مطالعه ای جدید نشان میدهد که رژیم غذایی کم چرب و گیاهی غنی از سویا به اندازه هورمون درمانی برای کاهش گر گرفتگی مؤثر است.
یک کارآزمایی ۱۲ هفتهای نشان داد که یک رژیم غذایی گیاهی، گر گرفتگی متوسط تا شدید را تا ۸۸ درصد کاهش میدهد. در حالی که هورمون درمانی این علائم را ۷۰ تا ۹۰ درصد بهبود میبخشد.
این رژیم غذایی ممکن است به زنان کمک کند به طور متوسط ۳.۵ کیلوگرم وزن کم کنند و کیفیت زندگی آنها را بهبود بخشد.
البته برخی از کارشناسان میگویند این مطالعه به اندازه کافی قوی نیست و هورمون درمانی هنوز بهترین گزینه برای کاهش گر گرفتگی شدید است. تحقیقات بیشتری برای تعیین تأثیر رژیم غذایی بر کاهش علائم یائسگی مانند گر گرفتگی مورد نیاز است.
محقق ارشد، دکتر نیل بارنارد، رئیس کمیته پزشکان در دانشکده پزشکی دانشگاه جرج واشنگتن، در یک بیانیه خبری گفت: ما هنوز به طور کامل نمیدانیم که چرا این ترکیب کار میکند؛ اما به نظر میرسد که این سه عنصر کلیدی هستند: اجتناب از مصرف محصولات حیوانی، کاهش چربی، و افزودن یک وعده سویا.
محققان زنان یائسه ۴۰ تا ۶۵ ساله را برای یک مطالعه طراحی موازی در سپتامبر ۲۰۲۰ و فوریه ۲۰۲۱ انتخاب کردند. از ۱۶۶۲ پاسخ دهنده، ۷۱ نفر برای تجزیه و تحلیل دادههای نهایی باقی ماندند.
گروه مداخله یک رژیم غذایی کمچرب و گیاهی را با نصف فنجان سویای پخته شده در روز به مدت ۱۲ هفته دنبال کردند. گروه کنترل هیچ تغییری در رژیم غذاییشان نداشتند.
هر دو گروه روزانه یک مکمل ویتامین B ۱۲ مصرف کردند و از آنها خواسته شد که هیچ مکمل دیگری مصرف نکنند، یا رژیمهای ورزشی را تغییر ندهند.
یک اپلیکیشن موبایلی تعداد دفعات و شدت گر گرفتگی را ثبت کرد. شرکت کنندگان هم نظرسنجی کیفیت زندگی دوره یائسگی را برای ثبت علائم فیزیکی، روانی اجتماعی و ... تکمیل کردند.
دکتر بارنارد درباره محدود کردن حتی روغنها و چربیهای سالم مانند آجیل و آووکادو گفت: چربی موجود در آجیل و آووکادو سالمتر از چربی موجود در لبنیات و گوشت است. اولی چربی اشباع کمی دارد و دومی مملو از آن است. اما روغنها و چربیها چه "خوب" یا "بد" با کاهش وزن تداخل دارند و به نظر میرسد کاهش وزن اضافی به کاهش گر گرفتگی کمک میکند.
محققان مشاهده کردند رژیم غذایی مداخلهای ممکن است منجر به کاهش قابل توجه علائم یائسگی شود. زنان با هفت بار یا بیشتر گر گرفتگی در روز در شروع مطالعه، ۹۳ درصد کاهش علائم را در گروه مداخله تجربه کردند. گروه کنترل در پایان مطالعه ۳۶ درصد علائم کمتری داشتند.
محققان دریافتند که کاهش مصرف چربی و افزایش مصرف فیبر با کاهش گر گرفتگی شدید مرتبط است.