گسترش الگوی دانش بنیان همسایه گرا یعنی می‌توانیم از مزیت دانش‌بنیان خود استفاده کنیم و آن را به مزیت نسبی کشورهای غرب آسیا گره بزنیم.

چندسالی است که برنامه ریزی اقتصادی ایران درحال گذر از اقتصاد سنتی و حرکت به سوی اقتصادی برپایه توان دانش بنیان کشور است که بر اساس تولید و توزیع و کاربرد دانش و اطلاعات شکل گرفته و سرمایه گذاری در صنایع دانش پایه در آن مورد توجه ویژه قرار می‌گیرد.

از سوی دیگر، در روابط بین‌الملل، کشور‌های همسایه برای هر کشوری از جمله ایران از اهمیت بسیاری در تامین منافع ملی برخوردارند و قطعا هیچ کشوری در جهان فعلی نمی‌تواند بدون همکاری همسایگان، به اهداف تعیین شده خود دست یافته و منافع مردم خودش را تامین کند.

 

پاگشایی دانش بنیان ایرانی در کشورهای همسایه

گردهم‌آیی نمایندگی‌های ایران در کشور‌های همسایه با موضوع صادرات محصولات و خدمات شرکت‌های دانش بنیان، آذر ۱۴۰۰

 از زمان شروع به کار دولت سیزدهم هم این مسئله به شکلی ویژه به‌عنوان اولویتی اساسی در سیاست خارجی ایران لحاظ شده است. اهمیت این موضوع از این جهت است که ایران با استفاده از ظرفیت ۱۵ کشور همسایه خود می‌تواند گام مهمی در خصوص خنثی و بی اثر کردن  تحریم‌های غرب بردارد.


بیشتر بخوانید:


به همین جهت، همزمان با رشد تکنولوژی، باب دیگری در سیاست خارجی کشور‌ها باز شده که دیپلماسی علم و فناوری نام دارد و در آن هر کشوری که توان دانش بنیان بالاتری داشته باشد، می‌تواند برای مردم خود مزیت رقابتی بیشتری در سطح بین الملل ایجاد کند.

 دیپلماسی علم و فناوری در حقیقت بهره وری از ظرفیت‌های علمی یک کشور مثل توان دانش بنیان آن برای ارتقا روابط خارجی و همچنین استفاده از ظرفیت‌های سیاست خارجی برای توسعه علم و فناوری است.  

پاگشایی دانش بنیان ایرانی در کشورهای همسایه

بهبود دیپلماسی سیاسی درگرو گسترش دیپلماسی علمی با زمینه دانش بنیان است

مرتضی ابوطالبی، کارشناس اقتصاد بین‌الملل در این باره می‌گوید «در چارچوپ دیپلماسی علم و فناوری که یک راه آن می‌تواند بر پایه دانش بنیان باشد، می‌توانیم از روش‌های مختلفی فعالیت‌هایی با همسایگان خود انجام دهیم تا شرایطی  وجود آوریم که باعث توسعه روابط همسایگی که از قضا مدنظر دولت سیزدهم و رهبر انقلاب نیز هست بشود.»

پیش‌تر رهبر انقلاب در این باره گفته بودند «ظرفیت همسایگی ایران با پانزده کشور آن‌هم با ۳۷۰ میلیون جمعیّت؛ یعنی یک بازار دَمِ دست، بدون نیاز به طی راه‌های طولانی.

کشور ما از لحاظ جغرافیایی در جای حسّاسی قرار گرفته است؛ نقطه‌ی اتّصال شرق و غرب و شمال و جنوب است و این از لحاظ جغرافیایی مهم است؛ لذا لازم است برای تحقق اقتصاد مقامومتی و توسعه اقتصادی، گشودن چتر دیپلماسی بر همه جهان و  تمرکز نکردن بر روابط با چند کشور محدود اساس کار دولت قرار بگیرد.»

پاگشایی دانش بنیان ایرانی در کشورهای همسایه

به گفته رهبر انقلاب، تنها راه رسیدن به رشد اقتصادی، حرکت به سمت اقتصاد دانش‌بنیان است

رهبر انقلاب امسال نیز در سخنرانی زنده و تلویزیونی در نخستین روز از سال تنها راه رسیدن به رشد اقتصادی، حرکت به سمت اقتصاد دانش‌بنیان را دانستند و گفتند «منظور از اقتصاد دانش‌بنیان، نگاه علمی و فناورانه به تولید در همه عرصه‌هااست.»

یکی از زمینه‌هایی که می‌تواند نگاه علمی و فناورانه به تولید را فعال کند، شرکت‌های دانش بنیان هستند. شرکت‌های دانش بنیان هم که  برپایه توان دانش بنیان شکل گرفته اند، سهم مهمی در  ایجاد ارزش افزوده برای ایران دارند تا حدی اگر این شرکت‌ها وضعیت خوبی داشته باشند، حال اقتصاد نیز خوب است.

پاگشایی دانش بنیان ایرانی در کشورهای همسایه

تعداد شرکت‌های دانش بنیان  به تفکیک حوزه فناوری

پاگشایی دانش بنیان ایرانی در کشورهای همسایه

تعداد شرکت‌های دانش بنیان به تفکیک نوع مجوز

در حال حاضر تعداد شرکت‌های دانش بنیان به بیش از ۶ هزار و ششصد شرکت رسیده که بیشترین حجم از این کسب و کار‌ها به دانش‌بنیان‌های تولیدی نوع دو یا همان صنعتی اختصاص یافته، به صورتی که تعداد آن‌ها برابر با ۳ هزار و ۵۰۳ شرکت است.

چندی پیش سورنا ستاری، معاون علمی رئیس جمهور در این باره گفته بود «هدفگذاری ما برای سال ۱۴۰۱ رشد ۳۰ درصدی شرکت‌های دانش بنیان است که البته در بحث درآمد‌ها قطعاً عدد بالاتر از این است. ما سال گذشته نیز نسبت به سال ۱۴۰۰، قریب به دو برابر رشد داشتیم و انتظار داریم که امسال تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان‌مان به مرز نه هزار شرکت برسد.»

پاگشایی دانش بنیان ایرانی در کشورهای همسایه

سورنا ستاری گفته « انتظار داریم که امسال تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان‌مان به مرز نه هزار شرکت برسد.»

با این وجود، رهبر انقلاب این میزان را در سخنان نوروزی خود کافی ندانستند و گفتند «من معتقدم ۳۰ درصد آن رقمی نیست که برای کشور مطلوب باشد و مورد نیاز کشور باشد و به نیاز‌های کشور جواب بدهد. توقّع من از مسئولین این است که صد درصد افزایش پیدا کند، یعنی شرکت‌ها دو برابر بشود و ۳۰۰ هزار اشتغال مستقیم تبدیل به ۶۰۰ هزار اشتغال مستقیم در سال ۱۴۰۱ بشود.»


بیشتربخوانید:


به گفته ابوطالبی گسترش شرکت‌های دانش بنیان و حمایت از  تولیدات دانش بنیان از طریق سرمایه گذاری کشور‌های همسایه در طرح‌های ما  تقاضا‌های جهانی نسبت به کالا‌های ما را پاسخ دهد؛ بنابراین لازم است تا برای رشد دانش بنیان‌ها الگوی همسایه‌گراییِ دانش بنیان را تقویت کینم و از مزیت دانش‌بنیان خود استفاده کرده  و آن را به مزیت نسبی کشور‌های غرب آسیا گره بزنیم.»

گفتنی است، سهم شرکت‌های دانش‌بنیان از اقتصاد کشور در سال ۱۳۸۹ تنها ۲ هزار میلیارد ریال بود، اما بر اساس آخرین آمار، در سال ۱۴۰۰ میزان فروش شرکت‌های دانش‌بنیان از ۹۰۰ هزار میلیارد فراتر رفته که رشدی بیش از ۴۵۰ درصدی را نشان می‌دهد.

پاگشایی دانش بنیان ایرانی در کشورهای همسایه

کشورهای همسایه مستعد صادرات محصولات و خدمات دانش بنیان ایرانی

به گفته سحر بنکدارپور، دبیرکل مجمع تشکل‌های دانش‌بنیان «  با همکاری فراکسیون مرزنشینان و فراکسیون کشورهای عضو اکو مجلس شورای اسلامی می‌توانیم پایگاه‌های صادراتی ایران را در کشورهای همسایه ایجاد کنیم و برای بازاریابی محصولات دانش‌بنیان هم می‌توانیم نمایشگاه‌های دائمی راه‌اندازی کرده تا این محصولات را به بازارهای جدید ارائه کنیم.»

بر اساس آخرین آمارهای دفتر کسب‌وکار بین‌المللی مرکز تعاملات بین‌المللی علم و فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تا به حال ۴ هزار خدمت برای توانمندسازی و توسعه بازار به ۲۵۰۰ شرکت دانش‌بنیان ارائه شده است و در حال حاضر ۴۵۰ شرکت دانش بنیان توانمند در حوزه صادرات در کشور فعال شده و میزان صادرات دانش‌بنیان‌های ایرانی در سال ۹۸ بیش از ۶۰۰ میلیون دلار بوده است.

پاگشایی دانش بنیان ایرانی در کشورهای همسایه

آخرین آمار از درآمد شرکت‌های دانش بنیان ایرانی

ضمن اینکه صادرات خدمات یا محصولات شرکت‌های دانش بنیان از سال ۹۲ تاکنون بیش از ۶۷ هزار میلیارد تومان برای این شرکت ها درآمد داشته است.

 اغلب محصولات دانش بنیان ایرانی به کشورهای همسایه عراق، افغانستان و سوریه صادر می‌شود، البته  شرکت‌هایی هم وجود دارند که موفق به صادرات محصولات خود به کشورهای امریکا، کانادا، استرالیا و برخی از کشورهای اروپایی شدند.

بیشترین میزان صادرات بر اساس آخرین آمار و بر پایه ارزش دلاری به ترتیب در حوزه‌های دارو و تجهیزات پزشکی شامل داروهای شیمیایی، داروهای نانو، زیست فناوری، مواد پیشرفته، پلیمر، مواد و رزین شیمیایی و ماشین آلات و تجهیزات صنعتی بوده است.

همچنین تاکنون ۲۳ کارگزار صادراتی در کشورهای خارجی با هدف توسعه صادرات شرکت‌های دانش بنیان و تسهیل در روند رشد صادرات دانش‌بنیان ایرانی از سوی این معاونت ایجاد شده است.

پاگشایی دانش بنیان ایرانی در کشورهای همسایه

پاویون ایران در بزرگ‌ترین نمایشگاه حوزه سلامت ترکیه، سال ۱۴۰۰

باحضور ۱۴ شرکت دانش بنیان ایرانی

این کارگزاران با هدف پیدا کردن شریک تجاری و بازاریابی محصولات شرکت‌های دانش بنیان در کشورهای هدف تاسیس شده اند.

از این تعداد کارگزار صادراتی ۳ کارگزار صادراتی در ترکیه و آذربایجان، ۲ کارگزار صادراتی در روسیه و مابقی در کشورهای چین، افغانستان، کنیا، مالزی، اندونزی، عراق، سوریه، لبنان، عمان، هند، ازبکستان، بلاروس و انگلستان از سوی معاونت علمی ریاست جمهوری مستقر هستند.

گفتنی است بودجه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در لایحه بودجه ۱۴۰۱ به میزان ۱۹,۸۷۳,۲۱۴ میلیون ریال تعیین شده است که این بودجه به ۸ برنامه ویژه به منظور توسعه پژوهش‌های علمی و فناوری‌های جدید از جمله «برنامه سیاستگذاری و راهبردی توسعه دانش بنیان‌ها» اختصاص دارد.

این بودجه در ذیل برنامه‌های متعددی برآورد شده است که جزئیات آن در جدول زیر مشخص است:

گسترش الگوی «دانش بنیان» همسایه گرا در سیاست خارجی ایران

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۴ ۰۸ فروردين ۱۴۰۱
پیشرفت به تعداد نیست بلکه به خروجی هست.
شما اصلا 1000000000 شرکت دانش بنیان بزار وقتی خروجی نداره و کپیه چه فایده داره؟
الان یک کشور خارجی یک پیام رسان زده کل دنیا استفاده می کنند ولی ما 5 تا پیام رسان زدیم یکی از اونیکی آشغالتر حتی با اینترنت رایگان مردم ما استفاده نمی کنند.
شما 20 تا شرکت دانشبنیان یزنی محصول بین المللی تولید کنه از 1000000000 شرکت که فقط باشند بهتره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۵۳ ۰۷ فروردين ۱۴۰۱
چرا با این همه دانش بنیان بازی اینقدر مدیر بی سواد داریم؟!! چرا با این همه دانش بنیان بازی اینقدر گرانی و تورم و بیکاری و طلاق و اعتیاد و فساد و دزدی و خلافکاری و ناامیدی و افسردگی داریم؟!! بجای تامین تخم مرغ و گوشت و برنج و روغن وشکر و پنیر و خودرو و مسکن و اشتغال و ازدواج و بهداشت و دارو و آموزش عمومی آیا می شود دانش بنیان بازی در بیاوریم و مشکلات مملکت را با این اداهای ساختگی حل کنیم؟!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۴۹ ۰۷ فروردين ۱۴۰۱
تا وقتی سیستم انتقال مالی درست نشه حتی 80 میلیون شرکت دانش بنیان ثبت شه هیچ فایده ای نداره، شرکت های دانش بنیان عموما شرکت های کوچک خواهند بود، این شرکت ها عموما محصولاتشون رو باید به خارج از ایران بفروشن، (محصول لزوما یک شی نیست)، ما در زمینه اقتصاد دانش بنیان موفق نخواهیم شد تا زمانی که زیر ساخت ها درست نباشن، یکی از این زیرساخت ها و مهمترینش سیستم انتقال مالی هست، مثلا یک فرد از آلمان، بلژیک، کانادا و... بتونه با راحتی به حساب یکی پول واریز کنه،همینقدر ساده، عمل بدون در نظر گرفتن زیرساخت میشه داستان بورس، که همه گفتن برید سمت بورس، اون موقع داد میزدیم بورس در کشوری که کارخانه هاش و صنعتش تعطیله حبابی بیش نیست و شد آنچه نباید میشد، تقریبا در هر خانواده یکی هست و همه یه آشنایی رو می‌شناسیم که توی بورس کلی از سرمایشو از دست داد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۹ ۰۷ فروردين ۱۴۰۱
بعله این گره زدن دزدی اطلاعات دانشمندان ایرانی است وسلام
کجا کشورهای همسایه اطلاعاتی دادند که این دومیش باشد
Iran (Islamic Republic of)
قاهر ایران
۱۸:۵۵ ۰۷ فروردين ۱۴۰۱
این عالی است
باید اقتصاد ما دانش بنیان باشد تا امنیت اقتصادی داشته باشیم ...
اقتصاد نفتی رو دیدیم تاثیرش رو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۵۳ ۰۷ فروردين ۱۴۰۱
را با این همه دانش بنیان بازی اینقدر مدیر بی سواد داریم؟!! چرا با این همه دانش بنیان بازی اینقدر گرانی و تورم و بیکاری و طلاق و اعتیاد و فساد و دزدی و خلافکاری و ناامیدی و افسردگی داریم؟!! بجای تامین تخم مرغ و گوشت و برنج و روغن وشکر و پنیر و خودرو و مسکن و اشتغال و ازدواج و بهداشت و دارو و آموزش عمومی آیا می شود دانش بنیان بازی در بیاوریم و مشکلات مملکت را با این اداهای ساختگی حل کنیم؟!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۴ ۰۷ فروردين ۱۴۰۱
ایران کشور مردم همسایه ما هم دانشمندان و کارگران کشورهای همسایه !!
یک عمر دویدن برای یک خانه و خودرو !!
Iran (Islamic Republic of)
فرهاد
۱۵:۳۴ ۰۷ فروردين ۱۴۰۱
ما جنگ را با ۲۰ ساله ها بردیم اقتصاد را با ۶۰ ساله ها باختیم بخدا قسم اگه به نخبه ها و دانشگاهیان خودمان اعتماد کنیم همه مشکلات کشور حل خواهد شد. نخبگان دانشگاهی اعلام آمادگی کرده اند که مشکلات خودرو سازی را حل می کنند اما سود عده ای دلال باعث عدم اجرای برنامه ها وطرحها میشه
Lithuania
ناشناس
۱۶:۱۲ ۰۷ فروردين ۱۴۰۱
مشکل اعتماد نیست.
توی ایران بعضی ها اصرار دارن که ناراضی ها برن کشورهای دیگه.
تا وقتی تفکر اینه، چیزی به جز فرار مغزها نصیبمون نمیسه.
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۵:۲۴ ۰۷ فروردين ۱۴۰۱
گویا ایران نه کشور ما بلکه کشور مردم منطقه و کشور حاکمان منطقه است.
خیرش برای دیگران و سختی هایش برای ما ایرانیان.
Lithuania
ناشناس
۱۵:۰۸ ۰۷ فروردين ۱۴۰۱
توی مملکت ما هر سال با یه سری کلمات بازی میشه و یه عده سوء استفاده می کنن.
من توی یه شرکت به اصطلاح "دانش بنیان" بودم که دهها پرونده شکایت ازش توی اداره کار باز بود.
امسال اون شرکت تا می تونه از این واژه "دانش بنیان" استفاده می کنه، با اینکه شرکت کلاهبرداری هست.
ما فقط دور خودمون می چرخیم و هر کس به فکر پر کردن جیب خودشه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۵۴ ۰۷ فروردين ۱۴۰۱
را با این همه دانش بنیان بازی اینقدر مدیر بی سواد داریم؟!! چرا با این همه دانش بنیان بازی اینقدر گرانی و تورم و بیکاری و طلاق و اعتیاد و فساد و دزدی و خلافکاری و ناامیدی و افسردگی داریم؟!! بجای تامین تخم مرغ و گوشت و برنج و روغن وشکر و پنیر و خودرو و مسکن و اشتغال و ازدواج و بهداشت و دارو و آموزش عمومی آیا می شود دانش بنیان بازی در بیاوریم و مشکلات مملکت را با این اداهای ساختگی حل کنیم؟!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۸ ۰۷ فروردين ۱۴۰۱
سلام
پیشرفتهای علمی کشورمان بیشتر از بلند نظری رهبر انقلاب نشات گرفته که با دلسوزی برای کشور و نظام و مردم با هوشمندی سیاست گذار کلی بوده اند و بعد هم در این چند سال گذشته آقای سورنا ستاری واقعا زحمت زیادی کشیدند همانگونه که پدر ایشان شهید عزیز ستاری در نیروی هوایی این نیرو را با تولیدات تکنولوژیک در مسیر تولید و پویایی رهنمون کردند برای شادی روح شهیدستاری و همه شهدای پیشرفت و توسعه صنعتی و اقتصادی کشور در ارتش و سپاه و دانشگاهها صلوات
اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۵ ۰۷ فروردين ۱۴۰۱
با سلام . الان بهترین فرصت است که خداوند به مردم ایران عطا فرموده است که به جایگاه اصلی خود در جهان یعنی صادرات 5 میلیون بشکه نفت در روز برساند . حتی اگر برای کوتاه مدت باشد مثلا سه سال . تا با این ارزها بواند اصلاحاتی که در زمینه اقتصادی انجام داده است با استفاده از شرکتهای دانش بنیان به جایگاه بزرک اقتصادی در جهان برسد . الان اکثرین روند اداری مکانیزه شده است و اکثریت سامانه ها ایجاد شده است و نقاظ ضعف و قدرت مشخص شده است و اقداماتی در زمینه اصلاح ساختار اداری توسط سازمان امور ااری و استخدامی توسط دولت سیزدهم قرار است اجرا شود . فقط نیاز به منابع ارزی و ریالی است که ان هم این فرصت را خداوند به مردم ایران عطا فرموده است . سوال اینجاست ایا مدیران از این فرصت طلایی استفاده خواهند کرد ؟ مخصوصا جنگ اواکراین باعث شده که کشورها بسمت استفاده از انرزی برق بروند . انرزی برقی برای سواری و سوخت هیدروزنی برای کامیون و ماشین های سنگین . چون اگر این فرصت از بین رود ممکن است که در اینده نیاز به نفت و گاز کمتر شود .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۰ ۰۷ فروردين ۱۴۰۱
ببخشید کل بودجه زیر بیست میلیون ریال؟!!یعنی دو میلیون تومان؛شوخی میکنی دیگه نه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۹ ۰۷ فروردين ۱۴۰۱
19 هزار میلیون ریال
Iran (Islamic Republic of)
تمدن بدلی
۱۰:۰۱ ۰۷ فروردين ۱۴۰۱
مهندسی عالم با تکیه بر دانش بشری، ثمره نگاه کافرانه به جهان بوده و بدعتِ تکنولوژی بر بنیان نیازآفرینی بی انتها و شیره کشی نامتعادل از طبیعت در راستای منفعت نظام سرمایه داری استوار است که حیات آن بر گُرده برده انگاری اکثریت در جهت رفاه اقلیت دوام می یابد حال این اکثریت برده و مصرف کننده در داخل همان جامعه، یا خارج از آن در کشورهای مستعمره تعریف شوند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۵ ۰۷ فروردين ۱۴۰۱
باید با ظرفیت دانش بنیانمون تو منطقه کاری کنیم آنقدر همسایه ها بهمون وابسته بشن که جرات مخالفت با سیاست های ما رو نداشته باشند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۵۴ ۰۷ فروردين ۱۴۰۱
را با این همه دانش بنیان بازی اینقدر مدیر بی سواد داریم؟!! چرا با این همه دانش بنیان بازی اینقدر گرانی و تورم و بیکاری و طلاق و اعتیاد و فساد و دزدی و خلافکاری و ناامیدی و افسردگی داریم؟!! بجای تامین تخم مرغ و گوشت و برنج و روغن وشکر و پنیر و خودرو و مسکن و اشتغال و ازدواج و بهداشت و دارو و آموزش عمومی آیا می شود دانش بنیان بازی در بیاوریم و مشکلات مملکت را با این اداهای ساختگی حل کنیم؟!!
Iran (Islamic Republic of)
الیاس
۰۰:۳۷ ۰۸ فروردين ۱۴۰۱
امیدوارم که این طور بشه،،سخته ولی شدنی هست
آخرین اخبار