درحالی که تعداد بچه ماهیان خاویاری خزر هرسال کاسته می شود کشت ریزجلبک اسپیرولینا امید را به مراکز پرورش ماهی برگردانده است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری،  با هر موج به این طرف و آن طرف می روند، دلخوشند در دریای بی کران آزادانه زندگی می کنند گونه های آبزی کم‌نظیری که قدمت چند هزار ساله دارند و به عصر ژوراسیک باز می گردند، ماهیان خاویاری که نه به خاطر گوشتشان بلکه به خاطر تخم آنها به مروارید سیاه مشهورند و حفاظت از ذخایر ژنتیکی این گونه های در معرض خطر انقراض به عنوان یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای تداوم تنوع زیستی بشمار می رود.

بچه ماهیان خاویاری بدنیا که می آیند اشتهایشان به غذا کم است و تغذیه نامناسبشان عاملی می شود برای تلفات اما حالا قرار است با اسپیرولینا جانی تازه به این گونه های کم نظیر داده شود، رشته های معلق در آب با ساختار استوانه ای و مارپیچ که به عنوان مکمل در صنایع آبزی پروری استفاده می شود.

اسپیرولینا جلبک سبز آبی حالا ناجی گونه های کم نظیر از آبزیان دریای خزر شده اند، این نوع جلبک های میکروسکوپی بر خلاف اندازه کوچکشان بسیار پر خاصیت هستند و نجات دهنده قدیمی ترین فسیل های زنده جهان.

جلبک های کوچک با اثرات بزرگ

سری به محل زندگی ریز جلبک های جذاب حیات بخش می زنیم ، مجتمع تحقیقاتی تولیدی شهید سردار حاج قاسم سلیمانی ، جایی که جلبکهای دریایی را از دریا می گیرند و ‌پس از کشت در محیط آزمایشگاهی به حوضچه های تکثیر منتقل می کنند.

خانم قلی زاده معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی مازندران ‌می گوید: جلبک های اسپیرولینا مواد معدنی و ویتامین های بسیاری دارند حدود ۷۰ درصد پروتئین و رنگ ریزه هایی که تاثیر بسزایی در تقویت سیستم ایمنی دارند.

وقتی در مورد چگونگی تکثیر این جلبک ها پرسیدیم مارا راهنمایی کرد به سالن بزرگی که ۱۰ حوضچه پر از آبهای سبز رنگ داشت  و گفت:  برای اینکه این جلبکها رسوب نکنند آب حوضچه ها با دستگاه هایی دائما در حال گردش هستند.


خانم قلی زاده
 
جلبک
خانم قلی زاده می گوید: زمانی که جلبک های ریز معلق در آب برداشت می شود بصورت خمیری است و برای خشک کردنشان،آب آن باید کاملا گرفته شود تا باعث فساد جلبک نشود، سپس آنها را در دستگاه خشک کرده و تبدیل به پودر می شوند، هر کیلوگرم از این پودرها که پروتئین خالص هستند با یک‌تن غذای ماهی مخلوط و تبدیل به لقمه آماده و مقوی برای بچه ماهیان خاویاری می شوند.

حیات بچه ماهیان خاویاری در گرو ریزجلبک

عوامل موثر در تولید این ماهیان خاویاری تغذیه مناسب آنهاست، تامین غذای آنها سهم عمده ای در زنده ماند این ماهیان دارند.

سری به مرکز تکثیر و بازسازی ذخایر آبزیان شهید رجایی ساری می زنیم ، محققان این مرکز می گویند ماهیان خاویاری در سنین پایین تمایلی به غذا خوردن ندارند در حالی که ترکیبات غذایی در خوراک ماهیان خاویاری در سرعت رشد آنها اهمیت بسیار بالایی دارند.

آنها می گویند: از وقتی با میکروجلبک‌ها شروع به غذادهی ماهیان خاویاری کردیم خوشبختانه اشتهای بچه ماهیان بیشتر شده است و تغذیه ماهیان با این طلای سبز آبی، هم دغدغه افزایش قیمت نهاده های دامی و هم دلهره تلفات بچه ماهیان خاویاری را را کم کرده است.

پناهی مدیر مرکز تکثیر و باز سازی ذخایر آبزیان شهید رجایی
ماهیان خاویاری
پناهی مدیر مرکز تکثیر و باز سازی ذخایر آبزیان شهید رجایی هم می گوید: از آنجایی که قیمت مکمل و‌ افزودنی های جیره غذایی ماهی بسیار زیاد شده است این ریز جلبکها می توانند نقش مهمی در کاهش هزینه تولید داشته باشند.

او می گوید: تلفات بچه ماهیان خاویاری هم حدود ۶۰ درصد بوده اما از وقتی ریز جلبکها وارد چرخه غذایی ماهیان خاویاری شده تلفات بسیار کاهش پیدا کرده و ‌باعث باز ماندگی این ماهیان شده است.

پناهی ادامه می دهد: استفاده از ریز جلبک در جیره غذایی بچه ماهیان خاویاری می تواند انقلابی در پروش ماهی ایجاد کند و علاوه بر تاثیر در ماندگاری این بچه ماهی ها سبب افزایش کیفیت گوشت ماهی ها هم می شود.

دست هایی خالی و سیاست بالا

استفاده از ریز جلبک اسپیرولینا برای تغذیه بچه ماهیان خاویاری طرح مشترک شیلات با جهاد دانشگاهی بود که تفاهم نامه اش در سال 1398 امضا شد و پس از آزمایش های اولیه و تست در مراحل آزمایشگاهی حالا به مرحله نیمه صنعتی رسیده و خبرهای خوبی از مراکز پرورش ماهی به گوش می رسد.

عباس زاده معاون آبزی پروری شیلات مازندران از مشکلاتی که همیشه داشته اند می گوید بودجه هایی که هیچوقت برای کارهای پژوهشی به آنها تعلق نگرفته است اما همچنان دست از تلاش برنداشتند و با اتخاذ سیاست هایی با یک تیر دو نشان زدند.

عباس زاده معاون آبزی پروری شیلات مازندران
عباس زاده می گوید: برای شروع فعالیت های پژوهشی باید حرکتی می شد و امضای قرارداد با جهاد دانشگاهی و همکاری با این ارگان چراغ سبزی برای عملی شدن ایده کارشناسان و محققان است.

او نوید خبرهای خوب برای سایر مزارع پرورش ماهی را می دهد و می گوید: استفاده از این ریز جلبکها در مزارع گرمابی به موازات این طرح در حال انجام است و امیدواریم با توجه به اثرات مثبتی که در دستگاه گوارشی ماهیان خاویاری می گذارد آنها را در مقابل بیماری مقاوم کند.

معاون آبزی پروری شیلات مازندان گفت:ریز جلبکها به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارند در آینده به غذای اصلی ماهیان تبدیل می شود و پای قوی ترین ماده غذایی سبز آبی را به سایر مراکز پرورش ماهی کشور هم باز می کند، تغذیه مناسب ماهیان، گوشت با کیفیت تری می دهد و این یعنی آغازی برای تجاری سازی صنعت آبزی پروری کشور.

گزارش: فاطمه محمدی
انتهای پیام / ک

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.