نشریه فایننشال تایمز در گزارشی نوشت که اتحادیه اروپا و گروه ۷ میتوانند در مذاکراتی بر سر ممنوعیت ورود گاز روسیه از بخشهایی که مسکو در واکنش به تحریمها به دلیل حملات به اوکراین آنها را متوقف کرد، توافق کرده و از سرگیری واردات گاز از این بخشها را اینبار اتحادیه اروپا و گروه ۷ ممنوع اعلام کنند.
برخی منابع به این نشریه اعلام کردند که در حال حاضر مذاکراتی در این باره در جریان است و انتظار میرود که نتیجه آن هفته آینده در نشست گروه ۷ در «هیروشیما» ژاپن علنی شود.
بر اساس پیشنویس بیانیهای که فایننشال تایمز مشاهده کرده است، هدف کشورهای گروه ۷ و اتحادیه اروپا کاهش بیشتر استفاده از انرژی روسیه است و در این راه میخواهند «راههایی که قبلا روسیه در واکنش به تحریمها بسته بود را بسته نگه دارند و این کار را حداقل تا زمانی که مناقشه بر سر اوکراین حل نشده ادامه دهند.»
این اقدام مانع از سرگیری جریان گاز خط لوله روسیه در مسیرهای لهستان و آلمان میشود که سال گذشته عرضه آنها قطع شد. هر دو کشور گاز روسیه را از طریق خط لوله «یامال-اروپا» دریافت کرده بودند که از سیبری و از طریق بلاروس و لهستان به آلمان میرود.
تابستان گذشته، «گازپروم» غول انرژی روسیه، پس از اعمال تحریمهای ورشو علیه گازپروم، عرضه از طریق بخش لهستانی این خط لوله را متوقف کرد. آلمان هم گاز روسیه را از طریق خط لوله نورد استریم ۱ دریافت میکرد که از دریای بالتیک میگذرد که آن هم تابستان سال گذشته به دلیل برخی مشکلات فنی کاهش یافت و سپس به دلیل چند انفجار به طور کامل قطع شد.
کشورهای اتحادیه اروپا پس از آغاز حملات روسیه به اوکراین وابستگی خود به انرژی روسیه را کاهش داده و شروع به اعمال تحریم علیه مسکو کردند. پیش از این روسیه ۴۰ درصد از انرژی اروپا را تامین میکرد، اما پس از این درگیری این میزان به ۱۰ درصد کاهش پیدا کرد.
البته تحریمها تا پیش از این به طور مستقیم گاز روسیه را هدف قرار نداده است و اگر اتحادیه اروپا و گروه جی ۷ چنین تصمیمی بگیرند اولین اقدام در این راستا خواهد بود. یکی از منابع به نشریه فایننشال تایمز گفت که هدف از چنین تصمیمی این است که شرکا در آینده نظر خود را تغییر ندهند.
اوایل هفته جاری، گزارشهایی منتشر شد مبنی بر اینکه اتحادیه اروپا همچنین قصد دارد به عنوان بخشی از دور بعدی تحریمهای خود، مانع از تحویل نفت روسیه به آلمان و لهستان از طریق خط لوله «دروژبا» شود. هر دو کشور در حال حاضر مدتی است که دریافت نفت از طریق این خط لوله را متوقف کردهاند، اما از نظر فنی مجاز به از سرگیری واردات هستند. آلمان هم در حال حاضر همچنان به واردات نفت خام قزاقستان از طریق خط دروژبا که از روسیه ترانزیت میشود، ادامه میدهد. این اقدام هم میتواند در یازدهمین دور تحریمهای بروکسل علیه مسکو گنجانده شود.