عامل گرانی گوجه فرنگی، کارخانجات تولید رب یا کمبود کشت؟

تب گرانی این بار سراغ گوجه فرنگی و فرآورده های این محصول رفته است.

به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، ماجرای نوسان قیمت گوجه فرنگی سریال پایان نیافتنی است که هر سال تکرار می شود، این بار در حالی شاهد افزایش قیمت ناشی از کمبود عرضه در بازار هستیم که طی سنوات گذشته، نرخ فروش محصول به قدری ناچیز بود که حتی ارزش جمع آوری هم نداشت.

تکرار این نابه سامانی و بی نظمی در بازار گوجه فرنگی به قدری اتفاق افتاد که امسال سطح زیرکشت محصول در تمامی استان ها بویژه خراسان رضوی به عنوان قطب اصلی تولید کاهش محسوسی داشت که این موضوع در کنار بسیاری از عوامل دیگر زمینه را برای کمبود عرضه و افزایش قیمت در بازار فراهم کرد.

گویا پروسه تکراری گرانی یا ارزانی محصولات کشاورزی گریبان گوجه فرنگی را رها نمی کند تا یکبار تولیدکننده از مازاد روی دست مانده و بار دیگر مصرف کننده از کمبود محصول در بازار متضرر شود.

این پایان ماجرا نیست چرا که با وجود کاهش محسوس سطح زیر کشت و افزایش قیمت محصول، اما باز هم اختلاف قیمت از مزرعه تا بازار به ۳ تا ۴ برابر می رسد که این موضوع هیچ ارتباطی به کشاورزان ندارد و تنها تعدد واسطه و دلال موجب شده که هر یک سودهایی را برای خود لحاظ کنند که با این وجود کالا با قیمت های غیرمنطقی بدست مصرف کننده می رسد.

بررسی ها از سطح بازار نشان می دهد که قیمت هر کیلو گوجه فرنگی با نرخ ۱۰ تا ۱۸هزار تومان به فروش می رسد که با نرخ خرید محصول سر مزرعه اختلاف معناداری دارد چرا که در بهترین حالت کارخانه های رب سازی هر کیلو گوجه فرنگی را با نرخ ۲ هزار تا ۲ هزار و ۵۰۰ تومان و برای مصرف کننده ۴ هزار تا ۵ هزار تومان خریداری می شود که تعدد واسطه ها و دلالان در سایه کمبود نظارت ها موجب شده که محصول ۴ برابر قیمت مبدا هم به فروش رسد.

 وزیر جهاد کشاورزی و بسیاری از دست اندرکاردان بخش کشاورزی بر این باورند که با اجرای کشت قراردادی، مشکلات تولید و بازار فروش محصولات مرتفع می شود چرا که کشاورزان در زمان کشت بذر از نرخ فروش‌محصول اطلاع دارند.

حال به سراغ مسئولان ذی ربط می‌رویم‌ تا از دلایل تکرار نابه سامانی بازار گوجه فرنگی و راهکار تعادل قیمت و عرضه محصول با سود منطقی از مبدا تا سفره مردم با خبر شویم:

اجرای کشت قراردادی راهی برای تعادل قیمت در بازار

پیمان عالمی سرپرست نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به دلایل کاهش تولید گوجه فرنگی اظهار کرد: طی ۲ سال اخیر، قیمت گوجه فرنگی برای تولیدکنندگان توجیه اقتصادی نداشت که همین امر منجر به کاهش چشمگیر سطح زیرکشت شد.

وی با اشاره به اینکه خراسان رضوی در بحث گوجه فرنگی قطب کشاورزی محسوب می شود، افزود: با وجود آنکه ۵۰ درصد کارخانه صنایع تبدیلی و تکمیلی در خراسان رضوی است و بیشترین صادرات مربوط به این استان است، تولید گوجه فرنگی نسبت به سنوات گذشته کاهش چشمگیری داشته که با افزایش سطح زیرکشت، امکان مدیریت تولید و بازار وجود دارد.

عالمی با اشاره به اینکه افزایش سطح زیرکشت راهی برای تامین گوجه فرنگی در بازار محسوب می شود، بیان کرد: در سنوات گذشته، قیمت گوجه فرنگی جوابگوی هزینه های تولید نبود، از این رو با اجرای کشت قراردادی و انعقاد کارخانه ها با کشاورزان این امکان فراهم می شود که تولیدکنندگان در زمان کاشت بذر در زمین از قیمت فروش محصول اطلاع دارند که با این وجود کشت قراردادی معضل فعلی را رفع می کند.

این مقام مسئول با بیان اینکه در شرایط فعلی کارخانه ها هر کیلو گوجه فرنگی را با نرخ ۲ هزار و ۹۰۰ تومان خریداری می کنند، گفت: با توجه به آنکه قیمت تمام شده بالاتر از این رقم است، عرضه با نرخ فعلی برای کشاورز صرفه اقتصادی ندارد.

سرپرست نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی با اشاره به اینکه کشت قراردادی راهی برای تعادل قیمت گوجه فرنگی در بازار دانست و گفت: با اجرای کشت قراردادی شرایط به گونه ای است که تولیدکننده با آسودگی خاطر به تولید ادامه می دهد.

وی با تاکید بر این مسئله که با اجرای کشت قراردادی زنجیره تولید تا سبد خانوار مستمر و پایدار است، بیان کرد: با کاهش چشمگیر قیمت طی سال های اخیر، تولیدکننده رغبتی به تولید ندارد.

نابه سامانی های بازار گوجه در سنوات اخیر، تولیدکنندگان را بی رغبت کرد

مجتبی شادلو نایب رئیس اتحادیه باغداران تهران در گفت و گو با خبرنگارصنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به دلایل کاهش تولید گوجه فرنگی اظهار کرد: امسال وضعیت تولید گوجه فرنگی بر حسب اتفاقاتی که سال های قبل افتاد، با احتیاط جلو رفت چرا که در فرآیند تولید ، بحث قیمت محصولات اهمیت بسزایی دارد.

وی افزود: هر زمانیکه که تولید دچار صدمه می شود، نتوانستیم به استمرار و پایداری تولید برسیم که تمامی این عوامل بازار را تحت تاثیر قرار داد. به عنوان مثال طی برخی سال ها تولید گوجه فرنگی به حدی زیاد بود که ارزش جمع آوری محصول به دلیل پوشش ندادن هزینه ها وجود نداشت و در نهایت این امر ضربه سنگینی به تولید وارد کرد بطوریکه برای بسیاری از کشاورزان، امکان کشت مجدد وجود نداشت.

نایب رئیس اتحادیه باغداران تهران با اشاره به اینکه مازاد تولید، بازار محصول را تحت تاثیر قرار می دهد، بیان کرد: امسال در بحث فرآیند صادراتی تمامی مسئولان و دستگاه ها کمک کردند تا صادرات دچار مشکل نشود که در نهایت صادرات روان و خوب موجب شد تا بازارهای صادراتی از دست ندهیم.

این مقام مسئول ادامه داد: امسال در بحث تامین نهاده، جمع آوری و بسته بندی دچار چالش اساسی شدیم به طوریکه قیمت سبد میوه نسبت به سال قبل ۲.۵ برابر شد که تمامی این عوامل بر قیمت تمام شده تاثیر گذار است.

شادلو  اجرای الگوی کشت را راهی برای تنظیم بازار داخل برشمرد و گفت: با فراهم شدن برنامه الگوی کشت، میزان مصرف داخل و صادرات مشخص می شود، لذا بازار شفاف و پایدار از هدر رفت محصول و نابه سامانی بازار جلوگیری می کند.

علت اصلی کمبود گوجه فرنگی در بازار چیست؟

سید جعفر حسینی مشاور اسبق نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی در گفت و گو با خبرنگار  صنعت،تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به دلایل کمبود گوجه فرنگی در بازار اظهار کرد: امسال کشت گوجه فرنگی تحت تاثیر بازار فروش محصول در سنوات گذشته که باب میل کشاورزان نبود، افت چشمگیری داشت که نتیجه آن کمبود تولید و عرضه در بازار بود.

وی شیوع برخی آفات نظیر لکه موجی و سفیدک را از دیگر دلایل افت تولید گوجه فرنگی برشمرد و گفت: سازمان حفظ نباتات و وزارت جهاد کشاورزی باید این موضوع را بررسی کند چرا که در میزان تولید تاثیر بسزایی داشته است.

حسینی با اشاره به اینکه خشکسالی و کم آبی در بحث کاهش تولید گوجه فرنگی بی تاثیر نیست، بیان کرد: امسال کاهش سطح زیر کشت و به طبع آن افت تولید در واحد سطح چشمگیر بود که همین امر منجر به نامتوازنی عرضه و تقاضا و در نهایت افزایش قیمت شده است.

این کارشناس کشاورزی ادامه داد: امسال با وجود کاهش میانگین تولید در واحد سطح، قیمت برای کشاورزان رضایت بخش نبود، درحالیکه احتساب ۲۰ درصد سود برای کشاورز جوابگوی هزینه های تولید است.

وی اختلاف چشمگیر قیمت از مزرعه تا بازار را خارج از حوزه کشاورزی دانست و گفت: اختلاف چندبرابری قیمت از مزرعه تا سفره ناشی از سودجویی عوامل واسطه و دلال است که متاسفانه فاصله افزایش قیمت مزرعه تا سفره ناشی از نواقص زنجیره است که تاکنون کنترل نشده است.

این مقام مسئول در پایان عرضه مستقیم کالا را راهی برای کنترل بازار برشمرد و گفت: با وجود آنکه اختلاف چندبرابری قیمت از مزرعه تا سفره طی سال های اخیر ناشی از دلالی است، امید می رود که با عرضه مستقیم کالا و فروش بدون واسطه به این مشکلات پایان داده شود چرا که عرضه محصول از مزرعه تا سفره چند دست می چرخد که هر یک از واسطه ها سودی برای خود لحاظ می کنند.

هرازگاهی بازار محصولات کشاورزی از جمله گوجه فرنگی با نابه سامانی و آشفتگی هایی روبرو می شود که یکبار تولیدکننده و بار دیگر مصرف کننده از این ماجرا متحمل زیان می شود، درحالیکه با اجرای کشت قراردادی و انعقاد قرارداد کشاورزان با کارخانه های رب سازی و اطلاع از قیمت محصول در زمان کشت دیگر شاهد کمبود یا مازاد محصول نیستیم و برای همیشه به سریال تکراری آشفتگی بازار پایان داده می شود.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۳ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
سلام ماکشاورزان جنوب کرمان شهرستان کهنوج هرهکتارگوجه فرنگی ۱۰۰ملیون خرج میکنیم ۳۰میلیون هرهکتارفروش می کنیم یا جه های مازهمت ۶ماه ماراگاوهایابزهامی خورند یکبار جه ها مین راشخم می زنیم هرکیلو جه ۵۰۰تومان می‌خرن که ارزش جمع کردن راهم ندارد چه برسدماازاین دولت صوتی ببریم کشاورزهرکاری که کندبدهکار است ازاین جا کهنوج تا تهران کرایه کیلویی ۱۵۰۰کرای می خور ولی هرکیلو گوجه ۵۰۰تومانه دیگه یعنی هزارتومان زیر دیگه جی می گید کشاورز بااین دولت بیچاره شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۱ ۱۷ مهر ۱۴۰۰
هیچ فردی به حق خود قانع نیست
فقط جلوی صادرات بی رویه گوجه رابگیرید تاقیمت ها مناسب تولیدکننده ومصرف کننده باشد
قیمت منطقی برا کشاورز 3500تا 4500تومان می باشد وبرا مصرف کننده 6000تومان تا 6500تومان بیشتر از این جفا در حق مصرف کننده است
همین الان کشاورزان به طور میانگین از هکتارگوجه 100میلیون تومان انهم طی 5 ماه سودهی دارند شما با درامد یک کارمند مقایسه کنید 70میلیون در طول یکسال
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۵ ۱۴ مهر ۱۴۰۰
صادرات رو ممنوع کنید در غیر اینصورت منتظر گوجه بالای 20هزار تومان باشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۸ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
عامل گرانی گوجه فرنگی، کارخانجات تولید رب یا کمبود کشت؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۹ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
محاکمه ستاد شبه علمی کرونا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۱ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
عامل گرانی گوجه فقط عراقی ها هستند میدانهای بار که میرویم اینها نمیزارند همه گوجه هارامیخرند نمیزارند گوجه بدست مردم برسه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۴ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
سلام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۷ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
زمانی که بواسطه صادرات ارز وارد کشور نمیشه چرا صادر می کنید ؟
چرا مردم باید هزینه های سنگین رو متحمل بشوند ؟ وعده ای سودهای هنگفت عایدشان بشود ؟
راهکار جلو صادرات رو بگیرید و بازار داخل رو تامین کنید
با این کارها عده ای یک شبه میلیاردر میشوند و فاصله طبقاتی زیاد!!!!
فکر طبقات ضعیف جامعه باشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۲ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
باشگاه خبرنگاران جوان لطفا پیگیر ممنوعیت صادرات گوجه باشید چرا موقعی که میزان کشت و تولید کم شده و جوابگوی مصرف داخلی نیستیم باید صادرات کنیم و فقط عده ای خاص سودهای هنگفت بخورند ؟
فکر طبقات ضعیف جامعه باشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۰ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
صادرات رو ممنوع کنید
دیگه املت هم نمی تونیم بخوریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۹ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
صادرات کار بشه و تعرفه بر صادرات وضع شود
دولت اول باید بازار داخل رو تامین کند بعد فکر صادرات باشه
واقعا در این اوضاع باید فکر مصرف کننده باشند

صادرات ممنوع
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۲ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
گروه تندروتمام کاسه کوزه هاراسر حسن روحانی بیچاره خوردمیکردن تااینکه معلوم شد خودشون باثبانی فقرتورم بوده وهستند اینم دولت انقلابی حالا میفهمیم که روحانی خیلی تلاش کردبرابرداشتن تحریم وفقرتورم اما مخالفانش نگذاشتن
Iran (Islamic Republic of)
ایرانی
۱۳:۳۹ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
عمو
اشتباهی زیر این خبر کامنت گذاشتی
یبار کل متن رو بخونی متوجه میشی که علت کاهش کاشت گوجه فرنگی مربوط به عدم فروش محصولاتشون توی دوساله قبله
اگر مدیریت درست دولت روحانی بود،کشاورزا دوسال اخیر متضرر نمیشدن و خریدار ها هم امسال متضرر نمیشدن
Iran (Islamic Republic of)
حسن کاشانی فرد
۱۳:۴۸ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
تمام بدبختیهای الان مال روحانی شماست اینقدر الکی نیندازید به گردن دولت آقای رئیسی انشاالله درست میشه
Germany
ناشناس
۱۰:۵۲ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
مقصر اصلی گوجه کار و کارخونه دار هست !
مدیریت اشتباه
کشور امام ها اداره می کنند
یک طرف کشور های خارجی به مردم سیلی می زنند طرف دیگه حکومت با دین و افکار شلاق می زنند!
شرم کنید!
تحریم و سرشاخ شدن با ابرقدرت ها و لجبازی !
مردم به رسانه دولتی دیگه اعتماد ندارند !
این تحریم ها بالای صد میلیارد دلار به کشور ضرر زده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۹ ۱۴ مهر ۱۴۰۰
اخه بدبخت مثلا ابرقدرت های مد نظر شما، خودشون با قحطی مواد غذایی و سوخت و... روبه رو هستن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۴ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
علت بی کفایتی مسولین است. و به جای اینکه فکر مردم ایران باشند، دارند با همه دنیا می جنگند.
خسران دنیا و آخرت برای آنها خواهد بود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۳ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
خدا هم ما رو تحریم کرده. بارون نمیاد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۸ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
سلام من کشاورزم و این شصت ساله اخیر هیچ تفاوتی نداشته، یعنی شصت سال پیش همینطور بوده و الان هم همینطور هست که کشاورز بدبخت می شود و دلال و بارفروش پول دار تر ، دولتها هم هیچ گونه نقشی ایفا نمی‌کنند! چرا نباید جهاد کشاورزی برای این مملکت که اقتصاد اولش کشاورزی هست برنامه بگذارد و کشت تضمینی انجام دهد و بر اساس منطقه بندی کشت معرفی کند و بازار داخل و صادرات رو مدیریت کند تا مردم به کشاورزی رو بیاورند! بخدا نسل جوان هیچ نگاهی به کشت ندارد و این خطر بزرگی برای ده سال آینده هست! اگر دولت می‌خواهد نقش داشته باشد باید ورود کند و ساماندهی کند کشت و فروش آنرا وگرنه هر سال بدتر می شود.
Iran (Islamic Republic of)
حسن کاشانی فرد
۱۰:۱۵ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
لعنت بر پدر وما در هر چی دلال وواسط است که مثل زالو به جون مردم افتادند خدایا نیست ونابودشان کند الهی آمین؟ ؟؟
Iran (Islamic Republic of)
حسام الدین
۱۰:۰۷ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
مردم دارن رب میگیرن، جای نگرانی نیست. دلیلش هم همینه :)
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۱ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
اگر همت برای حل مشکل باشد راه حل وجود دارد
مثلا درسراسر ساحل خلیج فارس اب شیرین کن ها قوی قرار دهید تا ۲۰۰ کیلومتری ساحل زیر کشت ببرید صادر کنید اختلاص کنید باز هم به قیمت مناسب برای مردم هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۰ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
البته کمبود کشت گوجه فرنگی باعث گرانی شده
به نظر میاد جلوی صادرات گرفته بشه قیمت تا حدودی کنترل میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۹ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
صادرات بیش از اندازه گوجه به عراق پاکستان و افغانستان باعث گرانی گوجه فرنگی شده است
صادرات رو برای مدت یک یا دو ماه متوقف کنید یا به حداقل برسانید در غیر اینصورت گوجه کیلو ۳۰ هزار تومان باید بخریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۳ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
صادرات گوجه فرنگی را تا آخر آذر ماه که اوج مصرف داخلی هست متوقف کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۷ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
علت گرانی گوجه دولت رییسی و ادامه راه و روش سایر رییس جمهورهای قبلی. گرانی و تورم و بدبختی مردم با امدن و رفتن دولتها عوض نمیشه.
Iran (Islamic Republic of)
حسن کاشانی فرد
۱۱:۳۱ ۱۳ مهر ۱۴۰۰
این دیوار کجی که روحانی کشید حالا حالاها درست نمیشه وربطی به آقای رئیسی ندارد ودولتش انشاالله درست میشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۱۴ ۱۴ مهر ۱۴۰۰
مرگ وننگ بر کلید ساز
آخرین اخبار