ایمان بهمن جهرمی، عضو هیات علمی پژوهشگاه هوافضا و دبیر علمی دهمین دوره مسابقات بینالمللی کنست ایران گفت: کنست یک پلتفرم استاندارد جهانی است که در نقاط مختلف جهان در قالب مسابقه و در ابعاد قوطی نوشابه برگزار میشود. کنست قدیمیترین مسابقه فضایی کشور محسوب میشود و تاکنون ۹ دوره از این مسابقات در سطح ملی برگزار شده است.
او ادامه داد: سه دوره اخیر این رویداد در سطح بین المللی برگزار شده و تیمهایی از کشورهای ترکیه، مغولستان، لبنان، هند و پرو سابقه حضور در این مسابقه را داشتهاند. در داخل کشور نیز تیمهای مختلف از سراسر کشور در این مسابقه شرکت میکنند.
او افزود: شرکتکنندگان مسابقات کنست، تجربه انجام یک پروژه فضایی در مقیاس خیلی کوچک را در قالب یک رقابت علمی کسب میکنند. ضمن آنکه توانمندی آنها در این حوزه افزایش یافته و در این چارچوب، استعدادیابی و ورود آنها به پروژههای جدی فضایی نیز ممکن خواهد شد. مسابقات کنست ایران طی سالیان اخیر به سمت کاربردی شدن حرکت کرده و تیم برگزاری تلاش میکند ماموریتهایی کاربردی را با هدف ایجاد محصولاتی برای نیاز بخشهای مختلف کشور تعریف کند.
دبیر علمی دهمین دوره مسابقات بین المللی کنست اظهار کرد: این رقابت در دو کلاس سنجش-ارتباطی و "علمی-اکتشافی برگزار میشود، ماموریت کنست در کلاس سنجشی-ارتباطی، علاوه بر دادهبرداری و ایجاد ارتباط با ایستگاه زمینی، تصویربرداری از زمین و انجام برخی ماموریتهای مبتنی بر پردازش تصویر و هوش مصنوعی است. این کلاس با رویکرد کاربرد در زمینه کشاورزی هوشمند و محیط زیست تعریف شده است. همچنین در کلاس علمی –اکتشافی، علاوه بر دادهبرداری و ارتباط بین کنست و ایستگاه زمینی، برخی ماموریت اصلی کنست فرود دقیق، پایدار و کنترل شده در یک ناحیه مشخص میباشد. در واقع در این کلاس هر تیم باید یک هواپیمای بال-ثابت با قابلیت بال جمع شونده را توسعه دهد.
او بیان کرد: تیمهای شرکت کننده در این مسابقات در قالب گروههای ۳ تا ۶ نفره از دانشگاهها، مراکز علمی و پژوهشی، شرکتهای دانش بنیان و فارغ التحصیلان رشتههای مهندسی مرتبط از جمله هوافضا، گرایشهای مختلف برق و کامپیوتر، هوش مصنوعی، مکانیک و مکاترونیک هستند. مسابقات کنست ایران فرآیند توسعههای مشابه یک محصول فضایی واقعی دارد بدین صورت که از طراحی مفهومی و اولیه شروع شده و در ادامه باید فاز طراحی دقیق و ساخت را طی کند. طی این دو مرحله تیمهای شرکت کننده باید گزارشهای طراحی خود را آماده و ارائه کنند.
جهرمی گفت: پس از دو مرحله پالایش گزارشها توسط تیم برگزاری، تیمهای راه یافته به مرحله پایانی مشخص شده و محصولات خود را جهت تست پروازی در روز عملیات آماده میکنند. در روز عملیات کنست تیمها پس از داوری زمینی، مطابق نوبت دهی انجام شده توسط پهپاد به ارتفاع ۳۰۰-۳۵۰ متری از سطح زمین حمل شده و رهاسازی میشود. امتیاز نهایی تیمهای برنده مسابقه، ترکیبی از امتیاز روز عملیات و گزارشهای ارسال شده در فازهای طراحی اولیه و طراحی دقیق است.
او اضافه کرد: کارگاههای تخصصی جهت آمادگی تیمها برگزار خواهد شد و به تیمهای اول تا سوم هر کلاس، جوایز نقدی، تندیس و لوح تقدیر مسابقات اهدا میشود. همچنین به تیم نخست هر کلاس، امتیاز بنیاد ملی نخبگان تعلق میگیرد. همچنین پژوهشگاه هوافضا تلاش میکند از تیمهای دارای ایدههای فناورانه در این مسابقات از طریق استقرار در مرکز رشد و حمایت در تجاری سازی ایده حمایت کند. مهلت ثبت نام تا ۱۵ آذر ماه ۱۴۰۲ در وب سایت https://www.ari.ac.ir/index.php/fa/cansat-fa انجام میشود.