باج گیری الکترونیکی کاربر را مجبور میکند در ازای حفظ محرمانه بودن پروندههای وی اعم از مکالمات، عکسها و سایر دادههایی که در معرض دید عموم قرار نمیگیرد، درخواستهای باجگیر را انجام دهد. از آنجا که همه کسانی که از اینترنت استفاده میکنند در برابر این اخاذی آسیب پذیر هستند، ما باید هر دو نوع و علل اخاذی سایبری را به عنوان نوعی مزیت اطلاعاتی بشناسیم.
انواع باج گیری الکترونیکی
مفهوم باج گیری یا اخاذی الکترونیکی در بیش از یک نوع تعریف میگنجد که مهمترین آنها عبارتند از:
باج افزار: باجافزار دسترسی کاربر به سیستم رایانه شخصی خود را محدود میکند، به طوری که فرد اخاذ میتواند در ازای دسترسی به دادههای شخصی، باج بگیرد.
اخاذی کاری: شرکتها اغلب در معرض این شکل از باجگیری الکترونیکی قرار میگیرند، زمانی که باجگیر به وبسایت شرکت نفوذ میکند و اطلاعات محرمانه مهم آن را از طریق یک فرآیند دزدی به دست میآورد، پس از آن یک سری تهدیدات با افشای چیزهای پنهان آغاز میشود. اسناد اختصاصی متعلق به شرکت یا اسرار مشتریان آن و سایر اطلاعاتی که در صورت انتشار عمومی به آن آسیب میرساند.
افترا: نوعی باجگیری الکترونیکی است که در آن باجگیر برای جلوگیری از انتشار اخباری که منجر به بیاعتباری قربانی میشود، درخواست پول یا خدمت دیگری میکند و این معمولاً در مورد هنرمندان و سیاستمداران مشهور اتفاق میافتد.
دلایل باج گیری الکترونیکی
باجگیر از روی بیهودگی باجگیری الکترونیکی انجام نمیدهد، بلکه یک سری انگیزهها و دلایل دارد که او را وادار میکند تا اینکار را انجام دهد.
به دست آوردن پول: اکثر زورگیران در ازای افشا نکردن قربانیان خود و انتشار عمومی عکسها و اطلاعات خصوصی آنها که در نتیجه عملیات هک و نفوذ به صفحات کاربران و پس گرفتن کلیه اطلاعات آنها حتی مکالمات آنها به دست آورده اند، به دنبال دریافت پول از قربانیان خود هستند.
داشتن اهداف جنسی: کسانی هستند که از هک الکترونیکی برای باجگیری از کاربران با درخواست اعمال جنسی از طریق دوربین یا تلفن استفاده میکنند تا خواستههای جنسی فرد باجگیر را برآورده کنند.
برقراری رابطه جنسی: افرادی هستند که با عدم انتشار اطلاعات شخصی قربانی خود در مقابل کشاندن او به یک مکان خواست و انجام رابطه جنسی، از قربانی باج خواهی کند.
خراب کردن روابط خانوادگی: این دلیل در تمایل باجگیر برای ایجاد مشکل بین دو نفر از یک خانواده است؛ به گونهای که او به حسابهای این دو نفر نفوذ و تهدید میکند که مکالمات و اطلاعات آنها را افشا خواهد کرد.
اهداف خصمانه: در این مورد، اخاذی الکترونیکی برای وادار کردن کاربر به افشای اطلاعات مهم در مورد محل کار خود استفاده میشود تا منافع طرفین رقابت با کسب و کار را برآورده کند تا کاربر قربانی دشمنی آن طرفین شود.
در مواجهه با باج گیری الکترونیکی چه مراحلی لازم است؟
در صورت مواجهه با باجگیری الکترونیکی، تسلیم شدن و اطاعت از دستورات باجگیر الزامی نیست، اما در چنین مواردی باید اقداماتی انجام داد.
مراجعه به کلانتری: باوجود شرمساری که در اثر افشای اسرار شخصی در معرض باج گیری الکترونیکی ایجاد شده است، مراجعه به پلیس و درخواست کمک از آنها بهترین راه حل برای اوست، زیرا انجام خواستههای باج گیر ممکن است آسیب بیشتری به او وارد کند.
همه چیز را مستند کنید: مستند کردن هر چیزی که مربوط به یک باجگیر است، بسیار مهم است، مانند نگهداری سوابق ارتباطات او و ضبط تماسهای او در صورت امکان، یا گرفتن عکس از مکالمات او که شامل تهدید میشود و در عین حال مطمئن شوید که در مکانی امن نگهداری میشوند.
استفاده از رایانه یا تلفن همراه خود را متوقف کنید: بدیهی است زمانی که در معرض فرآیند باج گیری قرار میگیرید از استفاده از رایانه یا دستگاه هک شده خودداری کنید.
رمز عبور خود را تغییر دهید: هنگامی که حساب شخصی کاربر توسط باجگیر هک شد، رمز عبور را کپی میکند تا بتواند حساب کاربری را کنترل کند و بتواند هر طور که دوست دارد روی آن عمل کند و مواردی را منتشر کند که توسط کاربر ساخته نشده است، بنابراین ترجیحاً تغییر رمز عبور اکانت انجام شود. زیرا این مرحله تا حدودی آسیب را کاهش میدهد و مانع از کنترل حساب توسط باج گیر میشود.
خدمات دهنده اینترنتی خود را مطلع کنید: این برای کاربر مفید است، زیرا او میتواند هر سرنخ مفیدی در رابطه با اتصالات اخاذی پیدا کند و ارائهدهنده اینترنت را که تماسها از آن برقرار شده است، شناسایی کند.
کاهش تماس با باجگیر: تماس با باجگیر باید تا حد امکان کاهش یابد، زیرا از وادار کردن کاربر به تسلیم شدن در برابر خواستههایش جلوگیری میکند.
پول ندادن: غالبا اینگونه نیست که موضوع با یک درخواست از باجگیر و ارسال پول برای او تمام شود، بلکه میتواند باعث شود که او پول بیشتری بخواهد و در نتیجه وضعیت را بدتر کند.
مسدود کردن محتوا: کاربر باید یک کپی از محتوای دزدیده شده داشته باشد تا از طریق آن بتواند پستهای خود را در برخی از نرمافزارها و پلتفرمهایی که قبلاً استفاده میکرده مسدود کند و به این ترتیب از ارسال هر چیزی در آن سایتها توسط اخاذ جلوگیری شود.
چگونه از قرار گرفتن در معرض باج گیری الکترونیکی جلوگیری کنیم؟
هرکسی میتواند با کاهش تعداد اطلاعات شخصی خود در اینترنت تا حد امکان از خطر اخاذی الکترونیکی جلوگیری کند و این امر از طریق مراحل مختلفی انجام میشود.
۱- حذف هر گونه اطلاعات شخصی توسط کاربر از وب سایتهای کارگزار داده، یعنی اطلاعاتی که مربوط به جمع آوری دادههای شخصی اعم از افراد یا شرکتها است و بیشتر آن از سوابق عمومی گرفته شده است.
۲- بررسی مشخصات شخصی اکانتهای شبکههای اجتماعی کاربر
۳- حذف هر گونه اطلاعات شخصی و اطلاعاتی که در سایتهای دیگر متعلق به کاربر یافت میشود.
۴- عدم انجام اعمال غیر اخلاقی از طریق دوربینهای موجود در هر دستگاه کاربری، مانند درآوردن لباس یا انجام اعمال وسوسه آمیز جنسی
در نتیجه لازم است در هنگام برخورد با افراد غریبه در شبکههای اجتماعی مراقب باشید و درخواست دوستی افرادی را که برای کاربر ناشناخته هستند نپذیرید.
منبع: arageek.com