نسرین نسیمی، کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز گفت: درمان این بیماری در مرحله حاد، استراحت در بستر تا برطرف شدن التهاب و درد و همچنین دارو درمانی از جمله تجویز داروهای ضد نقرس (مانند کلشی سین و آلوپورینول)، تجویز داروهای مسکن ضد التهاب غیراستروئیدی و داروهای کورتیکواستروئیدی است اما با رعایت نکات تغذیهای نیز میتوان از تشدید این بیماری پیشگیری کرد.
او گفت: پرهیز از مصرف غذاهای سرشار از «پورین»: این غذاها سبب تولید اسید اوریک بسیار زیادی در بدن میشود که تشدید بیماری را به همراه دارد. اغلب غذاهایی مانند گوشت قرمز، غذاهای دریایی (ماهی و میگو)، احشای داخلی مانند کله پاچه، مغز، جگر و ماکیان که منبع خوب پروتئین محسوب میشوند، از میزان پورین بالایی برخوردار هستند.
نسیمی گفت: محدود کردن مصرف غذاهایی که سطح متوسطی از پورین دارد، از جمله مارچوبه، گل کلم، اسفناج، ریواس، لوبیاها، قارچ و عدس، همچنین این موارد در زمان حملات نقرس باید به طور کامل حذف شود.
او گفت: پرهیز از مصرف زیاد چربی ها، زیرا چربی زیاد مانع دفع اسید اوریک میشود و سبب افزایش حملات و درد نقرس میشود.
نسیمی گفت: محدود کردن مصرف گوجه فرنگی و محصولات آن؛ همچنین توت فرنگی و زرده تخم مرغ. این مواد سبب اسیدی شدن خون میشود که این عامل به تشکیل کریستالهای اورات کمک کرده و سبب افزایش حملات نقرس در گروهی از بیماران میشود.
این کارشناس تغذیه گفت: روزانه مصرف دست کم لیوان آب بسیار مفید است. محلول بسیار رقیق شده سرکه سیب یک محلول کمک کننده به این بیماران است که بهتر است با تجویز پزشک مصرف شود.
نسیمی گفت: اگر فرد مبتلا به نقرس دچار اضافه وزن و یا چاقی باشد، بهتر است با نظر متخصص تغذیه به آرامی وزن خود را کاهش دهد، زیرا رژیمهای سخت و شدید میتواند سبب افزایش اسید اوریک در خون شود. البته چاقی به تنهایی نیز میتواند سبب افزایش اسید اوریک خون شود.
او گفت: به طور کلی خوب است بدانیم «ورزش» و «تغذیه صحیح» میتواند از عوارض وخیم نقرس جلوگیری کند.