وضعیت صنعت نساجی و پوشاک همچنین صنعت چرم و کیف و کفش در برنامه در گفتگوی ویژه خبری امشب با حضور مهدی برادران معاون صنایع وزارت صمت ، مجتبی دستمالچیان رئیس انجمن نساجی ایران، ابولقاسم شیرازی رئیس اتحادیه پوشاک و رسول شجری رئیس اتحادیه صنف کفاشان دست دوز بررسی شد.
سوال: عمده چالشهای صنایع نساجی و کیف و کفش چیست؟
برادران معاون صنایع وزارت صمت: نساجی و پوشاک از صنایع کهن و اشتغالزا است که بازار رقابتی دارد. ۷ هزار و ۵۴۰ واحد صنعتی و ۲۵۰ هزار واحد صنفی در این صنعت فعال هستند که اشتغال ۲ میلیون نفری ایجاد کرده اند.
فعالان این صنعت حاشیه سود کمی دارند و از حداقل امتیازهای حمایتی برخوردارند.
سوال: اقداماتی که برای رفع مشکلات صنایع نساجی و کیف و کفش انجام شده چیست؟
برادران معاون صنایع وزارت صمت: مسائل و اقدامات حمایتی را در ۳ سطح دنبال میکنیم . پارسال صادرات ۸۰۰ میلیون دلاری در این صنعت داشتیم و طی ۲ ماهه امسال هم روند رو به رشد بوده است.
در بحث واردات ماشین آلات، دولت به دنبال این است تا تعرفه را به حداقل برساند تا بتوانیم ماشین آلات این صنعت را نوسازی کنیم. در حوزه مالیات و مشکلات مالی و بانکی جلساتی برگزار شده است.
در بحث قاچاق انتظار تولیدکنندگان این است که نام و نشانهای تقلبی غربی از بازار جمع آوری شود که این امر را دنبال میکنیم.
سوال: چرا در تصمیم گیریها از اظهار نظرهای بخش خصوصی کمک گرفته نمیشود؟
برادران معاون صنایع وزارت صمت: چندین جلسه برای رفع مشکلات در حوزه گمرک و مواد اولیه داشته ایم. در حوزه شهرکهای صنعتی مسائلی را پیگیری کرده ایم. وظیفه داریم این تعامل را انجام دهیم.
سوال: برای اینکه مشکلات این بخش حل شود این چه اقدامی شده است؟
برادران معاون صنایع وزارت صمت: در جلسه فعالان این حوزه با معاون اول رئیس جمهور و وزیر صمت مقرر شده کارگروه تخصصی برای حل مشکلات صنایع نساجی و کیف و کفش ظرف یک ماه آینده تشکیل شود.
ما پیش نویس برنامه ۵ ساله راهبردی صنایع نساجی و پوشاک و همچنین کیف و کفش را آماده کرده ایم و با همراهی این اتحادیهها نهایی میکنیم تا در این کارگروه ارائه شود.
مشکلات این مجموعه به سایر وزارتخانهها هم بر میگردد و همکاری همه دستگاه را میطلبد.
برنامه پیش نویسی که ماحصل کار مطالعاتی است در این فاصله زمانی نهایی می شود تا برنامه بلندمدت داشته باشیم و سرمایه گذار اطمینان داشته باشد شرایط اقتصادی کشور ثبات دارد.
سوال: چقدر مشکلات در ماههای آتی حل میشود؟
برادران معاون صنایع وزارت صمت: عزم دولت جدی است تا روند رو به رشدی در این صنایع داشته باشیم.
سوال: عمده موضوعات مطرح شده در حوزه نساجی در جلسه با معاون رئیس جمهور چه بود؟
دستمالچیان رئیس انجمن نساجی ایران: صنعت نساجی نسبت به گذشته کوچک شده و دلیل این امر هم کم توجهی دولت به این صنعت، واردات و قاچاق و جایگزینی صنایع با درآمد بالاتر بوده است.
این صنعت از یارانه کمی استفاده میکند و بیشترین ارزش افزوده را روی کالا ایجاد میکند.
اگر این صنعت برنامه ۵ ساله و چشم اندازی بلندمدت داشته باشد، سرمایه گذاران امنیت بیشتری برای سرمایه گذاری خواهند داشت. این صنعت به نوسازی و سرمایه گذاری های جدید نیاز دارد.
سوال: چه چالشهایی در حوزه پوشاک وجود دارد؟
شیرازی رئیس اتحادیه پوشاک: عمده مشکلات این بخش، مواد اولیه و قاچاق است. همچنان در فضای مجازی سفارش کالای قاچاق میشود.
شهرکهای صنعتی و صنفی نیاز این صنعت بوده و بحث مالیات چالش اصلی این صنعت است.
سوال: وضعیت صنعت کیف و کفش به چه صورت است؟
شجری رئیس اتحادیه صنف کفاشان دست دوز: در جلسه امروز با معاون اول رئیس جمهور ، پیشنهادی که داشتیم کارگروه تخصصی در این زمینه ایجاد شود تا مشکلات این بخش جمع بندی و به وزارت صمت اعلام شود.
دولت باید در تصمیم گیریها از نظرات بخش خصوصی هم بهره بگیرد. دانش بنیان کردن صنایع و ایجاد شهرکهای صنعتی باید تقویت شود.
درخواست تامین نقدینگی برای واحدهای صنفی خارج از تهران دادیم که مسئولان وزارت صمت قول دادند پیگیر این مسائل باشند.
سوال: عمده مشکلات صنعت چرم چیست؟
حسن زاده دلیر رئیس هیات مدیره انجمن صنایع چرم ایران: به جای حل مشکلات باید کاری کرد تا مشکل ایجاد نشود. ترکیه به سرمایه گذاران چرم ۵۰ درصد وام بلاعوض و ۵۰ درصد وام بلند مدت کم بهره می دهد.
در کشور ما صنعتگر برای ورود ماشین آلات باید گمرکی زیادی بپردازد. تامین مواد اولیه معضلی شده و این امر سبب می شود تولید کاهش پیدا کند و در این شرایط شروع به صادرات مواد اولیه می شود.