داوود منظور رئیس سازمان امور مالیاتی در میز اقتصاد در خصوص اقدامات و دستاوردهای سازمان امور مالیاتی کشور توضیحاتی را ارائه داد.
سوال: آخرین اقدامات صورت گرفته در سامانه مودیان را بفرمایید؟
منظور رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور : با توجه به مصوبه اعضای ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در تاریخ یازده مرداد ۱۴۰۱ و در چارچوب فراهم آمدن زیرساختها و سامانههای لازم برای اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانههای مودیان، این قانون به شکل تدریجی و مرحلهای اجرا شد.
در حال حاضر ۴۰۰ شرکت بورسی با اجرای این طرح وارد سامانه فروشگاهی شده اند و به موجب این مصوبه قانونی، مشمولینی که برای عضویت دراین سامانه فراخوان میشوند، مکلفند برای خرید و فروش تمام کالاها، صورت حساب الکترونیک صادر کرده و نسخهای از آن را برای سامانه پایانههای فروشگاهی ارسال کنند.
۵۰ هزار شرکت در حال حاضر صورت حساب دریافت کرده اند، امیدواریم مابقی شرکتهای دولتی هم به این سامانه بپیوندد؛ همچنین هر شرکتی وارد نشود، مشمول جریمههایی خواهد شد.
سوال: آماری از فرار مالیاتی در کشور دارید؟
منظور گفت: از ابتدای سال آینده تمامی شرکتها وارد سامانه فروشگاهی میشوند. تلاش ما این است تا افرادی را که فرار مالیاتی داشتند شناسایی کنیم. آمارها در سال جاری نشان میدهد که سه و نیم میلیون نفر از فعالان مشاغل در سال گذشته به ما اظهارنامه ندادهاند، وظیفه نظام مالیاتی نظارت بر سامانه مودیان است.
سوال: چه مشوقهایی برای شرکتهای بورسی دارید؟
منظور: قرار است رشد مالیات در سال آینده حدود ۵۴ درصد باشد البته بخشی از این رشد متناسب با تورم رخ میدهد مخصوصا در مالیات ارزش افزوده و کالا و خدمات. همین اتفاق نیز در ارتباط مالیات عملکرد واحدهای اقتصادی رقم خواهد خورد.
سوال: تفکیک حساب شخصی و تجاری به کجا رسید؟
منظور: تفکیک حساب شخصی و تجاری در ابتدا موضوعی مالیاتی نیست، بلکه به حوزه بانک مرکزی و برای شفافیت عملیات بانکی فعالان اقتصادی بازمیگردد و این شناسایی برای نظارت و کنترل بر موضوعاتی همچون پولشویی و ... است.
حدود ۹ میلیون حساب شناسایی و به بانک مرکزی اعلام شده است، در واقع حسابهای شخصی و تجاری در حوزه بانک مرکزی قرار گرفته است، حال باید راستیآزمایی کنیم که یک فعال اقتصادی این صورتحساب را صادر کرده است یا خیر و اینکه آیا همه صورتحسابها به دست او صادر شده است.
در حقیقت در سامانه مشترکی که بین سازمان امور مالیاتی و بانک مرکزی ایجاد شده است و در وبسرویسی که ایجاد کردهایم، همه حسابهایی را که در اختیار داریم به بانک مرکزی اعلام میکنیم که تاکنون ۸ میلیون حساب نزد ما به عنوان حساب مالیات معرفی شده اند.
سوال: وصول منابع مالیاتی امسال به کجارسید؟
منظور: در سال ۱۴۰۰ رشد ۵۸ درصدی در وصول مالیات را تجربه کردیم به طوری که در دولت سیزدهم نسبت به چند سال اخیر ماهانه وصول مالیات از ۱۵ همت( هزار میلیارد تومان) به ۲۵ همت رسیده است. در هشت ماه ابتدای امسال هم ۳۱۰ هزار میلیارد تومان وصول کردیم؛ این آمار در مدت مشابه سال گذشته ۱۹۲ همت بوده که ۶۲ درصد رشد وصول مالیات داشتهایم.
امسال ۷۷ درصد مودیان ما خوش حساب بودند که به بانک مرکزی اعلام شدند، هدفگذاری درآمدهای مالیاتی برای سال آینده مالیات ۶۷۰ همت در بودجه خواهد بود و سمت افزایش سهم مالیات در بودجه حرکت میکنیم.
امسال ۶۰ درصد بودجه دولت را از طریق مالیات تامین کردیم و هدفگذاری برای ۸۰ درصد در بودجه سال آینده است.
امسال حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان پرونده مالیات تعیین تکلیف شد و بخشی دیگر پرونده هم تا ماههای آینده تعیین تکلیف خواهد شد.
در هشت ماه امسال یک میلیون مودی جدید نیز شناسایی شد که به افزایش کیفیت رسیدگیها کمک میکند تا کتمانهای درآمدی را شناسایی کنیم و مالیات بهتری وصول کنیم.
سوال: مالیات خانههای خالی به کجا رسید؟
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور: تا به امروز آمار ۵۲۰ هزار خانه خالی به سامانه امور مالیاتی داده شده، اما مطمئن نیستیم چه تعداد از این واحدها واقعا خالی هستند چرا که از اعتراضات ثبت شده، ۲۱۶ هزار اعتراض وارد بوده یعنی شناسایی این ۲۱۶ هزار واحد خالی غلط بوده و اگر قانون اشتباه است باید آن را اصلاح کنیم.
از خودروهای گران قیمت بالغ بر ۴۳۰ هزار میلیارد تومان مالیات وصول کرده ایم.