مهدی صفری روز شنبه در نشست کارگروه توسعه صادرات در جمع مدیران اقتصادی استان کرمان، هدف وزارت امور خارجه را خلق ارز برای کشور از طریق توسعه تجارت، انتقال تکنولوژی، صدور خدمات فنی مهندسی و دانش بنیان، ترانزیت و جذب سرمایه گذاری خارجی دانست.
وی گفت: در بحث صادارت و واردات به دنبال آن هستیم که بازارهای سنتی ایران را تثبیت و توسعه دهیم و علاوه بر آن بازارهای جدیدی برای کالاهای ایرانی پیدا کنیم.
صفری به تحولات پیش آمده برای صادرات کالا از مسیر جمهوری آذربایجان اشاره کرد و با تاکید بر اینکه نگذاشتیم ارتباط قطع شود، گفت: برای مسیر صادرات به روسیه از طریق دریای خزر، بندر انزلی، بندر امیرآباد، مرزهای اینچه برون و سرخس هم امکانات لازم وجود دارد.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه با یادآوری توسعه امکانات حمل و نقلی از طریق دریای خزر گفت: امسال حدود ۱۲ کشتی توسط دولت و بخش خصوصی در این مسیر به کار گرفته شده است و تا آخر شهریور خط ریلی بندر کاسپین به بندرعباس راه اندازی میشود که استان کرمان هم در این مسیر قرار دارد.
صفری یادآور شد: تلاشهای زیادی انجام شده تا مسیرهای ارتباط با روسیه و کشورهای اطراف دریای خزر احیا شود؛ بطور مثال تعرفه صادرات از طریق ترکمنستان به آسیای مرکزی بالا بود، اما توانستیم تعرفههای حمل و نقل را به صفر برسانیم.
وی افزود: تعرفههای حمل کالا از طریق راه آهن نیز با این کشورها یکسان شده است.
صفری افزود: در بحث کریدور شمال جنوب از بندر آستار تا چابهار قرارداد فنی آن امضا شده و زیرساختهای آن در حال انجام است تا مسیر ارتباطی با روسیه تسهیل شود.
یافتن بازار جدید برای کالاهای ایرانی در چین
صفری با اشاره به صادرات کالا به چین به عنوان شریک سنتی ایران، این نکته را یادآور شد که وزارت امور خارجه توانسته بازار جدیدی در این کشور برای کالاهای ایرانی فراهم کند.
وی گفت: سال گذشته مجوز برای صادرات لبنیات، مرکبات، خرما، زعفران، سیب و کیوی به چین اخذ شد و امسال برای کالاهایی که همیشه مجبور بودیم با تعرفه بالا صادر کنیم، مجوز لازم صادر شده است.
معاون وزیر امور خارجه افزود: به زودی پای مرغ نیز بعد از انجام مقدمات توسط جهادکشاورزی به چین صادر میشود.
صفری از کشورهای حوزه خلیج فارس به عنوان یک مقصد مهم صادراتی نام برد و افزود: باید مشخص شود صادرات به کدام کشور میخواهد انجام شود تا از طریق سفرا هماهنگیهای لازم انجام گیرد و رایزنهای اقتصادی و سفرا تلاش میکنند تا در بحث بازرگانی در خدمت فعالان باشند و راهنماییها و امکانات لازم را انجام دهند.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه افزود: در بحث صادرات مرکبات زحمت زیادی متحمل شدیم تا نخستین محموله به کشور چین ارسال شد.
وی با بیان اینکه بسته بندی باکیفیت یکی از نکات کلیدی در صادرات موفق است، تاکید کرد: از وزیر اقتصاد خواسته شده تا سرمایه گردش در اختیار استانها از جمله کرمان قرار داده شود تا در چهار نقطه از کشور صنایع بسته بندی با کیفیت انجام شود.
صفری ادامه داد: استاندار کرمان مقاصد صادراتی استان از جمله کشورهای حوزه خلیج فارس، چین و دیگر کشورهای هدف را به وزارت امور خارجه اعلام کند تا کمکها و هماهنگیهای لازم انجام شود.
وی تصریح کرد: شرکتهایی که بخواهند به چین صادرات داشته باشند، باید حتما در گمرک این کشور ثبت شوند که در این فرایند کمک لازم از طرف وزارت خارجه انجام میشود.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه گفت: باید تنوع بخشی به منابع واردات را مورد توجه قرار دهیم؛ به طور مثال در گذشته کود شیمیایی فقط از چین وارد میشد، اما الان از بلاروس، قزاقستان و صربستان نیز واردات آن صورت میگیرد و حتی کارخانه تولید کود شیمیایی در استان اصفهان در دست احداث است.
صفری یادآور شد: در حوزه واردات مواد اولیه دارو حدود ۹۰۰ میلیون دلار از چین و هند واردات داریم و دنبال این هستیم که تولید این مواد را داخلی کنیم که موفق هم بوده ایم.
وی با اشاره به بحث سرمایه گذاری خارجی در استان کرمان بیان کرد: من آینده را در آفریقا میبینم و میتوانیم تا سقف ۳۰ میلیارد دلار به کشورهای این قاره صادرات داشته باشیم و در مقابل کالاهای مورد نیاز خودمان را وارد کنیم.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه معادن آفریقا در حال اتمام است، افزود: آمادکی داریم تا هماهنگیهای لازم را انجام دهیم که معاون اقتصادی استانداری از ۶ کشور آفریقایی بازدید کند و سرمایه گذاران معدنی در این کشورها فعالیت کنند.
اشباع تولیدات ایران در بازار کشورهای هدف
وی با بیان اینکه باید بازار کشورهای هدف را اشباع کنیم گفت: پاکستان آماده جذب سرمایه گذاری است و این آمادگی را داریم تا میدان سرمایه گذاری را برای شما مهیا کنیم.
صفری ادامه داد: همچنین قطعات خودرو برای خارج از کشور باید تولید شود، کشور روسیه بازار پنج میلیارد دلاری قطعات خودرو دارد که کمتر از این ظرفیت استفاده شده است.
وی گفت: سنگ ایران در کشورهای آسیای میانه طرفدار زیادی دارد و بارها گفتیم که به این بازار ورود کنند، ضمن اینکه سنگ را هم میتوانیم از طریق خط باربری ریلی سرخس و کشور ازبکستان به استان سین کیانگ چین صادر کنیم.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه گفت: در مورد مصالح ساختمانی نیز روسیه بازار ۲ میلیارد دلاری دارد که تقاضا هم از ما شده است و در زمینه تجهیزات پزشکی و دارو با وزارت بهداشت صحبت کردیم که مجوز دادند ۲۰ درصد از تولید داخلی را صادرات داشته باشد.
وی تصریح کرد: اگر شرکتهایی وجود دارد که توانایی ساخت نیروگاه، جاده و ساختمان را دارند میتوانند در کشور اندونزی فعالیت کنند، چون این کشور در حال تغییر پایتخت است.
صفری بیان کرد: در بحث آب شیرینکن و انرژیهای تجدیدپذیر کشور چین آماده سرمایه گذاری در استان کرمان است.
محمدمهدی فداکار نیز در این نشست گفت: استان کرمان از ظرفیتهای بسیار بزرگ و متنوعی در حوزههای صنعت، معدن، کشاورزی و گردشگری بهره میبرد.
وی افزود: فرصتهای غنی در صادرات پسته، خرما و محصولات خارج از فصل وجود دارد، بیشترین اثر ثبت جهانی میراث فرهنگی در بین استانهای کشور با هفت اثر مربوط به استان کرمان است و این مهم قابلیت گردشگری استان را نشان میدهد.
استاندار کرمان گفت: کرمان بزرگترین استان کشور و حلقه وصل چند استان است که ترانزیت بالای کالا و بار از این استان صورت میگیرد.
فداکار گفت: دو خط ریلی از جنوبشرق به مرکز کشور و همچنین پنج فرودگاه فعال، ظرفیتی برای کار در این استان به وجود آورده است.
امیر حسنزاده معاون اقتصادی استاندار کرمان نیز از گردشگری، کشاورزی، معدن و حمل و نقل به عنوان ظرفیتهای اقتصادی استان کرمان نام برد و گفت: ۱۵ کشور همسایه و جمعیت بالای آنها، زمینه و بازار خوب اقتصادی است.
وی همچنین از رتبه اول استان کرمان در سال گذشته در سرمایهگذاری خارجی نام برد و گفت: فضای سرمایهگذاری در استان وجود دارد و باید استفاده شود.