تصویب قانون استخدام کشوری (۱۳۰۱ ش)
تا سال ۱۳۰۱ شمسی مقررات و روش خاصی که حاکم بر امور استخدامی سازمانهای دولتی باشد وجود نداشت. انتخاب و انتصابات بدون ضابطه انجام میشد. نخستین بار در سال ۱۳۰۱ شمسی قانون استخدام کشوری در مجلس تصویب شد که قانون مذکور مشتمل بر ۵ فصل و ۷۴ ماده بوده اولین سازمانی که طرح طبقه بندی مشاغل را پیاده کرد نفت کشور بود.
این قانون به تدریج دچار تغییرات زیادی شد. تحولات قانون استخدام کشوری تحول در قانون سال ۱۳۰۱ در دو دوره صورت گرفت. اول از سال ۱۳۰۱ تا ۱۳۲۰ و دیگری از سال ۱۳۲۰ تا ۱۳۴۰ که در هر دوره تغییرات اساسی روی میزان حقوق و مقرریها و حقوق بازنشستگی انجام شده و باعث افزایش آنها شد.
رحلت مرجع بزرگ و فقیه کبیر «میرزا حبیب اللَّه رشتی» (۱۲۷۳ ش)
میرزا حبیب اللَّه رشتی در سال ۱۱۹۸ ش در املش گیلان به دنیا آمد. وی پس از یک درگیری که با خان منطقه پیدا کرد، راهی قزوین شد و نزد شیخ عبدالکریم ایروانی شاگردی نمود تا اینکه در ۲۵ سالگی به اجتهاد دست یافت. ایشان سپس برای استفاده از معارف دینی، راهی نجف اشرف شده و از محضر فقیه بزرگ، شیخ محمدحسن نجفی، صاحب جواهر و شیخ مرتضی انصاری فیض برد. میرزا حبیباللَّه رشتی پس از ارتحال شیخ انصاری از جمله ارکان مرجعیت بود ولی هیچگاه خود را برای ریاست حوزه معرفی نکرد و وجوه شرعی را قبول ننمود.
در حلقه درس میرزای رشتی شاگردان بسیاری حاضر میشدند از جمله حضرات آیات عظام علامه سیدمحمدکاظم یزدی، آقا ضیاءالدین عراقی، میرزا حسین نایینی، شیخ عبداللَّه مازندرانی، شیخ فضل اللَّه نوری و سیدابوالحسن اصفهانی. همچنین آثار متعددی از این فقیه وارسته و مرجع جلیل بر جای مانده که بدایعُ الافکار، الالتقاط، الامامه و الاجتماعُ الامرِ و النهی و... از کتب ارزشمند ایشان میباشد. سرانجام میرزا حبیباللَّه رشتی در ۲۲ آذر ۱۲۷۳ ش در ۷۵ سالگی در نجف اشرف درگذشت.
مهاجرت علمای تهران به ری معروف به «مهاجرت صغری» (۱۲۸۳ ش)
در اثر فراگیر شدن ظلم و فساد و فقر و قحطی، در اواخر سلطنت مظفرالدین شاه قاجار، علما که از وضع موجود به شدت رنج میبردند، جهت اصلاح اوضاع و فشار به دولت، تصمیم به مهاجرت از تهران به حرم حضرت عبدالعظیم در شهر ری گرفتند. این سفر که در ۲۲ آذر ماه ۱۲۸۴ ش برابر با ۱۶ شوال ۱۳۲۳ صورت گرفت به مهاجرت صغری شهرت یافت و در ابتدا شامل دو هزار نفر بود. پس از چند روز، به تعداد متحصّنین افزوده گشت و از ده هزار تن فراتر رفت. وعاظ و خطبا دائماً بر منبر رفته و از استبداد حکومت عین الدوله، صدر اعظمِ وقت، سخن میگفتند و خواستار تشکیل عدالت خانه میشدند.
مظفرالدین شاه با مشاهده وخامت اوضاع، درصدد حل قضیه برآمد و سرانجام با خواسته آنان که تاسیس عدالتخانه در کلیه شهرهای ایران، اجرای قوانین اسلام در سراسر کشور، عزل موسیونوژ رییس بلژیکی گمرک ایران و نیز عزل علاءالدوله حاکم ظالم تهران، موافقت نمود. این تحصن سرانجام در ۲۲ دی ۱۲۸۴ ش به پایان رسید و با ادامه مبارزه توسط علما و مردم، مظفرالدین شاه مجبور شد فرمان مشروطه را در چهاردهم مرداد ماه ۱۲۸۵ ش امضا کند.
تغییر متمم قانون اساسی و تفویض و انتقال مقام سلطنت ایران به «رضاخان» (۱۳۰۴ ش)
پس از مدتها تلاش برای قدرتطلبی و تغییر حکومت توسط رضاخان، سرانجام در نهم آبان ۱۳۰۴ ش مجلس مؤسسان که برای انتقال سلطنت از سلسله قاجار به خاندان پهلوی تشکیل شده بود، مأموریت خود را با تغییر اصولی از قانون اساسی انجام داد. ۲۲ آذر ۱۳۰۴ مجلس موسسان با تغییر ۴ اصل از متمم قانون اساسی، سلطنت را به رضاشاه و اعقاب وی تفویض کرد؛ تصمیمی که سرآغاز تغییر و تحولات زیادی در عرصه سیاسی، اقتصادی و اجتماعی جامعه ایرانی شد.
به این ترتیب ۱۵۳ سال حاکمیت شاهان قاجار بر ایران خاتمه یافت و حکومت ۵۳ ساله رژیم پهلوی به طور رسمی از این روز آغاز شد. ویژگیهای مشترک سلاطین قاجار به ویژه در سالهای آخر آن و نیز پهلوی، استبداد داخلی، بیکفایتی و فرمانبرداری آنان از دولتهای بیگانه بود. رضاخان میرپنج که یک درجهدار ارتش بود در ۱۵ اردیبهشت سال بعد، پس از مراسم تاج گذاری، تاسیس سلسله پهلوی را اعلام کرد.
تصرف شهر تبریز توسط نادرشاه افشار (۱۱۴۳ ق)
نادرقلی افشار که بر اثر رشادتهای خود در یکی از مناطق خراسان به قدرت رسیده بود، پس از حملهٔ افغانها به اصفهان، به یاری شاه طهماسب صفوی رفت و افغانها را شکست داد. سپس سفیری به دولت عثمانی فرستاد و تخلیهٔ نواحی اشغالی آذربایجان را خواستار شد. عثمانیان اهمیتی به سفیرِ نادر نداده و در اشغال آذربایجان اصرار داشتند. بنابراین نادر به کمک قبیلهٔ خود در ۲۷ محرم ۱۱۴۳ ق وارد تبریز گردید و آنجا را به تصرف خود درآورد.
مخابره اولین مکالمه توسط امواج رادیویی (۱۹۰۱ م)
برای اولین بار در تاریخ ارتباطات بشری، در دوازدهم دسامبر ۱۹۰۱ م از طریق امواج رادیویی و بدون استفاده از سیم رابط، یک جمله از منطقهای در ایتالیا به نقطهای دیگر مخابره شد و فصل تازهای در ارتباطات آغاز گردید. مخابرهکننده این جمله و مخترع دستگاهی که برای مخابره آن مورد استفاده قرار گرفت، گولیلمو مارکونی فیزیکدان ایتالیایی بود که بعدها دستگاه رادیو را هم اختراع کرد. اکنون دستگاههای ارتباطی که با امواج رادیویی کار میکنند، کاربرد بسیار گسترده و متنوعی یافتهاند.
تولد «ابوالحسن اسماعیل» (ابن سیده) ادیب و لغوی نابینای مسلمان (۳۹۸ ق)
ابوالحسن علی بن اسماعیل بن سیده اندلسی، از علمای مسلمان اندلس و لغتشناسی بزرگ به شمار میرفت. وی قوهٔ حافظهای قوی داشت و همانند پدرش از نعمت بینایی محروم بود.
درگذشت استاد «سید غلامرضا سعیدی» نویسنده و مترجم (۱۳۶۷ ش)
استاد سید غلامرضا سعیدی، نویسنده، مترجم و محقق متعهد ایرانی، در سال ۱۲۷۴ ش در یکی از روستاهای توابع شهرستان بیرجند در استان خراسان به دنیا آمد. وی در ۲۱ سالگی پس از فراگیری علوم طبیعی، ریاضی و نجوم و زبانهای عربی، فرانسوی و انگلیسی، به تدریس مشغول شد و سالها بعد در تهران مجله فروغ علم را با همکاری دوستان منتشر کرد. استاد سعیدی طی سفرهای بسیاری که به پاکستان و هندوستان نمود تحت تأثیر افکار و اندیشههای علامه اقبال لاهوری قرار گرفت و همین موضوع موجب شد تا پس از فراگیری زبان اردو، تعدادی از آثار این اندیشمند اسلامی را به فارسی ترجمه کند. از استاد سعیدی در حدود شصت اثر در زمینههای تالیف و ترجمه به جای مانده که زندگانی عماریاسر، فرد و اجتماع، برنامههای انقلاب اسلامی و ترجمه اقبالشناسی از آن جملهاند. وی در آذرماه سال ۱۳۶۷ ش در ۹۱ سالگی دار فانی را وداع گفت و در تهران به خاک سپرده شد.
عملیات امیرالمؤمنین در سرپل ذهاب توسط سپاه (۱۳۶۰ ش)
این عملیات در درمنطقه عمومی کرمانشاه، در سرپل ذهاب -ارتفاعات گاومیشان رخ داد.
۲۲ آذر در هشت سال دفاع مقدس
جابه جایی نیروهای عراقی در جبهه سوسنگرد. ۵۹
تداوم درگیری در ایلام، سومار، سر پل ذهاب و قصر شیرین.
برخی از رویدادهای ۱۲ دسامبر
۱۹۲۵: احمد شاملو روشنفکر، شاعر و نویسنده ایرانی و از فعالان سیاسی در تهران به دنیا آمد. وی ۲۳ جولای سال ۲۰۰۰ در کرج و براثر عوارض ناشی از بیماری قند درگذشت. از وی بیش از ۲۰ کتاب داستان و شعر و صدها رساله و مقاله باقی مانده است. در دهه ۱۹۵۰ (۱۳۳۰ هجری خورشیدی) و پس از کودتای ۲۸ امُرداد، شاملو به اتهام فعالیتهای کمونیستی دستگیر و به یک سال زندان محکوم شده بود.
۱۹۳۵: هاینریک هیملر از سران حزب ناسیونال سوسیالیست آلمان، موسس سازمان SS، رئیس گشتاپو، رئیس پلیس، وزیر داخله آلمان واز مشاوران نزدیک به هیتلر از ۱۲ دسامبر ۱۹۳۵ برنامه Lebensborn را در آن به اجرا گذارد. به موجب این برنامه که بعدا اصلاحنژاد خوانده شده است بانوان بدون شوهر در آلمان و بعدا متصرفات این دولت تشویق به ازدواج و باردار شدن از مردان سالم (دارای سلامت جسم و روان و بدون نقص ظاهری بدن) و عمدتا ازنژاد آرین میشدند.
۱۹۳۷: برای نخستین بار از فرستنده سیار تلویزیونی استفاده شد و به این طریق از خیابانهای نیویورک گزارش زنده پخش گردید.
۱۹۴۰: در این روز هم لوفت وافه (نیروی هوایی آلمان) به انگلستان حمله برد و شهر شیفیلد Sheffield را بمباران کرد که بر اثر این بمباران تنها در یک هتل این شهر بیش از هفتاد تن کشته شدند. حملات هوایی روزمره آلمان به جزایر انگلستان بعدا به حملات با موشک و هواپیما تبدیل شد.
۱۹۷۹: زمین لرزه و سونامی ناشی از آن ۲۵۹ و طبق برخی گزارشها ۲۷۰ تن را در کشور کلمبیا واقع در آمریکای لاتین کشت و دهها تن دیگر را مجروح ساخت و صدها میلیون دلار زیان مالی وارد آورد.