۱۸ مهر امسال بانک مرکزی اعلام کرد بر اساس بخشنامه ۲۳ اسفند ۱۴۰۰ اخذ هرگونه سپرده به عنوان وثیقه نقدی به هر عنوان، قبل و یا بعد از اعطای تسهیلات توسط بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی ممنوع است.
در همین رابطه بخشی از مخاطبان باشگاه خبرنگاران جوان از عدم اجرای این بخشنامه گلایه داشته و خواستار پیگیری موضوع بودند.
یکی از مخاطبان باشگاه خبرنگاران جوان گفت: باوجود این که دیوان عدالت اداری رای رفع مسدودیت پولهای بلوکه شده بخشی از تسهیلات یکی از بانک را صادر کرده، اما شعب این بانک از آن امتناع میکنند.
یکی دیگر از مخاطبان باشگاه خبرنگاران جوان مطرح کرد: مگر قرار نبود دیگر بخشی از تسهیلات بلوکه نشود، اما چرا برخی از بانکها و شعب این را رعایت نمیکنند.
در خصوص بلوکه شدن تسهیلات بانکی که برخلاف بخشنامه بانک مرکزی است رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس هم نکاتی را بیان کرد.
آقای پورابراهیمی گفت: این امر بلوکه شدن بخشی از تسهیلات که توسط برخی بانکها و شعبهها انجام شده خلاف بَیّن قانون و شرع بوده و بانک مرکزی نیز مکلف شد گزارش نظارتی خود را در این رابطه به کمیسیون اقتصادی ارائه کند.
برای پیگیری بیشتر موضوع به سراغ بانک مرکزی رفتیم در این خصوص سخنگوی بانک مرکزی به باشگاه خبرنگاران جوان نکاتی را ارائه داد.
آقای مصطفی قمری وفا گفت: به هیچ عنوان بانکها حق بلوکه کردن هیچ بخشی از تسهیلات را ندارند.
او میگوید: عدم رعایت بخشنامههای یادشده در این زمینه، تخلف از سوی برخی از بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی است و موضوع، مشمول اقدامات نظارتی و طرح در هیئت انتظامی بانکها خواهد شد.
او گفت: چنانچه بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی در راستای بخشنامه شماره ۱۰۰۸۳۲/۹۹ مورخ ۹ تیرماه سال ۱۳۹۹ قبل از اعطای تسهیلات و منوط به توافق قبلی، اقدام به اخذ وثیقه نقدی در قالب سپرده سرمایهگذاری مدتدار از تسهیلاتگیرنده کرده اند، پرداخت سود علیالحساب به سپرده مذکور معادل نرخ سود متناظر با دوره زمانی آن سپرده مشابه سپردههایی که وثیقه تسهیلات نیستند، الزامی است.
در این خصوص آقای ابوذر سروش معاون نظارت بانک مرکزی نیز اعلام کرده بود که بانکهایی که بخشی از وام را بلوکه کردهاند، به هیئت انتظامی معرفی میشوند.
با وجود بخشنامه صریح بانک مرکزی در خصوص ممنوع بودن بلوکه شدن بخشی از تسهیلات، اما به گفته مخاطبان باشگاه خبرنگاران جوان ، تعدادی از بانکها از این بخشنامه پیروی نمیکنند.
یکی از کارشناسان امور بانکی در خصوص چرایی عدم اجرای این بخشنامه توسط برخی از بانکها نکاتی را عنوان کرد.
آقای حجت الله فرزانی گفت: در خصوص بلوکه کردن بخشی از تسهیلات باید گفت این اقدام از نظر شرعی و قانونی ممنوع است.
او میگوید: بانک مرکزی به طور میانگین هر سال این ممنوعیت بلوکه شدن بخشی از تسهیلات را بخشنامه میکند و در یک سال اخیر تقریبا سه مرتبه این مورد بخشنامه شده است.
فرزانی گفت: بانک مرکزی این اختیار قانونی را دارد که در این زمینه ورود و با بانکهای متخلف برخورد کند.
او میگوید: اگر بخشی از تسهیلات دریافتی افراد توسط بانکها بلوکه شده است افراد میتوانند با نامه زدن به اداره رسیدگی به شکایت بانک مرکزی در خواست رسیدگی و شکایت خود را ثبت و از طریق بانک مرکزی این موارد پیگیری و قسمت بلوکه شده آزاد خواهد شد.
این کارشناس امور بانکی گفت: یکی از دلایلی که بانکها اقدام به بلوک کردن بخشی از تسهیلات میکنند این است که بهای تمام شده صکوک به عبارتی هزینه پول برای بانکها بالا است به همین سبب بانکها مجبور هستند درآمد تسهیلاتی خود را افزایش دهند.
او میگوید: یکی از راهکارهایی که بانکها میتوانند نرخ موثر درآمد تسهیلات خود را از ۱۸ درصد مصوب شورای پول و اعتبار افزایش دهند همین سپرده کردن بخشی از تسهیلات یا دریافت وثیقه نقدی است چرا که با آنها میتوانند درآمد جدیدی کسب کنند در کنار این موضوع به سبب این که هزینههای عملیاتی بانکها بالا است بانکها برای ایجاد درآمدی جدید این اقدامات را انجام میدهند.
بر اساس بخشنامه بانک مرکزی بلوکه شدن بخشی از تسهیلات ممنوع است بخشنامه ای که اگر بانک ها به آن عمل نکنند بنا بر وعده های داده شده با آنها برخورد قانونی خواهد شد.
ما ۵ سال دیگ سی و هفت میلیونمون به چه دردی میخوره
یکی از بانکها برای پرداخت 100 میلیون تومان مبلغ 13 میلیون تومان را مسدود کرد و وقتی به بانک مرکزی شکایت کردم و مستندات کافی هم ارائه کردم ، خیلی راحت شکایت منو رد کرد و گفت که این پول تو یه حساب دیگه بلوکه شده و ربطی به وام نداره این در حالیست که زمان پرداخت وام با بلوکه شدن پول یکی است.
عملاً از طرفی یه قانون گذاشتن و از طرف دیگه راه دور زدنش را هم گذاشتن
نمی دونم با این کار می خوان به مردم دهن کجی کنن یا خودشون و مسخره کردن
چرا کسی که در بانک استخدام می شود بعد از ۱۰ سال ابر ثروتمند می شود
البته یک بانک دیگه هم همچین کاری را کرده.
برای ۴۰۰میلیون شما باید ۸۰میلیون اوراق بخری ازاین مبلغ ۴۰تومن بانک بلوکه میکنه و شما وام ۴۰۰میلیونی رو باید یک میلیارد به بانک پس بدی.
من اگر ۸۰میلیون داشتم میزاشتم رو پول خونه دیگه.
اینا مصداق نزول و ربا هم نداره یه چیزی بدتره
هیچ بانکی بدون سپرده گذاری وام نمیده. خود بانک مرکزی هم میدونه.
بعدش میگن برید شکایت کنید!!
خب این چه مسخره بازیه که ملت درگیر شکایت بشن! از اول قانونو درست اجرا کنید.
یعنی خبر ندارن بانکا دارن به مردم زور میگن؟؟؟!!
پولی که بانکها بلوکه کردن رو چطور میشه پس گرفت؟ ایا راهکاری داره یانه؟
قطعا" زور بانک بیشتره
بانک مرکزی برا دلخوشی ما بدبختای ناچار بخشنامه میدن
در واقع باید گفت مملکتو بانکھا دارن میچرخونن تو ھر چیزی ورود کنید یک پای بانک وسطہ مثل اختاپوس روی ھمہ چی خیمہ زدن
مثلا: ملک و مسکن ۔۔ اینقدر ملک ھست کہ بہ اسم بانکھاست کہ آدم تعجب میکنہ این ھمہ سرمایہ چرا باید در اختیار اینا باشہ( یک اقلیت ) وقتی بخش بزرگی از یک جریان اقتصادی دست ی سیستم باشہ خوب معلومہ نہ ارزانی اتفاق میوفتہ نہ توسعہ۔۔ ( بیشتر ملکھای خالی برای بانکھاست چرا باید اینگونہ باشہ مثلا ھزار ملک بہ اسم فلان بانک ۔۔خوب چرا ؟؟؟ )
با اون وامھاشون ھر چی سود میبندن بھش
اگر برای ساخت مسکن وامی بخوای کاری میکنن پشیمون بشی چرا چون با ساخت وساز ارزانی اتفاق میوفتہ تمام سرمایہ این بانکھا بہ خطر میوفتہ
سالھاست برای خودشون دولتی راہ انداختن و با سرمایہ ملت گردن کلفت کردن زیر بار ھیچ بخشنامہ و بندی نمیرن
فکری بہ حال این بانکھا کنید ھر کاری دلشون بخواد میکنن
یعنی 20 میلیون بلوکه کرد 40 میلیون بهم وام داد
اون 20 میلیون سود بهش تعلق نمیگیره و حتی بعنوان معدل حساب هم بحساب نمیاد و تاپایان بازپرداخت بلوکه هستش. الان چجوریه درسته این وام؟
درهرصورت من اون زمان سریع به پول احتیاج داشتم و زیر یک ماه این وامو دریافت کردم.
یعنی 20 میلیون بلوکه کرد 40 میلیون بهم وام داد
اون 20 میلیون سود بهش تعلق نمیگیره و حتی بعنوان معدل حساب هم بحساب نمیاد و تاپایان بازپرداخت بلوکه هستش. الان چجوریه درسته این وام؟
درهرصورت من اون زمان سریع به پول احتیاج داشتم و زیر یک ماه این وامو دریافت کردم.
یعنی 20 میلیون بلوکه کرد 40 میلیون بهم وام داد
اون 20 میلیون سود بهش تعلق نمیگیره و حتی بعنوان معدل حساب هم بحساب نمیاد و تاپایان بازپرداخت بلوکه هستش. الان چجوریه درسته این وام؟
درهرصورت من اون زمان سریع به پول احتیاج داشتم و زیر یک ماه این وامو دریافت کردم.
الهم عجل الولیک الفرج
یکی هست پیگیر کنه پولم را بگیره
پراید در زمان خودش قیمتی در حدود ۶ هزار دلار داشت. یعنی زمانی که دلار ۱۰۰۰ تومان بود، قیمت پراید ۶ میلیون تومان بود. دلار که ۳ هزار تومان شد، پراید در حدود ۲۰ میلیون تومان شد. الان که دلار به حدود ۳۸ هزار تومان رسیده، باید پراید به ۲۴۰ میلیون تومان برسد یعنی اینکه منتظر طوفان گرانیها باشیداز ماست که برماست من دیگه هیچ امیدی ندارم
بنده مبلغ150میلیون تومان ازبانک مسکن شهرستان تویسرکان وام گرفته ام که مبلغ36میلیون آن رامسدودکرده چندین باربه بازرسی بانک مرکزی وبانک مسکن تماس گرفته ام که متاسفانه هربارجواب سربال به بنده می دهند حتی مدیر بانک مسکن هم میگوید بخشنامه ایی دراین خصوص به ما اعلام نشده است.خواهشمندم موضوع را پیگیری نمایید
می خوام وام مسکن ملی از بانک مسکن بگیرم بعد از ۱۰ سال گفت ۵۰ باید تو حسابت باشه تا پرونده بره اعتبارات
نمیدونم خبر برای پخش ندارید یا علت دیگه داره که بیشتر خبرهای شما تکراری شده. همین مطلب رو کمتر از یک ماه پیش قرار دارید. چیزی که قرار نیست درست بشه و فقط در حد حرف باشه چرا میذارید تو خبرها؟
ما کاسب ها که بدبخت شدیم این دولتم که اصلا بفکر ما نیست،این بانک ها هم ما را بدبخت تر کردن
یک ریال تسهیلات اگر شما دیدید ما هم دیدیم
من پارسال ۲۰۰ میلیون از بانک صادرات وام گرفتم بااینکه سود وام هجده درصد بود ۳۵ میلیون پول من را بلوکه کردن لطفاً پیگیر وام بانک صادرات استان فارس و شیراز هم باشین بانک ها فقط فکر منافع خودشون هستن