به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، کشورهای کانادا و روسیه کشورهای نوظهور در بازار جذب دانشجویان در دو دههی اخیر توانسته اند عملکرد خود را در جذب دانشجویان بین المللی به سرعت بهبود بخشند و به جایگاهی معادل جایگاه کشورهای سنتی دانشجو پذیر دست یابند.
کشور روسیه برای نفوذ در کشورهایی که سابقا عضو اتحادیه جماهیر شوروی بوده اند و کانادا برای مقابله با پیری جمعیت و پر کردن شکاف نیروی کار ماهر، به جذب دانشجویان بین المللی میپردازند. کشورهای مذکور با اعمال سیاستهای اثربخشی در راستای تسهیل فرآیند جذب دانشجویان بین المللی، توانسته اند سهم بازار خود را به سرعت افزایش دهند.
کانادا از کشورهای سنتی مهاجر پذیری است که در گذشته بیشتر به دنبال جذب نیروی کار و مهاجران اقتصادی بوده است. اما در حال حاضر استراتژی خود را برای جذب دانشجویان بین المللی و تامین نیروی کار آتی خود از این مسیر متمرکز کرده است.
تعداد دانشجویان بین المللی کانادا طی سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۷ با رشد تقریبی ۵.۵ برابر همراه بوده است و از ۳۶ هزار و ۴۵۰ نفر در سال ۲۰۰۰ به ۲۰۹ هزار و ۹۷۹ نفر افزایش یافته است. همچنین تعداد دانشجویان کانادایی که در خارج از کشور تحصیل میکنند با رشد تقریبی ۱.۵ برابری از ۳۱ هزار و ۹۸ نفر در سال ۲۰۰۰ به ۴۹ هزار و ۳۸۶ نفر در سال ۲۰۱۷ افزایش یافته است. یکی از دلایل مهم عدم تمایل دانشجویان کانادایی برای تحصیل در سایر کشورها صرفه اقتصادی تحصیل در کشور خودشان است. در سال ۲۰۱۷ کشورهای چین، هند و فرانسه به ترتیب با ۶۶ هزار و ۱۶۱ (۳۲ درصد)، ۳۲ هزار و ۶۱۶ (۱۶ درصد) و ۱۵ هزار و ۹۱۲ (۸ درصد) نفر سه کشور برتر دانشجویی فرصت به کانادا بوده اند.
با این وجود کانادا به دنبال جذب دانشجویان بین المللی از کشورهای متنوعتر و در شهرهای متنوعتری است تا سراسر کانادا از مزایای این دانشجویان بهرهمند شوند و بخش آموزش بینالمللی در این کشور به رشد پایداری دست یابد.
استراتژی جدید آموزش بین المللی در کانادا با ایجاد مراکز آموزشی و برنامههای مطالعاتی قوی به دو زبان انگلیسی و فرانسوی و همچنین کیفیت مناسب مراکز آموزشی این کشور را به یک مرکز قدرت در آموزش بین المللی تبدیل کرده است. ارائه بورسهای تحصیلی متنوع شامل بورسهای دولتی، بورسهای مخصوص دانشجویان تحصیلات تکمیلی، بورس تحصیلی اونتاریو برای دانشجویان شایسته، بورسهای تحصیلی دانشگاههای بورسیه برای رشتههای خاص از جمله علوم انسانی و اجتماعی و بورسهای تحصیلی رهبری جهانی نیز در جذب دانشجویان بینالمللی موثر بوده است.
همچنین دولت این کشور با شناسایی و توجه به اولویت هایش استراتژی استخدام و جذب دانشجویان بین المللی از کشورهای برزیل، چین، هند و مکزیک را نیز در دستور کار خود قرار داده و به نظر میرسد که این تلاشها اثر بخش بوده اند.
تعداد دانشجویان بین المللی در روسیه از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۷ با رشد ۵۰۰ درصدی همراه بوده است و تقریباً ۶ برابر شده است، به عبارت دیگر تعداد دانشجویان بین المللی در روسیه از ۴۱ هزار و ۲۱۰ نفر در سال ۲۰۰۰ به ۲۵۰ هزار و ۶۵۸ نفر در سال ۲۰۱۷ رسیده است، همچنین تعداد دانشجویان روسی خارج از کشور طی سالهای مشابه با رشدی ۷۸ درصدی از ۳۱ هزار و ۶۵۷ نفر از سال ۲۰۰۰ به ۵۶ هزار و ۶۵۹ نفر در سال ۲۰۱۷ رسیده است که این افزایش با سرعت رشد کمتری نسبت به جریان ورودی دانشجویان شکل گرفته است.
زبان روسی و کیفیت مراکز آموزشی از جمله مهمترین دلایل عدم تمایل دانشجویان برای تحصیل در روسیه است. در سال ۲۰۱۷ کشورهای قزاقستان، ازبکستان و ترکمنستان به ترتیب با ۶۵ هزار و ۲۳۷ (۲۶ درصد)، ۲۰ هزار و ۸۶۲ (۸ درصد) و ۷ هزار و ۴۵۷ (۷ درصد) نفر، سه کشور برتر دانشجو فرست به روسیه بوده اند. سیاستهای این کشور در جذب دانشجویان بین المللی به نحوی است که به طور مستقیم با کشورهای پیشرو رقابت نمیکند و بیشتر در پی جذب دانشجو از کشورهای مشترک المنافع خود است. به عبارت دیگر این کشور به دنبال اعمال قدرت نرم از طریق گسترش آموزش بین المللی در میان کشورهایی است که سابقا عضو اتحادیه جماهیر شوروی بوده اند.
انتهای پیام/