رئیس و تعدادی از نمایندگان کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در سفر به استان فارس و در نشست هم‌اندیشی با مسئولان اجرایی ملی و استانی، مشکلات مردم شهرستان‌های استان در حوزه انرژی و آب را بررسی کردند.

رئیس و جمعی از اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی طی دو روز از طرح‌های بخش انرژی و آب شهرستان‌های استان فارس بازدید کردند.

بر اساس این گزارش جلسه جمع‌بندی نظارت میدانی دو روزه اعضای کمیسیون انرژی به شهرستان‌های استان فارس با حضور مدیرعامل شرکت ملی گاز، معاون آبفای وزیر نیرو و معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی، استاندار فارس و جمعی از مدیران ملی و منطقه‌ای برگزار شد.

استاندار فارس در این نشست به ضرورت تدوین طرحی جامع در حوزه آب اشاره و گفت: در حال حاضر شهرک صنعتی شیراز با ۱۵ درصد ظرفیت فعالیت می‌کند و با همین ظرفیت اشتغال بسیاری ایجاد کرده است. حال این سوال ایجاد می‌شود که اگر این شهرک با تمامی ظرفیت خود فعال شود، چه میزان اشتغال ایجاد می‌کند، قطعاً بیکار دیگری در استان نخواهد بود.

محمدهادی ایمانیه گفت: مجموعه‌ها باید به اجرای مسئولیت‌های اجتماعی خود توجه ویژه‌ای داشته باشند و حداقل ۱۰ درصد سود خالص خود را صرف رفاه مردم آن منطقه کنند.

مجید چگنی مدیرعامل شرکت ملی گاز هم گفت: باید از روحیه خستگی‌ناپذیر اعضای این کمیسیون که در استان‌های مختلف حاضر می‌شوند و نحوه اجرای پروژه‌ها را بررسی و بر تکمیل آن‌ها تأکید دارند، تقدیر کرد.

او گفت: استان فارس در معادلات اقتصادی جایگاه خاص و برجسته‌ای دارد که امیدواریم با رهنمود‌های اعضای کمیسیون انرژی برنامه‌های این حوزه را به درستی اجرایی کنیم.

موانع فراروی دولت را برداریم

فریدون حسنوند رئیس کمیسیون انرژی مجلس در ادامه از مردم استان فارس، اعضای کمیسیون انرژی مجلس، استاندار، معاون عمرانی استاندار و وزارتخانه‌های نیرو و نفت و معاونان این وزرا، فرمانداران و سایر مسئولان استانی به دلیل میهمان نوازی تشکر کرد.

حسنوند گفت: هدف کمیسیون‌های تخصصی مجلس از نظارت‌های میدانی ضمن عرض خسته نباشید و نظارت بر نحوه انجام کار، اعلام آمادگی برای رفع موانع تقنینی و ایجاد بستر مناسب برای تأمین مالی پروژه‌ها است.

او گفت: از آنجا که دولت باید وسط میدان به جنگ مشکل برود، ما نیز بایستی موانع پیش روی دولتمردان را برداریم تا دولت بتواند با حمایت‌های حداکثر بهترین خدمات را به مردم ارائه کند.

حسنوند گفت: یکی از دلایل سفر ما تعیین اقداماتی است که می‌توانیم در حوزه رفع موانع انجام دهیم، اگر بعد از نظارت‌های میدانی جلساتی با وزرا، معاونان و مسئولان برگزار نکنیم و اجرای مصوبات را دنبال نکنیم، بهتر است سفر انجام نگیرد، اما باید به این نکته توجه کرد که ما اجرای مصوبات را پیگیری می‌کنیم.

رئیس کمیسیون انرژی مجلس گفت: ما به دنبال کمک به استان‌ها هستیم؛ برخی از مصوبات این نظارت‌ها در جلساتی که با وزارتخانه برگزار می‌شود، برخی دیگر در جلسات کمیسیون انرژی و مابقی در جلسات مختلف وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مرتبط پیگیری می‌شود.

او، به ضرورت سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی اشاره و گفت: حدود ۸۰ میلیارد دلار سرمایه برای حوزه نفت و ۸۰ میلیارد دلار برای حوزه گاز نیاز داریم، متأسفانه اکنون با ناترازی در حوزه انرژی روبرو هستیم.

حسنوند به نقش دیپلماسی انرژی به سفر اخیر وزیر نفت اشاره کرد و گفت: در این سفر مطرح شد که بازسازی بزرگترین پالایشگاه آمریکای لاتین با تولید یک میلیون بشکه نفت را انجام دهیم.

او گفت: باید منابع مورد نیاز برای ایجاد زیرساخت‌های آب، برق و گاز در شهرک‌های صنعتی تأمین شود و برقراری امنیت اقتصادی برای اجرای پروژه‌ها ضرورت دارد، همچنین ما به دنبال رعایت مسئولیت‌های اجتماعی هستیم.

تصفیه خانه شیراز وضعیت مناسبی ندارد

جعفر قادری نماینده مردم شیراز و زرقان در ادامه این جلسه به مشکلات موجود در حوزه برق، نفت و گاز اشاره و گفت: بخشی از مشکلات مردم در حوزه آب با خط انتقال آب به خرامه و زرقان رفع می‌شود.

این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: تصفیه‌خانه شیراز وضعیت مناسبی ندارد و باید زمینه توسعه و تأمین اعتبار برای تحقق این مهم را پیگیری کنیم.

عقب ماندن فارس از برنامه توسعه انرژی

ابراهیم عزیزی نماینده مردم شیراز و زرقان در مجلس گفت: استان فارس به عنوان عقبه مناطق نفت‌خیز کشور است؛ از ابتدای دولت نهم تصمیمات خوبی برای مناطق نفت‌خیز و عقبه آن‌ها گرفته شد بخشی از آن‌ها اجرایی شد، اما بخشی نیز اجرایی نشد.

او گفت: با وجود اینکه استان فارس از مناطق نفت‌خیز پشتیبانی می‌کند، اما از ظرفیت این مناطق بی بهره است؛ ۷۵ درصد فرآورده‌های نفتی استان فارس از طریق جاده و با تانکر تأمین می‌شود که این عامل موجب شده هنگام بروز حوادث طبیعی مانند سیل و ... با کمبود فرآورده روبرو شویم.

این نماینده مردم در مجلس یازدهم گفت: پالایشگاه استان ما همزمان با ستاره خلیج فارس کلنگ زده شد، اما در حال حاضر به راحتی مشاهده می‌شود که پالایشگاه ستاره خلیج فارس روزانه چند میلیون لیتر فرآورده تولید می‌کند در حالی که پالایشگاه استان ما همچنان در مرحله کلنگ‌زنی باقی مانده است.

در لامرد، با مشکل کمبود آب مواجه هستیم

سید موسی موسوی نماینده مردم لامرد و مهر در مجلس گفت: امیدواریم نظارت میدانی کمیسیون انرژی مشکلاتی از شهرستان‌های استان فارس رفع کند چرا که در لامرد با مشکل کمبود آب روبرو هستیم به گونه‌ای که حتی از برخی چاه‌ها بیش از حد مجاز برداشت کردیم.

نماینده مردم لامرد و مهر در مجلس گفت: حدود ۱۴ سال است در این منطقه از نزولات آسمانی بی‌بهره هستیم، اگر با همین رویه ادامه دهیم دو سال دیگر مردم ناچار به کوچ اجباری می‌شوند که انتقال آب از دریا به لامرد و سایر نقاط استان می‌تواند این مشکل را برطرف کند هر چند این پروژه در حال اجرا است، اما باید مشوق‌هایی برای این موضوع پیش‌بینی شود.

انتظار حمایت‌های اجتماعی از وزارتخانه‌های نفت و نیرو

عبدالعلی رحیمی مظفری نماینده مردم سروستان، کوار و خرامه نیز گفت: حمایت‌های اجتماعی یکی از موضوعاتی است که باید با جدیت پیگیری شود. مصوبات این سفر در چندین بند تنظیم شده که می‌توان با تشکیل کمیته‌ای متشکل از نایب رئیس کمیسیون انرژی، اینجانب و مسئولان پارلمانی وزارت نیرو و نفت اجرای این مصوبات را پیگیری کنیم.

او گفت: ما از وزارت نفت و وزارت نیرو انتظار حمایت‌های اجتماعی داریم و زمانی که از اجرای پروژه انتقال آب به شیراز سخن می‌گوییم مسلماً این پروژه زحماتی برای مردم محلی دارد که باید این مشکلات را رفع کرد.

او به ضرورت جمع‌آوری گاز‌های همراه تأسیسات نفت و گاز اشاره و گفت: گازرسانی به روستا‌های بدون گاز باید در اولویت قرار گیرد؛ مجلس در قانون بودجه ۱۴۰۱ دست شما را برای تحقق این مهم باز گذاشت.

عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی با اشاره به ضرورت مقاوم‌سازی شبکه‌های فرسوده گاز بر پیگیری احداث مرکز داده نفت در مدیریت انبار‌های اکتشاف کوار تأکید کرد.

رحیمی مظفری گفت: برای تکمیل سد شهید سلیمانی به تأمین اعتبار و جابجایی روستا‌ها نیاز است که باید اقدامات لازم در این زمینه انجام شود.

این نماینده مردم در مجلس یازدهم گفت: بازسازی و مقاوم سازی شبکه توزیع برق در شیراز، کوار، سروستان، خرامه، زرقان ضروری است و باید کمک‌های ویژه‌ای صورت گیرد. همچنین تخصیص اعتبار برای پرداخت بدهی به پیمانکاران برق ضروری است، زیرا یکی از مشکلات کنونی، عدم پرداخت حقوق‌ها است.

او گفت: ۲۲ شرکت نفتی در استان فارس مستقر هستند که باید احداث بیمارستان ۳۵۰ تختخوابی در دستور کار قرار گیرد، همچنین استانداردسازی و تجهیز بیمارستان کنونی نیز یکی از ضرورت‌ها است.

لزوم توجه به تأمین حقابه کشاورزان

احمد مرادی نایب رئیس کمیسیون انرژی در این نشست به بازدید و نظارت از شهرستان‌های استان فارس اشاره و موضوع آب را یکی از مشکلات اصلی دو شهرستان خرامه و زرقان برشمرد و گفت: خواسته اولیه مردم این منطقه تأمین آب شرب و کشاورزی است. همچنین تأمین حقابه کشاورزان مطالبه دیگری است که باید به آن توجه شود.

او گفت: باید این مجموعه‌ها به اجرای مسئولیت‌های اجتماعی توجه ویژه‌ای داشته باشند. اجرای خط انتقال آب از سد به منطقه خرامه می‌تواند صرفه جویی بسیاری در حوزه آب ایجاد کند.

در سروستان، سالانه ۳۲ میلیارد تومان گاز می‌سوزد

هادی بیگی نژاد عضو کمیسیون انرژی مجلس در این نشست گفت: در سروستان سالانه حدود ۳۲ میلیارد تومان گاز می‌سوزد این در حالی است که اگر ۵۰۰ میلیارد تومان در این حوزه سرمایه‌گذاری شود می‌توان از هدررفت عدد فوق جلوگیری کرد.

مجید ناصری‌نژاد عضو کمیسیون انرژی نیز گفت: باید برای پروژه‌هایی مانند پالایشگاه، فاضلاب و ... زمان‌بندی تعیین شود و مجموعه‌های نفتی باید به مسئولیت اجتماعی خود عمل کنند.

او گفت: متأسفانه در این بازدید شاهد بودیم که پروژه‌ای از ۳۰ سال پیش نیمه تمام مانده است که باید به این موضوع رسیدگی شود.

همچنین علیرضا ورناصری قندعلی با اشاره به ضرورت جلوگیری از خام‌فروشی گفت: در حال حاضر طرح‌های نیمه کاره بسیاری در حوزه انرژی وجود دارد که باید با تکمیل آن‌ها از ظرفیت‌شان به درستی استفاده کرد.

نماینده مردم مسجد سلیمان، لالی و هفتگل و اندیکا در مجلس شورای اسلامی با طرح این پرسش که تا کی باید بر پاشنه آشیل ۱۱۴ پارسال تکیه کنیم، اگفت: در کشور ظرفیت‌های زیادی موجود است، چرا با وجود اینکه ثروت کنار مردم است، اما از آن استفاده نمی‌شود.

پرویز محمدنژاد قاضی محله عضو کمیسیون انرژی با اشاره به ضرورت بهره‌وری و استفاده صحیح از انرژی گفت: تراز ما در حوزه آب، برق و گاز منفی است و این تراز منفی تا مدت‌ها جبران نمی‌شود.

نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی گفت: باید اقدامات لازم در حوزه حقابه کشاورزان، توسعه و تکمیل تصفیه‌خانه فاضلاب و ساماندهی محصولات انجام شود.

سهراب گیلانی نماینده مردم شوشتر و گتوند در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون انرژی با اشاره به پیگیری مصوبات نظارت‌های میدانی ادامه داد: کمیسیون انرژی تمام تلاش خود را برای همراهی و حمایت جهت حل مشکلات به کار خواهد بست.

در این نشست محمد طلا مظلومی آبرزگه با بیان اینکه باید از ظرفیت پسماند‌ها استفاده کنیم، ادامه داد: حضور میدانی توقع و امید در مردم ایجاد می‌کند که باید پیگیری مصوبات سفر در اولویت قرار گیرد. همچنین باید با برگزاری جلسات مداوم، عملکرد دستگاه‌ها در این زمینه ارزیابی شود.

نماینده مردم بهبهان و آغاجاری در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: یکی از مسائل مهم اعتماد عمومی است که باید با پیگیری مصوبات و در نظر گرفتن ضمانت اجرایی از لطمه به اعتماد عمومی جلوگیری کرد.

سامان دادن به ۳۰۰ طرح وزارت نیرو در دوره سه ساله

محمد جوانبخت معاون آب و آبفای وزیر نیرو با بیان اینکه وزارت نیرو در دوره جدید با چند صد پروژه و طرح نیمه تمام روبرو است، گفت: بسته ۳۰۰ طرحی تهیه کردیم تا بتوان در دوره سه ساله با پیش‌بینی اعتبارات مناسب این طرح‌ها را به سامان رسانیم هر چند اقدام مجلس در قانون بودجه سال جاری امیدواری ما را برای تحقق این مهم بیشتر کرد.

او گفت: با رویکرد خوب دولت به پروژه‌های آبی و کمک بسیار مناسب و شایسته مجلس در قانون بودجه، افق خوبی در بخش آبی کشور خواهیم داشت.

همایون حائری معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی در این جلسه با اشاره به ضروت توجه به تأمین اعتبارات برای احداث پست GIS ضرورت دارد؛ همچنین برق‌رسانی به امامزاده محمد (ع)، شهرک‌های صنعتی در دستور کار قرار دارد.

غلامرضا شاه کرمی مدیر کل امور مجلس مجلس وزارت نفت در این نشست با تشکر ویژه از اعضای کمیسیون انرژی، به کمک مجلس به حوزه نفت در بودجه اشاره کرد و ادامه داد: اگر این کمک در تصویب بودجه شکل نمی‌گرفت نمی‌توانستیم پاسخگوی توقعات و اجرای مسئولیت‌های اجتماعی باشیم.

بازدید اعضای کمیسیون انرژی مجلس از سد شهید سلیمانی کوار

اعضای کمیسیون انرژی مجلس در جریان نظارت میدانی در استان فارس، از سد شهید سلیمانی بازدید و بر ضرورت تسریع در تکمیل آن تأکید کردند.

عبدالعلی رحیمی مظفری نماینده مردم سروستان، خوار و کرامه در مجلس شورای اسلامی و عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی در جریان این بازدید گفت: باید منابع مالی کافی برای بحث اراضی و جابجایی دو روستای موجود در منطقه به منظور برای تکمیل این سد تأمین شود؛ همچنین باید تصمیم گیری مدیریتی خاصی انجام گیرد.

نماینده مردم سروستان، کوار و خرامه در مجلس شورای اسلامی افزود: باید به موضوع فنی سد شهید سلیمانی ورود کنیم تا عملیات اجرایی آن تسریع شود. نیاز است پیمان دوم که مربوط به عملیات تکمیل سد است هر چه زودتر اجرایی شود.

او گفت: پیش از این کشاورزی مناسبی در کوار انجام می‌گرفت که اکنون این دشت در حال تبدیل شدن به کویر است که سد کوار با توجه به آبریزی از دشت بالادست می‌تواند با یک سیلاب پر شود. همچنین این سد می‌تواند منابع زیرزمینی کوار را نیز تا اندازه‌ای تأمین کند.

رحیمی مظفری با بیان اینکه تکمیل این سد اعتبار ویژه‌ای می‌خواهد، ادامه داد: پیگیری‌هایی برای تخصیص اعتبار مورد نیاز انجام شده که نیاز است علاوه بر اعتباری که در بودجه برای این محل در نظر گرفته شده از محل ردیف‌های متفرقه که برای تکمیل سد‌ها دیده شده نیز اعتباراتی برای تکمیل سد شهید سلیمانی پیش‌بینی شود.

در ادامه این بازدید جوانبخت معاون وزیر نیرو در حوزه آب و آبفا گفت: این سد در لیست سد‌های نیمه تکمیل از مدت‌ها پیش مانده است چرا که کلنگ‌زنی آن چند دهه پیش انجام شده، اما هنوز تکمیل نشده است.

او گفت: در سه ماه گذشته بحث‌های فنی انجام گرفته تا مقدمات امور اجرایی انجام شود.

معاون وزیر نیرو تصریح کرد: متأسفانه مردم نتوانستند از اثرات مثبت این سد بهره ببرند؛ یکی از اولویت‌های وزارت نیرو تکمیل پروژه‌های نیمه تمام با تمامی ظرفیت‌ها است.

بازدید اعضای کمیسیون انرژی از شرکت گاز فارس

همچنین بر اساس این گزارش، در ادامه نظارت میدانی اعضای کمیسیون انرژی از شرکت گاز استان فارس بازدید کردند.

بر اساس گزارش‌های ارائه شده در این بازدید، قدمت ۶۰ ساله شبکه‌ها و تأسیسات گازرسانی استان به ویژه کلانشهر شیراز سبب شده که شبکه‌های گازرسانی این شهر پیچیده و در هم تنیده شوند.

بر اساس گفته مسئولان این شرکت موضوعاتی مانند مهاجرت، زلزله، رانش و فرونشست زمین موجب ضرورت بازنگری در طراحی و مقاوم سازی تأسیسات و شبکه‌های گازرسانی در این شهر شده است.

کمیته مقاوم سازی تأسیسات و شبکه‌های گازرسانی در این شرکت تشکیل شده که مسائلی مانند شناسایی نقاط آسیب‌پذیر، ایمن‌سازی، اقدامات اصلاحی، انطباق نقشه گسل‌ها، بلوک بندی و ... در دستور کار خود دارد.

این گزارش می‌افزاید چگینی معاون وزیر نفت در این بازدید با بیان اینکه یکی از برنامه‌های محوری ما مقاوم‌سازی است، ادامه داد: با توجه به اینکه در تهران مسیر مقاوم‌سازی طی شده تجربه مناسبی در این راستا به دست آمده که می‌توان از این تجربه‌ها در سایر استان‌ها استفاده کرد.

وی افزود: قدمت شبکه‌های گازرسانی در برخی شهر‌ها مانند شیراز، مشهد و اصفهان به بیش از ۴۰ سال می‌رسد؛ در حال حاضر بیش از ۹۹ درصد شهر‌ها و روستا‌ها گازرسانی شده و طی دو سال آینده موضوع گازرسانی تکمیل می‌شود.

علاوه بر حضور جمعی از اعضای کمیسیون انرژی و برخی از نمایندگان استان فارس در این نظارت میدانی، محمد جوانبخت معاون امور آب و آبفا، همایون حائری معان امور برق و انرژی وزارت نیرو، اسدالله راشدی مدیر کل امور مجلس وزارت نیرو، مجید چگنی مدیرعامل شرکت ملی گاز، علی زیار مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده‌های نفتی، غلامرضا شاه کرمی مدیرکل مجلس وزارت نفت، غلامرضا خوانساری مدیر کل نظام تأمین و تجاری سازی فناوری، نیز در این بازدید میدانی حضور داشتند.

تاسیسات فاضلاب شیراز برای توسعه به یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد

اعضای کمیسیون انرژی در جریان نظارت میدانی از استان فارس همچنین از تاسیسات فاضلاب شیراز بازدید کردند و در جریان مشکلات آن قرار گرفتند. 

براساس گزارش ارائه شده براساس برنامه، طرح فاضلاب شهر شیراز مربوط به ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر است که پتانسیل کنونی این مجموعه یک میلیون نفر است. با توجه به جمعیت شیراز توسعه این مجموعه باید به عنوان یک اولویت در دستورکار قرار گیرد.

در این بازدید اعلام شد که خروجی روزانه تصفیه خانه شماره ۱ این مجموعه حدود ۸۰ هزار مترمکعب و شماره ۲ حدود ۱۰۰ هزار مترمکعب است. همچنین مناقصه مربوط به تصفیه خانه شماره ۳ و ۴ نیز اجرایی می‌شود.

هرچند حدود ۶۰ میلیارد تومان برای توسعه این مجموعه پیش بینی شده، اما تحقق این مهم به یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.

اعضای کمیسیون انرژی مجلس همچنین در جریان نظارت میدانی خود از انبار‌های اکتشاف کوار بازدید کردند و در جریان مشکلات این مجموعه قرار گرفتند

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار