خروج حجم بزرگی از سرمایه از کشور درحالی صورت گرفته که دولت تصمیم دارد قوانینی در حوزه حمایت از سرمایه گذاری ایرانیان مقیم خارج تدوین کند و مرکز پژوهشهای مجلس نیز در آخرین پژوهش خود در این رابطه نتیجه گرفته این گروه از هموطنان میتوانند ظرفیتهای مهمی برای ورود ارز به کشور از طریق سرمایهگذاریهای مستقیم در طرحهای داخلی و کمک به راهاندازی مشاغل جدید داشته باشند.
ثروت ایرانیان مقیم خارج در سال ۸۶ حدود ۱۳۰۰ میلیارد دلار بوده است؛ سال ۹۴، اما سرمایه ایرانیهای خارج از کشور به حدود ۳ تا ۴ هزار میلیارد دلار افزایش مییابد که حدود ۱۰ برابر تولید ناخالص داخلی ایران است.
مقایسه ثروت ایرانیان مقیم خارج با برخی شاخصهای اقتصادی کشور
بخش زیادی از این سرمایهها در کشورهای حوزه خلیج فارس مانند امارات متحده عربی، کویت، قطر و عمان یا ترکیه جذب شده اند.
این حجم از سرمایه و سرمایه گذاری، تنها بخش برون مرزی ثروت ایرانیان است.
آمارهای اعلام شده بانک مرکزی میگوید در فاصله سالهای ۸۴ تا ۹۹ حدود ۱۷۰ میلیارد و ۶۱۷ میلیون دلار ثروت و بنا به گفته مسعود خوانساری رئیس اتاق بازرگانی تهران فقط در دو سال، ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایههای موجود در ایران از کشور خارج شده است.
بنا به گزارشهای بانک مرکزی همچنین در شش ماه نخست پارسال، ماهی یک میلیارد دلار سرمایه از کشور خارج شده که با رشدی ۶۳ درصدی در این زمینه و نسبت به دوره مشابه در سال ۹۹ را نشان میدهد
بخش زیادی از این پول همانند ثروت ایرانیان خارج از کشور صرف خرید خانه در کشورهای همسایه شده است.
پس از ایرانی ها و عراقی ها، روس ها سومین خریداران بزرگ املاک ترکیه هستند
مثلا طبق گزارش مرکز آمار ترکیه، ایرانیان در سال گذشته رتبه اول خرید مسکن با پرداخت ۲/۷ میلیارد دلار هزینه خرید ١٠ هزار و ٧١٣ فقره خانه، رتبه دوم تاسیس ٩٨۴ شرکت با سرمایه گذاری ۴٩٢ میلیون دلار و رتبه پنجم بیشترین گردشگر بازدیدکننده از ترکیه با هزینه کرد ٩١٠ میلیون دلار هزینه سفر یک میلیون و ٩٠ هزار گردشگر را نصیب خود کرده اند.
در واقع بخشی از مردم کشورمان در این مدت حدود ۴ میلیارد و ٨٠ میلیون دلار به اقتصاد ترکیه کمک کردهاند!
این میزان سرمایه گذاری در کشوری مثل ترکیه درحالی است که هماکنون نرخ تورم این کشور به ۶۱.۱۴ درصد رسیده، قدرت خرید شهروندان ترکیهای به خاطر تورم بالا کاهش یافته است؛ این درحالی است که ترکیه هم با آمریکا رابطه دارد هم با رژیم صهیونیستی و نهایتاً به تعداد انگشتهای یک دست تحریم تحمل میکند.
تورم سالانه در ترکیه فروردین امسال به بالاترین حد خود در ۲۰ سال اخیر رسید
همچنین ارزش پول ملی این کشور در مقابل دلار روند نزولی گرفته و اوضاع زندگی برای شهروندان این کشور مشکل شده اما این موضوع باعث شده تا تازه ترین بهانه کوچ سرمایه ایرانیان به سمت همسایه غربی شکل بگیرد.
علاوه بر این موضوع، دولت ترکیه از چندین سال پیش با هدف جذب سرمایههای خارجی برخی قوانین مهاجرتی را تغییر داد که به دنبال آن شرایط کسب امتیاز شهروندی این کشور برای اتباع بیگانه آسانتر شد.
با این وجود، سرمایه گذاری در ترکیه به عنوان مثال در حوزه مسکن، مشکلات و قوانین تبعیض آمیزی هم دارد که چه بسا شخص سرمایه گذار عطای دارایی های خود را به لقایش ببخشد.
بیشتر بخوانید:
براساس تصمیم دولت ترکیه، ایرانیانی که خانهای در این کشور تهیه کرده اند، این خانه را فقط میتوانند به سازمانهایی که دولت ترکیه آن را مشخص کرده بفروشند که البته این سازمان ها، املاک ایرانیان را با قیمت ۴۰تا ۵۰درصد کمتر از ارزش روز آن به فروش میرسانند.
اما جدای از بحث فرار سرمایه از ایران به کشورهای همسایه،عوامل زیادی در به وجود آمدن این شرایط و فرار سرمایه از ایران دخیل هستند که از قضا مورد اتفاق کارشناسان بسیاری هستند.
البته به جز ایران بسیاری از کشورهای جهان در دورههایی با این پدیده روبرو شدند.
مثلا در زمانی که بحران اقتصادی، کشورهای آسیایی را در سال ۱۳۷۶ فرا گرفت باعث شد تا سرمایهها از هنگ کنگ، تایوان، کره جنوبی و سنگاپور فرار کرده و اثرات مخربی بر بورس دنیا بگذارد. آرژانتین هم دیگر کشوری است که سالهاست به دلیل تورم بسیار زیاد و بیش از ۵۲ درصدی با فرار سرمایه مواجه بوده است.
کشورهایی که بیشترین آسیب را از بحران مالی ۱۹۹۷ آسیا پذیرفتهاند
اما تنها کشورهای آسیایی و آمریکای لاتین نیستند که از این موضوع رنج میبرند بلکه کشورهای اروپایی نظیر انگلیس، یونان و اسپانیا هم دچار این مشکل شده اند تا جایی که فقط در سه ماهه اول سال ۱۳۹۱، ۹۷ میلیارد یورو بر اثر فرار سرمایه از اسپانیا خارج شد.
حتی چین، یکی از غولهای اقتصادی دنیا هم با این پدیده در سال ۱۳۹۴ مواجه شد که خروج سرمایههای فراوانی از آن کشور را به دنبال داشت.
فرار سرمایه (Capital flight) زمانی اتفاق میافتد که داراییهای مردم یک کشور به خاطر دلایلی همچون افزایش مالیات بر عایدی سرمایه، قصور دولت نسبت به پرداخت بدهیهای خود یا عدم ثبات در بازارهای اقتصادی اتفاق میافتد.
طرح مالیات بر عایدی سرمایه قرار است چندی دیگر به صحن مجلس برود
به گفته آقای خوانساری، دولت ضمن انجام آسیبشناسیهای لازم میبایست یک بار دیگر اجرای قانون مالیات بر عایدی سرمایه را بررسی کند و اجرای آن را به تاخیر بیاندازد.
افرادی مشمول مالیات بر عایدی سرمایه هستندکه از فروش سرمایه و املاک خود سود به دست میآورند؛ این نوع از مالیات به نام مالیات ثروتمندان نیز شناخته میشود.
بنا به تعاریف اقتصادی با این فرار سرمایه از کشور، شهروندان نه تنها با ضرر و زیان در اقتصاد و کاهش نرخ ارز روبرو هستند بلکه احتمالاً داراییهای مردم نیز ارزش اسمی خود را از میدهند؛ ارزش اسمی یا ریالی اوراق بهادار، قیمتی است که بر روی اوراق چاپ و منتشر میشود.
اما بروز این پدیده علاوه بر کاهش داراییهای مردم باعث میشود هزینه واردات کالا و دستیابی به هرگونه کالای خارجی مثل تجهیزات پزشکی افزایش یابد.
بیشتر بخوانید:
یکی از این قوانینی که میتواند از خروج سرمایه جلوگیری کند، طرح تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار است؛ مجوزهایی که تبدیل به یک مانع بزرگ برای سرمایه دارانی شده اند که میخواهند کسبوکار جدیدی را آغاز کنند.
برخی استعلامها برای دریافت مجوز کسب و کار غیر ضروری هستند و باید حذف شوند؛ مشاهدات میدانی میگوید سرمایهگذاران در ایران برای شروع کسب و کار باید حداقل از ۱۵ مرجع استعلام دریافت کنند.
از این روی مراجعی باید مدارک مورد نیاز را دریافت کرده و به صورت سیستماتیک، با کمترینترین دخالت انسانی، در اولین فرصت از پایگاههای اطلاعاتی، صلاحیتها را بررسی کنند و مجوز را در اختیار سرمایهگذاران و کارآفرینها قرار دهند.
تاکنون تعداد ۱۰۴۴۵۶۹ درخواست مجوز در درگاه ملی مجوزهای کشور صادر شده است
به همین جهت درگاه ملی صدور مجوزها براساس سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی ایجاد شد و طی آن وزیر اقتصاد موظف شده تا هزینه و زمان صدور مجوز کسب و کار را آسان کند و هر شهروند بتواند در کمترین زمان ممکن به مجوز درخواستی برسد.
این طرح از دیروز با اعلام طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان قانون شد.
حال با این شرایط و درحالی که دولت به دنبال جذب سرمایه ایرانیان خارج از کشور برای توسعه طرحهای عمرانی و غیر عمرانی کشور است، شرایط ایجاب میکند تا مجلس با همکاری دستگاههای زیرمجموعه دولت مانند وزارت خارجه، مقرراتی مشخص مانند سایر مناطق دنیا در جهت جلوگیری از خروج ارز به خارج از کشور و در حمایت از سرمایه گذاری داخلی وضع کنند.
اینها ملاک تصمیمات کلان و حتی خرد اقتصادی نیستند این قشر بی وطن و حتی برخی از آنها وطن فروش هرگز سیر و آرام نمیشوند لذا با تصمیمات کلان و مفید عمومی باید منافع عامه دیده شود و صد البته برای خروج سرمایه توسط آنها از اقتصاد کشور باید موانع و محدودیت ایجاد کرد
مراقب مدیران نادان و هماهنگ با این مفسدان که خواسته های آنان را دنبال و اجرا میکنند باید بود و آنها را از جایگاههای مدیریتی کاملا زدود
اگر گفتید آن سرمایه ها تا قبل از دولت رئیسی چه خاکی بر سر ما ملت ریختند؟؟
لابد فریاد گریه وزاری سهامداران بورس را نشنیدید؟؟لابد اطلاع ندارید چگونه بعضیا ارز۴۲۰۰تومانی دولتی برای واردات کالاهای اساسی دریافت کردن بجای کالای اساسی برای من وشما کالای لوکس بداخل کشور قاچاق کردن یا نه اطلاع ندارید برنج هندی بصورت کشتی.کشتی با ارز۴۲۰۰تومان وارد کشور کردن متعهد شدن هر کیلو برنج هندی را بین ۵تا۱۰هزارتومان به ما مصرف کنندگان توزیع کنند اما در اقدامی ناجوانمردانه آنرا به افغانستان و عراق و ترکیه ترانزیت کردن آنجا بابت هر کیلو برنج هندی ۲۰تا۲۵هزار تومان دریافت کردن.آنها آنطور بلطف دولت قبل ثروت اندوزی کردن فهمیدن باید به ملت پاسخگو باشند همانند همدستان گرفتارشان(مفسدین اقتصادی)دختر فلان وزیر...ترسیدن یا اینکه از بیم مالیات دادن فرار کردن ببینید مقصد90درصد آنان کشورهای عربی است.چرا؟؟چون کشورهای عربی نفت فراوانی صادر می کنند پادشاهی هستند تمام پول عایده از صادرات نفت به حساب پادشاه.و ولیعهدش میرود آنها بین مردم خود توزیع می کنند.نیازی به دریافت مالیات از فعالین اقتصادی ندارن.اصلأ قانونی بنام دریافت یا پرداخت مالیات ندارن.ار آنجایی که ما ایرانیان ذاتمان خراب است فقط بفکر ثروت اندوزی به نفع خود هستیم وحاضر نیستیم مالیات به حکومت بپردازیم نتیجه می گیریم ثروت خود را به کشورهای ببریم که نیاز به مالیات ما ندارن.خاطر مبارکتان باشد دولت قبل از همه درخواست کرد تشریف بیارن بورس سرمایهگذاری کنند.سهام بخرند.همه رفتیم.دقت فرمایید چی میگم!!!!همه سپرده های خود را از بانکها برداشتیم بردیم بازار بورس (بانک ها را از نقدینگی خالی کردیم تا بانک ها با خروج سپردهای ما سهامداران ورشکسته شوند) اصلأ بردیم بورس سهام خریدیم به امید سود بیشتر.تا اینجا درست؟؟؟میشه بگید وآدرس بدید دولت قبل با سپردهای ما در بورس چندتا کارخانه چندتا بنگاه اقتصادی احداث کرد؟لطفأ نام ببرید کدام شهر کدام استان؟؟نام ونماد آن بنگاه چیست؟؟بله ضمن اینکه سرمایه های ما رو در بورس جایی هزینه نکرد تا برایمان آورده و سود داشته باشه متأسفانه شبانه میلیاردها دلار سرمایه ما سهامداران توسط سرمایه گذاران خارجی که همه دوست دولت قبل همدست وزرای دولت قبل بودن شبانه از بورس خارج با هواپیمای ویژه به ترکیه وامارات انتقال شدن.یاد تان هست گفتن یک شرکت هواپیمایی ورشکسته شده؟؟بعداز یکماه گفتن سهام آنرا به فردی دیگر واگذار کردن خیلی قشنگ سود ده شده؟؟بله همان سوده شده فتیله سهامداران خرد بورس را پیچید بعدش همه گریه می کردیم درخواست داشتیم چرا آقای رئیسی کاری برای ما سهامداران نمی کند.خنده آور بود خانمی سهام از دست داده صداشو ضبط کرده بود با گریه می گفت مگر شما مسلمان نیستید مگرشما حس پدر وفرزندی ندارید مگر شما از خدا نمی ترسید چرا حق مرا در بورس ضایع کردید.بله ثروت آن هموطن عزیز قبل از سوگند دولت رئیسی توسط غارتگران همدست دولت قبلی خارج شده بودن.خیلی حرف دارم بزنم.ای کاش رسانه ملی یا گلاب هوس مرا دعوت می کرد خوب روشنگری می کردم.. ببخشید چشای نازنین تون رو بدرد آوردم.
البته ترکیه مثل ایرانه آزادی نداره نمی ارزه رفت
بدون مطالعه قوانین ملک ووو
حالا که میخواهد بفروشد
ایتقدر باید هزینه مجوز بده که
بنفع اش که ویلا را رها کند
ترابخدا بدون داشتن دانش خرید و.فروش و مالیات در هیچ کشوری سرمایه گذاری نکنی که سرمایه تون بر باد میره
مگر اینکه برای این پول زخمت نکشیده باشید !!!!؟؟؟
و کشوری که دلسوز خوب ندارد رشد نخواهد کرد و صدها سال به عقب برمیگردد.
تایپ حرف گر چه ساده و عامیانه زده شد اما اگر هوش و عقلی در مسولان و مدیران باشد میدانند چه اشتباهات و کوتاهیهای تاکنون انجام دادند و چه کم کاریهایی
وطن فروشی نه شاخ داره و نه دم همینه عزیزان،همین
#همه ایرانیها وطن پرست نبوده و نیستند.
فقط مزدم مستضعف ومتدین ومتعهد ودوست انقلاب هستن که از وطن دفاع میکنن وواقعا وطن دوست ووفادار به این سر سزمین هستن بقیه رو بإنداز به دریا واقعا اشغالن......
سرمایه هایی که تو بخش زمین و مسکن میرن جز تورم و گرانی و بدبخت شدن کسانی که توان خرید ندارن هیچی نداره
سرمایه هایی که تو بورس میرن جز دلال بازی و اقزایش حجم نقدینگی سرگردان هیچی نداره
سرمایه هایی که تو بخش تولید میرن اولا که چند برابر سرمایه اولیه رو از بانکها میگیرن وپس نمیدن دوما که عده ای که سرکار میرن با حداقل حقوق باید سرکنند
سرمایه هایی هم که سپرده میشن با ... برابر میشن
سرمایه هایی هم که دلالاها و انبار دارها و بازاریها و کاسبها دارن که هر چند سالی پنج تا ده برابر میشه اونم از زحمت و رنج مردم
چون ثبات قیمت ندارد!!!
آقاها و آقا زاده ها که ثروت ملی رو بردن اونور آب بهشت واسه خودشون ساختن
خوش گلدی قارداش
سیاست ترکیه و امارات همه مسئولین یاد بگیرید
ترکیه هم آمریکا داره هم روسیه هم اسرائیل داره هم فلسطین میاد شمال عراق اشغال میکنه و سد میبنده به رودی که به عراق میرفت
عراقیها از ما شکایت میکنند
شمال سوریه اشغال میکنه اما سوری ها بیشترین تجارت باترکیه دارن
مثلا هر چی سال 1400 پس انداز کردیم
از اسفند 1400 تا فروردین 1401 حداقل 20 درصد ارزش پولمان کم شده است
بنظر شما دلال کار درستی میکنه و آدمهای ساده ای مثل ما ؟
سیاست و اقتصاد کشور رو درست کنید نگران رفتار و سرمایه مردم نباشید
دلیل بعدی خونه توی ایران از اروپا گرون تره
حقوق از سومالی کمتر
مسئولین و فرزندانشان برای تحصیل به آمریکا میروند.
برای درمان و امور پزشکی به انگلیس و آلمان میروند .
برای سرمایه گذاری و کسب اقامت به کانادا و آمریکا مراجعه میکنند.
برای خرید و تفریح هم به ترکیه و ایتالیا میرند.
وبرای مردم همه از اقتصاد مقاومتی میگویند .و مردم لنگ پوش بحرین رو الگو برای ما میکنند.
مردم از ترس بیرارزش شدن بچپل اینهمه به آب آتش نمیزدند
نتیجه بی توجهی به توصیه های رهبری و وصیت شهدا بی توجهی به دبن البته می شود همین وضعی که داریم. از ماست که بر ماست
الان همه زور درامد مالیاتی رو دوش تولید کننده بدبختی افتاده که هر سال چندین برابر سال قبل مالیات مجبوره بده و نتنها هیچ حمایتی نمیشه بلکه هر روز بدتر هم میشه
همین رفع تعهد ارزی که گذاشتن واسه صادر کننده، شرکتی که با هزار بدبختی صادرات میکنه باید پروانه گمرکی رو بگیره دستش کلی هم پول بده به یه وارد کننده تا دولت جریمش نکنه و از طرف دیگه هر چی صادرات میکنیم مجبوریم واردات کنیم و عملا تراز تجاری همیشه منفی خواهد بود در حالی که تو کشور های همسایه دارن از این فشار رو تولید کننده های ایرانی نهایت استفاده رو میکنن سرمایه داران ایرانی رو جذب میکنن، دولت بخواد واسه یه نفر شغل ایجاد کنه باید کلی هزینه کنه و اخرش هم کلی رانت تو اقتصاد ایجاد میشه ولی به راحتی تولید کننده رو از تولید فراری میده و دلال ها و واسطه ها بدون یک ریال مالیات دارن واسه خودشون جولان میدن و در نهایت فشار بر مصرف کننده میرسه
مغز ادم از این همه بی برنامه گی و اشفتگی و فرصت هایی که تو کشور داره حدر میره سوت میشکه
باعث شدند که سرمایه هم وطن ها دود شد و به هوا رفت
اولا قانون خرید و فروش و مالیات و صدها قانون ان کشور را نمیدانند
انگاری که مال شون را. خیلی بدون زحمت بدست اورده اند که برایشان مهم نیست از دست بدهند
طبق قانون ترکیه .اگر ایرانی بخواهد ملک خریده را بفروشد
باید زیر قیمت به ترک بفروشد و
پول حاصله را با پول رایج ترکیه به مدت 3 سال در بانکهای ترکیه باید بماند
ترابخدا قبل از تصیمیم خرید ملک در هر کشوری
قانون ان کشور مورد مطالعه قرار دهید
در عیر اینصورت بدون اینکه شنا بلد باشید در
اقیانوس شنا کردن است