فصل سرما به کشور هند رسیده و شهر دهلی، پایتخت این کشور در تاریکی فرو رفته است. در حالی که آلودگی هوای امسال در هند رکورد زده، دولت مجبور به اتخاذ برخی تصمیمات فوری و اضطراری شده است. آلودگی هوا که همواره با سرما تشدید میشود، این روزها آسمان دهلی را خاکستری کرده و پوششی ضخیم از دود شهر را فراگرفته است. رسانهها میگویند حتی با ایستادن کوتاه مدت در فضای باز نیز میتوان طعم خاکستر و دود را در هوا حس کرد و پس از پیادهروی یا دویدن، احساس تنگی نفس مانع ادامه فعالیت میشود. در همین حال، کلماتی مانند «سمی» و «کشنده» دوباره به عناوین اصلی روزنامهها بازگشته است. اکثر مدارس تعطیل شده و به مردم توصیه شده که در خانه بمانند. اگرچه برخی از مردم به خاطر شغل خود نمیتوانند به این توصیه عمل کنند.
شاخص هوای دهلی در روزهای دوشنبه و سهشنبه بین هزار و ۲۰۰ تا هزار و ۵۰۰ ارزیابی شده است. این در حالی است که حد مجاز آن عددی پایینتر از ۱۰۰ است. شاخص آلودگی هوا میزان ذرات معلق را در هوا اندازهگیری میکند؛ ذراتی که میتوانند وارد ریه شده و سبب بسیاری از بیماریها شوند.
مردم هند در رسانههای اجتماعی شوک، ناامیدی و ناراحتی خود را از تکرار این مسئله ابراز میکنند. موسسه سیاست انرژی در دانشگاه شیکاگو آمریکا در یک مطالعه نشان داد که آلودگی هوا در شهر دهلی به طور میانگین عمر هر فرد را ۱۰ سال کاهش میدهد. این مطالعه همچنین میافزاید که آلودگی هوا امید به زندگی شهروندان دهلی را به طور میانگین ۵ سال کاهش میدهد. یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ نیز نشان داد که از هر ۱۰ کودک در پایتخت هند، چهار کودک از «مشکلات شدید ریوی» رنج میبرند. افزایش آلودگی هوای هند در دو دهه گذشته عمدتا به دلیلی صنعتی شدن رخ داده است. گفته میشود تعداد وسایل نقلیه در جادههای هند طی این مدت حدود ۴ برابر شده است.
پاسخ ساده این است که حل مشکل هوای دهلی نیازمند تلاش و هماهنگی جدی است. یکی از دلایل آلودگی هوا آن است که کشاورزان بقایای محصولات خود را میسوزانند تا مزارع آنها به سرعت پاکسازی شود و بتوانند بذر خود را برای سال آینده بکارند. این اتفاق بیشتر در ایالتهای پنجاب، هاریانا و اوتار پرادش میافتد. دود ناشی از آتشسوزی در مزارع ایالات همسایه، هر زمستان دهلی را فرا میگیرد و با کاهش سرعت باد و سنگین شدن هوا، به سطح زمین نزدیکتر میشود. البته نمیتوان کشاورزان را مقصر اصلی دانست، زیرا این ارزانترین و سادهترین راه برای پاکسازی مزارع است. دولتهای مختلف هند راههایی برای حل این مسئله پیشنهاد کردهاند، مثل ارائه ماشینآلاتی برای پاکسازی زمینها یا ارائه کمکهای مالی برای جلوگیری از سوزاندن زمین. هرچند این تصمیمات به صورت جدی پیگیری نشده است.
کارشناسان میگویند که دولت هند باید در سطح فدرال و در ایالتهای مختلف سیاستهای جدی و موثری را برای حل این مشکل اتخاذ کرده و روی راهحلهای بلند مدت تمرکز کند.
مترجم: زهرا نجفی