در برنامه امشب گفتگوی ویژه خبری موضوع مقایسه وجوه مختلف مسکن ویلایی و مسکن آپارتمانی و موانع تحقق مسکن ویلایی در کشور با حضور ابوالفضل نوروزی، سرپرست دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، محمد منان رئیسی، دانشیار معماری و مدیر مرکز مطالعات معماری و شهرسازی اسلامی دانشگاه قم و زمانی معاون فرهنگی تبلیغات اسلامی بحث و بررسی شد.
سوال: تاکنون چه تعداد واحد مسکونی ویلایی ساخته و تحویل داده شده است؟
نوروزی: ما هر جا که بتوانیم زمین تامین کنیم، سیاست اول وزارت راه و شهرسازی ساخت مسکن یک طبقه حیاطدار است. در پنج ماه گذشته در این راستا تلاشهای زیادی انجام شد. تاکنون در استان یزد این فرآیند انجام شده است. در استان خراسان جنوبی در تمامی مناطق این استان مسکنها ساخته شده و به زودی تحویل مردم خواهد شد.
در یکی از شهرهای نزدیک بیرجند ویلاهای یک طبقه برای متقاضیان ساخته شده است. در بوشهر هم این کار انجام شده است. عموم شهرهای زیر پنجاه هزار نفر فرایند ساخت این خانه های ویلایی آغاز شده است. برخی جاها زمین تحویل مردم شده است و خود افراد کار ساخت را انجام میدهند. در ابتدا این اراضی دو سال اجاره موقت داده میشوند و بعد از ساخت نود و نه سال، تمدید میشود. در شرایط کنونی امکان واگذاری زمین به فرد دیگری وجود ندارد.
علاوه بر شهرهای زیر پنجاه هزار نفر یک روش سومی هم وجود دارد که ما در حال کار کردن بر روی آن هستیم. ما یک روش برای واگذاری این زمینها به مردم داریم. در هزار و دویست شهر، اکثرا پروژههای یک طبقه آغاز شده است. اکنون من نمیتوانم آمار دقیقی بدهم چون هر کدام در مرحله مختلفی هستند.
سوال تاکید بر ویلایی سازی چه میزان ضرورت دارد؟
رییسی: اهمیت این موضوع در کشور ما از جهات مختلف قابل بررسی است. آپارتمانسازی با فرهنگ ما خیلی ناسازگاری دارد. در دهه اخیر طبق آمار داده شده ساکنان خانه های ویلایی امتیاز بالاتری داشتند. ساکنان خانههای متراژ پایین آپارتمانی از سلامت روانی کمتری برخوردار هستند. تعاملات اجتماعی بین همسایه ها به مراتب کمتر از ویلایی نشینها است. هر روز تعطیلی کلانشهرهای ما به دلیل این ساختمانهای بلند است.
سوال: نظر شما درباره ساخت خانه های ویلایی چیست؟
زمانی : تربیت فرزندان در محیط گسترده و حیاط بیرون خانه تحقق پیدا میکند چیزی که در آپارتمان امکان وجود آن وجود ندارد. این برگشت به فطرت مردم در داشتن خانه های وسیع است، اینگونه اتفاقات مذهبی هم تحقق بیشتری پیدا میکند.
سوال: ظرفیت و امکانات لازم برای ساخت واحد های ویلایی وجود دارد؟
نوروزی: ما اجازه توسعه افقی شهرها را ندادیم. ما محدوده شهرها را بستیم. در نقاط مختلف کشور مشکل خاصی نداریم و در کلانشهرها هم میشود اقداماتی انجام شود به جز در مناطق کوهستانی و شمالی. هزینه ساخت واحدهای یک طبقه کمتر از آپارتمانی است اما هزینه زیرساخت بیشتر میشود. بررسیهای ما نشان میدهد که به طور میانگین هزینههای یک طبقه صد و پنجاه میلیون تومان است که تنها باید هزینه آمادهسازی زمین پرداخت کنند. در کل هزینه های واحد یک طبقه بسیار کمتر است و ما باید به سمت ساخت اینها برویم.
سوال: این موضوع چه مزیتی میتواند برای ما داشته باشد؟
رییسی: ما یک هزینه مستقیم و یک هزینه پنهان داریم. پنجاه درصد هزینه های ساخت هزینه زمین است که در این مسکنها هزینه زمین حذف میشود. در این خانهها هزینه مشاعات حذف میشود. اگر اینها در نظر بگیریم آپارتمان گران تر از این واحدها خواهد شد. یکی از مهمترین هزینههای غیر مستقیم بحث آلودگی هواست. ما باید از تهران عبرت بگیریم. نوع تمرکز ما در تهران باعث آلودگی هوا میشود.