افروز صفاریفرد با اشاره به اینکه فعالیت مشاوره ژنتیک یکی از فعالیتهای دفتر پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی است که میتواند اقدامات موثری در جهت پیشگیری از بروز اختلالات ژنتیک انجام دهد گفت: این اختلالات میتواند منجر به معلولیت هم شود؛ در حال حاضر ۲۵۳ مرکز مشاوره ژنتیک در سطح کشور با مجوز مشاوره ژنتیک فعالیت دارند.
وی افزود: باتوجه به اینکه عمده این مراکز مشاوره در مرکز استانها هستند و بسیاری از شهرستانهایی که از مرکز استان دورند ممکن است در دسترسی به این مراکز مشکلاتی داشته باشند،
سازمان بهزیستی تصمیم به ایجاد سامانه مشاوره ژنتیک گرفته است.
معاون پیشگیری از معلولیتهای مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی کشور، یادآور شد: عموم مردم میتوانند با مراجعه به این سامانه، براساس شرایط سن و وضعیت تجرد یا تاهل، فرم پر کنند. در صورتی که این افراد نیازمند دریافت مشاوره ژنتیک باشند، سامانه به صورت هوشمند به فرد پیام میدهد تا به نزدیکترین مرکز مشاوره ژنتیک مراجعه کند.
درنهایت افراد با مراجعه به مراکز مشاوره ژنتیک میتوانند از این خدمت بهرهمند شوند.
صفاریفرد در ادامه از برنامه بهزیستی برای ایجاد مراکز مشاوره ژنتیک پایه در مراکز مثبت زندگی خبر داد و گفت: باتوجه به اینکه در برخی شهرستانها امکان مراجعه به مراکز مشاوره ژنتیک وجود ندارد، از این رو به دنبال ایجاد مراکز مشاوره ژنتیک در مراکز مثبت زندگی هستیم. برای این اقدام از کارشناسان ارشد ژنتیک در مراکز مثبت زندگی استفاده میشود و اقدامات اولیه مثل تکمیل پرسشنامهها و مشاوره پایه مانند رسم شجره نامه و مصاحبه اولیه صورت خواهد گرفت و در صورت نیاز، افراد برای دریافت مشاوره به مراکز ارجاع خواهند شد. وی با بیان اینکه قرار است ایجاد مراکز مشاوره ژنتیک در مراکز مثبت زندگی به صورت آزمایشی در سه استان فارس، خراسان جنوبی و خوزستان صورت گیرد، تصریح کرد: در حال حاضر دستورالعمل اجرای آزمایشی ایجاد مراکز مشاوره ژنتیک ابلاغ شده و قرار است اجرایی شود.