یک تیم تحقیقاتی کرهای که قبلا اثرات مضر نوشیدنیهای گازدار مانند نوشابه را بر سلامت دندان به طور علمی اثبات کرده بود، اکنون مکانیسمی مؤثر برای جلوگیری از آسیب به دندان ناشی از این نوشیدنیها ارائه کرده است.
تیمی به رهبری پروفسور سئونگبوم هونگ از دپارتمان علوم و مهندسی مواد KAIST، با همکاری محققان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه ملی سئول (بخشهای دندانپزشکی اطفال و میکروبیولوژی دهان) و تیم تحقیقاتی پروفسور هی ریونگ بایون از دپارتمان شیمی، نشان دادهاند که با کمک فناورینانو و بهرهمندی از دیآمین فلوراید نقره (SDF) که یک لایه محافظ حاوی فلوراید بر روی سطح دندان تشکیل میدهد، میتوان به طور مؤثر فرسایش ناشی از نوشابهها را مهار کرد. این گروه نتایج یافتههای خود را در مجله Biomaterials Research منتشر کرده است.
این تیم مورفولوژی سطح و خواص مکانیکی مینای دندان را در مقیاس نانو با استفاده از میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) تجزیه و تحلیل کرده است. آنها همچنین خواص شیمیایی نانوفیلم تشکیل شده توسط تیمار با SDF را با استفاده از طیفسنجی فوتوالکترون پرتو ایکس (XPS) و طیفسنجی فروسرخ تبدیل فوریه (FTIR) بررسی کردند.
یافتههای آنها تفاوت معنیداری را در زبری سطح و مدول الاستیک بین دندانهای در معرض نوشابه با و بدون درمان SDF نشان داد. دندانهای تیمار شده با SDF کمترین تغییر را در زبری سطح به دلیل فرسایش نشان دادند (از ۶۴ نانومتر تا ۷۰ نانومتر) و مدول الاستیک بالایی را حفظ کردند (از ۲۱۵ GPa تا ۲۰۵ GPa). این نتایج به تشکیل یک لایه فلوراپاتیت توسط SDF نسبت داده شد که به عنوان سپر محافظ عمل میکند.
پروفسور یانگ کیم از گروه دندانپزشکی کودکان دانشگاه ملی سئول خاطرنشان کرد: این فناوری میتواند برای جلوگیری از فرسایش دندان و تقویت دندانها برای کودکان و بزرگسالان استفاده شود. این روش درمانی مقرون به صرفه و در دسترس است.
پروفسور هونگ تاکید کرد: سلامت دندان به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی تاثیر میگذارد. این تحقیق یک روش غیرتهاجمی مؤثر برای جلوگیری از فرسایش زودهنگام دندان ارائه میدهد که فراتر از درمانهای جراحی سنتی است. با استفاده از SDF به سادگی میتوان از فرسایش دندان جلوگیری و مینای دندان را تقویت کرد و به طور بالقوه هزینههای دندانپزشکی را کاهش داد.
منبع: ستاد نانو
انسان عاقل نوشابه رو از سبد غذایی حذف میکنه