به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان روزنامه العربی الجدید چاپ لندن با بررسی تنشهایی که میان روسیه با آمریکا و ناتو در جریان است، اعلام کرد ناتو با حمایت سیاسی، اقتصادی و نظامی و با درگیر کردن نیروهایش در مانورها و تمرینات زمینی و دریایی و تشویق همکاری و هماهنگی گسترده درصدد ادغام اوکراین به خود بوده است. در همین راستا در دهههای اخیر ارتش اوکراین تغییرات و پیشرفتهای زیادی را انجام داده و خود را با آخرین تسلیحات جدید اروپا و آمریکا تجهیز کرد. تعداد اعضای ارتش اوکراین نیز از ۱۲۰ هزار نفر به ۲۵۰ هزار نفر رسیده و کسانی را که حامی ارتباط با روسیه بودند از ارتش اخراج شدند.
ناتو با دعوت از اوکراین برای پیوستن به مانورهای اعضای این سازمان درصدد بود در دریای سیاه با قدرت روسیه مقابله و یک توازن قوا ایجاد کند. در مقابل روسیه نیز برای مقابله با آمریکا و ناتو سه گام اساسی برداشته تا بتواند ضمن ایجاد یک توافق برای حفظ منافع ژئوپلیک خود، نظم نوینی را که کشورهای غربی بر جهان گستردهاند را تغییر داده و نگذارد اوکراین با ناتو ادغام شود. سه گام روسیه عبارتند از: ۱) فشار نظامی به مرزهای اوکراین که با اعزام ۱۷۰ هزار نفر همراه با تجهیزات نظامی سنگین شروع شد. ۲) افزایش قیمت گاز در اروپا در فصل سرما؛ زیرا اروپا تنها ۶۳ درصد گاز خود را میتواند تهیه کرده و آن را ذخیره کند. ۳) سومین گام روسیه گسیل دادن پناهجویان از کشورهای جنگزده خاورمیانه به سمت اروپا بود که مشکلات بسیاری را نیز در مرز بلاروس و لهستان به وجود آورد.
پس از برداشتن این سه گام روسیه ساکت ننشست و با انجام رزمایشهای نظامی در دریای سیاه، مانور دریایی همراه با نیروهای الجزایر در دریای مدیترانه، آزمایشهای موشک مافوق صوت «سیرکون»، رزمایش با سامانه موشکی اس-۴۰۰ در کریمه و موشکهای «اسکندر» در منطقه کورسک در مرز اوکراین سعی کرد بیش از پیش ناتو و آمریکا را تحت فشار قرار دهد. از سویی دیگر مسکو با هماهنگی پکن سعی کرد قدرت نظامی آمریکا را تحت تاثیر قرار دهد. در همین راستا نیروهای روسی و چینی در اقیانوس آرام گشتزنیهای متعدد دریایی انجام داده و توافقی برای افزایش رزمایش با یکدیگر امضا کردند. براساس سخنان «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه این مباحث در گفتگوی میان «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور این کشور و «شی جین پینگ» همتای چینی او مطرح شد.
اما هدف فوری روسیه از گام اول خود چه بود؟ هدف روسیه از گام اول تحت فشار قرار دادن آمریکا و ناتو برای پس گرفتن دعوت خود از اوکراین برای پیوستن به این ائتلاف بود. اهداف گام دوم و سوم نیز مقابله با اقدامات کشورهای اروپایی با گسترش نارضایتی و اعتراضات مردمی در این مناطق نسبت به از دست دادن گاز و گرانیهای رخ داده است.
ناتو هم در مقابل این اقدامات روسیه دعوت خود از اوکراین را برای پیوستن به این ائتلاف پس گرفت و تعهدات کتبی مبنی بر عدم استقرار نیرو و تجهیزات در سرزمینهایی که پیش از این عضو اتحاد جماهیر شوروی بودند، داد. اعضای ناتو در تاریخ ۲۱/۱۰/۲۰۲۱ در ریگا، پایتخت لتونی، جلسهای برگزار و بیانیهای صادر کرده و در آن به روسیه نسبت به حمله به اوکراین هشدار دادند. طرحی نیز برای مقابله با حمله گسترده روسیه از دریای بالتیک و دریای سیاه ریختند که در آن تجهیزات نظامی به لهستان، لتونی، استونی و لیتوانی ارسال شد.
آمریکا نیز برای مقابله با گامهای روسیه، در گفتوگویی که جو بایدن با پوتین داشت، مسکو را تهدید کرد تحریمهای اقتصادی سختی را بر این کشور اعمال خواهد کرد. در جهت مقابله با قدرت نظامی روسیه در اقیانوس اطلس و در آبهای فرانسه و اسپانیا، رزمایشهای نظامی را ترتیب داد که موقعیت ناتو را تقویت میکرد. آمریکا همچنین در دریای سیاه با بیش از ۱۲۰ هلیکوپتر به گشتزنی پرداخته و هزاران خودروی زرهی به بندر «الکساندر روپولی» یونان ارسال کرد و درحال آماده سازی تجهیزات به مجارستان، رومانی، بلغارستان و اوکراین است تا به زعم خود با حمله گسترده روسیه بتواند مقابله کند.
در همین راستا روسیه نیز بدون توجه به درخواستهای غرب بمبافکنهای راهبردی و دوربرد «Tu-۲۲M۳» را در مرزهای غربی خود مستقر و جنگندههای «Su-۳۰SM» را به محل رزمایش روسیه با بلاروس فرستاد. مقامات بلاروس نیز اعلام کردند در صورتی که ناتو به تهدیدات خود علیه این کشور ادامه دهد استقرار تسلیحات هستهای روسیه در خاک خود را بررسی میکند.
رویارویی مستمر با مانورهای سیاسی و نظامی، آینده نظام بین الملل را روی میز قرار داد. هر دو طرف درگیری با تمام ابزارها و سطوح خود، با بهره گیری از تمام نقاط قوت و ضعف حریف، رویارویی را مدیریت میکنند و چشم به پیامدهای راهبردی این اقدامات دارند. پیامدهای این امر باعث شد تا اوضاع، اروپای شرقی را به سمتی ببرد که روسیه را درگیر امنیت این منطقه کرده و از سوی دیگر، کنگره آمریکا خطر روسیه را بزرگتر از خطر چین ببیند و مقابله با آن را سرلوحه سیاست خارجی آمریکا قرار دهد. اقدام غرب در خصوص اوکراین، برای روسیه جدید یا تعجب آور نیست، اما روسیه منتظر فرصتی بود تا به این تلاش پاسخ دهد. روسیه معتقد بود که با توجه به درگیری آمریکا برای مهار چین از یکسو و پیامدهای خروج آشفته آمریکا از افغانستان از سوی دیگر نشان دهنده آن است که این پاسخ باید در این زمان صورت بگیرد.
تأثیرات همهگیری کووید-۱۹ بر وجهه و جایگاه بینالمللی آمریکا آخرین چیزی بود که روسیه را به این باور رساند که سیستم تک قطبی به زمان پایان خود نزدیک شده است و میتواند چالشی را در برابر ناتو ایجاد کرده و آن را وادار کند که پیشنهاد خود به اوکراین را پس بگیرد.
انتهای پیام/
قشنگ میشه فهمید کت تن کیه!