وزیر امور خارجه در نشست علنی امروز مجلس و در پاسخ به سوال نمایندگان درباره وضعیت آب های مرزی ایران گفت: در ۸ ماه گذشته حداقل ۳ بار در دو دیدار حضوری در تهران و نیویورک و با تماس تلفنی از وزیر امور خارجه ترکیه خواستار توجه جدی ترکیه به حقابه آب ارس شدم و مسئولان ترکیه میگویند سدسازی آنها در مناطق کوهستانی و برای استفاده برق آبی است.
به گفته حسین امیرعبداللهیان اما در سدسازی ترکیه برای جمهوری اسلامی ایران ابهام های فنی وجود دارد.
ترکیه از دهه ۱۹۷۰ سال با هدف کنترل آب دجله و فرات، طرح آناتولی جنوب شرقی (Güneydoğu Anadolu Projesi) یا GAP را با مشارکت پیمانکاران انگلیسی، آلمانی، ایتالیایی، اتریشی و سوئیسی شامل ۲۲ سد مثل سد ایلیسو و آتاتورک ( ۱۴ سد بر روی فرات و ۸ سد بر روی دجله) و ۱۹ نیروگاه بر روی سرشاخههای دجله و فرات شروع کرد.
یکی از دو سد بزرگ طرح گاپ یعنی سد «آتاتورک» (Atatürk)، بزرگترین سد ترکیه با حدود ۵۰ میلیارد مترمکعب ظرفیت، برابر با ظرفیت بیش از ۶۵۰ سد در ایران و ۱۶ برابر بزرگتر از بزرگترین سد ایران یعنی سد کرخه است.
سد ایلسو هم که حدود ۱۰ میلیارد مترمکعب ظرفیت آبگیری دارد، به تنهایی، حدود ۳ برابر بیش از ظرفیت سد کرخه و اکنون تهدیدی بزرگ برای محیط زیست منطقه از جمله ایران است.
ترکیه در کنار چین و بروندی یکی از سه کشوری است که کنوانسیون ۱۹۹۷ سازمان ملل برای مسیرهای آبی را امضا نکرده که به معنی عدم تعهد در این زمینه نیست.
این کنوانسیون مانند همه اسنادی که از سوی دولت ها امضا میشوند، همه امضاکنندگان را موظف می کند که از رودخانههای فرامرزی عادلانه استفاده کرده و مطمئن شوند که فعالیت آنها در قلمرو خود باعث ضرر و زیانی به کشورهای دیگر نشود.
به گفته داریوش گلعلیزاده، سرپرست مرکزملی هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست «این اقدام آنکارا بخش اعظمی از حقآبه دجله و فرات را قطع کرده و زمینهایی که بر اثر قطع حقآبه به سرچشمه گرد و غبار تبدیل شدهاند, با وزش ضعیفترین بادهای عمودی و افقی گردوخاک را به کشور ما میآورند.»
به همین منظور۳ ماه پیش هیئت کارشناسان وزارت خارجه و وزارت نیرو به ترکیه رفتند و بنا بر اعلام وزیر امور خارجه قرار است هیئتی به زودی از ترکیه هم به ایران سفر کند.
اما پس از توضیح حسین امیرعبداللهیان درباره سوال اول نماینده مهاباد، این نماینده از پاسخ وزیر امور خارجه درباره سدسازی ترکیه به صورت مشروط قانع شد.
با این وجود آقای محمودزاده خواستار ارائه گزارش های دو ماهه یا سه ماهه به مجلس از پیگیریهای وزارت امور خارجه درباره سدسازی ترکیه شد.
رئیس مجلس هم گفت ایران به موضوع آب، نگاه امنیت ملی دارد.
حسین امیر عبداللهیان در بخش دیگری سخنانش درباره حق آبه ایران از هیرمند گفت:از هیئت حاکمه موقت افغانستان درباره حقابه ایران از هیرمند رضایت نداریم چراکه این هیئت می توانست بهتر از این عمل کند.
به گفته وزیر امور خارجه با آزادسازی بخشی از آب سد کمال خان افغانستان، بخش کمی از آب به ایران رسید اما کارشکنی های زیادی در افغانستان شد و در زمانی که سد کمال خان پر از آب بود درخواست آزادسازی کردیم اما گفتند مسیر لایروبی نشده است؛ با این وجود ایران اعلام کرد آمادگی لایروبی مسیر آب را به صورت فنی دارد تا آب بازنگردد و به توربین های سد آسیب نرسد اما طرف افغانستانی گفت ۳ میلیون دلار پول نیاز داریم که شرکتهای خودشان لایروبی کنند.
از زمان روی کار آمدن طالبان در افغانستان سرپرست وزارت خارجه افغانستان چندبار به حق جمهوری اسلامی درباره حقابه هیرمند اذعان کرده است.
اساس این حق آبه به بعد از جدایی افغانستان از ایران و توافق گلد اسمیت به تاریخ ۱۸۷۲میلادی برمی گردد این بود که هر دو کشور ایران و افغانستان باید به طور مساوی از آب هیرمند برخوردار شوند و افغانستان نباید به زیان حقآبه ایران اقدام کند.
حسین امیر عبداللهیان همچنین گفت که اگر طالبان حقابه ایران را ندهد، اقدام قانونی و بین المللی می کنیم چراکه تأمین حقابه ایران از هیرمند نقش تعیینکننده در سیاست راهبردی ما نسبت به هیئت حاکمه افغانستان دارد و اگر هیئت حاکمه موقت افغانستان حقابه ایران را ندهد، از تمام مسیرهای قانونی و بین المللی استفاده می کنیم.
به گفته وزیر امور خارجه کشورمان هیئت حاکمه موقت افغانستان تا الان برای بازدید ما کمکی نکرده اما سرپرست وزارت خارجه آنها قول داد کمتر از چند هفته امکان این بازدید فراهم شود.
یکی از مصادیق راستیآزمایی ایران از هیئت موقت حاکمه افغانستان عمل به قرارداد رسمی حقابه ۱۳۵۱ است.
با اینکه ملاعبداللطیف منصور وزیر آب و انرژی طالبان در دیدار با سید حسن مرتضوی معاون سفیر کشورمان گفت: با وجود خشکسالی و کم آبی هیرمند ، به توافق حق آبه با ایران پایبند هستیم و حسن کاظمی قمی نماینده ویژه ایران در امور افغانستان گفته که تیم اعزامی کابل توافق کرد که بر اساس معاهده دو کشور در بازگشت به کابل پرداخت حق آبه ایران در برنامههای حکومت افغانستان باشد، هنوز هم مسئله حل نشده پابرجا باقی است.
به همین منظور بنا به گفته حسین امیرعبداللهیان قرار است کارشناسان ایرانی از رودخانه بالادستی سد کجکی افغانستان بازدید کنند تا مقدار کاهش شاخص آب بر مبنای قرارداد ۱۳۵۱ بررسی شود.
آقای دهمرده نماینده زابل پس از توضیحات رئیس مجلس درباره پاسخ ها و فعالیت های وزیر امور خارجه برای دریافت حقابه ایران از رودخانه هیرمند، به صورت مشروط قانع شد.
خودتون که بالاخره نابود میشید ولی ایران و مردم ایران رو هم نابود کردید.
اصلا با عقل جور در نمیاد ایران با این همه نیروی بیکار مهاجر وارد میکنه!
بین الملل کیلوئی چند
شما هم از یه طریق دیگه بهشون فشار بیارین
چون اگه ما سد زاینده رود را به روی اصفهانیا باز کردیم ترکیه هم سداشو به روی بقیه باز میکنه.....
کسی مواخذه نمیکنه انواقت بین المللی کیلویی چنده
یه نفر میخوادمثالابه این بین الملل بین المللی کنه
آنوقت مانشستیم به کی وبه کجا امیدواری میکنیم
وقتی به چپ و راست و بالا و پایینباج میدهید و پول پاشی میکنید در کشورهای جهانهای نهم و دهم و یازدهم!!!که بیایند به نفعتان باشند بعد میخورند و به ریشتان هم میخندند.
و از طرف دیگر داخل مردم فقیرند و قبولتان ندارند.
توی نیم وجبی برای کی شاخ و شانه می کشی؟!
ارتش اوکراین بسیار بسیار قویتر از ارتش افغانستان هم بود .
این دو کشور همسایه خوابهای بدی برای رودهای مرزی دیده اند.
تعجب آور اینه که از عراق و سوریه گویا هیچ صدایی بلند نمیشود!!!!!!!؟؟
باید بپرسن پس نقش شما و تیمتان در لرصه یین الملل چیشت؟ چه اقداماتی و تا چه زمانی انجام خواهد شد و ازش تضمین بگیرند که اگر اقدامات مثمر ثمر نداشت نمایندگان استیضاحش کنند
پیمانکارای حریص کار رو خراب کردن و به افغانی رو دادن...
بعدشم همه افغانیها که کارگری نمیکنند بیا کنار خیابونها ببین تعداد دست فروش افغانی از ایرانها بیشتر شده یا خیلیها یادگرفتن چطوری از جمع کردن ضایعات دو ریز مردم میلیاردها پول به جیب بزنن
تمام امکانات و کالاها و اقلام یارانه ای ایران + آموزش و درمان رایگان به افغانها داده شده در حالی که مردم ایران در سختی و فشار و گرانی و تورم روزگار می گذارند
شما تهرانیا به بنا و کارگر و جوشکار و ... میگید عمله وگرنه ماها به شغلمون افتخار میکنیم
اون از کشتارهای عراق، سوریه و لیبی و حمایت اردوغان از تروریست ها
این هم از انسداد رودخانه ها
محبت زیادی دولت ها به آوارگان افغانی و غیره باعث مضاعف شدن مشکلات مردم خودمان شده است.
بابا ما مسلمانیم، محبت در کنار قانونمندی و جدیت یعنی مدیریت درست.
ایران دنبال راهکار قانونی هست ،وگرنه اگر بخواد مانند طالبان و دروغان باشد ،خرابی در سدها خیلی سخت نیست
به هیچ عنوان به این افغانها آواره که خودشان را مظلوم و بدبخت نشان می دهند نباید اعتماد کرد. به قول معروف: کسی با مادرش بغا کند با غریبه ها چه ها کند
در مورد افغانستان هم اگه قرار هست میلیونها مهاجر افغانی سالها از امکانات ملی مردم ایران استفاده کنند ما باید هرات رو که زمان قاجار از ماجدا کردن پس بگیریم و افغانیها رو اونجا ساکن کنیم
نمیشه که الان همه افغانیها دارن دستفروشی میکنند و بازار مغازه دارها رو کساد کردن هیچکی هم باهاشون کار نداره
وقتی داریم به روی همه میخندیم ،بهتر از نخواهد شد ، ایران و عراق باید مسیر ترانزیت خود به اروپا را هر چه زودتر از ترکیه قطع کنند و از طریق سوریه و مدیترانه راهاندازی کنند .گاز ترکیه را قطع کنیم ،و در صورت اقدام کودتا در ترکیه به نفع
اردوغان اقدام نکنیم ، این نمک نشناس هست ،و نود درصد ترک هم نیست . مگر نهاینکه وزیر خارجی ترکیه گفت ما همه از مغولستان به ترکیه آمدیم ... خنده به روی طالبان و اردک غان بسه ...
ملت افغانستان و ترکیه باید بدانند که ایران به خاطر ملتها به آنها کمک میکند ...
سال های سال پیش مجامع بین المللی به راحتی گفته بودند ،
جنگ سال بعد ، جنگ بر سر آب است ،
پیمان اشراقی.
چرا وقتی ارتش خواست اقدام عملی کنه دولت وقت اجازه نداد
بهترین راه اخراج افغانیها است .
8 سال روحانی کجا بود که اینا این سدها رو ساختند
و اما افسوس که این بی گدار به آب زدن ها ادامه خواهد داشت.
ایرانم حق آب عراق رو ظاهرا نمیده که صدای مردم عراق در آمده
همه افغانها بد نیستند مثل ایرانی ها خوب وبد دارند
انسان هستند اون کارهایی که اونها انحام میدن رو بعضی از ایرانی ها از تنبلی تن نمیدن
از این میترسم که جمهوری اسلامی ایران با ضعفی که نشان می دهد محمود افغان دیگر ظهور کند .
طالبانی که دنیا قبولش ندارد برای احقاق حقمان به مراجع بین المللی شکایت کنیم؟
بهتر نیست با موشکها وپهبادهایمان حقمان را بگیریم؟
ضعف = حقارت ایران وایرانی
خاکی که ۱۷۰سال پیش زمان ناصرالین شاه ازایران جداشد
یه مثال بزنید فقط یک مثال که اقدام قانونی کردید و به نتیحه رسیده؟
حالا گیرم رفتیم و کشت کردیم و زمینهای اونهارو آماده سازی کردیم و.. و بعد کشت و موقع برداشت گفتن اجازه ندارید برداشت کنید و ندن کی میتونه بگه چرا؟؟! عین همین سد که آب مال هر دو کشور وجلوشا گرفتن ولی اونها به قانون عمل کردن؟؟!
تازه بعد از اینهمه هزینه و مناسب سازی زمینها برای کشت یه پول بزرگی از دستمون رفته و زمینهاشونم براشون رایگان آماده کردیم برای کشت !!
ما انقدر احترام میگذاریم به طالبان و ... بعد یکی میره لب مرزیه کم اونورتر و اونم تازه تو محدوده خودمون که تعیین ده ولی دیوار یا مرزعقبتر ازاونجاست بهش شلیک میکنن به جایاینکه اعتراض کنن و با گفتگو حل کنند ! حالا انتظار دارین بریم اونجا کشت و کارم بکنم ؟؟!
بزنید سد را بشکنه آبش سرازیر بشه تو کشور (البته از قبل زمینه سازی بشه برای ورود آب!) بعد بینیم کی میخواد جلومونا بگیره یا کی هست که بخواد دوباره سد بسازه و اصلا میتونن بسازن؟؟؟!
مگر اینکه به زورو با جنگ ازشون بگیریم
بجای این حرفا اینهمه دریای خدادادی دارید برید ابشون رو بیارید و مردم را نجات بدید
بعدش هم همه دنیا داره میشه سد و همه رودها داره مدیریت و خشک میشه و ساختار حیات در حال مصنوعی شدن و تغییره