این روزها در صفحات مجازی و شبکههای اجتماعی هشتگ بلوط، جنگلهای زاگرس، بلوطها ایستاده میمیرند را زیاد میبینیم همچنین عکسها و تصاویری که نشان از خشک شدن جنگلهای بلوط زاگرس در استانهای دارای این پوشش به ویژه فارس و کهگیلویه و بویراحمد دارد.
جنگلهای بلوط درگیر آفتی به نام آفت برگخوار سفید بلوط شده که یکی از آفات مهم و کلیدی در جنگلهای بلوط زاگرس و ۵ نسلی است که ۴ سن لاروی دارد که بنا به گفته کارشناسان امر این لاروها روی برگهای بلوط نشسته و از قسمت سبزینه این درختان تغذیه میکند به گونهای که احساس میشود درخت خشک شده است.
عبدالحسن صمدنژاد مدیرکل منابع طبیعی استان فارس در تشریح آخرین وضعیت جنگلهای بلوط فارس گفت: آفت برگخوار بلوط بومی جنگلهای زاگرس است که امسال به دلیل گرمی اسفندماه طغیان کرده و، چون میتواند تا ۵ نسل داشته باشد، همچنان نیز وجود دارند.
او گفت: در مناطق جنگلی برای حفاظت از این زیست بوم امکان استفاده از سموم شیمیایی وجود ندارد و با محدودیت این امر رخ میدهد به همین دلیل کنترل آفت سخت شده است.
صمدنژاد گفت: با این آفت درخت خشک نمیشود و این تصور نشود که درخت خشک است و میتوان آن را قطع کرد، بلکه تنها سبزینه بلوط از بین میرود و زمانی که آفت به شکل پروانه درآمد، درخت مجدد میتواند خود را بازسازی کند بنابراین این تاکید وجود دارد که درخت خشک نمیشود و از بین نمیرود.
به گفته او، کانون اصلی این آفت در استان فارس شهرستان رستم است که در ۵ نقطه این آفت به جنگل نفوذ کرده و در سال گذشته ۴۰۰ هکتار را درگیر کرده بود، اما امسال به دلیل طغیان آفت ۶ هزار هکتار از جنگلهای بلوط فارس آلودگی دارند.
مدیرکل منابع طبیعی استان فارس گفت:پارسال و ابتدای امسال که ۸۰ هکتار درگیر شده بود با محلول BT درختان محلول پاشی شده و آفت کنترل شده بود، اما به دلیل درگیری زیاد جنگلهای مجاور در استان کهگیلویه و بویر احمد مجدد جنگلهای فارس نیز دچار آسیب شد و امروز ۶ هزار هکتار جنگل دچار آلودگی شده است.
استفاده از تله نوری مورد دیگری است که صمدنژاد برای مقابله با این آفت ذکر میکند و از برگزاری یک جلسه در وزارت جهاد کشاورزی پس از عید قربان با حضور مسئولان ارشد هر دو استان و مسئولان وزارت خانه خبر داد که در این باره تصمیم کاملی گرفته شود.
او با تاکید بر اینکه درختان خشک نمیشوند اعلام کرد که جای نگرانی به آن شدت وجود ندارد، اما از روشهای طبیعی برای کنترل آفت استفاده میشود چراکه نمیخواهیم در حد زیاد از سموم شیمیایی استفاده شود.
مدیرکل منابع طبیعی استان فارس همچنان از برگزاری جلسه با کارشناسان و گیاه پزشکان و انجام مطالعات علمی نیز در این زمینه خبر داد.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری فارس نیز در اردیبهشت ماه امسال تاکید کرد که این آفت سبب خشکی قسمت سبز درخت میشود و کاهش بارندگی و خشکسالیهای پیدرپی یکی از دلایل اصلی بروز و گسترش این آفت است که در صورت عدم کنترل آسیب جدی به جنگل میزند.
خلیل عبداللهی با اعلام اینکه با استفاده از نظرات کارشناسان و با محلولپاشی این آفت در استان در حال کنترل است، گفت: عدم کنترل این آفت نهتنها موجب آسیب به جنگل و گونههای گیاهی بلکه حتی میتواند زندگی روستاییان در مجاورت جنگلها را نیز به خطر اندازد.
در این خصوص نکته مهم این است که کارشناسان معتقدند استانهای درگیر این آفت باید همزمان با هم کار محلول پاشی را انجام دهند تا اجرای عملیات همزمان تأثیر به سزایی در کنترل آفت داشته باشد. با توجه به افزایش جمعیت آفت در ۲ استان دارای جنگل به نظر میرسد که نیاز به یک عزم ملی و تأمین اعتبار لازم برای مقابله است.
براساس این گزارش در روز ۱۵ تیرماه نیز مدیرکل دفتر حفاظت و حمایت منابع طبیعی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور از درگیری ۷۴ هزار هکتار از جنگلهای بلوط منطقه زاگرس با آفت برگخوار و جوانه خوار بلوط خبر داد که که از این میزان ۲۶ هزار هکتار در کهگیلویه و بویراحمد، ۹ هزار هکتار در خوزستان و ۶ هزار هکتار نیز در استان فارس قرار دارد.