کشور‌های اروپایی از تاکتیک‌هایی مثل حمله با سگ‌ها یا وادار کردن پناهجویان به برهنه شدن در سرما برای عقب راندن آن‌ها از مرزهایشان استفاده می‌کنند.

داستان هر پناهجویی بیش از جوهر، به خون آغشته است. داستانی که از یک سو با نام سوریه، افغانستان، سودان و سومالی و از سوی دیگر با نام کشور‌های بلوک غرب گره خورده است.

پنجشنبه گذشته، بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس اعلام کرد این کشور قصد دارد طی چندسال آینده ده‌ها هزار پناهجو در مرز‌های خود را به «رواندا»، کشوری کوچک در شرق آفریقا منتقل کند. وضعیت امنیت و حقوق بشر در رواندا چندان مشخص نیست. طرح بحث‌برانگیز بوریس جانسون که از سوی نهاد‌های بین‌المللی «غیرقابل اجرا» و در عین حال «غیراخلاقی» توصیف شده است، نگاه «کالا گونه» غرب به پناهجویان را به نمایش گذاشته است.

موسسه خیریه بین‌المللی «اوکس فم» در مقاله‌ای می‌نویسد: افرادی که در تلاش برای رسیدن به اروپا هستند، به طور معمول توسط مقامات اجرای قانون در کشور‌های بالکان غربی مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند. ماموران دولتی که مسئول حمایت از حقوق اساسی هستند، پناهجویان را در معرض خشونت و ارعاب قرار داده و از دسترسی آن‌ها به روش‌های پناهندگی خودداری می‌کنند.

 مرز‌های اروپا

سه داستان از یک رنج

دیده‌بان حقوق بشر در صفحه خود گزارشی مبتنی بر مصاحبه با ۲۶ پناهجوی افغان منتشر کرده است. در میان این افراد، ۲۳ نفر بین سپتامبر ۲۰۲۱ تا فوریه ۲۰۲۲ در مرز زمینی یونان-ترکیه به پشت مرزها رانده شده اند و همگی از تجربه خود با نیرو‌هایی که گمان می‌کنند پلیس یونان باشند صحبت کرده اند.

صمد، یک مرد ۲۷ ساله اهل استان پنجشیر افغانستان، رفتار‌های تحقیرآمیز ماموران در دو روزی که پس از عبور از یونان بازداشت شده بود را اینگونه توصیف کرد:

تا دو روز ما را برهنه نگه داشتند. هوا خیلی سرد بود و چیزی نبود که اتاق‌ها را گرم کند... وقتی غذا خواستیم به ما بیسکویت دادند. برای ۲۸ نفر چهار پنج بیسکویت به سمت ما پرت کردند و ما سعی می‌کردیم آن‌ها را بگیریم. به ما می‌خندیدند و ما را مسخره می‌کردند...


حمید، یک جوان ۱۸ ساله اهل ولایت «کاپیسا» افغانستان، که در ۱۱ فوریه وارد یونان شده و پلیس او را به همراه برادر ۱۵ ساله‌اش دستگیر کرد، به سازمان دیده‌بان حقوق بشر گفت:

یک بار ما را به مرکز بردند... گفتند کیف‌مان را کنار بگذاریم و گفتند لباس‌هایمان را در بیاوریم... به ما غذا و آب ندادند، اما یک توالت [در اتاق]بود و می‌توانستیم از آن استفاده کنیم... حدود ۱۵۰-۱۶۰ نفر در آن اتاق نزدیک به هم نشسته بودند. ساعت ۵ صبح ما را به مرکز بردند و تا ساعت ۱۱ بدون لباس نگه داشتند. وقتی از مرکز خارج شدیم به ما چند تکه لباس دادند.


رستم، پسر ۱۴ ساله دیگری از ولایت کاپیسا می‌گوید:

نمی‌توانستم به اندازه کافی سریع بدوم [بنابراین] دستگیر شدم. ۵۰ نفر با من بودند. همه ما را زدند. ما را به مرکز بردند... چیزی نپرسیدند. آن‌ها نه عکس گرفتند و نه اثر انگشت. لباس مردان را گرفتند، اما لباس زنان را نه. همه لباس هایمان را گرفتند …. با باتوم پلیس مرا کتک زدند و تا یک ماه آینده در راه رفتن مشکل داشتم. یک شب ما را در مرکز نگه داشتند. روز بعد ساعت ۱۰ صبح ما را به مرز بردند.


گزارش سازمان ملل از رفتار‌های ناقض حقوق بشر در مرز‌ها

رفتار‌های خشونت‌آمیز با پناهجویان و پناهندگان اخیرا تا جایی بالا رفته که سازمان ملل هم مجبور به واکنش شده است. فیلیپو گراندی، کمیسر ارشد سازمان ملل در بیانیه‌ای اذعان کرد خشونت، بدرفتاری و «عقب راندن» پناهندگان به طور منظم و سیستماتیک در چندین ورودی در مرز‌های زمینی و دریایی گزارش شده است. همچنین طبق گزارش‌ها، نقض جدی حقوق بشر علیه پناهندگان و پناهجویان در مرز‌های مختلف اروپا در مواردی منجر به مرگ غم‌انگیز شده است.

بنا به اعلام سازمان ملل، علیرغم شواهد معتبر، کشور‌های اروپایی عمدتاً در بررسی چنین گزارش‌هایی کوتاهی می‌کنند.

«عقب‌راندن» پناهجویان چگونه اتفاق می‌افتد؟

روش دولت‌های اروپایی برای بازگرداندن پناهجویان، به سرزمین‌های ناامن خود متفاوت است. مجارستان و کرواسی که هردو عضو اتحادیه اروپا هستند، از تاکتیک‌های وحشیانه مثل حمله با سگ‌ها یا وادار کردن مردم به برهنه شدن در سرما استفاده کرده اند. مقامات صربستان، گروه‌هایی از افراد را که به طور قانونی ثبت نام شده و قرار بود برای آن‌ها جلسه استماع برگزار شود را از کشور اخراج کردند. این اقدام سبب ایجاد فضای ترس و عدم اطمینان در پناهجویان شد. پناهجویان همچنین علیه مقامات بلغارستان شهادت داده و گفته‌اند این افراد رفتار وحشیانه‌ای با مردم داشته اند.

فرآیند عقب راندن پناهجویان، هنجار‌های متعدد حقوق بشری را نقض می‌کند، از جمله ممنوعیت اخراج دسته جمعی بر اساس کنوانسیون اروپایی حقوق بشر، حق رسیدگی عادلانه در میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی، حق درخواست پناهندگی بر اساس منشور حقوق اساسی اتحادیه اروپا، و اصل عدم بازگشت طبق کنوانسیون پناهندگان ۱۹۵۱.

کودک پناهجو

تراژدی اروپایی

چندی پیش، روزنامه انگلیسی گاردین فاش کرد کشور‌های عضو اتحادیه اروپا با انجام اقدامات غیرقانونی حداقل ۴۰ هزار پناهجو را به عقب رانده اند و این اقدامات با مرگ حداقل دوهزار نفر مرتبط است. این یکی از بزرگ‌ترین اخراج‌های دسته‌جمعی در دهه‌های اخیر است.

از ژانویه ۲۰۲۰، ایتالیا، مالت، یونان، کرواسی و اسپانیا به کشور‌های غیر عضو در اتحادیه پول پرداخته اند و کشتی‌های خصوصی را برای رهگیری قایق‌های پناهجویان و بازگرداندن آنان به مراکز بازداشت به خدمت گرفته اند. از آن زمان، گزارش‌های مکرری از ضرب و شتم، دزدی، برهنه شدن در مرز‌ها یا رها شدن پناهجویان در دریا منتشر شده است.

گزارش گاردین که بر اساس برخی داده‌های سازمان‌های خیریه غیر‌دولتی منتشر شده، کاهش آمار پناهجویان در اروپا را توجیه می‌کند. بر اساس آمار منتشر شده از سوی سازمان بین‌المللی مهاجرت، در سال ۲۰۲۰ حدود ۱۰۰ هزار مهاجر وارد اروپا شدند در حالی که این رقم در سال‌های قبل به ۱۳۰ هزار و حتی ۱۹۰ هزار می‌رسید.

مرز ترکیه

فولیگو پالئولوگو، یکی از کارشناسان برجسته حقوق بشر و مهاجرت در ایتالیا می‌گوید: «مرگ و میر در دریا به ویژه از زمان آغاز همه‌گیری به طور مستقیم یا غیرمستقیم با رویکرد بستن همه در‌های اروپا افزایش یافته است».

بر اساس داده‌های شبکه نظارت بر خشونت مرزی، از ژانویه ۲۰۲۰، یونان شش هزار و ۲۳۰ پناهجو را از سواحل خود عقب رانده است. در این گزارش نوشته که در ۸۹ درصد عقب‌راندن‌ها، استفاده نامناسب و بیش از حد از زور مشاهده شده است. این عدد هشدار دهنده نشان می‌دهد استفاده از زور به روشی توهین‌آمیز و غیرقانونی به امری عادی تبدیل شده است.

دروازه‌های اروپا: جایی که خشونت انتهایی ندارد

نمونه‌های بی‌رحمانه خشونت پلیس که در سال ۲۰۲۰ ثبت شده شامل ضرب و شتم طولانی، غوطه‌ور شدن در آب، آزار فیزیکی زنان و کودکان و استفاده از میله‌های فلزی برای ایجاد جراحت است. در شهادت پناهجویان، مردم شرح می‌دادند که نیرو‌های پلیس چگونه دست‌هایشان را به میله‌های سلول می‌بستند و قبل از ضرب و شتم، کلاه ایمنی را روی سرشان می‌گذاشتند تا از کبودی که قابل مشاهده باشد جلوگیری شود.

شکایتی که در ماه آوریل علیه دولت یونان در دادگاه حقوق بشر اروپا مطرح شده می‌گوید آتن ده‌ها مهاجر را پس از ضرب و شتم در قایق‌های نجات در دریا رها کرده است. این پرونده نشان می‌دهد قایق‌های گشتی یونانی مهاجران را بدون غذا، آب، جلیقه نجات یا هر وسیله‌ای برای درخواست کمک در دریا رها کرده‌اند.

پناهجویان آفریقا

آژانس حفاظت از مرز‌های بیرونی اتحادیه اروپا در این خصوص گفته است همه‌گیری باعث شد تا ایتالیا کرونا را بهانه کرده و اعلام کند بنادرش برای پیاده کردن افراد نجات یافته از دریا امن نیستند. مقامات این کشور مشکلی با گارد ساحلی لیبی که پناهجویان را به طرابلس، پایتخت لیبی بازمی‌گرداندند نداشت؛ حتی زمانی که مردم زیر گلوله باران بودند یا صد‌ها نفر بلافاصله پس از پیاده شدن، ناپدید شدند.

یکی از سخنگویان «آلارم فون» که یک سرویس خط تلفن دریایی برای مهاجران است، گفت: «عملیات فشار و عقب‌نشینی و همچنین رها کردن در دریا به امری عادی تبدیل شده است. ما بسیاری از کشتی‌های غرق‌شده را ثبت کرده‌ایم که هرگز به طور رسمی گزارش نشده‌اند، و بنابراین می‌دانیم که تعداد واقعی کشته‌شدگان بسیار بیشتر از آن چیزی است که در اخبار رسمی گفته می‌شود. در بسیاری از موارد، گارد ساحلی اروپایی از پاسخ دادن امتناع می‌کنند. حتی اگر همه مقامات اروپایی تلاش کنند مسئولیت این رخداد‌ها را رد کنند، ما می‌دانیم که مرگ پناهجویان نتیجه مستقیم و بی‌عملی آن‌هاست. این مرگ در اروپاست.»

گردآوری و ترجمه: زهرا نجفی

منابع:

https://www.theguardian.com/global-development/2021/may/05/revealed-2000-refugee-deaths-linked-to-eu-pushbacks

https://www.hrw.org/report/2022/04/07/their-faces-were-covered/greeces-use-migrants-police-auxiliaries-pushbacks

https://www-cdn.oxfam.org/s3fs-public/file_attachments/bp-dangerous-game-pushback-migrants-refugees-060417-en_0.pdf

https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/promoting-our-european-way-life/statistics-migration-europe_en

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Migration_and_migrant_population_statistics

https://news.un.org/en/story/2022/02/1112342

https://news.un.org/en/story/2021/11/1106562

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/boris-johnson-uk-rwanda-migrants-plan-b2057913.html

https://www.aljazeera.com/news/2022/4/15/inhumane-uk-plan-to-send-refugees-to-rwanda-sparks-criticism

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۱ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
چهار هزار تا کوته فکریییییییییی مثه تو
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۶ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
چرا حرفهای مردم منعکس نمی کنید بابا مردم با حضور افغانها مخالف هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۵ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
مردم عادی فرقی نمیکنه براشون، مگر اینکه یه لندن نشین اصرار داشته باشه موضوعی رو اونطور که میخواد جلوه بده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۷ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
نیروی کار ارزان در ایران = افغان ها خدا خیرشون بده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۴ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
خودن مطمئنا افغانی هستی . هیچ ایرانی از بیکار و یا استثمار هموطنانش خوشحال نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۱ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
نظر یک افغانی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۱۱ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۱
اره واقعا ارزونن پیمانکاران در ازای یه جای خواب و یه لقمه نون بربری ازشون کار میکشن ومثل برده باهاشون رفتارمیکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۰ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
بگید پناه جویان بیان داخل کشور عزیز مون ایران ما تا صد میلیون دیگه جا داریم جا واسه همه هست داخل کشور عزیزمون ایران کمتر میخوریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۷ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
باشه نظر توی افغانی رو به مسئولان میگم ایران باید به تمام فقیران جهان خدمات رایگان بده و پول نفت و معادنش خیرات کنه وقتی نفتمون تموم شد و معادنمون خالی شد مهاجران شیره جون مردم ایران بمکن و کلیه و کبد مردم ایران بفروشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۲ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
نظر افغانی ، ما شاالله خیلی هم فعالید تو ایران هم از نظر تبلیغاتی و نفوذ خوب کار میکنید و هم خوب دارید زیاد میشید هم صدا و سیما هواتون داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۵ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
نتیجه استثمار و تو جهل نگر داشتن ملتها مهاجرت سیل آساست
Iran (Islamic Republic of)
مرتضی
۱۰:۱۴ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
منم یکروز قصد مهاجرت داشتم یکی بهم گفت توکه در کشور خودت نمیتونی پول دربیاره قطعا هیچ جای دنیا نمیتونی پول دربیاری
موندم تلاش کردم خداروشکر کارم آزاده درآمد خوب
Iran (Islamic Republic of)
Saeid
۰۸:۴۱ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
دوران گذر ایران از عرب به افغان ...
Iran (Islamic Republic of)
جعفری
۱۰:۱۲ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
شما که میگید عربها ایرانی نیستن و به شدت باهاشون مخالفید. افغانها رو چرا؟ مگه افغانستان هم تا حدود 150 سال پیش جز ایران نبود؟ هر چند به شما باشه خراسانیها و ترکمنها رو بخاطر شباهت قیافشون با افغانها، ایرانی نمیدانید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۱۲ ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۱
افغانستان از اول مال ایران بوده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۶ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
با افغانی جماعت هم همینطور کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۸ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
غصه پناهجویان خارجی ما ایرانیان بخوریم بد نیست...گور بالای تک تک پناهجویان خارجی
Iran (Islamic Republic of)
عباسی
۲۰:۲۶ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
واقعا انسانیت و شرفت کجا رفته ؟برات متاسفم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۲ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
کاش در سایه وحدت اسلامی، افغانستان نوینی برپا میشد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۲ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
یکی بهم بگه با وجود بیکاری و گرانی چرا مسئولین نظام تصمیم گرفتن این همه فشار به مردم ایران بیارن و افغانی وارد ایران کنند؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۶ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
افغانها را اخراج کنید جز دردسر چیز دیگری برای ایران و ایرانی ندارند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۸ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
اخی راهشون بدین ایران شما که مرز تون خونه مادربزرگه هستش.
Iran (Islamic Republic of)
Bm
۱۶:۱۷ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
سلام
هیچ ایرانی و افغانی واقعی به هم فحش نمیدن...
واقعیت این است. . .
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۱۴:۵۹ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
میخواین بگید نمیدونید هجوم فزاینده افغانستانی ها به سمت ایران هیچ امار دلرید چقدرشون‌تو ایرانن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۹ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
کشورهای اروپایی برای مردمشون ارزش قائل میشوند
از ورود مهاجران افغانی جلوگیری میکنن
Iran (Islamic Republic of)
عباسی
۲۰:۲۸ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
نه عزیزم اونها برای بشریت ارزش قایل نیستند . خود اروپایی های نامرد باعث آواره شدن مردم این کشورها شدند
Iran (Islamic Republic of)
سینا
۱۰:۰۹ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
آواز دهل از دور خوش هست
برو سفارت کشورهای اروپایی توی تهران
بدون رشوه اصلا کارت انجام نمیدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۸ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
منابع ملی دار خرج افغانیها میشه جوانها بیکار هستند
مسکن گران هشت میلیون افغانی هم ریخته تو ایران .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۳ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
اون افغانیا که به ایرانیا فحش میدن حالا بفهمن تفاوت رفتار ایران و کشورهای اروپایی. شما از همه امکانات ما استفاده می کنید بدون هیچ توهینی اونوقت میاین فحشمونم میدین ولی توی اروپا این بلا رو سرتون میارن هیچی نمیگین تازه ممنونشونم میشین که راهتون دادن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۶ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
بنظر میاد،بیشتر همون دوستان هم فکر شما میان فحش میدن. حالا شما ضد حمله میزنید در این پیام..! همه میدون اون افغانستانی که فحش میدن،به کدام و کجا وصل هستن، و شما به کجا وصل هستید!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۲ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
ایران رو ک افغانی ها چند سال دیگه صاحب میشوند..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۴ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
زورتو بزن به هدفت نمی رسی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۷ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
فعلا که شما دارید فتحش میکنید و مغز و فکر مردم رو به کار گرفتید! ولی نمی تونید دوره کثیف قبل از انقلاب رو دوباره برگردونید .. انسان ها بسیار مومن و با خدایی در راه مبارزه به تفکرات شما و دوستانتون جنگیدن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۹ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
اگه همه ایرانی ها مثل تو باشن بعید نیست !!!!!
Iran (Islamic Republic of)
;,ev
۱۳:۱۱ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
ویرانه های وطن می ارزد به کاخ های اجنبی...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۸ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
آنها برای مردم خودشان احترام قائل هستند که اجازه ورود هر کسی را به کشورشان نمیدهند . تا کی باید شاهد خروج نخبه ها و سرمایه داران کشورمان از مرزهای غربی کشور و ورود افغانها و پاکستانیها از مرزهای شرقی به کشور خودمان باشیم . مسئولان تا کشور از دست نرفته کاری کنید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۱ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
اتفاقاً برای ملتشون ارزش قائل هستند که افغانیها را راه نمیدن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۴۶ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
اونی که از کشورش فرار میکنه برای حقوق بیشتر ایرانی نیست هرچه زودتر برن‌ بهتره..وطن هتل نیست که هروقت خدماتش کم شده ولش کنی بری..کسایی بودند در طول تاریخ جونشون هم برای وطنشان دادن...افغانی ها و پاکستانی هم برادران ما هستند کشور شون ناامن هست و مجبور به مهاجرت میشن و چاره ای ندارند....افغانی میشناسم تو ایران که از ۱۰۰۰ نفر به اصطلاح ایرانی هم بیشتر به ایران خدمت کرده است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۵ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
بجای اینکه کشورهای خودشونو بسازند میرند کشورهای دیگه دنبال رفاهی که مردم اون کشورها با کار و تلاش فراهم کردند. تصور کنید بعد از جنگ جهانی دوم وقتی کشورهای ژاپن و آلمان با خاک یکسان شدند و وضع امنیتی اونها به مراتب از افغانستان وخیم تر بود تا جاییکه حتی بعد از اتمام جنگ میلیونها غیر نظامی کشته شدند و زنان و کودکان زیادی مورد تعرض قرار گرفتند مردم این دو کشور به کشورهای دیگه سرازیر میشند بعد فکر کنید آیا آلمان و ژاپن پیشرفته‌ای وجود داشت یا چیزی مثل همین عراق و افغانستان بود. جنگ و نا امنی همیشه و در همه جای دنیا بوده ولی ظاهرا تنها مردمی که تعصبی روی خاک خودشون ندارند مردم خاورمیانه و آفریقاند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۳ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
عجب تحلیل! اونا قبلش هم از ابر قدرت بودن! و البته بعدش اتفاقا قدرتشون نصف و بلکه هیچ شده! (تاریخ که نمی تونید جعل کنید) الان کوهی از سربازن امریکا و غرب تویه کشورشون ریختن! که اگر سر صدا زیادی کردن،در نطفه خفشون کنن! و بیشتر سود زحمات ژاپن و المان و .. رو دقیقا امریکا و غرب میبره ! و جهان این کشورها رو غول صنعتی میدونه! در حالی که ژاپن و المان زحمات براشون کشیدن ! نکته بعدی! اگر یکی همین الان به خانه شما و پدر شما و اجداد شما حمله کنه، و همه ثروت شما رو ببره! نسل بعدی شما چطوری می تونه روی پایی وایسته؟! هرچی ثروت بود در افریقا بود غارت کردن! نخبه گانش و اونایی که به دنبال ایستادگی بود رو قتل عام و غارت کردن. وقتی کوهی از ثروت افریقا و غرب اسیایی رو دزدین بردن انور! و تا تونستن در این منطقه جنگ راه انداختن! نباید انتظار بالایی داشته باشیم! .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۳ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
شما افغانیا رو راه بدید ۳۰ سال دیگه بهتون میگم که تو تهران اگر تونستید هیات امام حسین بر پا کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۸ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
امام حسین علت اتحاد ماست، تو اربعین تو بین مدافعان حرم نمیبینی؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۳ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
شما اگه امام حسینی هستید کشورتون دست امریکا طالبان نمی دادید فرار کنید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۷ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
کی یه سریا میخوان بفهمن که تو خارج منتظرت نیستن، آخه برای چی باید بقیه رو تو رفاه نسبی شون سهیم کنن؟ دین و اخلاق که خیلی معنی نداره اونجا، دلشون هم که خیلی نمی سوزه برا بقیه چون اگه دلشون می سوخت به دولت هاشون اجازه این همه کار منفی نمی دادن، ناتو انقدر تو منطقه نیرو نداشت، تحریم نمی کردن به خاطر حق مسلمون و...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۸ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
اسلام و سرزمین ها و حاکمان کشورهای اسلامی چه بر سر مردم خود آورده اند که مردم اینهمه خطر به جان میخرد اما راضی به بازگشت به دامان اسلام نیست و پناهنده ی کفار میشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۸ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
13:08 اتفاقا غربی ها اومدن اینجا غارت کردن،مرد بگو انگلیسی چند دهه نفت مجانی از ایران بر میداشت میبرد؟! بگو چندمیلیون انسان ایرانی رو فقط در زمان حضورش قتل عام کرده! هرچی منابع در غرب اسیا و بخصوص افریقا بوده غارت کرده! در این 100 سال اخیری تا تونستن به کمک اجیرشده اشون چون صدام،اردوغان،پ ک ک داعش و .. باقی عمله هاشون جنگ و خونریزی راه انداختن . کاخ ها اروپا دقیقا با پول خون مردم آسیا و بخصوص افریقا ساخته شده .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۴ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
اسلام بلایی سر مردم نیاورده اجنبی هایی که خاک خاورمیانه رو زیر پای سرباز هاشون لگد مال می کنند این همه بلا سر این مردم بینوه اوردن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۶ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
غربیا قایقای پناه جویان رو با غواص غرق میکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۵ ۳۱ فروردين ۱۴۰۱
مظلوم نمایی نکنید برگردید کشورتون.
آخرین اخبار