تصور کنید امشب به یک جشن عروسی دعوت هستید. از صبح آنقدر سرگرم کار شدید که نتوانستید به موقع به منزل بیایید. چند دقیقه بیشتر تا شروع جشن نمانده که به منزل میرسید. همسرتان و بچهها آماده ایستادهاند و منتظر شما هستند. لباسهایی که همسرتان آماده کرده را برمیدارید و میگویید: «من تو سالن عروسی آماده میشم». همسرتان با اعتراض صدایش را بلند میکند: «با این بدن کثیف، چطور روت میشه بری پیش مهمونا؟». واقعیت این است که حق با همسرتان است. وقتی مهمانی مهمی دعوت بودید باید از قبل آماده میشدید. این مثال ملموسی است برای مهمانی بزرگ خدا. با شروع ماه رجب شمارش معکوس برای مهمانی شروع میشود و ما ۲ ماه فرصت آماده شدن داریم تا روحمان را از آلودگیها پاک کنیم.
*با صرف کمترین زمان از اعمال ماه رجب جا نمانید
اگر بهانه دارید که سرتان شلوغ است و گرفتارید کافی است صبح و شب موقع رفتن به سرکار یا برگشتن به منزل یا همزمان با انجام کارهای روزمره زیر لب استغفار کنید.
روزهای کوتاه زمستان هم که جان میدهد برای روزه گرفتن. تا چشم بر هم بزنید اذان مغرب است و باید افطار کنید. شیرینتر است که موقع افطار برای خدا ناز کنید که من برای تو روزه گرفتم پس تو هم بپذیر از من.
از دعای بعد نماز در ماه رجب هم نگوییم که آنقدر کوتاه و دلنشین است که نمیشود از آن گذشت. هر بار که دعا را میخوانی مهر خدا بیشتر به دلت مینشیند «ای آنکه به هرکه از او بخواهد میبخشد،ای آنکه به هرکه از او نخواهد و او را نشناسد نیز میبخشد» یک دقیقه وقت میگیرد، ولی به اندازه ساعتها سخنرانی انگیزشی، امیدبخش است.
*اولین جایزه خدا در ماه رجب
چند روز بیشتر از ماه رجب نگذشته که وقت رونمایی خداست از اولین جایزهای که برای بندگانش در نظر گرفته است. اولین شب جمعه این ماه که میرسد، میشود «لیلة الرغائب» یا به قول جوانترها «شب آرزوها». هنوز انرژی چندانی نگذاشتید و کار خاصی برای خدا نکردید که میخواهد جبران کند. تمام شب را فرصت دارید تا خواستههایتان را بگویید و خدای بخشایندهمان هم تقدیمتان کند.
*شبی که فرشتگان نامگذاری کردهاند
به فرموده پیامبر (ص) نام این شب را فرشتگان گذاشته اند. حتی فرشتگان هم در این شب در جنب و جوش هستند و به سمت خانه خدا میروند و برای روزهداران این ماه استغفار میکنند. پس تلاش کنید از قافله جا نمانید و نگذارید اهل و عیالتان هم جا بمانند. به بچههایتان آرزو کردن را یاد بدهید؛ که هر جا کم آوردند هر جا نیازی داشتند فقط درِ خانه خدا را بزنند و آرزو کنند.
*بچه ها در شب لیلة الرغائب
برای اینکه این شب برای فرزندانتان هم شب به یاد ماندنی باشد، دکتر معصومه ظهیری استاد حوزه و دانشگاه پیشنهاداتی دارد:
«۱- از اول رجب به بچهها مژده شب آرزوها را بدهید و شمارش معکوس بگذارید.
۲-پدر و مادر دقت کنند برای این شب برنامهای بچینند که برای بچهها جذاب باشد. همانطور که برای شب یلدا انقدر بریز و بپاش دارند و بچهها هم ذوق دارند، کاری کنند که این روز و شب برای بچهها ماندگار شود و برایش روزشماری کنند.
۳- برای فرزندانتان هدیهای تهیه کنید و این هدیه را به حضرت علی (ع) مولود این ماه منتسب کنید وقتی کودک از کودکی لذت هدیه مادی را میچشد به مراتب هدیههای معنوی در بزرگسالی برایش لذت بخشتر خواهد شد.
۴-در طول روز بچهها را بخوابانید و غذای سبک بدهید تا شب به راحتی بیدار بمانند.
۵-پدر و مادر خیلی تاکید بر اعمال نکنند. حتی پیش بچه از زیادی اعمال هم نگویند، چون بچه با توان محدودش احساس ناتوانی میکند و تا مدتها بین خودش و انجام این اعمال فاصله زیادی میبیند و به عبارتی براش دست نیافتنی میشود.
۶-وقتی کودکان سؤال کردند که چرا انقدر نماز و دعا میخوانید، برایشان به زبان ساده توضیح بدهید که امشب خدا دوست دارد صدای بندههایش را زیاد بشنود.
۷-از بچهها بخواهید لیستی از خواستههایشان تهیه کنند و با زبان خودشان از خدا بخواهند. با زبان ساده برای بچهها توضیح بدهیم که امشب فرشتهها هم به زمین میآیند تا برای ما دعا کنند. پس با زبان خودش از خدا عذرخواهی کند و خواستههایش را بگیرد. آرزو کردن را هم باید به بچه یاد داد؛ که تو همان چیزی هستی که از خدا طلب میکنی».
وقتی ما به بچه یاد میدهیم در این شب خواستههایش را از خدا طلب کند، در حقیقت از کودکی یاد میگیرد هر وقت مشکلی داشت یا به چیزی نیاز پیدا کرد به جای درخواست از دیگران و احساس حقارت، از کسی در خواست کند که بیجواب نماند و هر چه بیشتر در این خانه برود بزرگتر میشود.
منبع: فارس