موضوع امروز میز اقتصاد درباره اجرای قانون حساب واحد خزانه با حضور بروز زاده نماینده وزارت اقتصاد ،زنگنه عضو کمیسیون برنامه و بودجه، قنبری معاون مرکز پایش عملکرد وزارت بهداشت بحث و بررسی شد.
سوال: درباره گزارش بانک مرکزی آمار دقیق می فرمایید ؟
برزو زاده: دویست و پنجاه هزار حساب خارج از خزانه داری هستند. بانک مرکزی این قانون را ایجاد کرده است که همه حساب ها باید به حساب واحد خزانه داری منتقل شوند. مدل در بانک مرکزی طراحی شد. تعداد حساب های مجاز هر دستگاه اجرایی مشخص شد و همه باید به بانک مرکزی منتقل میشد. تمام مراودات تمام دستگاه با خزانه داری اکنون در بانک مرکزی در حال اجرا است. و خوشبختانه دست چک هم نداریم و پرداخت ها شفاف است. هیچ کس حق دخل و تصرف در حساب ها را ندارد. با توجه به سال ۹۹ ما سیستم مدیریت مالی دولت را تکمیل کردیم و همه حساب ها فقط باید در حساب خزانه داری باشد. صد درصد حساب واحد خزانه اجرایی شده است. در گزارش مالی دولت ما در اهداف بودجه ای دچار مشکل شدیم. ما دویست و پنجاه حساب خارج از بانک مرکزی داشتیم که اکنون وزارت اقتصاد آن ها را سازماندهی کرده است و آنها را کمتر کرده است.
سوال: اکنون چه میزان حساب داریم؟
برزو زاده : طبق اطلاعات ما تعداد حساب های دانشگاه ها خیلی زیاد است حدود هزار حساب درآمدی غیر خزانه ای دارند ما صورت حساب مالی آنها را خواستیم. باید حساب های قبلی را مسدود و پول را مستقیماً به حساب خزانه منتقل کنند. بانک مرکزی در حال شناسایی حساب های دیگر است. ما نظارت کلان بر حساب ها مقصد نهایی آنها داریم. امسال قرار است حساب های اضافی را بانک مرکزی مسدود کند.
سوال: از جزییات اخبار حساب ها بفرمایید ؟
زنگنه: حدود صد و شصت حساب برای مجموعه های پخش و پالایش است که بخش عمده ای از آنها هنوز منتقل نشده اما تعدادی از آنها مسدود و به خزانه داری منتقل شدند. دلایل مختلفی را وزارت نفت مطرح میکند. اگر دستگاه ها در موعد مقرر انتقال را انجام ندهند مجلس شرکت هایی را که عمل نکردند رو به دستگاه های نظارتی معرفی میکند. قرار شد که ما گزارش کامل دیوان محاسبات و خزانه داری را داشته باشیم چون گزارش باید به تایید مراجع برسد. ما در حوزه منابع متاسفانه هنوز بخش عمده ای از بودجه مربوط به نفت است. ما اولین قدممان شفاف سازی منابع حاصل از فروش نفت است. ما معتقدیم اگر منابع حاصل از نفت را شفاف کنیم قطعا بسیاری از مشکلات ما در بودجه حل میشود. ما منتظر گزارش دیوان محاسبات میمانیم. ما بعد از ظهر نتیجه جلسه مجلس را به اطلاع رسانه ها خواهیم رساند.
سوال: با این طرح مشکل کسری بودجه هم حل خواهد شد ؟
برزو زاده: حساب واحد خزانه مدیریت نقدینگی دارد. ما قرار است شفافیت و پاسخ گویی عمومی داشته باشیم. دستگاه ها نگران اند که ما به حساب آنها دست درازی میکنیم، من تضمین میدهم که ریالی از حساب آنها جا به جا نخواهد شد. ما فقط دنبال این هستیم که حساب ها را ردیابی و کمتر کنیم. اگر ما پول ها را بگیریم و مجدد به حساب آنها بریزیم موجب نقدینگی خواهد شد.
سوال برای عوارض هم این گردش اتفاق خواهد افتاد ؟
برزو زاده: بله دستگاه های اجرایی باید این کار را انجام دهند و نسبت به آن مکلف هستند. وقتی مثلا ما عوارض تهران شمال را نگاه میکنیم میبینیم که پول به حساب خزانه نمی آید اما ما میخواهیم این ها فقط به حساب خزانه بیاید. هر کی در ایران خدمات عمومی میگیرند باید به حساب خزانه منتقل شود. برخی عوارض منتقل به شهرداری و بهداشت است اگر به حساب خزانه نیاید ما نمیتوانیم آنها را مدیریت کنیم.
سوال: چند دستگاه از وزارت بهداشت قانون را اجرایی کردند؟
برزو زاده: تمام حساب های اصلی دستگاه ها در خزانه داری است اما ما نگران آن حساب های فرعی و غیر قانونی هستیم برای پایش این موضوع.
سوال: هیچ دستگاهی نمیتواند قانون خزانه را اجرایی نکند پس وزارت بهداشت چرا هنوز حساب هایش را کامل نکرده است ؟
قنبری معاون مرکز پایش عملکرد وزارت بهداشت : دانشگاه ها قبلا حساب های فرعی داشتند و منابع شان را ممکن است در آنها هم نگه داری میکردند. یک بخش نامه ای به ما ابلاغ شد در تاریخ ۷/۲۰ که طبق آن تمام دانشگاه و موسسات مکلف شدند که از مبدأ بدون واسطه به حساب خزانه داری منتقل کنند. وزارت بهداشت بلافاصله بعد از آن این کار را انجام داد و انهایی که باقی مانده برای شهرستان های کوچک و با امکانات کم است و ما امیدواریم که در صورت ایجاد زیر ساخت های مناسب و اینترنت مناسب تا دو ماه آینده تمام حساب ها به خزانه داری منتقل خواهد شد.
سوال: چه دستگاه هایی باقی مانده است ؟
برزو زاده: ما نیازی به حساب جدید برای خزانه داری ندارین و امکان انتقال فراهم است و تمام دانشگاه ها باید درآمد هایشان را به حساب اصلی وصل کنند. نگرانی دستگاه ها به حق است. ما در حال رسیدگی هستیم و اجازه دسترسی به حساب های آنها به هیچ کس داده نخواهد شد.