این هم ساده است و هم واقعی. از مسؤلان درخواست میکنیم چنین فناوری پیشرفته و مدرن و مجهز و حرفه ای تولید کنند. ميليون ها مهندس می‌خواهند برای ساخت تکنولوژی های مدرن همکاری کنند. اگر حمایت کنید موفقیت بهتر می‌شود. هفته آینده رونمایی کنید.
پروژه اتحاد مهندسین ایرانی. صدها پروژه. با تأمین بودجه. حامی شما هستید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۸ ۱۳ شهريور ۱۴۰۰
منظورت پراید هست
Iran (Islamic Republic of)
کامبیز
۲۱:۴۷ ۱۳ شهريور ۱۴۰۰
چی زدی؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۹ ۱۲ شهريور ۱۴۰۰
اینا هم مثل امریکایی عقده دیده شدن دارن. می خوان بگن ما از همه بالاتریم و بالاتر بودن خودشونو می خوان با چیزای بزرگ درست کردن نشون بدن. امریکایییا اون موقع که می خواستن بگن ما شماره یکیم مثلا پل های طولانی می ساختن یا آسمانخراشای چند صد متری و یا فضا پیما می فرستادن ماه یا مجسمه های خیلی بلند یا تونل های بزرگ و دراز وکارای دیگه حالا اینا هم دارن از اونا تقلید می کنن. برید آدم شید به جای این که دراز بشین برین عمق پیدا کنین.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۶ ۱۲ شهريور ۱۴۰۰
پس چراکشورما یک جنگنده قوی نمیتونه بساز یک کیلومترسفینه ماهم درساختن یک جنگنده ماندیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۵ ۱۲ شهريور ۱۴۰۰
ساختیم،خیلی توجهی نداریم به ساخت ‌، تحقیق کن .اما خب نگاه جنگنده چجوری بگم خیلی واجب نیست .حتی اگه جنگ هم بشه جنگنده ها خیلی راحت میشه از زمین به هوا با موشک های مخصوص یا ضد هوایی های مدرن نابود کرد .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۰ ۱۲ شهريور ۱۴۰۰
سواد می خواد، چنتا دانشمند تو کشور داریم یا داشتیم که سهمی از علم هوافضا داشته باشن و البته دانش آنها و کتاب اونها موجود باشه؟؟؟ هیچی.
پس قدرت دست اوناست سواد و علم دست اوناست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۱ ۱۲ شهريور ۱۴۰۰
چین تو فکر فضاپیما ماهم تو فکر پرایدیم
Iran (Islamic Republic of)
محمدصالح
۱۷:۰۳ ۱۳ شهريور ۱۴۰۰
دمت گرم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۳ ۱۲ شهريور ۱۴۰۰
ما پوشک نداریم، هویج نداریم، سرم نداریم، گندم نداریم و...
Iran (Islamic Republic of)
مسعود
۱۹:۱۴ ۱۲ شهريور ۱۴۰۰
اگرقرارباشه اینجوری به قضایا نگاه کنیم میدوند چندمیلیون از مردم چین هنوز درغارزندگی میکنند میدونید چقدرازجمعیتش زیرخط فقرند.یا آمریکا چقدرکارتن خواب دارد
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۲۱:۱۰ ۱۲ شهريور ۱۴۰۰
چه ربطی داشت
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۰:۳۴ ۱۳ شهريور ۱۴۰۰
دیدگاه شما خیلی اشتباهه اگه اینجوری نگاه میکردن الان اینقدر پیشرفت نبود