آقای محمدرضا فرزین رئیس کل جدید بانک مرکزی با حضور در رسانه ملی در بخش گفتوگوی ویژه خبری ضمن پاسخگویی به سوالات مجری به تشریح برنامههای خود پرداخت.
سوال: مهمترین برنامه شما برای کنترل بازار ارز چیست؟
فرزین: وقتی نرخ ارز تعیین میشود باید به دوگانه رفاه و اشتغال توجه کرد. در خصوص سیاست اعلامی تثبیت ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان در سامانه نیما، اکنون میانگین این سامانه ۲۹ هزار تومان بوده و بنابر نرخ اعلامی در سامانه نیما است و از فردا با نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان عرضه خواهد شد. ارز نیما مختص صادرات نفت و بخشی پتروشیمی است و روزانه بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون دلار در این سامانه عرضه صورت گرفته است. در هفته آینده عرضه ارز در سامانه نیما افزایش خواهد یافت و تلاشمان این است کلیه نیازها پوشش داده شود.
اشکالی که وجود دارد عدم تطابق ارز سامانه نیما با نقشههای تجاری است که امیدواریم حل شود. نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی ارز نیما را متعادل میکند و میتواند نیاز بازار را تامین کند؛ اما یک بازار مبادله ارزی ایجاد خواهیم کرد که کل ارزهای مبادلهای در آن مبادله خواهد شد؛ این بازار قاعدتا نوسان نرخ خواهد داشت. مسئله اساسی کشور علامتدهی نرخ در بازار آزاد است که معتقدم این نرخ تحریف شده است. در ۹ ماه گذشته صادرات غیرنفتی حدود ۳۶ میلیون دلار بوده و ۴۲ میلیارد دلار واردات داشتهایم؛ بنابراین از این لحاظ مشکل نداریم و نباید از لحاظ بنیادی برای ارز مشکل وجود داشته باشد. از طرفی ارز ۴۲۰۰ تمام نیازها را پوشش میداد، اما این ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی برای کالاها است.
سوال: این ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی برای کدام کالاها خواهد بود؟
فرزین: کالاهای اساسی، ماشین آلات از این موارد است و به صادرکنندهها آسیب نخواهد رسید. نرخ ارز ۴۴ هزار تومان نیست، حتما در بازار مداخله خواهیم کرد و مدیریت میکنیم تا نرخ کاهشی شود. به دلیل عوامل انتظاری نرخ بازار آزاد تحریف شده و شدیدا افزایش پیدا کرده است. اکثرا نیازهای بازار آزاد را در بازار مبادلهای تامین خواهیم کرد و در این راستا تلاش میکنیم.
سوال: برنامه شما برای نظام بانکی چیست؟
فرزین:بیش از ۲۰۰ هزار پرسنل در این بخش وجود دارد. مسله اصلی عدم نظارت دقیق در بانک مرکزی و عدم پایبندی به نظام بانک مرکزی است باید مقررات در بانکها مو به مو اجرا شود. چند سیاست جز برنامههای ما است اول باید نطام بانکی به سمت تخصصی رود عملا بانکهای تخصصی تفکیک نشده اند و باید برای هر کدام مقررات جداگانه تعریف شود. از اشکالات امروز این است که بر مصرف کنترل لازم نمیشود اگر مصرف پول را کنترل نکینم عقود رعایت نمیشود. مسئله دیگر این که باید بانکها از بنگاهداری خارج شوند، باید تسهیلات خرد و قرضالحسنه توسعه پیدا کند. مورد دیگر بانکها و موسسات ناتراز است در طی دوران ریاست خود این موضوع قطعا کنترل خواهد شد.
در سیاستهای پولی از ابزار متداول استفاده میشود یکی از روشهای متداول کنترل ترازنامهها است بانک مرکزی چندین سال است که بخش دارایی را کنترل میکند باید سمت چپ و راست ترازنامه کنترل شود تلاش این است از سیاست پولی استفاده شود.
سوال: با بانک های متخلف برخورد می شود؟
فرزین: سیاستهای جدید که اعلام شود بانکهایی که آن مقررات را رعایت نکنند با آن ها برخورد لازم میشود. در برخی حوزهها اختیار لازم را بانک مرکزی ندارد که به دنبال دریافت این اختیارات هستیم.
سوال: برنامه شما برای رشد تورم چیست؟
فرزین: حفظ ارزش پول ملی و کنترل تورم وظیفه بانک مرکزی است. البته که کنترل تورم تنها با اقدامات بانک مرکزی امکان پذیر نیست برای کنترل تورم باید هماهنگی بین بخشهای متخلف اقتصادی ایجاد شود و با سیاستهای پولی تنها این موضوع را نمیتوان کنترل کرد. باید هئیت ثبات مالی ایجاد شود. هدف این است که از سیاستهای پولی در بانک مرکزی استفاده شود.
سوال: نرخ بهره چگونه خواهد شد؟
فرزین: نرخ بهره مصوبه شورای پول و اعتبار دارد و یک گواهی سپرده با نرخ ۲۳ درصد به تازگی منتشر شده است که از این ابزار استفاده خواهیم کرد.
سوال: حساب واحد خزانه چه می.شود؟
فرزین: حساب واحد خزانه به این معنا است که منابع شرکتهای دولتی را بانکها اخذ کنند. برای اینکه پولها پارک، تا تورم ایجاد نشود معتقدم باید یک بازنگری شکل بگیرد. برخی بانکهای برای نیازهایشان از آن استفاده میکنند. در این زمینه بررسی مجدد خواهد شد.
سوال: برای کنترل نقدینگی چه هدفی را دنبال می کنید؟
فرزین: بانک مرکزی یک هدفگذاری ۳۰ درصدی را دارد. همین سیاست را دنبال میکنیم. اگر کنترل بیش از اندازه داشته باشیم، مشکلاتی ایجاد میشود. باید ارزیابی بیشتری در ماههای ۱۱ و ۱۲ شود.
سوال: بانک های قرص الحسنه توسعه پیدا میکنند؟
فرزین: قرض الحسنه در این چند سال اخیر رو به توسعه بوده است. به طور مثال این بخش در بانک ملی ۱۰۲ درصد رشد کرد. هر چه این نوع تسهیلات افزایش یابد قاعدتا رضایت مردم از نظام بانکی بیشتر خواهد شد و تلاش خواهیم کرد توسعه پیدا کند.
سوال: ارز نیمایی ۲۸ و هزار و ۵۰۰ پایان مشخصی دارد؟
فرزین: فعلا یک دوره یک ساله ادامه خواهد داشت برای اینکه پیام ثبات را به بازار کالا دهیم.
الف- تصمیمات یک شبه و غیر کارشناسی بانک مرکزی در سرکوب دلار نیمایی و نگه داشتن آن بصورت دستوری در قیمت 28500 تومان توسط رئیس بانک مرکزی سابق و جدید و فاصله حدود 12 هزار تومانی با دلار بازار آزاد که منجر به ایجاد یک دلار رانتی برای قاچاقچیان و واردکنندگان و دلالان و نورچشمی ها شده و عملا مثل دلار 4200 به ضرر شرکتهای صادراتی و تولیدی و سهامداران بورسی آنها شده است.توجه کنید اجناس در بازار با دلار آزاد فروخته میشود.پس سود دلار 28500 به شما مردم نمیرسد.به واردکننده میرسد.
ب- عدم کاهش قیمت گاز مصرفی شرکتها و صنایع داخلی با توجه به کاهش شدید قیمت گاز در جهان و پایان زمستان سخت در اروپا و اقدامات غیر کارشناسی وزارت نفت برای بالا بردن قیمت گاز و خوراک صنایع داخلی و بورسی در بودجه که منجر به ضرر صنایع داخلی بخصوص پتروشیمی ها و سهامداران بورس شده است.در یکماه گذشته قیمت گاز جهانی 30 درصد کاهش یافته.
ج- اقدامات غیر کارشناسی بانک مرکزی با بالا بردن نرخ بهره بانکی و سود بانکی که منجر به بالا رفتن بهره وام های تولیدی و پروژه های توسعه محور و ضرر به صنایع تولیدی و بورسی شده.و منجر به افزایش تعطیلی صنایع داخلی و ضرر به تولید ملی میشود.
سود بانکی یک عده بازنشسته بالا میرود.اما هزینه وام های تولیدی ها خیلی بالا میرود.بفهمید.
د- همه موارد بالا متاسفانه سیاستهای اشتباه و غیر کارشناسی ستاد هماهنگی اقتصادی دولت بخصوص بانک مرکزی وزارت اقتصاد و وزارت صنعت و نفت با مصوبات غیر کارشناسی در مجلس باعث ضرر به اقتصاد و تولید و صنایع صادراتی و بورسی شده و ضرر آن به قشر محروم و متوسط جامعه و سهامداران بورس وارد شده است.از تجربیات گذشته کی میخواهید درس عبرت بگیرید؟
جناب پروفسور بیسواد
قبلتر ارز 4200 جهانگیری بود حالا ارز 28500 فرزینی
همه فروشنده هام کالاهاشونو به ارز 42000 تومنی حساب میکنن و این وسط یه عده از رانت استفاده میکنن
فقط از اینجا میسوزم که سوریه تو جنگ نرخ ارزش رو ثابت نگه داشت و بدتر از اون دولت دوست و برادر طالبان تونست ارزش پول ملی خودشو رو نسبت به ریال ایران 80 درصد رشد بده . یه موقع سوئیس و ژاپن و کشورهای حاشیه خلیج فارسم ارزو بود حالا طالبانم آرزوست طااااااااالبان جناب مسئول طالباااااان
این راه حل نیست
این راه حل نیست
اگر گوش شنوایی هست بدونه این راه حل نیست
الان چرا ارز باید با نرخ دستوری 28500 تومن باید فروش بره وقتی فقط
یه عده دلال و وارد کننده خاص به این نرخ دسترسی دارن ؟ و مطمئن باشید تولید کننده ها از این نرخ دستشون کوتاه و محروم خواهد بود
على بركت الله.