گروه‌هایی از پناهجویان افغانستان که با ناامیدی کشورشان را به مقصد آمریکا ترک کردند، پس از فرود به کشور‌های دیگر نگران آینده نامعلوم خود شدند.

به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان، هزاران نفر در پی کنترل طالبان بر افغانستان، پس از تقریبا دو دهه حضور نظامی تجاوزگران آمریکایی در این کشور برای فرار از افغانستان تلاش می‌کنند.

اردوگاه‌های پناهندگان در کشور‌های مختلفی وجود دارد که نسل‌های متوالی افغان‌ها در آنجا زندگی می‌کنند و مدت هاست که آن‌ها بخشی از بافت محلی جامعه را تشکیل می‌دهند، اما با این وجود از حقوق خود محروم شده و دائماً به اخراج تهدید می‌شوند.

سازمان ملل متحد هشدار داده است که تا نیم سال آینده نیم میلیون نفر از افغانستان فرار می‌کنند و از کشور‌های همسایه خواسته است که مرز‌های خود را باز نگه دارند.

به گفته کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد، حتی قبل از باز پس گیری طالبان در ماه اخیر، بیش از ۵۵۰ هزار نفر به دلیل جنگ مجبور به ترک خانه‌های خود شده بودند. این بدان معناست که حدود ۳.۵ میلیون افغان در حال حاضر در داخل این کشور آواره شده اند.

چه تعداد از مردم افغانستان کشورشان را ترک کردند؟

عملیات تخلیه به فرماندهی آمریکا برای تخلیه افراد از طریق مرز هوایی در حال حاضر به پایان رسیده است. پس از تسلط طالبان بر کابل، پایتخت افغانستان در ۱۴ اوت، بیش از ۱۲۳ هزار غیرنظامی از سوی نیرو‌های آمریکایی و شرکای ائتلاف آن تخلیه شدند اما هنوز دقیقاً مشخص نیست که چه تعداد از آن‌ها اتباع افغان بودند.

 ازبکستان که با شمال افغانستان هم مرز است، گذرگاه اصلی کشور خود را برای تأمین امنیت به روی افغان‌ها بسته است و هیچ برنامه‌ای برای بازگشایی آن ندارد.

چه بر سر من خواهد آمد؟ آینده‌ای نامعلوم در انتظار پناهجویان افغانستانی

تجمع صدها نفر نزدیکی یک هواپیمای ترابری نیروی هوایی آمریکا در فرودگاه بین المللی کابل

کدام کشور‌ها مهاجران افغانستان را پذیرش می‌کنند؟

 آمریکا به همراه ۹۸ کشور دیگر اعلام کردند که آماده ارائه پناهگاهی امن به پناهجویان افغانستان هستند. تاکنون، لیست کشور‌هایی که در واقع مهاجرانی را پذیرش کرده اند یا تعهد جدی برای ارائه ویزا داده اند کمتر از ۲۰ کشور است و شامل آلبانی، استرالیا، کوزوو، مقدونیه شمالی، اسپانیا، انگلستان، آمریکا، کانادا، اوگاندا، رواندا، مکزیک، آلمان، فرانسه، ایران، پاکستان، اسپانیا و تاجیکستان می‌شود.

تعدادی از کشور‌ها از جمله  سوئیس و ترکیه به صراحت اعلام کرده اند که تعداد زیادی از مهاجران  را نخواهند پذیرفت. برخی دیگر از جمله اتریش، چین و روسیه گفته اند که هیچ مهاجری را پذیرش نمی‌کنند.

وضعیت افغانستانی‌ها پس از مهاجرت

اتخاذ سیاست‌های سختگیرانه و تفکرات ضد مهاجرتی در اکثر مناطق اروپا به این معنی است که تعداد کمی از افغان‌ها در این قاره پذیرش خواهند شد. 

بسیاری از کسانی که از افغانستان خارج شده اند به اردوگاه‌هایی در چندین کشور از جمله اسپانیا، آلمان، قطر و ازبکستان منتقل شده اند. سخنگوی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد در بیانیه‌ای مطبوعاتی در ۲۰ آگوست گفت: «اکثریت قریب به اتفاق افغان‌ها نمی‌توانند کشور را از طریق مسیر‌های امن و معمولی ترک کنند و افرادی که در این کشور درمعرض خطر هستند، راه روشنی برای خروج خود نمی بینند.»


بیشتر بخوانید:


آینده نامعلوم مهاجران

گروه‌هایی از مهاجران افغانستان که با ناامیدی به فررودگاه کابل برای ترک کشورشان به مقصد آمریکا رفتند، هنگام فرود پروازشان در قطر برخی از افغان‌ها پس از پیاده شدن با گریه به زانو در می‌آیند زیرا گمان می‌کردند که به آمریکا رسیده اند اما این امید پس از انتقال و اسکان آن‌ها در یک مرکز پذیرش پناهندگان که از سوی ارتش آمریکا در یک آشیانه هواپیما در فرودگاه العدید قطر، از بین رفت و متوجه شدند که برای رسیدن به آمریکا مسیر طاقت فرسا و نامعلومی پیش رو خواهند داشت.

افزایش مهاجران بیش از آنچه انتظار می‌رفت، مشکلات متعدد قانونی، بوروکراتیک و لجستیک ایجاد کرده است. ممکن است بسیاری از افغان‌هایی که از افغانستان خارج شده اند، واجد شرایط اسکان مجدد در آمریکا نباشند. همچنین این تعداد از مهاجران در پناهگاه‌ها با مشکلاتی از قبیل کمبود غذا و مراقبت‌های پزشکی و.. روبه رو شده اند.

زهرا، ۲۸ ساله، که هفته گذشته به دوحه، پایتخت قطر رفت،  در خصوص این مسئله گفت: «وضعیت روحی و روانی خانواده ام اصلا خوب نیست. ما نمی‌دانیم که در صورت ورود به آمریکا، چه اتفاقی برای ما خواهد افتاد. آیا شغلی پیدا می‌کنیم، آیا در مکان خوبی ساکن می‌شویم، آیا زندگی بهتری برای خود رقم می‌زنیم؟»  زهرا نیز از تهدید نیرو‌های طالبان مبنی بر اینکه در صورت خروج از کشور دیگر اجازه بازگشت به کشور را ندارد، ابراز نگرانی کرد.

مهاجران افغان در داخل این آشیانه هواپیما در شرایط سختی زندگی می‌کنند. کودکان خسته‌ای که روی تکه‌ای از تخت‌های سبز ارتش خوابیده اند، برخی از نوزادان نیاز به پوشک داشتند. تهویه  هوا نامناسب است و آنجا از بطری‌های پلاستیکی و فضولات و زباله‌های انسانی پر شده است.

هجوم اولیه افغان‌ها از قابلیت بررسی و غربالگری آن‌ها پیشی گرفته و نگرانی‌ها را در مورد وقوع فاجعه انسانی در مراکز پذیرش پناهجویان افزایش داده است. پس از گذراندن روز‌ها در این آشیانه، بسیاری از مهاجران افغان به اردوگاه «سیلیه»، پایگاه سابق ارتش آمریکا در خارج از دوحه منتقل شده اند.

چه بر سر من خواهد آمد؟ آینده‌ای نامعلوم در انتظار پناهجویان افغانستانی

اسکان پناهجویان افغانستان در هواپیما

این اردوگاه برای پروسه غربالگری افغانستانی‌هایی که با دولت آمریکا کار می‌کردند و درخواست ویزای مهاجرت ویژه کرده بودند، در نظر گرفته شده بود - گروهی که چند ماه پیش، انتظار نمی‌رفت تعداد آن‌ها بیش از چند هزار نفر باشد.

مقامات وزارت خارجه قطر در ملاقات‌هایی با همتایان آمریکایی خود از بدتر شدن شرایط بهداشتی و امنیتی و ازدحام بیش از حد در پایگاه هوایی «العدید» و اردوگاه «سیلیه» و بحران‌های رو به رشد در هر یک از آن‌ها ابراز نگرانی کردند.

مردم در این اردوگاه هر روز حوالی ساعت ۵ صبح، در بیرون سالن غذاخوری جمع می‌شوند و ساعت‌ها منتظر ورود به این سالن می‌مانند و گرمای بی امان آن‌ها را می رنجاند. از طرفی برخی اردوگاه‌ها نیز از کمبود غذا نیز شکایت کرده اند.

میرویس، ۳۱ ساله، نیز از کسانی است که با هواپیمای آمریکایی به پایگاه هوایی العدید قطر رسید. او که مترجم سابق نیرو‌های آمریکایی و سازمان‌های بین المللی بود، هنگام ورود طالبان به کابل مخفی شد و سپس  تصمیم به ترک کشورش گرفت. وی گفت: اگر من در افغانستان بودم، همین الان مرده بودم. اما هر روز که در اردو می‌گذرد، امید من برای شروع زندگی بهتر از بین می‌رود.

میرویس پس از چند روز تلاش مایوس کننده برای تماس با خانواده خود، گفت: «از اینکه تصمیم به مهاجرت گرفته ام پشیمانم و امکان سفر به آمریکا قطعی نیست. من نه گذرنامه دارم و نه ضمانتنامه. اگر نتوانم به آمریکا بروم، چه بلایی سر من می‌آید؟ چگونه از خانواده خود حمایت خواهم کرد؟»

چه بر سر من خواهد آمد؟ آینده‌ای نامعلوم در انتظار پناهجویان افغانستانی

نیروهای خدماتی در پایگاه هوایی العدید در حال تخلیه وسایل مورد نیاز پناهجویان افغان

گزارش‌ها نشان می‌دهد که بسیاری از پناهندگان هنگام سوار شدن به هواپیما از مقصد خود اطلاعی ندارند و برخی حتی هنگام فرود نمی دانند که در کدام کشور هستند.

در برخی از کشور‌هایی که پناهندگان وارد شده اند از جمله اوگاندا، برخی از مردم این کشور در مورد تهدید مهاجران افغانستان و شروع جنگ در کشورشان ابراز نگرانی کرده اند.

در کشور‌های اروپایی از جمله فرانسه که خود را مهد دموکراسی می‌دانند و مدافع حقوق افرادی تبعیدی سایر کشور‌ها هستند، در برابر مهاجران افغانستان استاندارد دوگانه‌ای را اتخاذ کرده اند و از هجوم مهاجران افغانستان به این کشور ابراز نگرانی کرده اند.

دیدیه لاسکی، رئیس دفتر مهاجرت فرانسه، درباره  پذیرش پناهجویان و ورود آن‌ها به جامعه گفت: «چالش واقعی، اقامت فوری آن‌ها نیست، بلکه کمبود مسکن است. موضوعی که نیازمند تلاش دولت و همچنین جوامع محلی است. مهاجرانی که در ۳۱ اوت به این کشور وارد شده اند در خانه‌های متروک در نزدیکی شهر لیون فرانسه اسکان داده شده اند .»

کارشناسان فرانسوی معتقدند که این مسئله بحران ساختاری در زمینه پذیرش پناهجویان در فرانسه را نشان داد، که یک مکانیسم کاملاً فلج و پوسیده است. هنوز تعداد زیادی از افغان‌ها در خیابان هستند. هزاران نفر هنوز در چادر‌ها اسکان دارند.

پناهندگان افغانستانی یکی از بزرگترین جمعیت پناهندگان در جهان هستند. در چهار دهه گذشته، بسیاری از مردم افغانستان مجبور به ترک خانه و کاشانه خود شده اند و دیگر به آنجا بازنگشته اند، برخی از آن‌ها نیز پس از مدتی به کشورشان باز گشتند اما با آغاز مجدد درگیری‌ها دوباره مجبور به مهاجرت شدند.

گرداوری و تنظیم: فاطمه دخیلی

انتهای پیام/

منابع

(۳ سپتامبر ۲۰۲۱) /ده‌ها هزار مهاجر افغان در سراسر جهان پراکنده شده اند و سال‌ها با بلاتکلیفی روبرو هستند

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/afghan-refugees-america-uk-help-b۱۹۱۴۰۱۵.html

(۲۹ اوت ۲۰۲۱) آینده‌ای نامعلوم در انتظار پناهجویان افغانستانی
https://www.nytimes.com/۲۰۲۱/۰۸/۲۹/world/asia/afghan-refugees-future.html

(۲۹ اوت ۲۰۲۱) آینده نامعلومی در انتظار تخلیه شدگان افغان است که از پایگاه هوایی رامشتاین

https://abcnews.go.com/International/uncertain-future-awaits-afghan-evacuees-passing-ramstein-air/story?id=۷۹۷۰۰۰۴۴

(۲۱ اوت ۲۰۲۱) پیش بینی مهاجران افغان در اوگاندا

https://www.voanews.com/south-central-asia/afghan-refugees-expected-uganda

(۳۰ اوت ۲۰۲۱) کاهش گزینه‌های فرار افغان‌ها از حکومت طالبان

https://www.thenewhumanitarian.org/analysis/۲۰۲۱/۸/۳۰/Afghan-refugees-escape-Taliban-rule

(۱ سپتامبر ۲۰۲۱) افغانستان: چند پناهجو وجود دارد و کجا خواهند رفت؟

https://www.bbc.com/news/world-asia-۵۸۲۸۳۱۷۷

(۱۸ اوت ۲۰۲۱) وضعیت جهان در مورد مهاجران افغان چگونه است؟

https://www.aljazeera.com/news/۲۰۲۱/۸/۱۸/which-countries-will-take-in-afghan-refugees-and-how-many

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۰۱ ۱۵ شهريور ۱۴۰۰
اقای عمار. کتاب چاپ کردین چه حوصله ایی داری
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۱۴:۵۸ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
بنام خداوند جان و خرد :
ای مومنین مسلمین مقاومت اسلامی امت واحده رسول الله ص در سر تا سر افغانستان به یاری پنجشیر بشتابید و طالبان امویان دیکتاتور بدعت گذاران در دین اسلام ناب محمدی ص را به عقب برانید و ناکامشان کنید و نظام اسلامی دولت جمهوری اسلامی فراگیر معتدل عدالتگستر عادل بدون تبعیضگریهای مختلف منتخب همه مردم افغانستان را بنا و پایه گذاری کنید نگذارید طالبان امویان دیکتاتور بر کشورتان افغانستان مسلط شوند طالبان امویان و داعش خراسانی و القائده همه تکفیری اند و بدعت در دین اسلام ناب محمدی ص گذاشته اند پنجشیر را تنها نگذارید و نگذارید سقوط کند پنجشیر را نقطه مرکزی برای شکست طالبان امویان دیکتاتورهای تکفیری که همچون داعش خراسانی و القائده هستند قرار دهید ای دلاوران مقاومت اسلامی امت واحده رسول الله ص پنجشیر را تنها نگذارید . والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۶ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
چطوری خونواده های نامحرم شبا کنار هم میخوابن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۰ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
از وقتی افغان ها اومدن کشورمون کارگرهای ساختمانی ما بیکارن خیلی از کارها رو دستشون گرفتن و خیلی از ایرانی ها رو بیکار کردن
Iran (Islamic Republic of)
بهنام
۰۹:۳۵ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
بازم اونا تو یه کشور غریب هستن ما که توی کشور خودمون اینده نامشخص داریم و باور کنید من یکی دوست دارم برم به یکی از این کشورهای خارجی لااقل هرروز پولم پایین و پایینتر نمیاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۴ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
چرا معطلی؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۲ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
کاش ما هم تو امریکا با سرنوشت نامعاومذبودیم تا در ایران و در بهشت زندگی کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۵ ۱۴ شهريور ۱۴۰۰
خود باخته ای از آلبانی.
آخرین اخبار