مجید تختروانچی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل چهارشنبه شب به وقت محلی در دهمین کنفرانس بینالمللی بازنگری ان پی تی در مقر سازمان ملل در نیویورک اظهار داشت: در حالی که ایران به گواهی ۱۵ گزارش صریح آژانس بین المللی انرژی اتمی در حال اجرای تعهدات هستهای خود طبق توافق هستهای بود، آمریکا در می ۲۰۱۸ از آن خارج شد و به اعمال مجدد تحریمهای یکجانبه و راه اندازی یک کارزار فشار حداکثری علیه ایران دست زد تا مانع از انتفاع ایران از منافع اقتصادی وعده داده شده طبق توافق گردد.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران مسئولانه رفتار نموده و با صبر راهبردی و مقاومت حداکثری خود توانست این توافق را حفظ کند.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل اظهار داشت: از آوریل ۲۰۲۱، ایران با حسن نیت مشغول مذاکره با طرفهای دیگر برای از سرگیری اجرای کامل توافق است. حصول این هدف به تاخیر افتاده، زیرا دولت آمریکا هنوز تصمیم نگرفته است تا بهره مندی ایران از منافع اقتصادی وعده داده شده طبق توافق را تضمین کند.
وی تاکید کرد: وقتی آمریکا تصمیم درست بگیرد، در مقابل، ایران اقدامات جبرانی خود را متوقف خواهد کرد و اجرای کامل تدابیر هستهای منطبق با توافق ۲۰۱۵ را از سر خواهد گرفت.
تخت روانچی ادامه داد: دهمین کنفرانس بازنگری معاهده منع اشاعه سلاحهای هستهای فرصتی برای تحقق جهان و خاورمیانه عاری از سلاحهای هستهای است.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل با حمایت از بیانیه عدم تعهد، با تاکید بر سه رکن اصلی معاهده شامل خلع سلاح، عدم اشاعه و استفاده صلح آمیز، با اشاره به سابقه امر، تصریح کرد که در کنفرانس بازنگری سال ۲۰۰۰، کشورهای هستهای با ۱۳ گام عملی برای اجرای ماده ۶ معاهده درباره خلع سلاح هستهای موافقت کردند که گام ۶ آن شامل تعهد واضح و بدون ابهام این کشورها به امحاء کامل زرادخانه هستهای شان در نیل به خلع سلاح هستهای بوده است.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل افزود: در طرح اقدام سال ۲۰۱۰ نیز، این کشورها متعهد شدند همه انواع سلاحهای هستهای خود را کاهش داده و نهایتا امحاء کنند.
تخت روانچی اظهار داشت: با وجود این، نیم قرن پس از لازم الاجرا شدن این تعهد حقوقی الزام آور، هنوز هزاران سلاح هستهای آماده به پرتاب در انبارها وجود دارد، صدها میلیارد دلار برای جایگزینی و ارتقاء زرادخانههای هستهای هزینه میشود و یک مسابقه تسلیحات هستهای کمی و کیفی مداوم همچنان در جریان است.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل با اشاره به این که از زمان آخرین کنفرانس بازنگری در سال ۲۰۱۵، مذاکرهای میان کشورهای هستهای جهت کاهش یا امحاء سلاحهای هستهای شروع نشده و کاهش جدیدی در نیروهای هستهای رخ نداده است، نسبت به تداوم سیاست کشورهای هستهای به صورت کاملا ناسازگار با معاهده و خلاف هدف دستیابی به دنیای عاری از سلاح هستهای ابراز نگرانی کرد.
وی تصریح کرد که در حالی که دیوان بین المللی دادگستری در سال ۱۹۹۶ بر این تعهد حقوقی کشورهای هستهای صحه گذاشته است، با توجه به اقدامات و سیاستهای برخی کشورهای هستهای این طور به نظر میرسد که آنها در عمل تعهدات خلع سلاح هستهای خود را رها کرده و دیگر قصد ندارند آنها را محترم بشمارند.
تخت روانچی ادامه داد: به عنوان مثال در یک اقدام اشاعهای، آمریکا با صرف بودجهای بالغ بر یک تریلیون و ۲۰۰ میلیارد دلار در حال نوسازی زرادخانه هستهای خود بوده و طی سالهای اخیر تعداد و نقش سلاحهای هستهای را افزایش داده است. انگلستان قصد خود را برای توسعه و ساخت ۸۰ کلاهک هستهای جدید اعلام کرده و بدین ترتیب سقف فعلی سلاحهای هستهای خود را بالا میبرد. فرانسه نیز با صرف میلیاردها یورو به تدریج در حال تقویت و ارتقاء سلاحهای هستهای خود و سامانههای پرتاب آنهاست.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران یادآوری کرد که پیامدهای بحران عدم پایبندی به تعهدات خلع سلاحی بسیار نگران کننده است و ما معتقدیم این بحران، اعتماد به معاهده را به طور جدی تضعیف کرده است. این معاهده توازنی ظریف بین خلع سلاح، عدم اشاعه و استفاده صلح آمیز برقرار کرده و ماده ۶ بخش محوری معاملهای است که ان پی تی بر آن مبتنی میباشد یعنی: عدم اشاعه در ازای خلع سلاح هستهای.
تخت روانچی با تاکید بر این که اگر هدف این کنفرانس بازنگری، همانگونه که برخی کشورها اخیرا پیشنهاد کردهاند، فقط مدیریت ریسکهای هستهای باشد، به جایی نخواهیم رسید.
وی اضافه کرد که هدف و اولویت اصلی این کنفرانس بازنگری باید تعریف مسیری رو به جلو برای تغییر وضع موجود و از بین بردن ریسکهای ناشی از سلاحهای هستهای باشد؛ در این راستا، ما معتقدیم که توافق در مورد شروع فوری مذاکره برای تدوین کنوانسیون جامع سلاحهای هستهای به منظور امحاء کامل این تسلیحات در یک چارچوب زمانی مشخص مسیر واقعی برای تغییر وضع موجود را فراهم خواهد ساخت.
بنا به اظهار نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل، کشورهای غیرهستهای به استثنای چند کشور اروپایی از جمله آلمان که با نقض روح و نص معاهده میزبان تعداد زیادی از سلاحهای هستهای در قلمرو خود هستند، به تعهد عدم اشاعهای خود پایبند بودهاند.
تخت روانچی اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران به همان اندازه که حامی ثابت قدم خلع سلاح هستهای است، به عدم اشاعه نیز متعهد است و از اجرای غیر تبعیض آمیز و بیطرفانه نظام پادمانهای توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی حمایت میکند.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل اظهار داشت: ایران تاکید میکند که آژانس بین المللی انرژی اتمی وظایف خود را به صورت حرفهای و فارغ از فشار طرفهای ثالث و بخصوص اتهامات بی اساس سازمانهای جاسوسی انجام دهد.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در راستای مواضع اصولی کشورمان یادآوری کرد که مفاد عدم اشاعه باید به طور جهانشمول و بدون استثنا اجرا گردد.
تخت روانچی تصریح کرد: متاسفانه در نتیجه استانداردهای دوگانه در اعمال مفاد عدم اشاعه، سلاحهای هستهای رژیم صهیونیستی که با حمایت و کمک آمریکا تولید شدهاند، همچنان تهدیدی جدی علیه امنیت کشورهای خاورمیانهای عضو معاهده محسوب میشوند.
وی اظهار داشت: این رژیم تروریستی چندین دانشمند هستهای بیگناه را ترور کرده است. این رژیم اشغالگر و متجاوز، در تلاشی باج خواهانه، اخیرا تهدید کرده به تاسیسات هستهای صلح آمیز تحت پادمانهای آژانس در جمهوری اسلامی ایران حمله میکند.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل گفت: به منظور جلوگیری از وقوع یک بحران جدی برای معاهده، کشورهای عضو علاوه بر محکومیت این تهدید به استفاده از زور، لازم است یک اقدام بازدارنده مناسب علیه این رژیم قانون شکن اتخاذ نمایند.
وی تاکید کرد: بدون تردید، در صورت ارتکاب چنین تجاوز احمقانهای، این رژیم بهای سنگینی پرداخت خواهد کرد. به علاوه، منافع عالی ما به عنوان یک عضو معاهده به خطر خواهد افتاد و کنفرانس بازنگری باید سریعا با تهدید رژیم اسرائیل برخورد کند.
تخت روانچی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران از ایجاد منطقه عاری از سلاحهای هستهای در خاورمیانه قویا حمایت میکند و نگرانی عمیق خود را نسبت به تاخیر مستمر و طولانی در قطعنامه ۱۹۹۵ و برنامه اقدام ۲۰۱۰ در خصوص خاورمیانه ابراز میدارد.
وی تصریح کرد: بدون شک تا زمانی که به خطر برنامه سلاحهای هستهای مخفیانه رژیم صهیونیستی رسیدگی نشود، خطر اشاعه بیشتر سلاحهای هستهای در خاورمیانه باقی خواهد بود.
پس از قریب به دو سال و نیم تعویق، دهمین کنفرانس بازنگری معاهده منع اشاعه سلاحهای هستهای -۱ لغایت ۲۶ آگوست ۲۰۲۲- با حضور نمایندگان ۱۸۸ کشور عضو در محل دبیرخانه سازمان ملل آغاز بکار کرد.
تجاوزات، جنایات وحشیانه، وحشی گری و غیر انسانی عربستان سعودی و امارات همراه با چند کشور دیگر در یمن 100 درصد فقط به خاطر ناتوانی، کوتاهی، خیانت و سکوت کشورهای به اصطلاح اسلامی بوده است.
مقام اماراتی نگران فعالیت آمیز هسته ای ایرانه ولی نگران از تجاوزات، جنایات وحشیانه، وحشی گری وانسانی امارات و متحدانش از سال 1394 تاکنون دریمن نیست شرم آور و تاسف بار است.
هیییییییییی
کلا مگر چقدر از دوره ریاست جمهوری آمریکا مونده بعد دوره بعدی دوباره معلوم نیست چی بشه.
وقتی خودتونم میدونید قرار نیست اتفاقی بیفته چرا هی حرف الکی میزنید و نوسان به بازار میدید و اقتصاد رو غیرقابل پیش بینی تر میکنید.
کلا اعلام کنید توافق نمیکنیم بخدا بهتره از این وضعیت
من نمیفهمم توافقی که قبلا تهیه شده مگه بازگشتن به اون سه سال زمان میخواد؟