آقای عباسعلی نوبخت رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در نشست خبری آغاز کاشت یک میلیارد درخت گفت: بعد از کاشت درختان، هر کدام از انجمنهای مردمنهاد یا رسانهها در هر زمان و هر نقطهای از کشور که تمایل داشته باشند از عرصهها بازدید کنند، سازمان منابع طبیعی امکانات را در اختیار آنها قرار خواهد داد.
او افزود: در بودجه سال ۱۴۰۲ ردیفی برای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در نظر گرفته شده که عدد آن ۲۳۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان است. هرچند این اعتبار هنوز تخصیص داده نشده است.
رئیس سازمان منابع طبیعی ادامه داد: وزارت جهاد کشاورزی باید برای سال اول طرح ۲۵۰ میلیون اصله نهال تولید میکرد که خوشبختانه بیش از این عدد تولید شده است.
نوبخت افزود: احیا و غنی سازی و توسعه پوشش گیاهی جنگلها از اهداف اصلی طرح محسوب میشود و پس از آن مقابله با ریزگردها و در نهایت زراعت چوب و توسعه فضای سبز از اهداف دیگر طرح است.
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در ادامه افزود: هدف واقعی این طرح احیا و غنی سازی و توسعه پوشش گیاهی جنگلهای کشور است که در نتیجه این کار با ریزگردها نیز مقابله می شود.
او یکی دیگر از اهداف این طرح را زراعت چوب و توسعه فضای سبز اعلام کرد و گفت: اختصاص بخشی از این طرح به زراعت چوب، نیاز چوب در کشور را تامین می کند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: با تولید نهال های مورد نیاز طرح کاشت یک میلیارد درخت در کشور، عملیات کاشت به طور رسمی از ۱۱ آذر آغاز می شود.
او افزود: دو سال بعد از کاشت یک میلیارد درخت باید پیگیری کرد چه تعداد از درختان از بین رفته تا با نهالهای جدید جایگزین شوند.
رئیس سازمان منابع طبیعی ادامه داد: طرحهای مختلف در حوزههای آبخیزداری و آب خوانداری تعریف و در حال مطالعه و پیگیری است چراکه بارها عنوان شده سرعت بیابانزایی در کشور از نظر سطح ۳ برابر سرعت مقابله با پدیده بیابانزایی است.
نوبخت گفت: در حوزه آبخیزداری حدود ۹۰ میلیون هکتار باقی مانده که برای ۱۹ میلیون هکتار، طرح آماده داریم.
معاون وزیر جهاد ادامه داد: وزارت جهاد کشاورزی تفاهمنامههایی به بخشهای مختلف به امضا رسانده است تا در بازه زمانی ۳ سال عرصههای آبخیزداری که دارای طرح هستند پروژهها استان به استان اجرا شود.
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور افزود: قرار است سازمان در قالب برنامه ۱۰ ساله یا دو برنامه توسعهای اجرای کل پروژههای آبخیزداری کشور را به اتمام برساند.
نوبخت با بیان اینکه ۲۴۸ میلیون و ۶۰۰ هزار اصله نهال آماده کاشت است، گفت: در بودجه سال ۱۴۰۲ ردیفی برای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در نظر گرفته شده که مبلغ آن ۲۳۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان است؛ البته هنوز این اعتبار تخصیص داده نشده است.
معاون وزیر جهاد افزود: ایران دارای ۱۶۵ میلیون هکتار است، اما از این میزان، ۱۲۵ میلیون هکتار در قلمروفرسایش آبی و حدود ۳۰ میلیون هکتار نیز در قلمرو فرسایش بادی قرار دارد.
رئیس سازمان جنگلها ادامه داد: ۱۱ اقلیم از ۱۳ دنیا و پنج منطقه رویشی و بیش از ۸ هزار و ۴۰۰ گونه گیاهی داریم که بیشترشان خواص دارویی دارند.
نوبخت با تاکید بر اینکه باید برای زراعت چوب زمین در اختیار دانشجویان و فارغالتحصیلان رشتههای مرتبط گذاشته شود تا به خودباوری برسند، افزود: زراعت چوب باید تلفیقی بین صنعت و منابع طبیعی شود. صنایعی که چوب مواد اولیه و ثانویه آنها است، تا حدود پنج شش سال پیش با ۵.۵ تا ۶ میلیون مترمکعب چوب کار میکردند و در سال ۹۹ با ۹ میلیون و در ۱۴۰۱ با ۱۱ تا ۱۲ میلیون مترمکعب چوب کار کردهاند و اگر با تمام ظرفیت اسمی خود کار کنند به حدود ۱۶ میلیون مترمکعب چوب و فرآوردههای چوبی نیاز داریم.
اوبا اشاره به مزایای زراعت چوب گفت: این زراعت ریسک کمی دارد و مشتری آن همیشه وجود دارد. بر اساس آخرین بررسیهای انجامشده توسط معاونت امور جنگلها، حدود ۱۱۵ تا ۱۲۰ هزار هکتار عرصه زراعت چوب داریم.
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: در خوزستان نیز در طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت، ۲۹۰ هزار هکتار در نظر گرفته شده و کار بسیار بزرگی در حال انجام است.
او با اشاره به وجود ظرفیتهای آبی و جنگی در کشور گفت: هر هکتار جنگلهای بلوط زاگرس به طور متوسط در سال یک هزار متر مکعب آب ذخیره و به تدریج آزاد میکند و دشتهای خوزستان، فارس و بوشهر از این آب شیرین بهره میبرند. در زاگرس سالانه ۶ میلیارد مترمکعب معادل ۴۰ درصد آب کشور تولید میشود.
نوبخت ادامه داد: هر هکتار از جنگلهای شمال کشور که چهار عصر یخبندان نتوانسته است آن را از بین ببرد، هر سال یک هزار و ۵۰۰ مترمکعب آب ذخیره میکند و سالانه ۳ میلیارد و ۶ میلیون مترمکعب آب در آن ذخیره میشود.
او با بیان اینکه سالانه ۴۰۰ میلیارد مترمکعب بارش داریم، گفت: اگر این یک میلیارد درخت را در کویر بکاریم برای هر درختی که کاشته میشود ۲۰۰ لیتر نیاز است، براین اساس ۲۰۰ میلیون متر مکعب آب نیاز است.