برنامه گفتوگوی ویژه خبری با حضور محمدکاظم سجادپور و کامران ابوالفتح کارشناسان مسائل بینالملل و آمریکا به تحلیل انتخابات آمریکا و آخرین تحولات منطقه پرداخت.
محمدکاظم سجادپور در ابتدای این برنامه اظهار کرد: در نظرسنجیها رای کامالا هریس و ترامپ بسیار به هم نزدیک است و این نظرسنجیها در آمریکا بسیار هم معتبر است. در جامعه آمریکا نظرسنجیها پیشرفته است، اما قطعی و صد در صدی نیست همه این نظرسنجیها از نزدیک بودن رای این دو نامزد به هم خبر میدهد. البته در این زمینه پیشبینی هم نمیشود انجام داد.
سجادپور درباره شرایط نه چندان مناسب هریس در برخی نظرسنجیها گفت: هریس ۳ ماه است که وارد جریانات انتخابات شده و آن هم پس از عملکرد بد بایدن به میدان آمده و در این ۳ ماه هریس نسبت به زمانی که داشته به آرای برابری با ترامپ رسیده است اما جامعه آمریکا اکنون دو قطبی شده و این دوقطبی دو نوع آمریکا را به ما نشان میدهد یکی آمریکای هریس و دیگری آمریکای ترامپ. دستور کار ترامپ آمریکایی است که باید خود را جمع کند و خود را دوباره احیا کند. اما هریس این گونه نیست. آمریکای ترامپ حذفی است و باید تعدادی از آدمها از این آمریکا حذف شود.
وی تاکید کرد: هریس اکنون پایگاه اجتماعی برای خود درست کرده است و این نکته برای آنها مهم است. دموکراتها بسیار امیدوار هستند که در این انتخابات بتوانند به دلیل خاص بودن روش برگزاری آن رای بیاورند. شاید سیستم انتخابات آنها عادلانه نباشد، اما روش آنها همیشه اینگونه بوده است.
سجاد پور گفت: بایدن در آتش بس برای غزه تناقض زیادی داشت. اول حرف از آتش بس میزد و بعد سلاح و میلیونها دلار پول به صهیونیستها داد. بایدن از جمله افرادی است که به صهیونیستها اعتقاد دارد و در مجموع فردی ناتوانی در انجام آتش بس شد.
وی افزود: کارشناسان میگویند نتانیاهو بایدن را سر کار گذاشته است. اما هریس سعی کرده با صحبت از مردم غزه درباره امنیت صهیونیستها نیز حرف بزند که این سیاست نیز تا به امروز چندان جواب گو نبوده است.
سجاد پور درباره رفع تحریمهای کشورمان توسط این دو نامزد ریاست جمهوری گفت: هریس ادامه دهنده راه بایدن است اما ترامپ دروغگویی حرفهای است. ترامپ این که از او تعریف کنند و با او وارد معامله شوند را ترجیح میدهد. هیچ رئیس جمهوری در آمریکا در این سالها مانند ترامپ نبوده است. ترامپ در حوزه روانشناسی سیاسی حتی برای متحدین آمریکا هم ایجاد نگرانی کرده است. اما این را باید بدانیم هریس و ترامپ هر دو در سیستم آمریکا کار میکنند و هر دو باید مواردی را رعایت کنند.
طرفداران نتانیاهو امید دارند که ترامپ رئیسجمهور شود
کامران ابوالفتح دیگر کارشناس این برنامه گفت: در آمریکا نظرسنجیها علمی است، اما مشکل در جنس و شیوه انتخابات این کشور است. در این کشور فردی با رای مردمی کمتر رئیس جمهور میشود و در نتیجه نمیشود به این نظر سنجیها اعتماد کرد. در انتخابات آمریکا فارغ از رای مردمی، محاکم قضایی و دادگاهها میتوانند نتایج انتخابات را به چالش بکشند و مثل سال ۲۰۰۰ که این گونه شد و بوش به شکلی عجیب رئیس جمهور شد.
ابوالفتح درباره سیاستهای نامزدهای انتخابات آمریکا در برابر صهیونیستها گفت: آمارها نشان میدهد که حدود ۸۰ درصد یهودیها به دموکراتها رای میدهند. اما این بخش، اکنون از دولت بایدن شاکی هستند. خیلیها اکنون میگویند چرا به نتانیاهو کم کمک کردید و آنها باید بیشتر پول دریافت میکردند و بیشتر آدم میکشتند.
به گفته ابوالفتح، اکنون تیم نتانیاهو امیدش به دونالد ترامپ است و فکر میکنند بایدن دست آنها را بسته است. طرفداران نتانیاهو امید دارند که ترامپ رئیس جمهور شود.
ابوالفتح تاکید کرد: ترامپ استاد ساده کردن موضوعات پیچیده برای مردم عادی آمریکا است. خیلی راحت درباره موضوعات مختلف مانند ایران و کره شمالی و پوتین حرف میزند. ترامپ میداند مردم آمریکا از جنگ خسته شده اند او میداند چه مدلی حرف بزند، اما طرف مقابل حرفهای سخت میزند که مردم عادی آمریکا متوجه آن نمیشوند. ترامپ حرف از صلح میزند، اما تضمینی نیست که این حرفها را زمان رئیس جمهور شدن نیز عملی کند.
ابوالفتح در انتها گفت: ترامپ مردی اقتصادی است و میداند چه میگوید. صدها اتهام مانند فساد اخلاقی، مالی، سیاسی و امنیتی به او وارد شده است، اما جوری حرف میزند که میتوان گفت نیمی از مردم آمریکا طرفدار او هستند او دادگاه رفته و سابقه دار است، اما طرفداراش بیشتر شده اند و این نمونهای از جامعه آمریکا است.