مدیرکل بهزیستی استان قزوین گفت: طرح مقابله با اعتیاد زنان و کودکان برای اولین بار با انتخاب ۵ محله شهری در استان قزوین شامل قزوین، آبیک، البرز، تاکستان و بویین‌زهرا صورت گرفت و تدوین شناسنامه محله منتخب انجام شد.

علی دهباشی‌پور مدیرکل بهزیستی استان قزوین گفت: سازمان بهزیستی عهده‌دار طراحی و نظارت بر برنامه‌ها و فعالیت‌های مرتبط با پیشگیری، کاهش آسیب اعتیاد و درمان است و در این راستا خدماتی را در قالب فعالیت‌های متعدد به گروه‌های مخاطب ارائه می‌نماید.

وی با اشاره به خدمات درمان اعتیا در این سازمان افزود: در حال حاضر ۲۰ مرکز اقامتی فعال در سطح استان خدمات درمانی، روانشناختی و مددکاری با مشارکت گروه‌های همتا و خودیار به صورت اقامت داوطلبانه به مدت یک تا سه ماه به افراد با اختلال مصرف مواد مخدر یا روان‌گردان ارائه می‌دهند.

این مسئول ادامه داد: مرکز جامع درمان اعتیاد مرکز درمان اقامتی است که با رویکرد تغییر رفتاری و شناختی و با هدف ارائه درمان و بازتوانی اختلال مصرف مواد مخدر یا روان‌گردان به‌صورت شبانه‌روزی طی مدت یک سال، خدمات درمان غیردارویی نظیر خدمات روان‌شناختی، مشاوره، آموزش خانواده، تشکیل گروه‌های خودیار، خدمات مددکاری اجتماعی و پیگیری پس از ترخیص، ارائه می‌نماید.

دهباشی‌پور بیان کرد: برنامه‌های کاهش آسیب در سازمان بهزیستی به منظور کاهش عوارض مصرف مواد و پیشگیری از اچ‌ای وی اجرا می‌شود و جامعه مخاطب اصلی این برنامه‌ها مصرف‌کننندگان مواد که رفتار‌های پرخطر دارند مانند مصرف‌کننندگان تزریقی مواد و مصرف‌کنندگان بی خانمان در زنان با رفتار پر خطر هستند.

مدیرکل بهزیستی استان قزوین عنوان کرد: خدمات و برنامه‌های کاهش آسیب شامل آموزش، توزیع اقلام کاهش آسیب مانند سوزن و سرنگ، کاندوم، اقامت شبانه، ارائه تغذیه و وعده غذایی، حمایت‌های اجتماعی، خدمات ارجاع و پیگیری، آزمایش سریع اچ آی وی، مشاوره و خدمات سیار است.

باشگاه‌های مثبت «ایدز» در قزوین فعال است

این مسئول ادامه داد: مرکز گذری «DIC» به منظور کنترل یا کاهش رفتار‌های پرخطر به افراد دارای اختلال مصرف مواد و معتادان سخت در دسترسی که به مراکز درمان مراجعه نمی‌کنند، خدمات کاهش آسیب را ارائه می‌دهد.

وی یادآور شد: همچنین مرکز سرپناه شبانه «Shelter» مرکزی است جهت اسکان معتادان بی‌خانمان با رفتار پرخطر که خدماتی شامل کاهش آسیب مانند اسکان شبانه معتادان بی سرپناه، تغذیه، استحمام و خدمات کاهش آسیب را ارائه می‌کند؛ این مراکز از ساعت ۷ عصر تا ۷ صبح خدمات ارائه می‌دهند و در فصل سرما ارائه خدمات به صورت شبانه‌روزی است.

دهباشی‌پور عنوان کرد: مرکز گذری سیار «Mobile Center» مرکزی است که در ساعات معینی از روز در منطقه تحت پوشش خود، خدمات کاهش آسیب اعتیاد را با استفاده از ماشین (ون یا مینی بوس)، در مناطق آلوده و پرخطر به معتادان تزریقی ارائه می‌دهد؛ این مراکز هم خدمات سیاری دارند مشابه تیم سیار، ولی از امکانات بیشتری برخوردارند و یک ون تجهیز شده در پاتوق‌های مختلف و در زمان‌های مختلف می‌تواند به ارائه خدمات پردازد.

مدیرکل بهزیستی استان قزوین اضافه کرد: مراکز توانمندسازی، جامعه‌پذیری و صیانت اجتماعی مرکزی است برای استفاده افرادی که برنامه درمان مواد مخدر و الکل را به اتمام رسانده‌اند و نیاز به مکانی دارند تا به صورت شبانه‌روزی در آنجا اقامت نمایند.

وی با بیان اینکه در سال جاری دومرکز توانمندی در سطح استان راه‌اندازی شده است، افزود: مرکز توانمندی بعد از درمان اعتیاد محیطی امن و کاملا عاری از مواد و الکل است به طوری که این افراد به مدت ۴ ماه یا ۱۲۰ روز به صورت رایگان در این مراکز اقامت شبانه‌روزی دارند.

این مسئول ابراز کرد: باشگاه‌های مثبت «ایدز»، مراکزی غیردولتی است که از اواخر دهه ٨٠ برای حمایت روانی– اجتماعی از مبتلایان به اچ آی وی و ایدز راه اندازی شد و یکی از اهداف راه اندازی این باشگاه‌ها انجام اقداماتی برای پیشگیری ازابتلا به این بیماری بود.

وی با اشاره به پیشگیری از اعتیاد با رویکرد اجتماع محور گفت: در رویکرد اجتماع محور همه فرایند مداخله پیشگیری از جمله تعیین مشکل، نیازسنجی، اولویت‌بندی، تعیین عوامل خطر و محافظ برنامه راهبردی، تعیین مداخله، پایش و ارزشیابی توسط محله‌های شهری و روستایی، محیط‌های کار و محیط‌های آموزشی در کنار کارشناس تسهیلگر انجام می‌شود.

خدمات به بیش‌از ۷ هزار معتاد در مراکز اقامتی درمان اعتیاد 

مدیرکل بهزیستی استان قزوین افزود: در سال ۸۳ طرح پیشگیری از اعتیاد با رویکرد اجتماع محور فعالیت خود را آغاز نموده است که در حال حاضرنیز ادامه دارد و ۱۱ موسسه فعال در محیط‌های شهری و روستایی و محیط کار و محیط‌های آموزشی در حال فعالیت هستند.

این مسئول خاطرنشان کرد: در سال ۱۴۰۱ تعداد ۷ هزار و ۵۷۰ نفر در مراکز اقامتی بهبود و بازتوانی اعتیاد، ۲۲۴ نفر در مراکز توانمندسازی، ۷۰۰ نفر تحت مدیریت مورد، ۳۰۲ نفر در مراکز جامع درمان اعتیاد، ۶۰ نفر در باشگاه مثبت، ۲۲۳ نفر در مراکز سرپناه شبانه، یکهزار و ۹۴ نفر در مراکز ایستگاه‌های کاهش آسیب، ۴۶۲ نفر در مراکز گذری، ۹۲۸ توسط موبایل ون و ۲۶۳ هزار و ۷۲۹ نفر در مراکز پیشگیری اجتماع محور خدمات دریافت کردند.

وی با اشاره بهبرنامه پیشگیری از اعتیاد در محیط کار «کارمندیاری- کیان» گفت: مصرف مواد اعتیادآور توسط کارکنان می‌تواند اثرات جدی و بر روی سلامت و زندگی کارکنان، محیط کار و جامعه داشته باشد؛ از طرفی اجرای یک برنامه جامع پیشگیری از اعتیاد در محیط کار می‌تواند علاوه‌بر افزایش نشاط شغلی، باعث ارتقاء بهره‌وری سازمانی شود.

مدیرکل بهزیستی استان قزوین عنوان کرد: برنامه اجتماع‌محور در محیط‌های کاری استان از سال ۱۳۸۲ توسط سازمان بهزیستی استان‌ها اجرا شده و عمده تمرکز این برنامه بر آموزش و آگاه‌سازی بوده است و هدف آن افزایش سطح سلامت روان کارکنان، خانواده‌ها و اجتماع پیرامون آنان با هدف افزایش بهره‌وری سازمانی، پیشگیری از بروز شیوع اعتیاد در محل کار، افزایش مهارت‌های ارتباط موثر در کارکنان است.

پنج محله شهری قزوین تحت اجرای طرح «پازک»

وی افزود: طرح پازک «پیشگیری از اعتیاد در زنان، کودکان و نوجوانان» از اردیبهشت ۱۳۹۷ در برخی از استان‌های کشورآغاز شده که به طور کلی در ۵۰۰ محله شهری و ۱۲ محله در حال اجراست و این طرح برای اولین بار با انتخاب ۵ محله شهری در استان قزوین شامل قزوین، آبیک، البرز، تاکستان و بویین‌زهرا صورت گرفت و تدوین شناسنامه محله منتخب انجام شد.
 
دهباشی‌پور گفت: طرح آگاهسازی خط ملی اعتیاد «شماره ۰۹۶۲۸» در سطح شهرستان قزوین از ابتدای بهمن ماه سال ۱۴۰۱ با هدف آشنایی عموم مردم توسط چاپ و نصب بنر پوستر، موشن گرافی و انیمیشن و اطلاع رسانی از طریق صدا و سیمای استان در جهت اطلاع رسانی و آگاهسازی در خصوص راهنمایی و مشاوره در زمینه پیشگیری و درمان اعتیاد بصورت رایگان از ساعت ۸ صبح تا ۸ شب صورت پذیرفته است.
 
این مسئول عنوان کرد: یکی از آسیب پذیرترین اقشار جامعه، افراد ساکن در مناطق حاشیه‌ای هستند که این افراد به دلیل زندگی در محله‌های پرخطر، مشاهده افراد مبتلا به سوء‌مصرف مواد و دیگر بیماری‌های احتمالی، زندگی در محله‌هایی که در آن وقوع جرم‌هایی همچون سرقت، خرید و فروش مواد زیاد است و از سوی دیگر دست و پنجه نرم کردن با تنگنا‌های اقتصادی، برخوردار نبودن از آموزش‌های پیشگیرانه کافی و نداشتن امکانات کافی برای اداره درست و مفید زندگی خود بیشتر از دیگر اقشار جامعه در معرض خطر اعتیاد و آسیب‌های ناشی از آن قرار می‌گیرند و به همین دلیل نیازمند توجه، طراحی، برنامه‌ریزی و اجرای برنامه‌های آموزشی متناسب با شرایط زندگی خود هستند که در همین راستا طرح ارتقاء توانمند‌های رفتاری «آموزش ۵ مهارت زندگی» در مناطق حاشیه‌ای شهر قزوین توسط تسهیلگران دوره دیده اجرا شد.

مدیرکل بهزیستی استان قزوین گفت: اجرای کارزار رسانه‌ای پیشگیری از اعتیاد با عنوان والد آگاه – فرزند ایمن، با هدف پیشگیری اولیه از مصرف مواد اعتیادآور با اهداف عملیاتی «اطلاع رسانی به گروه مخاطب والدین در خصوص توجه به فرزندان و افزایش دانش والدین در زمینه پیشگیری از اعتیاد» با راهبرد‌های حساس‌زایی و آگاهسازی و اطلاع رسانی با محوریت شناخت "دوست فرزند" با استفاده از ابزار‌های چاپی، الکترونیکی، تولید و توزیع محتوای رسانه‌ای با همکاری اعضای تیم‌های اجتماع‌محور بهزیستی استان قزوین در سطح شهرستان‌های قزوین از یک الی ۱۵ اسفند برگزار شد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار