این یک واقعیت است، که چاقی کودکان سبب افزایش اضافه وزن آنها در سالهای نوجوانی و بزرگسالی میشود و به مشکلات اجتماعی و بیماریهای فراوانی نیز مبتلا میشوند. به عنوان پدر و مادر، باید رویکرد فعالانه برای جلوگیری از شروع زودرس چاقی در کودکان، استفاده شود؛ هیچ راه سریع و آسانی برای کمک به کاهش وزن کودکان وجود ندارد این کار نیازمند تغییرات بلند مدت در سبک زندگی و عادتهای غذایی است که باید در ساختار خانواده گنجانده شوند.
در این گزارش به دلایل مختلف چاقی کودکان و راهکارهایی برای کاهش وزن آنها اشاره شده است.
چه چیزی موجب چاقی در کودکان میشود؟
کودکان به دلایل مختلف اضافه وزن دارند و چاق میشوند. شایعترین علل، عوامل ژنتیکی، نداشتن فعالیت فیزیکی، الگوهای تغذیه ناسالم و یا ترکیبی از این عوامل هستند. تنها در موارد نادر، اضافه وزن ناشی از شرایط پزشکی مانند یک مشکل هورمونی است. آزمایش فیزیکی و برخی تستهای خون میتواند احتمال وضعیت پزشکی را به عنوان علت چاقی نشان دهد.
راهکارهایی برای کاهش وزن در کودکان
۱-خوراکیهای ناسالم را به خانه نبرید
اگر میخواهید به کاهش وزن کودک خود کمک کنید، ضروری است که غذاهای ناسالم را از خانه دور نگه دارید. اگر در آشپزخانه کلوچه، چیپس یا سایر مواد غذایی ناسالم وجود نداشته باشد، کودک شما کمتر وسوسه میشود که آنها را بخورد. وقتی کودک شما قبل از غذا کمی احساس گرسنگی میکند، یک میان وعده سالم به او بدهید، مانند ساندویچهای کوچک کره بادام زمینی سیب و غیره. این میان وعدهها مواد مغذی زیادی را بدون کالری زیاد برای کودک شما فراهم میکند.
۲-تشویق به ورزش روزانه
ورزش منظم باید جزء مهمی در برنامه کاهش وزن کودک شما باشد. اگر کودک شما از نظر بدنی فعال باشد، میتواند کالری اضافی بسوزاند، انرژی بیشتری داشته باشد و قویتر شود. کودک خود را تشویق کنید تا هر روز به نوعی ورزش کند، چه پیاده روی، شنا یا دوچرخه سواری. برای تشویق و حمایت کردن از ورزش فرزندتان میتوانید با او ورزش کنید. همچنین میتوانید فرزندتان را در یک باشگاه ورزشی ثبت نام تا در محیطی بدون قضاوت ورزش کند و دوستان جدیدی پیدا کند.
۳-الگوی خوبی باشید
بسیاری از کودکان از کارهایی که والدین خود انجام میدهند پیروی میکنند، بنابراین مهم است که الگوی خوبی برای فرزندان خود باشید، مخصوصاً وقتی صحبت از عادات غذایی میشود. به عنوان مثال، به جای خوردن چیپس به عنوان میان وعده، یک فنجان میوه بخورید. اگر فرزندتان همیشه شما را در حال تغذیه سالم میبیند، احتمالاً از شما پیروی خواهد کرد.
۴-تحسین کردن
تحسین کودک میتواند به او کمک کند تا به وزن مناسب برسد. به فرزندتان بگویید که به او به دلیل تلاشش برای کاهش وزن افتخار میکنید. به عنوان مثال، اگر متوجه شدید که کودکتان به جای کلوچه، سبزیجات میخورد، حتما به او بگویید که چقدر خوشحال هستید که او انتخاب غذایی بهتری دارد.
۵-برای کاهش وزن عجله نکنید
هرگز ایده خوبی نیست که در تلاش کاهش وزن فرزندتان عجله کنید. اگر به کودک خود بیاموزید که چگونه کالری شماری کند و فقط روی اعداد تمرکز کند، این کار در واقع از نظر عاطفی آسیب زا است. در عوض، فرزندتان را تشویق کنید تا سبک زندگی خود را تغییر دهد، مانند انتخاب میوه به جای آب نبات و روزی حداقل ۳۰ دقیقه ورزش کردن. این تغییرات کوچک میتواند به کاهش وزن کودک شما کمک کند و همچنان با غذا رابطه سالمی داشته باشد.
۶-گنجاندن پروتیین در رژیم غذایی
هنگام تهیه غذا و میان وعده برای فرزندتان، سعی کنید حداقل مقداری پروتئین داشته باشید. این ماده مغذی به کودک شما کمک میکند ساعتها احساس سیری کند، بنابراین کمتر وسوسه میشود که میان وعدههای غذایی ناسالم بخورد. پروتئین همچنین به ترشح هورمونی در بدن کمک میکند که چربی ذخیره شده بدن را آزاد میکند. منابع خوب پروتئین شامل تخم مرغ، کره بادام زمینی، پنیر دلمه، مرغ و بادام است.
منبع: برنا