تولد نیما یوشیج پدر شعر نو ایران، درگذشت استاد «رضا روزبه»، پایان جنگ دوم ایران و روس با شکست «عباس میرزا»، کشف واکسن ویروس فلج اطفال توسط «جونس سالِک»، امضای قرارداد ترک مخاصمه و پایان جنگ جهانی اول و ... از مهمترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز شنبه 20 آبان 1391 خورشیدی برابر با 25 ذی الحجه 1433 هجری و 10 نوامبر 2012 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

تولد نیما یوشیج پدر شعر نو ایران (1276 ش)
علی اسفندیاری متخلص به نیما یوشیج در دهکده یوش در مازندران به دنیا آمد. در 12 سالگی به همراه خانواده به تهران رفت و پس از مدتی زبان فرانسه و عربی را فرا گرفت. او به تشویق استادش نظام وفا سرودن شعر را آغاز کرد و سبکی تازه را در شعر در پیش گرفت. در شعر نیما وزن و قافیه در همه جا به تناسب به کار گرفته شده است. شعر آزاد نیمایی، تفاوت‌های آشکاری با شعر سنّتی داشته، از لحاظ عاطفی، بیشتر جنبه اجتماعی و انسانی دارد. او از لحاظ زبان، هر کلمه‌ای را در شعر نو به کار می‌بُرد با این شرط که با کلمات مجاور، مهجور، بیگانه و ناسازگار نباشد.

از نیما یوشیج به غیر از مجموعه اشعار، آثار دیگری نیز به چاپ رسیده که داستان‌ها، اشعار و قصه برای کودکان، یادداشت‌ها و نامه‌ها و آثار تحقیقی از آن جمله‌اند. اما مهم‌ترین اثر این شاعر نوپرداز ایرانی، افسانه نام دارد. نیما سرانجام در سال 1338 ش در 64 سالگی در تهران درگذشت و در امامزاده عبداللَّه تهران دفن شد. سی‌وچهار سال بعد در دی ماه 1372، با تلاش مردم نور و یوش، پیکر نیما از محل دفن به زادگاهش در یوش منتقل گردید.

صدور فتوای جهاد از سوی علمای عراق بر ضد انگلیس در جریان جنگ جهانی اول (1293 ش)
پس از گسترش جنگ جهانی اول در شرق اروپا و قلمرو امپراتوری عثمانی، انگلستان که در صدد تجزیه این امپراتوری بود، به دست اندازی در کشور عراق که جزو دولت عثمانی بود، پرداخت. مجتهدان بزرگ شیعه مقیم عراق، در مقابل تجاوز بیگانه به پاخاستند. آخوند ملا محمدکاظم خراسانی که در حوادث لشکرکشی روسیه به ایران، حکومت وقت روسیه را تهدید به اعلام جهاد نموده بود، نقش مهمی در مبارزات شیعی بر ضد بیگانگان ایفا کرد.
پس از وی بزرگانی نظیر شیخ مهدی خالصی، سیدمهدی حیدری، سیدمصطفی کاشانی و شیخ محمدتقی شیرازی، رهبری مذهبی را بر عهده گرفتند و در این ایام که انگلستان تهاجم گسترده‌ای به عراق آغاز کرده بود، فتاوای کوبنده‌ای در لزوم جنگ و جهاد با کفّار صادر نمودند.

تأسیس بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی (1363 ش)
با توجه به نیازهای گسترده پژوهشی در قلمرو فرهنگ و تمدن اسلامی، مرکز علمی - تحقیقاتی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در بیست و یکم آبان 1363 در مشهد مقدس آغاز به کار کرد. محور اصلی فعالیت‌های بنیاد بر طبق اساس نامه عبارت است از: توسعه فرهنگ اسلامی در جهت عمق بخشیدن به باورهای دینی و گسترش معارف شیعی؛ نشر علوم اسلامی و معارف حقّه جعفری در پرتو پژوهش‌های بنیادی؛ احیا و نشر ذخایر و نفایس علمی - اسلامی؛ ارتقای سطح علمی نیروهای پژوهشی در حوزه علوم اسلامی. در این بنیاد فعالیت‌های پژوهشی در گروه‌های قرآن، حدیث، فقه، کلام و فلسفه، تاریخ اسلام، تصحیح متون اسلامی، جغرافیای ممالک اسلامی، هیئت، نجوم، تراجم و انساب و... صورت می‌گیرد.

درگذشت استاد «رضا روزبه» فیزیک‌دان و استاد معارف اسلامی (1352 ش)
استاد رضا روزبه در سال 1300 شمسی در زنجان به دنیا آمد. با پایان تحصیلات دبیرستانی به کار تعلیم و تربیت در دبستان پرداخت. سپس وارد دانشگاه شد و پس از اخذ لیسانس در رشته فیزیک، این درس را ادامه داد تا به عنوان محقق این رشته شناخته شد. با وجود پیشنهادات مکرر برای احراز کرسی تدریس دانشگاه و نیز عضویت در مجامع تحقیقی غرب به همراه مزایای کلان مادی، وی پایه‌گذاری دبیرستان علوی تهران و تدریس در آن را ترجیح داد و در کنار تحقیقات گسترده در فیزیک، بر معارف اسلامی و فقه و اصول تسلط کافی داشت. وی مکاسب و رسائل (از دروس حوزوی) را به خوبی می‌دانست و با ادبیات عرب و زبان فرانسه کاملاً آشنا بود. او نمونه تهذیب و اخلاق اسلامی و پایه‌گذار اولین مسابقات قرائت قرآن به شمار می‌رود. این استاد اخلاق سرانجام در بیست و یکم آبان 1352 ش در 52 سالگی به بیماری سرطان درگذشت و در قم به خاک سپرده شد.

تولد «علی بن یوسف آمِدی» فقیه وادیب برجسته (559 ق)
ابوالفضایل علی بن یوسف آمِدی، فقیه وادیب برجسته در شهر آمِد عراق متولد شد. پس از تحصیل مقدمات علوم در زادگاه خود، به بغداد رفت و فقه، اصول فقه، ادبیات و ریاضیات را نزد عالمان و فقیهان بزرگ زمان فرا گرفت. ابوالفضایل آمِدی، اشعاری دلنشین و پرمحتوا نیز سروده است. بیشتر سال‌های عمر او، صرف تدریس علوم اسلامی و پرورشِ دانش‌پژوهان مسلمان صرف گردید و سرانجام در چهل و نه سالگی در زادگاه خود درگذشت.


ولادت دانشمند برجسته «بهاءالدین عاملی» معروف به «شیخ بهایی» (953 ق)
شیخ بهاءالدین محمد عاملی معروف به شیخ بهایی از شاگردان شهید ثانی و یکی از علمای بزرگ شیعه و از افتخارات جهان اسلام می‌باشد. وی در سال 953 قمری در بعلبک لبنان به دنیا آمد و در طول حیات پربار خویش، مسافرت‌های زیادی به نقاط مختلف جهان داشت و از محضراساتیدی برجسته در رشته‌های گوناگون استفاده نمود. شیخ بهایی در بسیاری از علوم مانند هیئت، نجوم، ریاضیات، تفسیر قرآن، فقه، اصول، علم حدیث، ادبیات فارسی و عربی، طب و مهندسی متبحّر بود و در تمامی آن‌ها کتبی را به رشته‌ی تحریر در آورد. وی اولین کسی است که یک دوره فقه غیر استدلالی به زبان فارسی نوشت.

از صفات بارز شیخ بهایی بی‌اعتنایی به دنیا و دوری از ریاکاری است که با وجود داشتن مقامات بالای علمی و مناصبی چون شیخ‌الاسلامی، به سوی علایق مادی گرایش پیدا نکرد. از شاگردان او می‌توان به ملاصدرا، ملامحمد تقی مجلسی و محقق سبزواری اشاره نمود. شیخ بهایی ده‌ها اثر ارزنده از خود به جای گذاشته است که: کشکول، اسرارُالبلاغه، اِثنی عَشَریّات خَمْس، اَربعین حدیثاً، جامع عباسی، عینُ الحیوة، بحرالحساب و... از آن جمله‌اند. آثار علمی و مهندسی شیخ بهایی را می‌توان در جای جای اصفهان مشاهده نمود. شیخ بهایی در 12 شوال 1030 قمری پس از یک بیماری چند روزه به سرای باقی شتافت و در مشهد مقدس به خاک سپرده شد.

پایان جنگ دوم ایران و روس با شکست «عباس میرزا» ولیعهد فتحعلی شاه قاجار (1242 ق)

عهدنامه‌ی گلستان که در پی شکست ایران از روسیه در جنگ اول دو کشور به امضا رسید، مرز بین ایران و روسیه را به درستی معین نکرده بود. از این رو نارضایتیِ مردمِ نَواحیِ ایرانیِ تَمَلُّک شده توسط روس‌ها، باعث شد که شعله‌ی جنگ، بار دیگر فروزان شود. در ابتدا، پیروزی باقوای ایران بود، ولی بعدها، نیروهای روسی، ضربات سختی وارد آورده و بر اثر خیانت و نیز بدگویی بعضی از افراد، سپاه ایران شکست را پذیرا شد. تسخیر قلعه‌ی عباس آباد توسط روس‌ها، امید ایران را به یأس تبدیل کرد و خواهان صلح گردید. پس از آن قرارداد ترکمانچای منعقد شد که به مراتب از عهدنامه‌ گلستان شوم‌تر بود. به موجب این قرارداد، ولایات وسیعی از ایران به روسیه الحاق گردید و امتیازات فراوانی به این دولت تعلق یافت.

وفات عالم جلیل «غلامرضا یزدی کوچه بیوکی» (1378 ق)
آیت‌اللَّه حاج شیخ غلامرضا یزدی در مشهد به دنیا آمد و در ده سالگی برای تحصیل به اصفهان رفت. سپس راهی نجف اشرف گردید و از محضر حضرات آخوند خراسانی و علامه محمد کاظم یزدی استفاده نمود. در سال 1325 ق به یزد رفت و به ادای تکالیف دینی و ترویج احکام اسلام اشتغال ورزید. آن عالم ربانی، منبر و وعظی مؤثر داشت و در نفوس مردم تاثیری ژرف و احترامی عمق بر جای می‌گذاشت. گاه با پای پیاده به روستاهای اطراف می‌رفت و به ارشاد و تعلیم روستائیان می‌پرداخت. کتاب مفتاح علوم القرآن از آثار ایشان می‌باشد.

تولد «خورشید جی کاما» ایران شناس هندی (1829 م)
خورشیدجی رستم جی کاما، از ایران‌شناسان معروف پارسیِ هند و متخصص در زبان و ادبیات پهلوی و خطشناسی میخی، در 11 نوامبر سال 1829 م در شهر بمبئی هند به دنیا آمد. وی پس از تکمیل تحصیلات مقدماتی به اروپا سفر کرد و زبان‌های فرانسوی، آلمانی، پهلوی و اوستایی و خط میخی را فرا گرفت و کار تطبیق گرامر و دستور زبان‌های ایرانی و سانسکریت را به انجام رساند. وی پس از بازگشت به هند، برای رسمی ساختن زبان پهلوی در تحصیلات دانشگاهی کوشش فراوانی کرد. کاما، علاوه بر ادبیات، در علوم اجتماعی، گیاه‌شناسی، شیمی و علم نجوم نیز مهارت داشت. خورشید جی رستم جی کاما سرانجام در بیستم اوت 1909 م در هشتاد سالگی درگذشت.

امضای قرارداد ترک مخاصمه و پایان جنگ جهانی اول (1918 م)
جنگ جهانی اول که از روز اول اوت 1914 م به بهانه کشته شدن ولی‌عهد اتریش در شهر سارایوو، به دست یک دانشجوی صرب، آغاز گردید تا یازدهم نوامبر 1918 م به مدت چهار سال و صد روز به طول انجامید. در این جنگ، شانزده کشور به طور مستقیم و ده کشور به طور غیرمستقیم شرکت نمودند که در دو گروه متخاصم جای داشتند. متحدین مرکب از دُوَل مرکزی اروپا شامل آلمان، امپراتوری اتریش - مجارستان که بعدها ترکیه و بلغارستان نیز به آن‌ها اضافه شدند و متفقین شامل فرانسه، بریتانیا، روسیه، بلژیک، صربستان و ژاپن که بعدها ایتالیا، رومانی، یونان، پرتغال، امریکا و چند کشور دیگر به یاری آن‌ها وارد جنگ شدند.
با گسترش دامنه شکست آلمان و قتل‌عام وسیع نیروهای متحد توسط متفقین، پادشاه آلمان مجبور به پذیرش ترک مخاصمه و کناره‌گیری از قدرت گردید. در نهایت در روز یازدهم نوامبر سال 1918 م، قرارداد ترک مخاصمه به امضا رسید و از یازده صبح همین روز، صدای شلیک توپ‌ها و مسلسل‌ها در سرتاسر جبهه غرب خاموش شد. به موجب این قرارداد، نیروهای آلمان بدون قید و شرط تسلیم شدند و عملیات اشغال خاک آلمان تا اواخر دسامبر سال 1918 م به انجام رسید.

کشف واکسن ویروس فلج اطفال توسط «جونس سالِک» (1952 م)
دکتر جونْسْ سالِک، پس از اتمام تحصیلات خود در رشته پزشکی، به تحقیق و مطالعه در زمینه باکتری‌ها و ویروس‌ها پرداخت. دکتر سالک بدین ترتیب در یازدهم نوامبر 1952 م واکسنی تهیه کرد و آن را به اطفالی تزریق نمود که سابقاً به نوعی فلج مبتلا شده و طبعا بدنشان در برابر این بیماری مقاومت داشت. نتیجه کار، کاملا رضایت‌بخش بود چرا که این تزریق باعث افزایش پادتن در خون می‌شد.

وی متعاقباً این واکسن را در مورد اطفالی که سابقه بیماری نداشتند استعمال کرد و این بار هم، نتیجه، مطلوب بود. از این رو، این واکسن از سال 1954 م به مقدار زیاد تهیه شد و در دسترس عموم قرار گرفت. خبر کشف واکسن ضدفلج بعد از کشف واکسن آبله یکی از جالب‌ترین پدیده‌های پزشکی بوده است که موجب نجات و سالم ماندن انسان‌های بی‌شماری گردید.

21 آبان در هشت سال دفاع مقدس
  تبادل آتش توپخانه در جبهه اهواز. 59
 عملیات هوایی خودی و دشمن : سرنگونی جنگنده عراقی در بوشهر
 توقیف یک کامیون دارو در حال خروج از استان توسط عناصر سازمان چریکهای فدایی خلق.
 ورود 26 کامیون حامل وسایل فنی از عربستان به عراق 63 .
    نقل و انتقالات ارتش ترکیه در مرز عراق.
 گزارش وزارت اطلاعات از دستگیری یک جاسوس عامل عراق به هنگام بمب گذاری در تهران و جوانب قضیه در داخل کشور.
 نیروهای اتحادیه میهنی روی قله حسنبک به عراقی‌ها حمله و تلفاتی به آن‌ها وارد کردند.
نخست وزیر و وزیر دفاع ایتالیا صدور اسلحه از ایتالیا به ایران را تکذیب کردند. 65

برخی از رویدادهای 11 نوامبر
1885: نخستین موتور سیکلت ساخته شد و به معرض تماشا در امد.
1918: لهستان که قبلا در کنترل روسیه بود درپایان جنگ جهانی اول، کمونیستی شدن روسیه و شکست آلمان و انحلال امپراتوری اتریش مجارستان اعلام استقلال کرد و یازدهم نوامبر روز ملی لهستان (روز استقلال) است.
1975: آنگولا مستعمره قدیمی پرتغال در غرب آفریقا یازدهم نوامبر 1975 در پی یک رشته مبارزات مسلحانه خونین استقلال یافت، ولی از روز بعد دچار یک جنگ داخلی خونین‌تر گردید که تا سال 2001 ادامه داشت.


برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار