سلمان ساکت روز سهشنبه به مناسبت دهم مرداد، سالروز تولد ابوالحسن بیهقی، با گرامیداشت یاد او به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: ابوالحسن بیهقی از بزرگترین دانشمندان عصر خویش بود که ۸۰ جلد کتاب در حوزههای مختلف قرآن، حدیث، طب، نجوم، ریاضیات، فلسفه، تاریخ، ادبیات، حکمت و علم انساب تالیف کرده است.
استاد دانشگاه فردوسی مشهد و مصحح کتاب تاریخ بیهق، اظهار داشت: هر چند عمده آثار بیهقی در گذر ایام از بین رفته بهترین، اما همان آثار باقی مانده بیانگر شخصیت برجسته و جامع الاطراف بودن وی در حوزههای مختلف علوم است.
ساکت گفت: از بین کتابهای برجای مانده از ابوالحسن بیهقی، تاریخ بیهق یکی از بهترین نمونههای تاریخ محلی است که به زبان فارسی نوشته شده است و در بین آثار مشابه هیچ نمونهای ندارد، این کتاب سرشار از اطلاعات گرانبهای رجال، تاریخی و جغرافیایی است.
این استاد و پژوهشگر دانشگاه گفت: ابوالحسن بیهقی همچنین یکی از کهنترین شارحان نهج البلاغه بوده است و کتاب "معارج نهج البلاغه" وی از نخستین شرحها بر نهجالبلاغه است که آن را به درخواست سادات منطقه بیهق و به زبان عربی نوشته است.
وی افزود: کتاب معارج نهج البلاغه بیهقی اگر به زبان فارسی نوشته میشد جای بیشتری در بین دلبستگان و فرهنگ دینی باز میکرد.
ساکت با بیان اینکه باید زمینههای آشنایی بیشتر جامعه با این دانشمند برجسته خراسان فراهم شود، گفت: بیهقی با نگارش تاریخ بیهق، شناسانه بیهق را به یادگار گذاشته و شایسته است ۱۰ مرداد به عنوان سالروز تولد این حکیم و ادیب مشهور در تقویم رسمی کشور گنجانده شود.
ظهیرالدین ابوالحسن علی بن زید بیهقی، معروف به ابن فُندق و فرید خراسان، حکیم و ادیب مشهور ایران و از ریاضیدانان بزرگ قرن ششم هجری است.
بیهقی در ششتمد متولد شد و در جوانی به کسب علوم مختلف پرداخت و بسیاری از استادان بزرگ زمان خود را در بیهق، نیشابور، مرو، سرخس و دیگر مناطق خراسان ملاقات کرد و از آنان بهره جست و از جمله دیداری با حکیم عمر خیام داشت که شرح آن را در کتاب تتمه صوان الحکمة آورده است.