توگی، نوعی پختنی در شهرهای جنوبی خراسان بهویژه در دامنههای رشته کوه سیاه کوه است که اغلب در فصل زمستان به عنوان صبحانه تهیه میشود.
این پختنی از جوشاندن ارزن یا گاورس آرد شده و پوست کنده بدست میآید. اهالی جنوب خراسان در کنار کاشت گندم و جو، ارزن نیز میکاشتهاند.
ارزن نسبت به سایر غلات آفات کمتری دارد و نسبت به گندم نیاز به آب کمتری جهت آبیاری دارد. توگی در گذشته و به هنگام بروز قحطی باعث نجات جان افراد زیادی شدهاست.
در فردوس با اضافه کردن شلغم به توگی، تا اندازهای سرماخوردگیهای فصلهای سرد سال را هم درمان میکنند.
شما میتوانید بیاموزید که این طرز تهیه توگی سرداغی را به سادگی آموخته و در منزل تهیه و طبخ نمایید.
مواد لازم:
۲۵۰ گرم گوشت (چرخ کرده)
۳۰۰ گرم ارزن خوراکی (بدون پوست)
۱۰۰ گرم عدس (پخته)
۲ قاشق سوپ خوری زعفران (حل کرده در آب)
۱ قاشق سوپ خوری نعناع داغ
۳ قاشق سوپ خوری سیر داغ
۳ قاشق چای خوری پیاز داغ
۱ قاشق چای خوری زردچوبه
۵۰۰ میلی لیتر آب
۲۵۰ میلی لیتر کشک
نمک و فلفل (به میزان لازم)
طرز تهیه:
پیازداغ، زردچوبه، نمک و فلفل رو توی تابهای میریزیم، گوشت رو به اون اضافه میکنیم و تابه رو روی اجاق میذاریم و با حرارت ملایم گوشت رو تفت میدیم.
آب رو به مواد اضافه کرده و صبر میکنیم تا بجوشه. ارزن خوراکی رو اضافه میکنیم و ۲۰ دقیقهٔ دیگه میجوشونیم تا بپزه.
عدس پخته رو اضافه کرده و مخلوط میکنیم. قابلمه رو از روی حرارت برمی داریم و کشک رو اضافه میکنیم و بعد از مخلوط کردن، دوباره روی حرارت ملایم قرار میدیم و به آرومی هم میزنیم.
اجاق رو خاموش میکنیم، در قابلمه رو میبندیم و ۱۰ دقیقه صبر میکنیم. غذا رو توی ظرف مناسبی میکشیم و روی اون رو با سیرداغ، نعناع داغ، پیاز داغ، زعفران و کشک تزئین کرده و میل میکنیم.