جوانهها میتوانند به خانواده غلات مثل برنج و جو تعلق داشته باشند یا به خانواده حبوبات مثل عدس و یا آفتابگردان و سایر دانهها.
این جوانهها برای سلامتی بسیار مفید هستند. میتوان جوانهها را به سالاد اضافه کرد. یا آنها را با املت سرو کرد و یا این که در تهیه سوپها یا پوره سبزیجات به کار برد. همچنین میتوان آنها را به تنهایی نیز استفاده کرد.
جوانهها، بمب ویتامین
جوانهها سرشار از ویتامین هستند، یعنی بیشتر از دانههای خشکی مانند غلات و حبوبات ویتامین دارند. به طور دقیقتر جوانهها در مقایسه با این مواد غذایی حاوی ۳ تا ۶ برابر ویتامین بیشتری هستند. جالب اینجاست که جوانهها ویتامین بیشتر و کالری کمتری دارند. به طور کلی جوانهها حاوی ویتامین C و آنتی اکسیدانها هستند که با بیماریها مقابله میکنند و باعث جذب بهتر آهن موجود در سبزیجات میشوند. برای بهرهمندی از مواد مغذی و ویتامینهای موجود در جوانهها هر روز بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرم جوانه میل کنید. فرقی نمیکند چه وقتی از روز باشد. کارشناسان تغذیه میگویند جوانهها، غنیترین منبع آمینواسیدها (برای پروتئین)، ویتامینها و مواد معدنی محسوب شده همچنین به دلیل فیبر کافی آنها را به عنوان میانوعده پیشنهاد میکنند.
خواص شگفت انگیز جوانه گندم
یکی از جوانههایی که طرفداران بسیاری دارد جوانه گندم است. به دلیل اینکه هم مصرف خوراکی دارد و هم از آن ماسک تولید میشود و هزار و یک فایده دیگر. سلنیوم و منیزیم موجود در جوانه گندم در پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان موثر شناخته شده است. به اعتقاد برخی از متخصصان پوست، مو و زیبایی، جوانه گندم در درمان ریزش مو، رفع شوره سر و رفع انواع جوش صورت و ناراحتی پوستی موثر است. کسانی که از یبوست، خستگی و بیحالی، کلسترول بالا و دردهای عضلانی رنج میبرند، باید از این ماده غذایی کمک بگیرند و در اینکه اگر میخواهید لاغر شوید، پودر جوانه گندم را همراه با ماست یا سالاد کاهو ۱۰ دقیقه قبل از صرف غذا و اگر میخواهید چاق شوید، آن را ۱۰ دقیقه بعد از غذا میل کنید. جوانه گندم به دلیل مصرفکننده بسیاری که دارد در اکثر سوپرمارکتهای بزرگ در بستههای آماده به فروش میرسد.
جوانه شبدر را دستکم نگیرید
جوانه شبدر به تنهایی یک دکتر پوست است و مصرف آن پوستتان را جوان میکند. از دیگر خواص شبدر میتوان به خاصیت تصفیهکنندگی و تنظیم فعالیتهای کبدی آن اشاره کرد که در نهایت باعث طراوت و شادابی پوست صورت میشود. از جوانه شبدر میتوان برای درمان پرفشاری خون نیز استفاده کرد. شبدر و جوانه آن سرشار از ویتامینهایی مانند A، C و همینطور آهن و کلسیم است. بررسیها نشان میدهد مصرف جوانه شبدر برای آرامش اعصاب بسیار مفید است و مصرف آن بهویژه به زنان میانسال که در آستانه یائسگی قرار دارند، توصیه میشود.
جوانه عدس دوستدار قلب شما
جوانه عدس تمامی هشت اسیدآمینه ضروری مورد نیاز بدن را دارد، ولی کارشناسان تغذیه ترکیب جوانه عدس با ذرت، گندم یا برنج را پیشنهاد میدهند به دلیل اینکه کیفیت پروتئینی، جوانه عدس را بهتر میکند. جوانه عدس دارای ویتامین A، C، خانواده ویتامینهای B، فولیکاسید، اینوزیتول، برم، کلسیم، کلر، مس، آهن، منیزیم، پتاسیم و پروتئین است. جوانه عدس خاصیت آنتیاکسیدانی دارد و همچنین تصفیه کننده خون و کاهنده قند خون است. همچنین به شستوشو و تحریک کلیهها، سیستم غدد فوقکلیوی، به تقویت قلب و عروق، افزایش انرژی و قدرت حیاتی کمک میکند. میزان فیبر محلول در جوانه عدس در مقایسه با دانه عدس به میزان ۳۰۰ درصد افزایش مییابد. فیبر محلول در آب موجود در جوانه عدس به کاهش کلسترول، فشار خون، قند خون و تنظیم میزان انسولین خون کمک میکند.
جوانه ماش انرژیزای طبیعی
امروزه یکی از جوانههای محبوب، جوانه ماش است. جوانه ماش ترد و خوشمزه است و طعم آن کمی به شیرینی میزند از مزیتهای آن این است که هضم آن نسبت به ماش پختهشده راحتتر است.
مصارف درمانی جوانه ماش سمزدایی بدن و خاصیت مدر بودن است. جوانه ماش نیز مانند جوانههای دیگر سرشار از ویتامین C است که این مقدار در ماش پخته وجود ندارد. جوانهماش برخلاف دیگر سبزیجات که هرچه بیشتر رسیده میشوند خواص تغذیهای آنها کاهش مییابد، خواص خود را تا زمانی که به مصرف برسد حفظ میکنند.
جوانه نخود بمب انرژی
مواد معدنی موجود در دانه نخود هنگام جوانه زدن به میزان حداقل پنجبرابر افزایش مییابد. جوانه نخود سرشار از پروتئین است. از فواید درمانی این جوانه انرژیبخش میتوان به ضدعفونیکنندگی، محرک ادرار، مفید برای معده و کرمزدا بودن آن اشاره کرد. از طرف دیگر نخود هنگام جوانه زدن نرمتر و قابل هضمتراست. جوانه نخود را میتوان به صورت خام یا بخارپز استفاده کرد. برای بخارپز کردن نباید مدت پخت بیش از ۱۵ دقیقه باشد.
جوانه آفتابگردان حافظ سیستم عصبی
دانههای آفتابگردان جزء سادهترین و سریعترین دانههایی است که بهراحتی جوانه میزند، اما به محض اینکه دانهها جوانه زد باید آنها را مصرف کرد یا پس از حدودا سه روز آن را همراه جوانه و برگهای روییده از آن به اندازه دو یا سه سانتیمتر مورد استفاده قرار داد. جوانه دانه آفتابگردان سرشار از ویتامینهای B، پروتئین گیاهی، اسیدهایآمینه چرب ضروری و مفید است. جوانه آفتابگردان در سلامت سیستم عصبی، قلبی – عروقی و دستگاه گوارش نقش بسزایی دارد. جوانه آفتابگردان از آن دست جوانهها نیست که عموم با آن آشنایی داشته باشند. اکثرا به عنوان تخمه از آن استفاده میکنند.