به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از همدان، محمدحسن طالبیان، مشاور وزیر میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در حاشیه بازدید ارزیابان یونسکو از دو کاروانسرای فرسفج و تاجآباد به منظور ثبت جهانی گفت: ۵۶ کاروانسرا توسط دو ارزیاب مورد بازدید قرار گرفت که هر کدام طی ۱۰ روز چندین کاروانسرا را بازدید کردند به طوری که یکی از ارزیابان ۳۹ کاروانسرا و دیگری ۱۷ کاروانسرا را ارزیابی کردند.
او با بیان اینکه مجموعه ۵۶ کاروانسرا در ۲۴ استان کشور قرار دارد، افزود: این اولین مجموعه کاروانسرایی و یک پرونده بزرگ میراث جهانی است که ۵۶ کاروانسرا در آن جای گرفته است؛ یک حسن کاروانسرا این است که نبوغ معماران ایرانی است و خلق این نقشهها توسط ایرانیها انجام شده است.
مشاور وزیر میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری با بیان اینکه ثبت کاروانسراها یک پرونده پیوسته است و اگر یکی هم اشکال داشته باشد مابقی هم ثبت نمیشود گفت: این پرونده به صورت زنجیرهای است و تلاش میکنیم که ۵۶ کاروانسرا باهم ثبت شوند.
طالبیان با بیان اینکه موضوع پرونده، کاروانسرای ایرانی است، افزود: ۵۶ کاروانسرای ایرانی انواع و اقسام کاروانسراها را معرفی میکند و از دوره ساسانی، سلجوقی، ایلخانی، تیموری، صفویه و قاجار را شامل شده و سیر تکامل دورههای تاریخی و نبوغ معماری ایرانی را در نقشه و طرح به رخ میکشد.
او بیان کرد: در این پرونده هیچ یک از کاروانسراها شبیه هم نیستند در حالی که ممکن است در ظاهر شبیه هم باشند، ولی هیچ دو نقشهای چه در کلیات و چه در جزییات شبیه هم نیستند و نوع معماری آنها خاص است که بر اساس مکان و اقلیم شکل گرفته است.
مشاور وزیر میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری با بیان اینکه این ۵۶ کاروانسرا بر اساس ۱۰ معیار سازمان جهانی یونسکو انتخاب شده است، افزود: معیارها اینکه این آثار هم حفاظت شده باشد، ارزش بصری جهانی داشته باشد و هم مردم علاقمند و استقبال بازدید داشته باشند.
طالبیان در خصوص ثبت جهانی بافت منظر تاریخی هگمتانه تا همدان نیز گفت: خوشبختانه پرونده آماده شده است و دو محور آرامگاه بوعلی سینا و باباطاهر نیز در آن قرار گرفته است و پرونده ارسال شده تا ایرادهای آن بررسی شود.
او گفت: ۶ پرونده برای ثبت جهانی ارسال شده که یکی پرونده همدان است و بعد از ایرادیابی پرونده در یونسکو مجدد بررسی میکنیم آنکه کم ریسکتر بوده را مجدد برای بررسی و ثبت ارسال میکنیم تا برای امسال بررسی شود و بقیه مجدد سال بعد ارسال میشود.
مشاور وزیر میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری با بیان اینکه آذر ماه نتیجه اولیه پروندهها اعلام میشود، افزود: نهضتی که برای مرمت و توجه آثار است مهمترین حاصل ثبت است بنابراین امیدواریم در کنار حفاظت ثبت جهانی نیز انجام شود.
انتهای پیام/د