نقوی درخصوص سازوکار ابزار جدید بورس انرژی در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: گواهی صرفهجویی انرژی بهمنظور توجیهپذیرکردن صرفهجویی از نظر اقتصادی و حمایت از پروژههای صرفهجویی استفاده میشود. در این روش سرمایهگذار در پروژههای بهینهسازی انرژی سرمایهگذاری میکند و انرژی صرفهجوییشده بهسبب اجرای پروژهها در قالب گواهی صرفهجویی در اختیار او قرار میگیرد وسرمایهگذار میتواند این گواهیها را در بازار بورس انرژی ایران عرضه کند.
او با اشاره به اینکه دو نوع گواهی صرفهجویی در جهان وجود دارد، گفت: یکی از آنها گواهی صرفهجویی محققشده و دیگری گواهی صرفهجویی تامین مالی است که راهاندازی آن نیز در برنامه بورس انرژی ایران قرار دارد.
بنابر اظهارات مدیرعامل بورس انرژی، هر برگه گواهی صرفهجویی انرژی حاوی مقدار معینی حامل انرژی است که دارندگان این گواهیها میتوانند آن را به مصرف برسانند یا در بازار بهینهسازی مصرف انرژی و محیط زیست بورس انرژی ایران بفروشند.
او با اشاره به اینکه سازوکار ارزشگذاری گواهی صرفهجویی انرژی بر اساس عرضه و تقاضای بازار است، افزود: در حال حاضر مصرفکنندگان صنعتی خریدار بالقوه آن هستند و این صنایع میتوانند مصرف مازاد انرژی خود را با خرید این گواهیها پوشش دهند.
نقوی در خصوص ضرورت راهاندازی گواهی صرفهجویی انرژی در ایران گفت: درواقع گواهی صرفهجویی انرژی نوعی سیاست تشویقی برای صنایع است تا بتوانند با استفاده از آن مصرف انرژی خود را به کمک تکنولوژیهای روز کاهش دهند و از محل این کاهش منتفع شوند.
مدیرعامل بورس انرژی ایران با بیان اینکه این گواهی باعث میشود سرمایهگذار به جای آنکه منابعی را از دولت دریافت کند، انرژی صرفهجوییشده حاصل از انجام پروژههای صرفهجویی را در بازار به فروش برساند، اضافه کرد: اهمیت گواهی صرفهجویی انرژی در این است که در حال حاضر نرخ انرژی در ایران بسیار پایین است و سرمایهگذاری مستقیم روی کاهش مصرف انرژی برای صنایع توجیه اقتصادی ندارد. از طرف دیگر سرمایه لازم برای افزایش تولید انرژی بسیار بالا است و مسئله آلایندگی نیز مطرح است. در نتیجه لازم است که کاهش مصرف انرژی با استفاده از روشهای اقتصادی غیرقیمتی مثل گواهی صرفهجویی انرژی حمایت شود.