سعید شهند، مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی با اشاره به اینکه این استان همواره یکی از مقاصد مهاجرتی پرندگان به ویژه درناست، گفت: دُرناها از جمله نخستین پرندگان مهاجری هستند که کوچ خود را از مناطق سیبری به آذربایجانغربی شروع میکنند و از نیمه دوم شهریور به تدریج وارد مناطق مختلف استان شده و تا اواسط یا اواخر مهرماه در این مناطق ماندگار خواهند بود.
وی با بیان اینکه مهاجرت درناهای سیبری به تالابهای استان از مرزهای شمالی آغاز شده و تاکنون ۱۰۰ تا ۲۰۰ بال درنا در زیستگاههای آبی آذربایجان غربی مشاهده شده است.
شهند افزود: سالانه بیش از هشت هزار بال درنا از مرزهای شمالی کشور وارد استان شده و از این استان به عنوان کریدور عبور پرندگان بعد از استراحت تردد میکنند.
این مقام زیست محیطی می گوید: تخصیص حقآبه تالابهای استان امسال نقش مهمی در این میزبانی داشته است و تالابهای استان آذربایجانغربی به دلیل امنیت و شرایط زیستی مناسبی که برای پرندگان دارد، استراحتگاه بسیار مناسبی برای انواع پرندگان مهاجری است که همه ساله در مسیر پرواز خود وارد آنها میشوند.
مدیرکل محیط زیست آذربایجان غربی ادامه داد: در تالابها و زیستگاههای این استان علاوه بر درناها، پلیکانها، انواع اردک و پرندگان آبزی و کنار آبزی زیست میکنند که در صورت سردترشدن هوا در زمستان به مناطق گرمتر مهاجرت میکنند.
امید یوسفی، رئیس اداره حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی نیز در این زمینه گفت: درناهای مهاجر شامل درناهای معمولی و کوچک هستند و اغلب تالابهای شمالی و جنوبی استان پذیرای این درناها هستند.
وی اضافه کرد: مهاجرت درناها به صورت دستههای ۱۵۰ تا ۲۰۰ بال بوده و اغلب بعد از استراحت از استان خارج میشوند.
یوسفی افزود: این پرندگان مهاجر با فرود در دشتها به ویژه گندمزارها و یونجهزارهای استان، انرژی و چربی از دست رفته خود در هنگام مهاجرت را دوباره به دست آورده و سپس مهاجرت خود را به مناطق جنوبیتر ادامه میدهند.
وی اظهار کرد: آذربایجانغربی یکی از معدود استانهای کشور است که دُرناها در آن جوجهآوری میکنند و زادآوری دُرناها در مناطق شمالی استان صورت میگیرد و در فصل پاییز دُرناهای جوان نیز به همراه گله خود به مناطق جنوبی مهاجرت میکنند.
رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی با بیان اینکه داشتن تغذیه مناسب و امنیت حاکم در تالابها، این امکان را فراهم آورده که همه ساله حضور پرندگان در تالابهای شهرستان افزایش پیدا کنند گفت: تالابهای حوزه شهرستان چالدران تنها تالابهایی هستند که در سطح کشور که این پرنده اقدام به جوجه آوری میکند و هر ساله این جوجه آوری را توانستیم ثبت کنیم.
یوسفی اظهار کرد: بیشتر پرندهنگاران بر این باورند که دُرناها در ایران مهاجر هستند، اما تحقیقات نشان داده که این پرنده زیبا در تالابهای «ناور» و «پیراحمدکندی» در شهرستان چالدران لانهسازی و جوجهآوری میکند.
دُرناها پرندگانی هستند بزرگ، با پاها و گردن دراز، دم نسبتا کوتاه، بالهای دراز و منقاری بلند و کلفت، ظاهر شبیه لک لک که شاهپرهای ثانوی داخلی بالهای آنها خیلی بلند است و روی دم آنها را میپوشاند.
آذربایجانغربی با دارا بودن بیش از ۳۰۰ گونه از انواع پرندگان آبزی و کنارآبزی و بیش از ۷۰ تالاب دایمی و فصلی یکی از مهمترین مکانهای مهاجرت و زیست انواع پرندگان است.