سید حمید روحانی، رییس بنیاد تاریخ پژوهشی و دانشنامه انقلاب اسلامیگفت: حضرت امام خمینی (ره) نعمتی عظیم با ویژگیهای بینظیر بودند که در کشور ما حضور داشتند؛ مهمترین ویژگی ایشان آزاداندیشی بود. حضرت امام همیشه آزادی انتخاب را در اختیار همه، حتی خانواده خود قرار میداد. ایشان عدالتخواه بودند و این مسئله حتی در خانه امام خمینی (ره) وجود داشت. روایتی است درباره زمانی که ایشان از یک قصابی خرید میکردند؛ امام خمینی (ره) از آنجایی که آن قصاب گوشتهای بهتری را نسبت به دیگران به حضرت امام میداد ارتباطشان را با آن قصابی قطع کردند.
روحانی اظهار کرد: امام خمینی (ره) با مردم بود و با آنها با صداقت رفتار میکرد؛ ایشان با تمامی افراد صحبت میکردند و ملاقات خود را در بین مردم انجام میداد. صداقت حضرت امام (ره) باعث شد مردم به ایشان اعتماد کنند و به ایشان وفادار باشند. حضرت امام با وجود آن که در حوزههای علمیه جامعهشناسی درس نمیدادند، دانش بسیاری در این حوزه داشتند.
وی در ادامه اظهار کرد: در دوران ستمشاهی مردم مانند برده بودند؛ از طرفی به مردم این باور را داده بودند که نمیتوانند کاری کنند. افراد در ایران باور کرده بودند که توانایی نوآوری و فناوری ندارند به همین دلیل متخصصان غربی به ایران میآمدند و دست به غارت میزدند.
او گفت: شاه بودجه یک سال کشور را در جشنهای غیر ضروری مصرف میکرد در حالی که مردم در روستاها غذایی نداشتند. کسی در آن زمان نمیتوانست علیه شاه صحبت کند و کوچکترین اقدامی علیه شاه منجر به شکنجه افراد میشد.
روحانی در ادامه اظهار کرد: امام خمینی (ره) میخواستند تا فرهنگ مردمی و انساندوستانه اسلامی را به جهان صادر کند. این اندیشه سازنده و ارزشمند است و میتواند ملتها را به سمت رشد و پیشرفت هدایت کند.
وی در آخر گفت: امام خمینی (ره) به مدت ۱۵ سال تمام نیروی خود را به کار گرفتند تا ملت ایران را نجات دهند و در تمام این مدت با مردم ارتباط برقرار کردند و صحبت کردند. اگر این صحبتها نبود مردم با یکدیگر درگیر میشدند و یکدست نمیماندند.