طرح جدید اتصال متقابل پیامرسان‌های داخلی به یکدیگر ممکن است سوالاتی برای کاربران ایجاد کند که دانستن پاسخ آن ها کمک کننده است.

یکی از مشکلاتی که عموما کاربران پیامرسان‌های داخلی از آن‌ها گلایه داشتند، تعدد آن‌ها بوده است که در نتیجه ارتباط بین کاربران را با سختی­‌هایی مواجه می‌کرد.

بر همین اساس پیشنهاد ایجاد امکان ارتباط بین پیام­رسان‌های داخلی مطرح شد.

اکنون کاربران چهار پیامرسان ایتا، بله، گپ و آیگپ می‌توانند علاوه بر تبادل پیام، انواع مختلف فایل را هم برای یکدیگر ارسال کنند.

در این روش نیاز به نصب هیچ نرم افزار دیگری وجود ندارد و پیامرسان دیگری هم ایجاد نشده و صرفا یک قابلیت به پیامرسان‌های داخلی اضافه شده است.

به زبان ساده تر، هم معماری شبکه و هم سیاست‌های کلی پیام­رسان­‌ها هیچگونه تغییری نکرده و تنها یک قابلیت جدید به پیام­رسان­‌های مشارکت کننده در این طرح اضافه شده و سایر سرویس‌های آن‌ها مثل تماس صوتی و تصویری، پخش زنده، فروشگاه‌های اینترنتی و... مطابق گذشته به فعالیت خود ادامه داده و مشتریان خود را حفظ خواهند کرد.

سیاست‌های کلان و طرح تجاری که قبلا هر شرکت برای ادامه مسیر خود ترسیم کرده نیز کماکان به قوت خود باقی است.  

برای استفاده از این قابلیت (فعالسازی قابلیت اتصال متقابل یا اینترکانکشن در پیامرسان‌های ایرانی) باید به صورت زیر عمل کرد:

  • پس از به‌روزرسانی پیامرسان خود به آخرین نسخه، وارد حساب کاربری خود شوید.
  • سپس از بخش تنظیمات پیامرسان وارد بخش امنیت و حریم خصوصی شده و گزینه ارتباط با سایر پیامرسان‌های ایرانی را فعال کنید.
  • با این اقدام قابلیت «اتصال متقابل» فعال می‌شود و می‌توانید در لیست مخاطبین خود  که همین امکان را در پیامرسان خود فعال کرده باشند، علاوه بر تبادل پیام متنی، انواع فایل‌ها را نیز رد و بدل کنید.
  • برای استفاده از این قابلیت، با جست و جوی نام مخاطب مورد نظر و کلیک روی «آیکن بی نهایت» می‌توانید ببینید مخاطبین شما عضو کدام یک از پیامرسان‌های بومی هستند.
  • سپس از بین پیامرسان‌های مقصد، پیامرسان مد نظرتان را انتخاب کرده و پیام را ارسال کنید.

شبهات احتمالی

  • امنیت اطلاعات چگونه تامین می‌شود؟

پیام‌های مبادله شده بین سرور‌های پیام­رسان­‌ها با استفاده از آخرین فناوری‌های موجود به صورت رمزنگاری مبدا به مقصد (end to end encryption) رمزنگاری شده و عملا امکان رمزگشایی آن‌ها در طول مسیر وجود ندارد.

  • با اجرای این طرح رقابت بین پیامرسان‌ها از بین می ­رود؟

اتفاقا با اضافه شدن این قابلیت نه تنها رقابت بین پیام­رسان­‌ها از بین نمی ­رود، بلکه افزایش نیز خواهد یافت. هر پیام­رسانی که دارای مزیت‌های رقابتی و کیفیت سرویس­‌دهی بالاتری باشد به مرور سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص خواهد داد. ضمن این که سایر قابلیت­ های پیام­رسان­‌ها مانند تماس صوتی، تصویری، عملیات بانکی، فروشگاه‌های اینترنتی و... مانند قبل در بستر خودشان ارائه می‌شوند.

  • اگر این طرح خوب است، چرا پیام­رسان­‌های بزرگی مثل واتساپ و تلگرام آن را اجرا نکرده اند یا درکشور‌های توسعه یافته هنوز اجرا نشده است؟

اتفاقا اتحادیه اروپا نیز الزام اتصال پیام­رسان­‌های بزرگ با پیام­رسان­‌های بومی خود را در بخشی از قانون بازار‌های دیجیتال (DMA) در سال ۲۰۲۲ تصویب کرده است. بر همین اساس پیام­رسان­‌های بزرگ فعال در اروپا از سال ۲۰۲۳ میلادی مکلف به پیاده سازی امکان اتصال متقابل با پیام­رسان­‌های کوچک­تر هستند.

  • چرا این طرح با تاخیر چند ماهه انجام شده است. آیا وعده وزیر ارتباطات دهه فجر سال گذشته بوده است؟

وزیر ارتباطات در یکی از مصاحبه­‌های خود در سال گذشته وعده داد که این طرح تا دهه فجر یا تا پایان سال ۱۴۰۱ اجرایی خواهد شد.

علی­ رغم تمام پیچیدگی­ های فنی و حقوقی که وجود داشت، در پایان سال ۱۴۰۱ این طرح فاز آزمایشی خود را با موفقیت به پایان رساند؛ اما در آن فاز تنها امکان ارسال و دریافت  پیام متنی وجود داشت. بر همین اساس تصمیم گرفته شد امکان ارسال و دریافت فایل نیز عملیاتی شود که این فاز نیز در پایان فروردین سال جاری با موفقیت انجام شد.

  • آیا در این طرح حریم خصوصی کاربران رعایت می­ شود؟ به عنوان مثال شخصی نمی­ خواهد مخاطبین او بدانند در کدام پیام‌رسان­‌های داخلی عضو است؟

استفاده از این قابلیت برای کاربران اختیاری است. کاربر برای فعال­سازی این قابلیت باید به بخش تنظیمات پیام­رسان مراجعه کرده و آن را فعال کند. بنابراین تا زمانی که خود کاربر این کار را انجام ندهد، این قابلیت فعال نخواهد شد. به زبان ساده­ این قابلیت به صورت پیش­فرض برای کاربران فعال نیست.

  • اگر فردی هم‌زمان آی‌گپ، گپ، بله و ایتا داشته باشد، اولویت پیام وارده از مخاطب از طریق اینترکانکشن یا اتصال متقابل با کدام پیام­رسان است؟

سازوکار ارسال پیام به نحوی است که فرستنده انتخاب می‌کند که گیرنده در کدام پیامرسان پیام خود را دریافت کند. هنگام ارسال پیام از سمت فرستنده، انتخاب پیامرسان مقصد توسط فرستنده انجام می شود. به عنوان مثال شما می­ توانید از پیامرسان بله به هر یک از سه پیام­رسان دیگری که مخاطب مورد نظرتان در آن عضو است، پیام ارسال کنید.

  • با فعال سازی این قابلیت محتوای پیام‌های تبادل شده توسط کاربران در جا‌های دیگری هم ذخیره می ­شود؟

قابلیت MXB تنها به عنوان یک گذرگاه تبادل پیام بین پیام­رسان­‌ها مورد استفاده قرار می ­گیرد و ارتباطی با ذخیره محتوای پیام ­ها ندارد.

  • محل تأمین هزینه چنین طرحی کجا است؟

طراحی و پیاده سازی این طرح با حمایت و راهبری وزارت ارتباطات و البته همکاری مدیران و استفاده از ظرفیت تیم ­های فنی خود پیام­رسان­‌های مشارکت کننده در آن انجام شده است. وزارت ارتباطات بخش قابل توجهی از زیرساخت مورد نیاز را در اختیار این طرح قرار داده و ظرفیت نیروی انسانی فنی نخبه پیام­رسان­‌های داخلی هم پای کار آمده است.

  • امکان دارد با اجرای چنین طرحی پیام‌رسان‌ها دچار اختلا در سرویس­دهی شوند، یا سایر قابلیت­ های آنان مثل تماس صوتی و تصویری و... دچار اشکال شود؟

این پروتکل خللی را در سرویس­‌دهی سایر قابلیت پیام­رسان­‌ها به همراه نخواهد داشت و تنها به عنوان یک قابلیت جدید اضافه خواهد شد. البته فعال سازی این قابلیت نیز اختیاری است.   

  • آیا امکان برقراری تماس صوتی و تصویری میان پیام‌رسان‌ها ممکن است؟ مکانیسم آن چگونه است؟

در ابتدای این پروژه، امکان برقراری تماس صوتی و تصویری بین پیام­رسان­‌های مختلف فراهم نیست؛ اما ممکن است در ادامه با توجه به استقبال و تقاضای کاربران این امکان نیز اضافه شود.

  • آیا امکان تشکیل گروه و کانال توسط کاربر با کاربران سایر پیام­رسان­‌ها که این قابلیت را فعال کرده­ اند، وجود دارد؟

در این فاز فعلا امکان تشکیل گروه و کانال بین پیام­رسان­‌های مختلف وجود ندارد. در برنامه فاز بعدی این امکان هم اجرایی خواهد شد.

  • آیا قرار است این پیام­رسان­‌ها با هم ادغام شودند و مثلا یک پیام­رسان دولتی ایجاد شود؟

خیر، نه قرار است این پیام­رسان­‌ها با هم ادغام شوند و نه قرار است پیام­رسان جدیدی ایجاد شود. بلکه تنها یک قابلیت به پیامرسان‌ها اضافه شده و در حاکمیت شرکتی، سهامداری و حتی ماهیت خصوصی آن‌ها هم هیچگونه تغییری ایجاد نخواهد شد.

  • در صورت استفاده از این قابلیت باید هزینه اضافه‌­ای توسط کاربران پرداخت شود؟

خیر، استفاده از این قابلیت هزینه ­ای برای کاربران نخواهد داشت، کاربران تنها مانند قبل هزینه ترافیک اینترنت مصرفی خود را بر اساس میزان استفاده از اینترنت پرداخت خواهند کرد.

  • در صورت فعال سازی این قابلیت توسط یک کاربر، مخاطبین افراد در سایر پیام­رسان­‌ها چه اطلاعاتی از کاربر را مشاهده خواهند کرد؟

در این صورت مخاطبین کاربر تنها می­ توانند مشاهده کنند کاربر در کدام یک از پیام­رسان­‌های داخلی عضو است. تنها محتوای پیام‌های ارسالی کاربر نیز برای مخاطب او ارسال می­ شود و نه هیچ چیز دیگری.

  • آیا فقط پیامرسان‌های منتخب امکان مشارکت در این طرح را دارند؟

خیر، پیام‌هایی که به حدی از بلوغ از نظر تعداد کاربران فعال (مطابق مصوبه مرکز ملی فضای مجازی) رسیده باشند و دارای مجوز از وزارت ارتباطات باشند امکان مشارکت در این طرح را خواهند داشت.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۰۵ ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۲
طرح خوبیه: نصب پیام رسانهای مختلف حافظه گوشی را پرمیکرد؛شرکتهاو سایتهاو فروشندگانی که همچنان به پیام رسانهای خارجی ارجاع میدن؛ملزم کنید پیام رسان ایرانی نصب کنند خیلی مضحکه تولید کننده ای که توقع داره مردم جنس ایر انی بخرند از پیام رسان ایرانی استفاده نمیکنه!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۴:۱۳ ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۲
پس چرا روبیکا نیست
آخرین اخبار