اواسط اردیبهشت ماه بود که رئیس جمهور در برنامه تلویزیونی از تصمیم مهم و چالش برانگیز دولت در حذف ارز ۴۲۰۰ خبر داد. آقای رئیسی تاکید کرد که این اقدام به نفع مردم است هرچند فشارهایی را ممکن است به دولت وارد کند، همان فشارهایی که ناشی از بهم ریختگی احتمالی بازار و قیمتها خواهد بود. در این میان مسئولان اقتصادی دولت تاکید کردند که بغیر از اقلامی که واردات آنها منوط به ارز ۴۲۰۰ بوده سایر کالاها به هیچوجه نباید گران شوند. دولتیها این را هم گفتند که نظارت شدید بر بازار را آغاز میکنند و با متخلفان هم برخورد خواهند کرد. همزمان آقای رئیسی اعلام کرد که تا مهیا شدن ساختار کالابرگ الکترونیک، یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزارتومانی به ازای تعداد افراد خانواده به سرپرستان خانوار واریز خواهد شد.
بیش از دو ماه است که طرح توزیع عادلانه یارانهها آغاز شده، اما همزمان چالشهایی بر سر اجرا این طرح بوجود آمده است. از گرانی سایر کالاها و سخت شدن وضعیت معیشتی برای مردم تا ابهامات در خصوص زمان آماده شدن کالابرگ الکترونیک مواردی است که در گزارش پیشرو بررسی خواهد شد.
از همان زمانی که حجت الاسلام رئیسی نامزد ریاست جمهوری شد اعلام کرد که با سیاست ارز ترجیحی مخالف است و گفته بود که پروندههای قضایی متعددی در کشور به دلیل وجود ارز ۴۲۰۰ تومانی است. ما باید برای هر تصیمی سامانه نظارتی تعریف کنیم. باید رصد کنیم که کجا هزینه میشود و چگونه هزینه میکند؟
موضوعی که البته برخی از نمایندگان مجلس هم با آن موافق بودند برای مثال عبدالرضا مصری نائب رئیس مجلس گفته بود که چون ما این زیرساختها را نداریم ارز ۴۲۰۰ سبب ایجاد رانت میشود. نرخ دستوری ارز ایجاد رانت میکند که این رانت در کشور توزیع میشود و عدهای از آن منتفع میشوند.
نماینده مردم کرمانشاه در مجلس با اشاره به اینکه با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی اقتصاد کشور نجات پیدا میکند گفت: از جمله دلایلی که موافقان حذف سیاست ارز ترجیحی به آن استناد میکنند، مشکلات مربوط به رانتی است که به افرادی خاص تعلق گرفته و این گروه تاکید دارند که با وجود آنکه دولت چندین سال این ارز را در اختیار واردکنندگان قرار داده، اما در نهایت کالاها با نرخ ارز آزاد به دست مصرف کننده نهایی رسیده است.
عضو مجمع نمایندگان استان کرمانشاه با اشاره به اینکه باید تخصیص مابه تفاوت ارز ۴۲۰۰ تومانی و آزاد به صورت یارانه به کارت اعتباری مصرفکننده واریز شود بیان کرد که ریشه بخش مهمی از مشکلات اقتصادی امروز کشور را باید در سیاستهای ایجادکننده رانت مانند ارز ۴۲۰۰ تومانی دانست.
علاوه بر این حجتالاسلام والمسلمین سیدکاظم موسوی نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در این باره گفته بود که حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی مافیای قدرت، رانت و سوداگران این حوزه را از خود دور خواهد کرد و اگر این اتفاق مهم رقم بخورد شاهد کاهش قیمت دلار نیز خواهیم بود که این امر تغییرات گستردهای در قیمت ارز آزاد خواهیم بود.
موسوی بیان کرد: طبق ارزیابیهای انجام یافته افزایش قیمتها در ماههای پایانی دولت دوازدهم صعودی شد که انتظار داریم دولت سیزدهم در زمینه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی تصمیمات مناسبی اتخاذ کند تا شاهد رفع مشکلات واحدهای تولیدی و صادرکنندگان غیرنفتی باشیم.
در نهایت هم این تصمیم گرفته شد و دولت اواسط اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ حذف ارز ترجیحی یا همان دلار ۴۲۰۰ تومانی، را کلید زد. پس از موافقت مجلس با تغییر شیوه تخصیص ارز ۴۲۰۰تومانی، دولت مکلف شد تنها در صورتی بتواند این سیاست را عملی کند که قیمت کالاهایی که تخصیص ارز ترجیحی به آنها حذف شده از قیمتهای شهریور ۱۴۰۰ بالاتر نرود.
حجت الاسلام رئیسی در ششمین گفت و گوی زنده تلوزیونی خود با مردم درباره این تصمیم گفت که در سوم شهریور۱۴۰۰ که دولت کار خود را آغاز کرد، در بودجه مبلغی برای ارز ترجیحی نمانده بود و دولت قبل آن را مصرف کرده بود.
رئیس جمهور این را هم گفت که مجلس به فوریت به لایحه دولت برای درخواست ارز ترجیحی پاسخ نداد. به همین دلیل بوده که مقدمات کار برای اجرای نظام عادلانه سازی یارانه ها مهیا نبوده و با اجازه رهبری بعد از ماه رمضان کار آغاز شده است.
به گفته رئیسی از ارز ترجیحی استفاده نادرست می شد و بخشی از آن حتما در سفره مردم نمی رفت و دست دلال ها و رانت خواران بود. این ارز سمت واردات می رفت نه تولید. ادامه این وضعیت فاصله طبقاتی را بیشتر می کرد.
حتی کالاهایی که ارز ترجیحی گرفته بودند بین۲۰۰ تا۳۰۰ درصد گران شده بودند و این یعنی ارز ترجیحی مشکلی را حل نکرده بود. قبل از شروع کار دولت سیزدهم، دولت قبل گزارش داده بود که قیمت کالاهای اساسی ۶۵ درصد افزایش خواهد یافت.
موضوعی که احمد وحیدی وزیر کشور درباره آن گفته بود که در طرح اصلاح یارانه، قیمت مرغ، تخم مرغ، لبنیات و روغن میتواند تغییر پیدا کند و هیچ کالای دیگری حق افزایش قیمت ندارد. از سویی هیچ فردی اجازه ندارد با توجیه اینکه این ۴ قلم کالا گران شد، قیمت حملونقل و سایر کالاها را بالا ببرد، چون جبران هزینه در این طرح دیده شد همچنین به مصرفکنندگان این چهار قلم کالا بدلیل گران شدن آنها یارانه پرداخت خواهد شد.
حجت الله عبدالملکی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی آن روزها هم در این باره گفته بود که با دادن یارانه به مردم، قیمت چهار قلم کالا شامل مرغ، تخم مرغ، لبنیات و روغن گرانتر میشود اما این افزایش کمتر از یارانه پرداختی است.
محمدحسن آصفری نماینده مردم اراک و عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها گفت: در حال حاضر با توجه به گرانی کالاها در جامعه مردم از تصمیمات جدید راضی نیستند؛ اینکه به آنان بگوییم ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان به شما دادهایم، اما به جای ۴ قلم ۵۰ قلم جنس گران شد که این قابل قبول نیست.
بهادری جهرمی سخنگوی دولت در رابطه با مجوزهای افزایش قیمت برخی کالا و سیاست دولت در این راستا گفت که سیاست دولت در اصلاح نظام پرداخت یارانهها از دلالها به سمت خود مردم حرکت میکرد و در این شرایط کالاهای اساسی وارداتی شامل افزایش قیمت میشوند و برخی کالاهای وابسته به کالاهای اساسی نیز با تأثیر از آن دچار افزایش قیمت میشوند و دولت اعلام کرد به منظور عادلانه سازی یارانهها مکلف به انجام این امور است و این سیاست آثار کوتاه مدتی میگذارد که برای جبران همان هم مبلغ ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومان واریز شد.
وی ادامه داد: در کنار این موضوع و صرفنظر از اجرای هر سیاست اقتصادی، هر کالا سالانه ۳۰ یا ۴۰ درصدی افزایش قیمت دارند و همزمان مصوبات قانونی هم داریم که روی تورم و افزایش قیمت کالاها اثر میگذارد.
همزمان هم آثار تورم جهانی در اقلام مختلف داریم و این بخشهای مختلف تورمی آثار تورمی به جای میگذارد و به تبع آن اتحادیهها افزایش قیمتهای سالانه را درخواست میکنند که به ستاد تنظیم بازار میآید و در صورت مستند بودن تصویب میشود.
اما همانطور که در ابتدای گزارش آورده شد در ابتدا نمایندگان مجلس شرط گذاشته بودند یعنی اینکه قیمتها از شهریور ۱۴۰۰ بیشتر نشود، اما پس از اجرای سیاست تغییر نحوه تخصیص ارز ترجیحی، نمایندگان معتقدند شرطی که برای حذف ارز ترجیحی گذاشته بودند یعنی بازگشت قیمت ها به شهریور ۱۴۰۰ رعایت نشده است.
دولت نیز با ارسال لایحهای خواستار اصلاح قانون بودحه ۱۴۰۱ و حذف این شرط از متن شده است.
احسان ارکانی عضو کمیسیون بودجه مجلس در این باره گفته زمانی که آقای میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه به عنوان نماینده دولت در مجلس حضور پیدا کرده و اصرار داشت که با حذف ارز ترجیحی موافقت کنیم؛ مجلس چندان موافق این موضوع نبود.
به گفته ارکانی هر چند مجلس معتقد بود که ارز ترجیحی مشکلات و فساد بسیاری را ایجاد کرده اما در مجموع نمایندگان عقیده داشتند زیرساختهای لازم برای حذف ارز ترجیحی فراهم نیست و باید دست نگه داشت.
به گفته ارکانی مجلس به اصرار میرکاظمی این تصمیم را پذیرفت، اما شرطی گذاشت مبنی بر اینکه در صورت حذف، افزایش قیمتها به گونهای جبران شود که مردم برای این کالاهای اساسی قیمتی بالاتر از قیمت شهریور ۱۴۰۰ پرداخت نکنند و الزام قانون این است.
حال با توجه به اینکه رعایت این الزام قانونی برای دولت بار مالی دارد و با کمبود منابع مواجه است این لایحه را فرستاده تا این تکلیف برداشته شود اما به نظر من در نهایت مجلس با آن موافقت نخواهد کرد.
با این حال اما حجت الاسلام رئیسی درباره این گرانیها گفته است که ظرف مدت کوتاهی آثار تورمی اصلاح اقتصادی از بین برود و اصلاحات اقتصادی مدرن را تجریه خواهیم کرد.
حجت قندی اقتصاددان هم در این باره گفته است که بهتر سقف خانه را در روزهای آفتابی تعمیر میکردیم، اما حالا که هوا بارانی است، چارهای غیر از این کار نبود.
او در عین حال تاکید میکند که طرح دولت از نظر زمانبندی و ترتیب اجرا بدون اشکال نیست و البته «جراحی اقتصادی» در زمانی که وضعیت بیمار وخیم است درد بیشتری دارد.
در پایان باید گفت امروز مردم با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم میکنند که برای برخی حتی ادامه زندگی را نیز دچار مشکل کرده است.
از مجلس و دولت توقع میرود که با همانگونه که مردم پذیرفته اند چاره دیگری نبود آنها هم بر سر وعدههای خود بمانند و مرحمهای قوی تری برای کاهش درد این جراحی اقتصادی برای مردم تدارک ببینند.
اقای رییسی تا کل مردم ایران حلالش نکن اون دنیا نمیتونه جواب بده
باید به صغیر و کبیر جواب پس بده!
دیگه کامنت موافق دولت نمیدن
گاهی دو خبرنگار خودی میاره تو تلویزیون میگه با مردم صحبت کردم مردم ایران همش آقای حیدری است مگه !!!!!!؟؟؟
وقتی ایزی لایف ۱۵۰ هزار باشد ۱۵ هزار به جیب دولت میرود. اما وقتی ۲۷۰ هزار باشد ۲۷ هزارش،به جیب دولت میرود.
حالا اگر ایزی لایف بشود پانصد هزار تومان دولت خوشحال خواهد شد چونپنجاه هزار میرود به جیب دولت.
پس دولت با تمام توان از افزایش قیمتها حمایت کرده و خواهد کرد.
نمک است چرا فقط حرف الکییییییی میزنید؟؟؟؟؟؟؟
جامدات، مایعات و گازها. فقط همین سه قلم گران شده.هیچ چیز دیگری را گران نکره.
صبور باشید لطفا
اون افتضاحی که روحانی به بار اورده دست کم 40 سال زمان لازم میبره که ترمیم بشه
پس ما باید دست کم 10 دوره 4 سالی به اقای رئیسی با سواد رای بدیم
چی بود می گفت بورس قلک دولت نیست از وقتی اومدهه سرکار تا تونسته اوراق فروخته بورس از زمان روحانی هم بدتر شده
ارز را حذف کرد همه چی گرون شد فقط نفری 300 تومان میده اونم هیچ دردی درمان نمی کنه
2- مشکل بعدی عدم " اجرای قانون " بر اساس قانون هست! حذف ارز 4200 " 2 شرط " اصلی داشت که هیچ کدوم اجرا نشد " راه اندازی کالابرگ الکترونیکی " و " برگشت قیمت ها به شهریور 1400 " برگشت قیمت ها از ابتدا با رویه جاری در کشور شبیه یک جوک بود مثل " مکانیسم ماشه برجام " معلوم نیست بر اساس چه منطقی در طرح گنجانده شده ؟!؟!؟! این به کنار ... مسئولین اطلاعی از تاثیرات منفی واریز این حجم از نقدینگی در اقتصاد معیوب ما ندارند ؟!!!
3- مجلس با تایید اصلاحیه دولت این تصویر رو تداعی می کنه که در راس امور که هیچ در قعر امور هم نیست ! توصیه می کنم،دولت به جای گرفتن تاییدیه، چراغ خاموش که نه! روشن روشن ! روند جاری رو ادامه بده چون حقیقتا این اصلاحیه یعنی مسخره بازی ... اگر این طرح قابلیت اجرایی داشت و اشکال از سمت دولت بوده پس مجلس هم باید حداقل وزرای مربوطه عدم اجرایی شدن رو استیضاح کنه که ملت هم نظاره گر به دوش کشیدن بخشی از مسئولیت ها توسط مسئولین باشه ! اگرچه این دردی از ملت دوا نمی کنه ... واقعا یعنی چی قانون وضع میشه بعد می بینیم که نشد به هر دلیل و توجیهی، حالا بیا عوضش کنیم ؟!؟!؟ مشکل اصلی چیه ؟ اینه که متاسفانه در مورد بخشی از قوانین، وضع قوانین در کشور مسئولیت ندارد ... ستگ کاغذ قیچی ! یا جواب میده یاد نمیده دیگه ...
4- دولت در صورت عدم تایید مجلس و اجرایی کردن اصلاحیه از طریق جلسه سران 3 قوه یا هر طریقی به صورت مشخص دچار قانون گریزی شده، خواسته یا ناخواسته ! همون قبل از اجرا باید اصلاح میشد یا اصلا این قانون جهت اجرا ابلاغ نمی شد تا به یک تفاهم قابل اجرا با مجلس دست پیدا می کرد بعد اجرا میشد، نه بیاد الان صورت مسئله را پاک کنه با یک اصلاحیه ...اعتماد عمومی مردم یک شبه به دست نمیاد ! اما یک شبه میتونه از دست بره ... اینو باید مسئولین آویزه گوش خودشون بکنن !
5- به تمام دولت ها در جمهوری اسلامی ایران توصیه می کنم قبل از اجرا شدن تمام و کمال با کمترین نقص ممکن هر طرح و قانونی، معانی عبارات و جملات را آتش نزنند مثل " مردمی سازی یارانه ها " ! به جای این داستان ها، درست مدیریت کنید ...این طرح با این وضعیت اجرایی فقط به نظر در کوتاه مدت برای دهک 1 2 و 3 میتونه مفید باشه ... در بلند مدت بدون کنترل قیمت ها حتی به درد همون دهک ها هم نمی خوره چون به سرنوشت همون یارانه 45 هزار تومانی دچار میشه !
6- تایید شدن اصلاحیه به هر صورتی، نتیجه ی بارز عدم اجرایی شدن اصل 27 قانون اساسی در راستای" امر به معروف و نهی از منکر مردم بر مسئولین " هست چون در غیر این صورت دولت به خودش اجازه نمیداد خیلی شیک و مجلسی چنین اصلاحیه ای بده ... و بعدشم تایید بشه نه انگار که اتفاقی افتاده !
7- در نهایت، حداقل وظیفه مجلس و دولت، عذرخواهی رسمی از ملت می باشد ... و هر چه سریع تر اجرایی شدن کالابرگ الکترونیکی به جای واریز نقدی هست ...
پ.ن : در آخر خطاب به رئیس جمهور البته به صورت نمادین [ این بخش را باید در سامانه 111 فرستاد ... :) ] : اراده شما در جهت اصلاح و رفع نقایص مورد حمایت هست اما اجرایی شدن این اراده باید بر اساس منطق و برنامه هم جانبه، قابلیت اجرایی همراه با برنامه زمانی مشخص و معقول باشه، همین طرح فعلی با همین وضعیت ناقص اگر در بازه ی زمانی 1 الی 2 ساله به مرور دنبال میشد احتمالا وضعیت بهتر میتونست مدیریت بشه... انتقادها برای کمک به شما، مسئولین و وضعیت عمومی کشور و # مسئولیت اجتماعی هست ... اولین گام در اصلاح، نگاه جامع و مواجهه با واقعیت هاست ... برای جراحی هم نیاز به بیهوشی هست !
# با هم برای هم
1 - اگر بزرگی اقتصاد ما 21 یا 22 جهان است ، چرا مردم به خاطر 10 میلیارد دلار ، این طور به عذاب و رنج اقتصادی گرفتار شده اند ؟ 2 - اگر 10 میلیارد دلار در دوره ی ریاست جمهوری پیشین به بازار وارد نشده ، پس نباید ، همه چیز را گران تر از قبل و مثل روغن بیش از 500 درصد گران کنید . 3 - حالا که این اتفاق افتاده ، در حالی که قرار بود فقط 4 قلم کالا گران شود ، چرا مردم را در میان شرایط دشوار رها کرده و هیچ کس نیست که توضیح منطقی و درستی برای اتفاق افتاده بدهد . مگر می شودکالاهای اساسی و غیر اساسی را صد ها درصد گران کرد فقط با این عنوان که جلوی ارز پاشی را گرفتیم در حالی که گفته می شود آن ارز را دیگران برده و خورده اند .
خوب حالا گندزدین به ز ندگی مردم وچند صدبرابرههه چی گرون شدحالامردم فقیر وکم درآمد چطور باید جبران کنند؟؟؟این هم که افزایش حقوق بود ۵۰۰هزارتومن پول ۴ قوطی روغن ،پس تکلیف چیه.میتونین این وضعیت اسفناک ودرست کنین.اصلا تولید کننده هابرای تصمیم دولت تره خرد میکنن؟؟؟کیفیت تمام خوراکی ها هم صفر شده مث علف شده..گند زدین گند
چ
بنزین رو قطعا سال بعد گرون میکنن !! این گرون نکردن برای تبلیغات و تخریب دولت قبله !! تمام حرف این دولت اینه که مردم با گرونی مشکلی ندارن ولی با گرون کردن بدون اطلاع رسانی مثل بنزین مشکل دارن !!
مرگ هم دور ازجونتون اگه با یه فاصله یکی دوساله به بهشت زهرا مراجعه کرده باشی می بینی که نماز میت به تنهایی شده 600 هزار تومن !!! کفن و دفن و ... طبیعتا گرون شده !! مرگ برای خود طرف شاید راحت باشه و بدون هزینه ولی اطرافیان باید هزینه های دیگه ای مثل دریافت گواهی فوت ! امبولانس ! کفن و دفن و مراسم ساده بگیرن !! این مراسم ساده حداقلی با نزدیکان درجه یک که حتی دعوت هم نکردی و خودشون برای همدردی میخان یه چند ساعت کنارت باشن باید غذا اماده کنی !! و این غذا متاثر از گرونی های اخیره
تنها راهش اینه که شهید بشی و دولت برات هزینه کنه همین
در حال حاضر خیلی از اقلام و کالا مانند دارو کمر مردم شکانده
اگر تورم واقعی رو محاسبه و ب ملت بگید یک افتضاحه
مردم در خرج روزمره خودشون درمانده شدنند
اینهایی رو هم که میزاره از نوع لطیف هاشونه
مثلا بگه ازادی بیان هست
من که دیگه عاشق تو شدم و از خبرگزاری ف*ا*ر*س برائت می جویم.
گل گفتی بیسواد نادان مستضعفان را نابود کرده
و اسم آن را جراحی گذاشته
مردک نمی دونه امام، انقلاب را انقلاب محرومان و پابرهنگان دانسته
نه اینکه محرومان و مستضعفان را تلفات جراجی اقتصادی
در ضمن حالا که فهمیدن اشتباه کردن بازهم تغییر نمیکنن
جالب نیست
لطفأ اگه کسی یک جراح پنجه طلا سراغ داره به دولت معرفی کنه
و رای ملت را هم نداشت
تحمیلی ترین دولت
شما برید بازدهی یکساله سهام ها را ببینید متوجه میشید که شاخص ساختگی است فقط برخی از نمادها را می برند بالا که تاثیر زیادی در بالا بردن شاخص داره سهمی داریم که یک سال هم صف فروش بشه تاثیری در شاخص نداره چون اندازه اش کوچکه
هنوز هم صمیمانه آرزومند آنیم که دولت آقای رئیسی بتوانند با توانمندی و روشن اندیشی، ریشه های فساد و خیانت به وطن را پیدا کنند و بخشکانند و موفق شوند پس از دهه ها انحراف از عدالت، کشور را بسوی تعادل و اخلاق و جوشش فرهنگی آکنده از مهر و نیکی و بزرگواری در میان جامعه رهنمون بگردند... امیدواریم بتوانند جبران کج رویها را بنمایند و نامی نیک و شایسته از خویش در دل مردمان به یادگار بگذارند...