یورش اخیر نیروهای "اف بی ای" به اقامتگاه "دونالد ترامپ" رئیس جمهور سابق آمریکا در کالیفرنیا (عمارت مار ا لاگو) و اوج گیری نوعی جنگ و منازعه سیاسی تمام عیار میان ترامپ و حزب جمهوریخواه از یک سو، و نظام قضایی آمریکا و اف بی آی و البته حزب دموکرات و جامعه اطلاعاتی-امنیتی آمریکا از سوی دیگر، یکی از مسائل و موضوعات مهمی است که در روزهای اخیر جریانهای سیاسی و رسانهای آمریکایی و حتی بین المللی به نحو قابل ملاحظهای به آن پرداخته اند.
بیشتربخوانید
در این چهارچوب به طور خاص کشف میزان قابل توجهی از اسناد فوق محرمانه دولت آمریکا که مرتبط با تسلیحات اتمی این کشور هستند در اقامتگاه ترامپ و متعاقبا نوعِ واکنش ترامپ و حامیان افراطی اش به این مساله، خبر از ملتهب شدنِ مجدد عرصه سیاست داخلی آمریکا و آغاز دور تازهای از تنش و جنگ قدرت در این کشور میدهد. با این همه، اینطور به نظر میرسد که معادله مذکور، حامل چهار پیام عمده است که توجه به آنها کاملا ضروری به نظر میرسد.
یک: مردم در محاسبات راهبردی و منازعات سیاستمداران آمریکایی هیچ کاره هستند
یکی از ابتداییترین پیامهای تنشهای اخیر در عرصه سیاست داخلی آمریکا با محوریت بورش نیروهای اف بی آی به اقامتگاه ترامپ در کالیفرنیای آمریکا، قربانی بودنِ مردم این کشور و بی توجهی سیاستمداران و احزاب سیاسی اصلی این کشور به آنها است.
در واقع، منازعات اخیر این نکته را بیش از هر زمان دیگری آشکار کرده که جناحها و احزاب سیاسی در آمریکا و حامیانشان در چهارچوب معادلات سیاسی صرفا به منافع خود میاندیشند و در این مسیر هیچ ابایی هم از ایجاد تنش و آشوبهای گسترده داخلی به هزینه مردم آمریکا ندارند. در واقع از چشم آن ها، مردم صرفا ابزاری هستند که در راستای برخی منافع خاصِ سیاسی بسیج میشوند و باید از آنها استفاده کرد.
دو: گزاره فروپاشی ساختار سیاسی آمریکا و افول هژمونی این کشور کاملا جدی است
یکی دیگر از پیامهای تنشهای اخیر سیاسی در آمریکا با محوریت یورش نیروهای اف بی آی به خانه ترامپ، عیان شدنِ بیش از پیشِ سست بودن ساختارهای سیاسی در آمریکا و البته هژمونی ادعایی این کشور در عرصه بین المللی است. در این راستا، تنشهای مذکور تا حد زیادی نشان داده اند که تا چه اندازه خطر قطبیگراییِ سیاسی در جامعه آمریکا جدی است و هر تنشی به صورت بالقوه از این ظرفیت برخوردار است که به یک جنگ و خشونت تمام عیار در این کشور تبدیل شود.
در این میان، تنها چیزی هم که مورد توجه قرار ندارد، قدرت منطق و استدلال است. در این راستا شاهد بودیم که ادعاهای دور و دراز سیاستمداران آمریکایی در بابِ تعهد آنها به قانونمداری تا چه اندازه بی پایه است. کما اینکه حزب جمهوریخواه تنها اندکی پس از طرح اتهامات مختلف علیه ترامپ، به جای اینکه به این نکته بپردازد که اساسا اصلِ موضوع چیست، به صورت کامل و متحد در پسِ وی قرار گرفت و از او حمایت کرد.
در واقع جمهوریخواهان تحولات اخیر در آمریکا را به مثابه تلاشی جهت ضربه زدن به کلیتِ حزب متبوع خود و نَه فقط فردی نظیر ترامپ ارزیابی کرده اند و حتی به ناحق نیز حاضرند که به حمایت از دونالد ترامپ بپردازند. مسالهای که نشان میدهد تا چه اندازه عرصه سیاسی آمریکا چند دسته و پُر از گسلهایی است که هر آن احتمالِ فعال شدن آنها و خلق فجایعی قابل توجه وجود دارد.
سه: گزاره وقوع جنگ داخلی در آمریکا به هیچ عنوان دور از انتظار نیست
یکی دیگر از پیامهای تنشهای اخیر در آمریکا با محوریت اقدام ترامپ در نگهداری اسناد محرمانه دولتی در خانه شخصی خود و متعاقبا جبهه گپریهای جدی سیاسی در این رابطه، ارسال این سیگنال به جامعه آمریکا و البته جهان است که طرح گزاره احتمال وقوع جنگ داخلی در آمریکا به هیچ عنوان بعید یا عجیب و غریب نیست. در این راستا در مدت اخیر حتی شاهد بوده ایم که برخی ناظران و تحلیلگران آمریکایی حتی در این مورد هشدار داده اند و خواستار خویشتن داری جریانهای سیاسی و سیاستمداران آمریکایی در این رابطه شده اند.
استدلال اصلی طرفداران این دیدگاه نیز مبتنی بر این اصل است که قطبی گرایی و شکافهای سیاسی و اجتماعی در داخلی جامعه آمریکا که به طور خاص از زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا در سال ۲۰۱۶ به نحو بی سابقهای تعمیق شده اند، عملا در شرایط کنونی زمینههای مساعدی را جهت وقوع یک انفجار بزرگ در جامعه آمریکا دارند و میتوانند بر بستر اندک تنشهای ایجاد شده در جامعه آمریکا سوار شده و فجایعی بزرگ را خلق کنند.
در این رابطه جهان هنوز صحنههای مرتبط با رژه نیروهای مسلح حامی ترامپ در شهرهای مختلف آمریکا در جراین انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا را فراموش نکرده است. ظرفیتی که هر لحظه امکان دارد در قالب حمایت از ترامپ به وقوع انفجار بزرگ در جامعه آمریکا ختم شود.
چهار: ترامپ و قرار گرفتن در مقابل یک دوراهیِ سرنوشت ساز
یکی دیگر از پیامدهای جنجالهای اخیر با محوریت یورش نیروهای اف بی آی به خانه ترامپ، قرار گرفتن دونالد ترامپ رئیس جمهور جنجالی سابق آمریکا در یک دو راهی سرنوشت ساز است. در این راستا، عدهای از تحلیلگران بر این باورند که اتهامات جدید مطرح شده علیه ترامپ که ذیل قوانین مرتبط با جاسوسی و امنیت ملی آمریکا قرار میگیرند و در نوع خود بی سابقه هستند، کار را برای ترامپ به جایی خواهند رساند که در نهایت وی محکوم به این خواهد شد که موجب درزِ اسناد فوق محرمانه دولت آمریکا به رقبا و دشمنان بین المللی این کشور شده و همین مساله وی را به زندان و یا حتی اعدام رهنمون خواهد کرد.
از چشم اندازی کلانتر نیز، اگر اف بی آی و وزارت دادگستری آمریکا نتوانند اتهامات خود علیه ترامپ را ثابت کنند، به احتمال فراوان وی نه تنها بختِ مسلم پیروزی در انتخابات درون حزبی جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا خواهد بود بلکه حتی شانس فراوانی را نیز پیدا خواهد کرد تا بار دیگر رئیس جمهور آمریکا شود و به کاخ سفید راه پیدا کند. از این رو، ترامپ شرایط کنونی را فرصتی طلایی برای خود میبیند و سعی دارد به هر نحو ممکن، قواعد بازی را در راستای منافع خود وارونه سازد و یک پیروزی طلایی را برای خودش رقم بزند. مسالهای که در صورت تحقق میتواند بار دیگر آمریکا را وارد دورهای از بحران و تنش در دو عرصه داخلی و بین المللی کند. البته که در صورت وقوع این سناریو نیز همانطور که پیشتر گفته شد، مردم آمریکا بزرگترین قربانیان هستند.
منبع: جهان نیوز